Inlägg

Inlägg som MarkSix har skrivit i forumet
Av MarkSix
Skrivet av Dragnet:

^^
EXPO 1 funkar för mig med Asus Crosshair 670 E med BIOS 1415.

Tror att det beror på att jag kör med 4stickor

Av MarkSix
Skrivet av the squonk:

Man får ställa in minnena manuellt istället, fungerar bra, jag kör senaste AGESA:n på MSI och efter att ha pillat lite har jag nog bättre prestanda än någonsin, haken är att man måste pilla

Bra latenser, med tanke på att det är billigaste tänkbara DDR5 jag kör:

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjviLjUUVpYZHs8gD_A3kwvIYGmM5AvkI4l3uCHsdAVoBawGxBirdM9HTfsEex9QWPqNpCXHSqAfr4LBlllA4DXjDVUkcaYwOT72tajRpzzggrvtAkmMISRQF6KBj5bvxB98bmLRvwOKtrK025aozQ3EWm8Qh1vOR7v5QrlOcunVswq-OqWewUnUARU/s539/cachemem3.png

Ok jag förstår, får testa detta vid ett senare tillfälle. I och med att man måste hålla på med manuella inställningar så fyller EXPO skiten ingen funktion utan blir bara ett marketing jippo.

Av MarkSix

Testade att uppdatera till senaste 1415 bios vilket resulterade i att jag inte längre kunde använda någon av AMD EXPO profilerna. Rullade tillbaks till 0805 bios vilken har fungerat stabilt för mig sen dag 1 med EXPO 1 påslaget. Med tanke på cirkusen runt dessa bios som pågått under en längre tid så känner jag mig rätt besviken på både AMD och ASUS trots att min maskin är super stabil med 0805 biosen. Som det är nu så vet jag inte om jag vågar eller orkar hålla på med att prova några nya bios mer trots att det rekommenderas att köra på senaste bios på grund av att SOC spänning sägs vara för hög med äldre bios.

Av MarkSix
Skrivet av perost:

Kollar man dock bara på GPU-poängen så fick 7900 XTX 19137 poäng medan 4090 i Sweclockers test fick 19181 poäng, siffrorna som står i artikeln är totalpoängen som även tar med CPUn.

Kanske borde nämnas i artikeln också

Av MarkSix
Skrivet av kelthar:

Jag tror att det är få som delar din åsikt.

Det är inte många tar en sansad syn på detta utan de väljer hellre att följa plebokratins Jesus på GN

Av MarkSix
Skrivet av kinc:

Ja det är spänningen som slutligen levereras till CPU:n och är rapporterad av CPU:n.

Tack, då kan jag känna mig safe då jag har en rapporterad SOC på max 1.243V i HWiNFO.
Jag kör 0805 Bios med EXPO 1 inställning. Såg i en gammal tråd från förra året på ROG forumet att de som körde med 08XX Bios inte har problemen med hög SOC spänning.

Av MarkSix
Skrivet av kinc:

Det finns två profiler för XMP och EXPO. Profil 1 har optimeringar som baseras på vilken CPU som används. Profil 2 tvingar in profilen exakt som den är konfigurerad i minnesmodulerna.

Jag rekommenderar Profil 1 eftersom den är mer optimerad och fortsätter att optimeras med framtida BIOS-uppdateringar.

Jag kör personligen med Default PBO utan modifierad temperaturbegränsning. Men det beror på vilken kylning och CPU man har.

Här finns referenser för 4 olika CPUer: https://edgeup.asus.com/2022/control-the-temps-of-your-amd-ry...

En fråga kan jag lita på spänningsvärdena på CPU SOC och CPU VDDRCR_SOC som rapporteras av Bios och HWiNFO?

Av MarkSix
Skrivet av Bengt-Arne:

GN mäter spänningen direkt på kortet med voltmeter, ASUS rapporterar vad dom känner för via bios.

Ok. HWiNFO rapporterar både AMD's värde CPU VDDCR_SOC och Asus (Nuvoton NCT6799D) värde CPU SOC och inget av dom ligger över 1.25 Volt. Jag är lite skeptisk till GN, jag litar liksom inte på dessa sensations sökande Youtubers men det ska bli intressant att följa detta framöver.

Av MarkSix

Vet inte GN lyckas få SOC voltage över 1.3 volt. På mitt MB så har den aldrig gått över 1.243V och jag kör med EXPO 6000, dessutom så kör jag med en antik 0805 Bios.

Av MarkSix
Skrivet av mc68000:

Håller med, det är vad vi i nätverkstermer brukar kalla en "hub", alltså inte ens en "switch".
Vad jag skulle vilja se i en riktig kontroller är en liten mikroprocessor som kan ta emot USB-kommandon och sedan styra varje enskild kanals PWM-signal. (Behövs analog styrning idag?). Dessutom, att läsa av fläkthastigheterna individuellt är ju ett baskrav. Chassitillverkarna eller kanske fläkttillverkarna borde kunna standardisera en sådan produkt för att få upp volymerna och begränsa priset. Kanske finns det jag drömmer om redan, men sådana produkter får man oftast leta efter på utländska försäljningsställen, och priset är onödigt högt p.g.a. exklusivitet. Alternativet är som vanligt DIY, att bygga själv, vilket kräver tid och intresse.

Situationen är ju likadan på RGB-sidan, blinkande mönster som bara irriterar hjärnan i långa loppet. Ingen tanke på att använda färgerna på olika fläktar att signalera status på olika tillstånd i datorn. T.ex. temperatur, inkommande mejl, bakgrundsjobb (virusscanningar, kompileringar) etc.

Mer användarkontroll genom riktiga kontrollers med andra ord.

Detta är väl vad du söker?
https://shop.aquacomputer.de/product_info.php?products_id=383...

Av MarkSix
Skrivet av GoffyOne:

Håller med här, kör med octo.
Så länge man kan inte kontrollera fläktarna individuellt, så är det bara en fläkt splitter med el matning ingen fläkt kontroller.

Håller med, det är bara en splitter. Vill man ha lite mer kontroll på fläktar, pumpar och kontroll på vattenflödes givare så kör man med en Octo.

Av MarkSix
Skrivet av landmarks:

48-57 tum är tillagt, det råkade försvinna Det ligger sist i listan för att inte sabba statistiken som redan finns.

Är det inte bättre att göra om omröstningen helt? Säkert många som tryckt avstå liksom jag.

Av MarkSix

Så går det när man fläskar på med priserna, nästan 10k för 7950X vid launch + svindyra moderkort

Av MarkSix

Avstod att rösta då spannet 48-57 inte fanns med.

Av MarkSix
Skrivet av anders190:

Förvånar mig lite med, likaså 3080 i viss mån men av andra anledningar. Jag såg själv tråden ganska sent nu ikväll och jag är nog en i mängden som hittar hit närmaste dagarna.

2000-serien speglar rätt bra med min egna bild. Första gen RT men dålig ökning rasterprestanda mot Pascal. DLSS sög i början och det lilla RT som fanns lika så. 3000-serien var svår att få tag i men bra prestandalkning från både Pascal och Turing. Gillade själv aldrig Turing men hoppas någon dag att jag börjar se den i bättre dager. Att vara först har någon form av värde ändå. Utan Turing, ingen Lovelace.

Vill inte dissa de som köpt Turing, tvärtom egentligen, men det känns inte som kort som åldrats bra. Likaså mitt gamla 3070.

För att vara ett snart 5år gammalt grafikkort så tycker att 2080Ti har åldrats väl.

https://cdn.sweclockers.com/artikel/diagram/28308?key=03eb80bc15...

Av MarkSix
Skrivet av lilu:

Ah, härligt. Har ett 2 x 16gb kit och funderar på att skaffa ett till. Har läst om att det skulle vara problematiskt att köra fyra stickor i 6000mhz, men då finns det hopp om det!

Har kört med 4*16 Fury Beast 6000 med EXPO påslaget från första dagen och inte haft några som helst problem. Igår ändrade jag till mina minnestimings från EXPO default 6000MT/s CL36-38-38-8 till 6000MT/s 30-36-36-28 enligt posten från @jeppe109 och allt verkar hur stabilt som helst.

Av MarkSix
Skrivet av lilu:

Kör du 4 x 16 eller 2 x 32?

Kör 4 * 16

Av MarkSix
Skrivet av jeppe109:

Har också en ASUS-bräda och jag kör med manuella timings för mina Fury Beast 6000MT/s CL36-38-38-80 => 6000MT/s CL30-36-36-28
Har min SOC låst till 1.25V.
Inte haft någon anledning till att höja. Dessa Hynix-minnen är riktigt glada i att överklockas verkar det som.

Tack för infon testade samma settings som du har, och det fungerar klockrent. Jag passade samtidigt på att ändra fclk till 2033 enligt Buildzoids videon som länkades här i tråden.

Av MarkSix
Skrivet av X-TroNiC:

Det bör vara rätt, min heter CPU VDDR_SOC.
I ASUS Armoury Crate heter samma CPU SOC Voltage

OK tack. Jag sitter med ett gammalt 0805 Bios på mitt Hero och har inte velat uppgradera p.ga. av problem med EXPO minnen som senare bios tydligen haft. Min SOC verkar ligga stadigt på 1.25V (min - max).

Av MarkSix

Är SoC spänningen VDDCR_SOC voltage (SVI3 TFN) som syns i HWiNFO?