Inlägg

Inlägg som Caper har skrivit i forumet
Av Caper

Om den missade skruven är orsaken till en kortslutning på moderkortet, borde inte allt lägga av i så fall som fläktar till exempel?
Funderar bara på om det är värt jobbet att skruva loss allt och göra om med rätt antal skruvar. Annars sticker jag nog och köper nytt kort i eftermiddag.

Skulle uppskatta några snabba svar och era tankar kring hur man bör göra.

Av Caper

@Mordin

Ja, du har helt rätt, har missat en skruv där och kollade precis mitt nya chassi och även där har jag missat denna skruv. Ska alltså vara 3st skruvar i "mellanraden" men har bara två i nuläget.

Vad tror du, är det värt att skruva loss allt och sätta dit en distans + skruv och sen sätta tillbaks allt eller är skadan redan gjord och man bör kolla på nytt MK?

Tack för att du var så uppmärksam!

Av Caper
Skrivet av anon239600:

Se till att ramminnena sitter i helt. Många bekanta som misslyckats med detta.
Krävs ganska bra tryck för att få dit dom 😊

Tro mig, jag har redan kollat detta flertalet gånger och alla andra kontakter.

Av Caper
Skrivet av Mordin:

Men jag ser ju på bilden att du missat skruvar iaf...

Du tänker på dom till höger om kortet? Vet inte varför dom sitter där men hade jag satt kortet i dom hålen så hade kortet hamnat helt fel som du säkert förstår eftersom det ligger rätt mot i/o plåten.

Av Caper
Skrivet av Mordin:

På din bild har du inte skruvat fast moderkortet i alla hål, har du råkat sätta distanserna fel? Det kan kortsluta moderkortet.

Se denna bild du postade under de oranga sata kablarna:
https://imagez.to/i/Js8Af5Gn.jpg

Det var 6 st skruvar i gamla chassit och alla passade till distanserna så jag tror inte att kortet satt fel där.

Av Caper

Ok, en liten uppdatering. Har nu skaffat ny PSU och även ett nytt chassi så all hårdvara från gamla PCn är nu utbytt mot ny och byggde ihop allt igår kväll. Startade upp och upptäcker att exakt samma problem kvarstår..ingen bild varken från GPUn eller grafiken på moderkortet.

Allt annat verkar fungera, fläktar snurrar inklusive CPU & GPU. Precis som jag tidigare skrev så blinkar moderkortet några gånger direkt efter uppstart och sen lyser det med gul/orange fast sken.
Se video här: https://drive.google.com/file/d/10e5dXvH-6FK9H6fx3amI9tepVjrW...
Känns som att jag testat allt vid det här laget och ärligt talat är jag riktigt less på detta nu..

Om nu moderkortet är paj, skulle inte detta visa sig genom att fläktar inte gick igång eller kan det vara så att det är endast grafikdelen som är kass och gör att den inte kan skicka ut signal till bildvisare?

Vad kan man göra i detta läget och bör man reklamera moderkortet till försäljaren? Är rädd att dom bara säger att jag själv orsakat skada på kortet men vad tror ni?

Tacksam för råd & tips.

Av Caper

Har nu skaffat GD09 chassit och börjat bygga men är lite osäker på hur fläktarna ska monteras. Det ingår 1st 120mm fläkt med chassit men har valt att byta den mot en Noctua istället och köra på 3st sådana. Det finns totalt plats för 3st 120mm och min fundering är om jag ska montera alla dessa som inblås?
De 2st som sitter på högersidan (sett framifrån) ska som jag förstår det vara inblås men den på andra sidan bredvid PSUn är jag osäker på, ska den vara inblås eller ut?

Det finns ju också plats på baksidan för 2st mindre 80mm fläktar men har i nuläget inga såna. Bör jag skaffa dessa för utblås där bak?

Bifogar några bilder på hur bygget ser ut än så länge och skulle uppskatta ifall nån kan ge input på om jag monterat mina 120mm rätt?

https://imagez.to/i/IcMqxcGa.jpg

https://imagez.to/i/RB1QXSGT.jpg

https://imagez.to/i/PCP2d7ja.jpg

https://imagez.to/i/hZMXyis6.jpg

Av Caper

@Bruce Wayne
Ja, GD09 verkar vara precis det jag letar efter. Tack för tips.

Av Caper

HTPC chassi som sväljer ATX moderkort och GTX 1060 grafikkort?

Som rubriken säger, finns det nåt HTPC chassi som tar båda? Gillar t.ex Silverstone Grandia GD08 men tyvärr verkar den inte klara ett 1060 kort om man ska döma av den här videon (vid ca 8:30) https://www.youtube.com/watch?v=NxslPW_m-O4

Finns det nåt annat man kan kolla på?

Av Caper
Skrivet av loefet:

@Caper: På sidan 25 i manualen så står det möjliga inställningar på hur du vill styra fläktarna i UEFI.
Du kan välja mellan vilken profil som skall användas för att kyla datorn (normal, tyst, manuell eller full fart).
Välja om uttagen på moderkortet skall använda PWM (4-pin) eller Volt (3-pin) för att styra (går även att sätta som AUTO så det får lista ut själv vilken mode som fungerar bäst).
m.m.

Länk till manualen: https://www.gigabyte.com/Motherboard/Z370P-D3-rev-10#support-...
Länk till styrprogram i Windows: http://www.gigabyte.us/FileUpload/US/Microsite/369/images/sys...

Tack för det! Ska testa.

Av Caper

Ja, köpte ju datorn från Inet så dom bör ju veta vilken skruv det är. Får väl maila dom och fråga.

Av Caper
Skrivet av loefet:

Vad har du för moderkort?
Troligtvis så finns det stöd för att styra fläktarna med det, både med DC (3-pins fläktar) eller PWM (4-pins fläktar).
Kolla i din manual vad det står i den, samt att installera moderkortstillverkarens övervakning/styrprogram i Windows då det brukar ge dig möjligheter att finjustera när du har datorn igång.

Mitt moderkort är detta: Gigabyte Z370P D3

Ok, ska kolla upp det, det fanns en CD skiva som medföljde kortet så antagligen ligger det på denna skiva i så fall.

Av Caper

Skruvar att fästa 3,5 tums hdd i Antec p182 chassi

Skulle behöva fästa en 3,5 tums HDD i mitt Antec P182 chassi men har slarvar bort skruvarna som ska användas för detta ändamål.
Är det nån som vet vilken typ av skruv det här är och var man kan få tag i såna?

Av Caper

Hur sänka hastigheten på fläktar?

Har precis uppgraderat min PC med ny hårdvara och har skaffat en Cooler Master 212 EVO CPU kylare. Efter att jag startar PCn så tycker jag den låter alldeles för mycket och misstänker att den snurrar nära på max 1600RPM. Hur sänker man denna fläkt enklast och vilken RPM nivå bör den ligga på? Vill ha det så tyst så möjligt.

Sen har jag har också 3st Noctua s12-1200 chassifläktar men utan PWM, det sitter bara 3-pinnar på kontakten. Måste jag skaffa motstånd för att sänka dessa eller går det att sänka dessa även från BIOS på nåt vis?

Av Caper
Skrivet av Trunk:

Jag råkade ut för samma sak i mitt senaste bygge. Efter ett par timmars felsökning visade det sig vara något så enkelt som att den inte satt fast ordentligt.

Jag hade tryckt ned den med ganska mycket kraft och vid uppstart så lyste allting och alla fläktar gick igång, inklusive de på GPU:n.

Efter lite (läs mycket) sökning på nätet fanns det bara en sak kvar att testa och det var att verkligen, *verkligen* vara säker på att den satt fast. Jag tryckte så mycket att jag nästan trodde moderkortet skulle gå sönder och precis när jag skulle ge upp hörde jag ett *klick*. Det visade sig trots allt att grafikkortet inte satt ordentligt.

Ett dumt misstag men till mitt försvar så såg allting ut att sitta precis som det skulle och jag hade verkligen tryckt dit den ganska hårt bara för att vara säker...

Så om du inte gjort det redan var noga med att den verkligen sitter fast.

Ja, skönt att det löste sig för din del och att du hittade källan till problemet. I mitt fall är det inte GPUn som är problemet eftersom jag inte får nån bild från grafiken på moderkortet.

Av Caper
Skrivet av Snabbt_o_Hårt:

@Caper Ditt moderkort har en 8-pin ATX12V-kontakt (den bredvid CPU uppe i vänstra hörnet) och HX520 har 4-pin ATX12V-kontakt. Hur löste du det?

Ja du, den passade i uttaget och jag tycker den ser ut som en 8-pin kontakt.

https://imagez.to/i/7zCjvbMT.jpg

Av Caper

Kan ju passa på att fråga om en annan grej också, har ju satt en Cooler Master Hyper 212 Evo som CPU kylare och jag tycker den låter lite väl mycket, hade en Noctua kylare i min tidigare setup och den var nära på knäpptyst men Cooler Mastern är klart mer högljudd.

Eller är det så att fläkten går på max som standard efter installation och man får i så fall sänka hastigheten?

Blev bara smått förvånad efter att ha läst alla positiva omdömen där den sägs vara mycket tyst men just nu är den inte nåt vidare tyst i min burk.

Av Caper

Har beställt en ny nätdel nu så vi får se om det hjälper. Blev en EVGA 650W GQ.
Håller tummarna för att moderkortet inte har pajat.

Av Caper

Ok, har felsökt i ett par timmar nu och testat det som föreslagits här i tråden men tyvärr utan resultat..det jag gjort är att jag först plockade bort GPUn helt & hållet och startade sen PCn men fortfarande ingen bild från interna grafiken så mao, inget fel på grafikkortet (tack & lov).

Sen plockade jag bort ram stickorna och satte tillbaka en i taget och provande även på olika slots. Ingen skillnad så jag tror inte RAM minnena är problemet.

Efter att ovan misslyckats så kopplade jag loss allt och kollade efter synliga skador på moderkort men kan inte se nåt. Har även kollat alla kablar och kontakter som sitter bra.
Satte tillbaka moderkort med 1st ram sticka och kopplade bort allt annat. Startade på nytt och det som händer är att moderkortet blinkar 5 eller 6 gånger i en gul/orange färg och sen lyser kortet med fast sken därefter. Googlade en massa på dessa blinkningar men svårt att hitta nån enhällig info, alla verkar ha olika problem och lösningar för dessa blinkningar vilket gör det än svårare.
Hade önskat att det fanns nån tydlig info från Gigabyte i detta fallet vad som kan vara problemet när kortet blinkar så här men verkar som man får lösa sånt genom att fråga andra istället på forum osv. Dåligt av Gigabyte kan jag tycka.

Provade även att nollställa BIOS men det gjorde ingen skillnad.

Så nu lutar det åt att moderkortet är skadat eller att min PSU inte klarar jobbet. Det svåra i detta läget är ju att veta vilket av dom som är orsaken men funderar på att skaffa ny nätdel och testa med detta först innan jag börjar med reklamation av moderkort. Kan ju också vara så att jag själv orsakat skada på moderkort genom ESD smäll och då återstår väl bara att skrota kortet och skaffa nytt..suck.

Av Caper

Har exakt samma problem som TS (se min tråd) och har fått en hel del tips att börja jobba med,
Koppla bort graffekortet helt och se om du får bild från moderkort
Kolla så att ramminne sitter ordentligt i sina slots

Jag ska själv börja med att helt ta bort graffekortet och se vad som händer, om det inte hjälper så blir det nog att skruva loss allt och börja om från början. Riktigt trist sånt här!