Inlägg

Inlägg som osgorth har skrivit i forumet
Av osgorth

Jag använder enbart Firefox sedan den allra första versionen. Det har varit en riktig berg- och dalbana, men oftast fungerar det ypperligt.

Om det är en enda sak man verkligen bör se till att köra open source så är det just webbläsare. Med ett OS kan man oftast kringgå och/eller tvångsneutralisera övervakning och dylikt, men en webbläsare som har i princip full kontroll.. Nä. Mozilla är verkligen inte perfekta, men de är utan tvekan de minst onda av de stora.

Av osgorth
Skrivet av underd0g76:

QVL medger väl en viss minskning av stabilitetsproblem men har varit med om att QVL-listade minnen inte varit stabila i XMP - vilket de var testade i - men helt stabila i standardhastighet. QVL är också helt godtyckligt - moderkortstillverkarna har inte all tid i världen att testa alla minnen, de plockar förmodlgein in några på test bara för att ha någon grund att stå på.

Skillnaden är, att om ett minne finns med på en QVL och om det inte skulle fungera i certifierad konfiguration - då har du en grund för reklamation. Om minnet inte finns med i QVL alls, då har du noll chans och kommer inte få någon support från vare sig tillverkare eller ev. återförsäljare. Det kan bli väldigt dyrt, väldigt snabbt.

Av osgorth

Håller med många här angående QVL. Jag köper numera bara minnen som finns med på QVL för det moderkort som det är tänkt till, pga flera riktigt knepiga problem jag drabbats av på sistone. Kryssade i "garanti och support" här, och vill be våra vänner på Kingston att jobba hårt med moderkortstillverkarna för att försöka kvalificera sina minnen kontinuerligt.

Annars tycker jag Kingston just gör ett bra jobb. Det går alltid att välja med eller utan RGB - tack, jag väljer utan. Jag har inte haft några problem alls vare sig med AMD eller Intel tillsammans med Kingston, vilket är trevligt.

Fysisk storlek på stickorna är en annan punkt som är viktig. Jag gillar stora luftkylare och det vore skönt om man slipper tänka på höjden på minnena varenda eviga gång något skall byggas ihop.

Till sist vill jag efterlysa fler kvalificerade minneskit med 4st stickor, för de som behöver mycket minne. Det är idag migränframkallande att få till 128+ GB med DDR5, vilket säkerligen inte är minnestillverkarnas fel men de kanske kan hjälpa till att få utvecklingen att gå framåt. Alla specs vi känner till och som diskuteras gäller ju endast 2 stickor, och när man fyller alla slots då faller man snabbt tillbaka till bashastigheter eller ännu värre. Inte acceptabelt, och det bör ju gå att lösa tycker man. Osäker på om bollen ligger hos moderkortstillverkarna eller CPU, eller helt enkelt båda två.

Av osgorth

Meh, missade kodnamnet på Zen 5. Har faktiskt aldrig hört det förut, lustigt.
(Jag tror det är Intels fel, med alla sina sjöar osv har jag totalt lessnat på kodnamn)

Av osgorth

Svår fråga. Ofta måste jag erkänna att design spelar en större roll än jag vill erkänna. Jag minns t.ex. när Fractal Define kom ut och jag blev helt såld på hur rent och smutt det såg ut. Har varit ett stort fan av Fractal ända sedan början tack vare deras rena formspråk.

Ett annat exempel var t.ex. be Quiet! Dark Rock Pro (v3 tror jag det var) som jag impulsköpte inför ett nytt bygge, trots att jag redan hade en Noctua D14 som jag absolut kunde återanvända, och som hade fungerat ypperligt baserat på tidigare erfarenhet. Jag blev totalt såld på hur läcker den såg ut, och Dark Rock-serien har varit en genuin vän till mig sedan dess. Det blev också ett Seasonic Prime Titanium nätagg till den maskinen, mestadels för att jag tyckte det var himla snyggt. Vad nu det spelar för roll för ett nätagg, men det har fungerat felfritt i bra många år nu, haha.

Men ibland blir det tvärtom också! T.ex. envisas jag med att använda Corsair's enklare lågprofilbord (K60 Pro) både i hemmet och på jobbet, trots att jag tycker det ser både billigt och tråkigt ut och att jag är allergisk mot Corsair iCUE. Men det är så himla skönt att skriva på, vilket jag gör ofta och mycket. Likaså använder jag sedan evigheter Razer Deathadder-möss, trots att de har bristande kvalitet (de håller inte i längden), inte är särskilt snygga och har irriterande mjukvara. Men för mina händer är det en perfekt mus! Skulle aldrig köpt varken tangentbord eller mus för utseendets skull.

Av osgorth
Skrivet av Satariel:

5950X still going strong.

Hehe, samma här! Våra maskiner är rätt lika ser jag, kul.

Fortsatt supernöjd med Zen 3, det var ett riktigt lyft både på nöjes- och jobbfronten.
Ser nu fram mot Zen 5 med stor spänning.

Av osgorth

Nope. Jag hatar batterier i allmänhet och undviker dem så långt det är möjligt.

Vad gäller just headset använder jag hifi-lurar istället, och en separat mic vid behov. Låter ofantligt mycket bättre och är mer praktiskt för min del.

Av osgorth
Skrivet av D.:

Varför Firecuda 520 sjunkit beror väl ev på att den är några år gammal?

Korrekt, den är end of life sedan ett bra tag nu. 530 är PCIe4-serien som är relevant, och nyss släpptes 540-serien för PCIe5.

Av osgorth
Skrivet av Thomas:

Håller med! Det jobbiga med garantiärenden är att bli utan produkten, i regel minst en vecka, men inte sällan flera veckor.
Inte kul om det är någon kritisk del som nätaggregat, processor, moderkort eller liknande som dött, så jag brukar köpa en ny pryl, reklamera den trasiga, och sen sälja ersättaren när jag väl får den. Inte optimalt.
Om tillverkare kunde lösa detta på ett smidigare sätt så skulle det vara värt en del för mig.

Kom för att skriva precis detta, nu slapp jag.

Det kan inte nog poängteras hur viktigt detta är när det handlar om kritiska komponenter, som nätagg i detta fall.

Av osgorth

Det har aldrig varit bättre att vara retroentusiast. Dagens "produkter" och "tjänster" känns mer och mer som nyspråk.

Personligen har jag avskaffat prenumerationer i alla former och det är ett beslut som inte kommer att ändras.

Av osgorth

En våt dröm för många, japp. Men som sagt: det har redan "forskats fram" en massa varianter på samma tema och inget har ännu lyckats massproduceras - trots att det jobbats på detta i decennier.

När man hängt med i lagringssvängen ett tag tar man såna här nyheter med en försiktig "coolt, vi får väl se hur det går om tio år" och lutar sig tillbaka igen. OM de lyckas massproducera något liknande inom en rimlig framtid vore det helt fantastiskt och jag skulle definitivt vara bland de första som öppnar plånboken. Here's hoping.. (again)

Av osgorth
Skrivet av the squonk:

Intressant att jag är den enda i tråden som använder en HDR-skärm och vill att det skall fungera. Ingen här som är intresserad av grafiska framsteg tydligen

Nej då, du är inte ensam.

HDR är den primära anledningen till att jag kör Windows 11 på en maskin. Det jobbas för fullt med att införa HDR-stöd i Wayland och förhoppningsvis kommer det att fungera. En stor milstolpe är Plasma 6 (KDE) som förväntas släppas skarpt i slutet av februari och som har åtminstone initialt stöd för HDR såvitt jag vet - inte velat testa betorna ännu utan jag väntar på en full release.

Av osgorth
Nytt bud: 3 800 kr 3800 + frakt
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av osgorth

Den enda som med säkerhet vet svaret på detta är din CPU. Testa!

Det lär fungera problemfritt utan XMP, dvs med standard JEDEC-profil, men så fort du slår på XMP är det helt upp till din CPU, om den klarar av att "träna" dem tillsammans eller inte.

Även om systemet bootar upp med XMP aktiverat bör du testa ordentligt med något som stressar minnena över en längre tid. Man kan ju tro att de olika kitsen har samma specs men det finns en hel rad andra timings som normalt inte anges som kan diffa och skapa problem. Utöver det är det som regel en helt annan sak att köra 2st minnen resp 4st minnen i vilket system som helst. 4st minnen är rejält mycket svårare att få att fungera tillförlitligt. Ofta tvingas man sänka hastigheten markant för att det ska fungera, och jag har varit med om fall där det bara fungerar med JEDEC-speeds dvs XMP disabled, även med 4st identiska minnen. Det är inte särskilt kul.

Min tumregel numera är: 2st minnen så långt det är möjligt - om det krävs 4st minnen köp ett kit med 4st som är testat och verifierat på just ditt moderkort av tillverkaren ("QVL"). Även såna verifierade kits kan stöta på patrull om din CPU inte har en tillräckligt bra minneskontroller, vilket är helt random och varierar från chip till chip.

Av osgorth
Nytt bud: 3 000 kr 3000 + frakt för båda
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av osgorth
Citat:

.."en AI-dator"

Ugh. Nu blev jag sådär trött och grinig.

On-topic: i vanlig ordning står Microsoft för den bästa reklamen för Linux som går att uppbringa. Heja!

Av osgorth
Nytt bud: 500 kr 500 + frakt
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av osgorth
Skrivet av Roger W:

Tja fast om grafikprestanda är helt oviktig så kan man väl egentligen lika gärna skaffa en vanlig 7700 (utan x) lika gärna?
Den har också 65w tdp och den har en liten spinkig grafikkrets så man kan ansluta en skärm.

Ja, men helt ointressant är det ju inte. Många program (alla webbläsare, videospelare, grafikprogram osv) använder HW-acceleration för grafik så där lär du märka stor skillnad mot en traditionell "kass" iGPU. Dessutom verkar denna iGPU vara såpass kraftig att man kan köra enklare spel (och framförallt äldre) utan problem. Toppen för mig som älskar retro!

Dessutom är det ju AMD hela vägen så att köra Linux på en sådan maskin bör vara supersmidigt.

Av osgorth

8700G är ju vansinnigt intressant för alla non-gaming-maskiner. Och med en TDP på endast 65W lär det ju gå att bygga ihop extremt strömsnåla små arbetsmaskiner med riktigt fin prestanda! Nu väntar jag bara på en snygg liten MiniPC/Nuc-a-like med 8700G, dubbla M.2-slottar och 10G NIC..

Visst, det är väl inget för spelentusiaster, men tänk jobbmaskiner nu.

Av osgorth
Skrivet av msi67:

Finns ingen anledning att hata batterier, jag föredrar batterier framför att ladda olika satans prylar hela tiden, särskilt hörlurar.

Eh, och vad är det du laddar då, om inte batterier?

Det är just detta jag menar: batterier tar slut, alldeles för fort, och hålla på att ladda upp prylar till höger och vänster.. Näää. Då har jag mycket hellre en sladd.