Inlägg

Inlägg som Dr.Mabuse har skrivit i forumet
Av Dr.Mabuse
Skrivet av ChristofferC:

På internetforum så betyder P12 tolvårig pojke helt enkelt. Om det kommer från någonting så är det snarare från idrotten. Ett lag med tolvåringar brukar ofta kallas P12.

Jag vet att man säger så idag, därav mitt historisk perspektiv uttryckets ursprung.

Av Dr.Mabuse
Skrivet av Ozzed:

Obegripligt. Om målgruppen är P12 ...

Skrivet av Cenorida:

Dagens P12or kanske föredrar detta.

Lite trivia och kortfattat. Uttrycket P12 syftar på § 12 i lagen om vård av unga, och användes kortfattat för att beskriva problembarn/ungdomar som ibland hamnade på HVB-hem. Tyckte man någon uppträdde obstinat så kallade man dem för P12:or i allmänna ordalag.

Av Dr.Mabuse
Skrivet av RVX:

Såg otroligt städat ut för att vara alienware 🤔

Tror dom var mer eller mindre tvingade att ta fram ett nytt chassi då deras gamla stomme som dom återanvänt i flera generationer med olika plastskal inte kan erbjuda tillräckligt med ventilation för dagens effekthungriga grafikkort samtidigt som de fått ta emot rätt mycket kritik för denna form av snålhet. Det blev rätt pinsamt på slutet med så mycket offentligt smisk för deras relativt dyra och samtidigt mediokra prestanda som en överhettad burk kan prestera. Återser att se om de lyckats...

Av Dr.Mabuse

Så länge dom inte höger priset på gratisalternativet är jag nöjd

Av Dr.Mabuse
Skrivet av trudelutt:

USA varierar beroende på delstat, se https://recordinglaw.com/united-states-recording-laws/ .

Jag orkar inte leta reda på någon mer översiktlig bild, men i t ex Frankrike verkar det vara olagligt att spela in ett samtal utan samtliga inblandades godkännande, https://recordinglaw.com/france-recording-laws/ .

Det finns undantag ja, som att spela in andra samtal men samtliga tillåter sk one concent. Du har alltid rätt att spela in ditt samtal. Frankrike, som vanligt, är undantaget. Men säger man ”många länder” förutsätter jag att man har koll.

Av Dr.Mabuse
Skrivet av trudelutt:

I många andra länder är det tvärt om så att man behöver båda parters medgivande för att spela in.

Är det? Inte i USA, UK eller EU, dvs en stor del av sen ”fria världen”. Vilka länder tänker du på då?

Av Dr.Mabuse
Skrivet av underd0g76:

Vad ska de med all persondata till? Riktad reklam? Varför är persondata så värdefull? Sitter det någon tjomme och hoardar all persondata någonstans, och likt Joakim von Anka tar sig ett dopp i all data emellanåt?

Något förenklat används "persondata" som underlag av producenter av kommersiella produkter för att producera rätt produkt, vid rätt tidpunkt, till rätt målgrupp och rätt marknad samt för riktad reklam. Och ja, det finsn några tjommar som Apple, Amazon, Google, Microsoft, Facebook m.fl. samlar in Big Data för analys och det är en betydande del av verksamheten. Denna data säljs sedan till tidigare nämnda producenter... och det är en storsäljare.

Av Dr.Mabuse
Skrivet av Gorian:

Det är inte ett nollsummespel. Föräldrarna har begränsad kontroll över sina barns beteenden och förutsatt att de gör allt de kan för att få ungarna att behärska sig så kan man inte direkt jämföra det med att låta en högljudd leksak störa folk. Har de dessutom faktiskt damp så får man sympatisera ännu mer med såväl kids som föräldrar.

Förutsatt att föräldrar gör vad de kan ja. Jag har förståelse för de som försöker.

Av Dr.Mabuse
Skrivet av Robiban:

Raka rör på en hoj är ju det härligaste som finns. Det ska låta och lukta lite, det är en del av hoj-åkande. Med det sagt är det inte charmigt att varva på tomgång på olämplig plats enbart i syfte att få uppmärksamhet med varken bil eller mc.

Har ingen MC, dock en V8 utan ljuddämpare och väljer också mina tillfällen av respekt för omgivningen. Jag har större problem med föräldrar som låter sina damp-ungar skrika hela dagar och helger utan respekt för sin omgivning.

"Vad säger ni andra - är trångsynta gnällspikar nettopositiva eller -negativa för samhället?"

Av Dr.Mabuse
Skrivet av walkir:

Hur många speltitlar har Microsoft släppt till PS4/PS5, Nintendo Switch samt macOS?

Activision och Blizzard har släppt en hel del till systemen ovan.

Microsoft är duktiga på att söndra och härska, vilket de visat sedan 90-talet.

Liten reflektion i ämnet:
https://www.windowscentral.com/microsoft-has-no-plans-release...

Hur många speltitlar har Nintento, Sony och Apple släppt på PC?

Allt är väl relativt men jag tycker Activision/Blizzard har släppt rätt få titlar på andra plattformar.
https://www.blizzard.com/en-us/games

Sony, Apple och Nintendo har också varit hänsynslösa när det gäller affärer, vad är din poäng?

Lite reflektion i ämnet:
https://www.eurogamer.net/microsoft-will-keep-call-of-duty-on...

Av Dr.Mabuse
Skrivet av Rixxz:

Microsoft och Activision går från att vara konkurrenter till att slås ihop, dåligt för konsumenter på flera olika sätt, kanske framför allt pga. att de nu med största sannolikhet säger hejdå till alla plattformar förutom Xbox och Windows.

Låter mer som en olägenhet än ett hållbart argument i sammanhanget. Actvision/Blizzard hade vadå, 10-12 titlar på andra plattformar? Varav 4 på PS. Det kommer knappast påverka balansen i konsolkriget.

Ska vi spekulera så tror jag inte den existerande spelarbasen behöver oroa sig. Microsoft, som det vinstdrivande företag dom är, kommer inte dra in existerade titlar i första taget - om inte Sony sätter käppar i hjulet förstås.

Av Dr.Mabuse
Skrivet av Timmy Fox:

Lite osäker på hur minskad konkurrens skulle värna konsumenter..?

Tycker dock nog att branschen behöver fler aktörer snarare än färre... Detta lär ju bara leda till ökad ställning för Microsoft och sämre konkurrens.

Kanske OK på kort sikt, men har svårt att se hur spelare skulle värnas i stort.

Lite osäker på vilken konkurrens du pratar om..?

Spelar det någon roll om det står Activision eller Microsoft på asken?

Av Dr.Mabuse
Skrivet av flukke:

Det är inte gratis att skapa material på forum, sociala medier eller någonstans egentligen, det sitter alltid en oavlönad person som genererar inläggen här som folk tar del av utan att man får en krona.

Att få betalt för att skapa och ladda upp innehåll är ingen självklarhet och för att man ska få det kräver plattformsägaren att man följer vissa riktlinjer vilket inte är något konstigt alls. Vill man ha betalt oavsett vilket material man laddar upp får man skapa en egen tjänst eller hitta en tjänst som gör det.
Men nu är vi ganska OT

Egentligen inte. Några av de första inläggen beskrev ovilja att se på reklam som ett äckligt beteende med hänsyn till kostnader att förmedla innehåll. Jag syftar alltså inte på några inlägg, utan produktioner som sysselsätter flera personer och som har det som mer eller minder arbete och producerar material som ÄR inom ramen för YTs riktlinjer men ändå straffas av olika anledningar. YT vill både äta kakan och ha den kvar. Får vi diskutera det eller måste jag sluta lägga upp inlägg på Swec om jag inte gillar det?

Av Dr.Mabuse
Skrivet av flukke:

Jag gnäller inte på folk som kör adblock, tvärt om jag gör det själv på många sidor.
Men man kan inte blunda för att det medför en kostnad att tillhandahålla material på nätet och man får nog räkna med att bli blockerad framöver på samma sätt som man sätter upp staket runt nöjesfält, festivaler osv

Men samtidigt ser man hur mycket material som inte genererar någon inkomst till upphovsmännen pga det inte är PK, saknar lämplig målgrupp för riktad reklam eller av andra obskyra anledningar inte behagar YT. Det är inte gratis att skapa material heller så innan YT kastar första stenen kan dom göra rent hus själva.

Av Dr.Mabuse
Skrivet av Archros:

Den taktila beröringen från en touchskärm kan inte slå fysiska knappar och vred.

Med det sagt vilket vidrigt ord.... "Taktil beröring"
Usch

Gillar du inte taktil kan du använde det i sammanhangen mer passande ordet haptiskt. När du berör en yta som återkopplar med vibrationer så kallas det för haptisk återkoppling

Av Dr.Mabuse

Måste ha varit en lätt fix, det tog inte år att rätta denna gång.

Av Dr.Mabuse
Skrivet av Mayhem SWE:

Är det helt separata program eller bara olika licensformer av annars samma sak? På Mac finns bara en version av Outlook, som man antingen kunde välja att antingen köpa i retailbox eller att prenumerera på via 365. Men sedan ett par månader tillbaka blev Outlook Mac gratis.

Outlook[.com] är en Progressive Web App (PWA) och är eller kommer precis som Outlook för Mac vara gratis. Outlook 365 och 2019 är i princip samma s.k. Click-to-run program med olika licensformer, ja. 365-varianten kommer med molnlagring, det gör inte den fristående varianten.

Av Dr.Mabuse
Skrivet av Maddoxswe:

Kanske är helt ute och cyklar men kostar inte outlook applikationen ? Dvs man måste ha office 365 licens för att kunna använda den mail klienten ?

Det finns Outlook (gratis), Outlook 365 (månadsabonnemang) och Outlook 2019 (engångskostnad)

Av Dr.Mabuse
Skrivet av Elgot:

Nja, oftast handlar det nog faktiskt bara om att reparerbarhet har lägre prioritet än annat.

Inte när det gäller Apple. Bara en sådan sak att byter man hall-sensorn på en MBP, den som känner av ifall locket är stängt, så kan man du glömma att viloläget kommer fungerar. Sensorn måste nämligen paras med datorn och det är bara Apple och auktoriserade servicecenter som kan göra det. Det är nog den enda hall-sensorn i världen som har den funktionen och det är inget man lägger till om man inte högprioriterar försvårande av icke-autoriserad service.

Av Dr.Mabuse
Skrivet av superapan:

...och varför dyker det magiskt upp ett "tillfälligt" EU-beslut som tillåter stater att ge massiva direkta skattestöd? För att Tyskland behövde det. Och då kan Tyskland köpa upp alla industrisatsningar inom EU, i detta fall från Sverige. Rimligt?

Det framgår faktiskt varför i pressmedelandet som ducedo länkar till "[...] to enable Member States to support the economy in the context of Russia's war against Ukraine [...]". Det är inte bara Tyskland som behövde stöd och energikrisen (samt livsmedel) påverkar hela Europa. indirekt även Sverige.

Här finns mer info om bakgrunden till besluten: https://www.consilium.europa.eu/sv/policies/eu-response-ukrai...