Inlägg

Inlägg som Grihm har skrivit i forumet
Av Grihm

En liten update.

Var och kollade på olika tv alternativ, men inget fanns som lockade direkt.
Särskilt inte efter att jag fick höra att denna https://www.power.se/tv-och-ljud/tv/samsung-65-4k-qd-oled-tv-... nyligen hade gått för nedsatt pris till 19 900. Så nu kommer det bli att hålla på slantarna och övervaka Oled trots allt och inte lägga för stor dos energi på att vara skraj för inbränning.

Av Grihm
Skrivet av Laxpudding:

@Grihm: Dina önskemål om användning under (4) är väldigt generella och utifrån vad du beskriver fungerar egentligen vilken TV som helst. Vad de flesta däremot upplever är istället den relativa upplevelsen mot TV:n man har. Och du har en rätt bra modell.

KS8005 är inte lastgammal utan från 2017 och på en nivå som fortfarande räknas som modern. Den är troligtvis direkt jämförbar med dagens QN90-serie, så du siktar faktiskt mot delvis en försämring med QN85-modellen. Du lär få ett sämre reflexfilter till exempel. En skillnad nu mot då är att Samsungs idag är jämnare och konsekventare i hur FALD:en arbetar. 2017-modellerna har ett väldigt tydligt ljuspumpande i jämförelse. Där är aktuella modeller med lugna i karaktären.

2017 gjorde Samsung egna paneler och det är deras egen VA-panel som har väldigt bra kontrastförhållande från början fast med rätt så begränsade vinklar. QN85 är genomgående ADS-panelen som ger sämre grundkontrast och bättre vinklar. QN85 är mer en allround vardagsrumstv med fokus på att hålla god ljusstyrka till ett mer modest pris.

Ska du fortsätta på samma nivå med vissa förbättringar är det QN90-serien som har ett bättre reflexfilter. Vill du hålla dig till LCD och förbättra på egentligen alla punkter är det QN95-modellen. Om det framför allt är tittande så som du beskriver det under (4) med film, drama, dokumentär och spel är en OLED-modell det som bäst svarar på de önskemålen, exempelvis Samsungs OLED-modeller i S9-serien.

QN9-modellerna med LCD och mini-LED svarar bättre på bredden av användning, likt att man i ena stunden tittar under förhållanden som varierar stort, panoramafönster med solljus mitt på dagen och senare släcker ned på kvällen. Om du är mer selektiv och tittar i ett typiskt svenskt varadagsrum under kontrollerade förhållande och främst under nivåer av mysbelysning har du förutsättningen som gör att OLED är så populärt som det är.

Stort tack för all info.

Jag själv kan absolut minimalt inom tv området och dess specs, och man försöker generellt att förstå sig på allt nytt och vad som känns viktigast då de ny modellerna kommer och går. TV´n jag har är fortf en bra upplevelse absolut, men precis som allt när man vill byta upp sig så blir det så många specs och specifika områden man försöker navigera samtidigt, och jag går då ofta helt vilse ist.

OLED ska kollas in mera, så det är inget helt otänkbart. Nog bara jag som är skraj för inbränning. 55" med då prissteget från 55 till 65" är på vissa modeller ganska stort och jag lägger nog köp planerna på lite is så jag inte springer in och tar en bara " för att ".

Prishöjningen känns som nåt man inte kommer ifrån så att öka budget till 20-30k kanske är värt det i längden. Jag siktar på att ha tvn iaf i 5-7 års block mellan byten.

Av ren vana så kommer jag nog hålla mig hos Samsung då jag känner mig mest van vid dem, men jag ska absolut kolla in de modellerna som nämnts här och även känna av både om 55" kanske räcker. Mitt numera ommålade mörkare vardagsrum med hoppas jag ska göra det hela lite bekvämare, men solen ligger dock på mina fönster rejält, samt att jag bor högst upp i huset så har inget solskydd i form av träd eller andra hus alls.

Som tur är har jag iaf en fungerande TV så länge så jag ska sätta koppel på FOMO känslan och tänka till lite extra ist

Av Grihm
Skrivet av Br3akabl3:

Är ju galet att lägga 15 000 på en 65" Mini-LED TV. När du kan få en OLED för 16 000.

Jag kan inte annat en rekommendera OLED, inbränningsrisken är väldigt låg. Färgerna får en verkligen att säga "wow" och du får grym kontrast. Speciellt om du kör filmer/serier med stöd för HDR. För gaming är de också grymma, i princip noll latens och 120 hz gör att de känns mer responsivt än många skärmar.

Jag hade kikat på denna tex:
https://www.elgiganten.se/product/tv-ljud-smart-hem/tv-tillbe...

Dock måste den väggmonteras, men ser riktigt bra ut då den har in-/utgångar, strömförsörjning på en separat enhet och sticker endast ut någon centimeter från väggen. Finns inga andra ute just nu för någon riktig bra peng, hade du varit ute lite tidigare hade du kunnat hitta LG C3 65" för 16/17 000 :- som har ännu lite bättre bild men sämre på vägg. Den lär dock reas ut snart igen, då de är på väg att lansera den nyare modellen C4.

Om du ändå vägrar OLED hade jag kikat på något billigare med i princip samma panel:
https://www.netonnet.se/art/tv/56-70tum/tcl-65c935/1032274.91...

Ser få anledningar att uppgradera från din nuvarande 55" till en snarlik 65" LCD förutom att du får modernare Smart TV och lite bättre HDR.

Tackar för input.
Jag ska förbi power och Elgiganten idag när jag ska på lite ärenden, så ska kika direkt på det som finns inne och kolla.

Just rädslan för att få inbränning på Oled ligger ju kvar i skallen indeed, med visst.. man kan sätta timer på auto avstängning etc som hjälper mot det osv. Sen är det mest att jag är märkeslåst av gammal vana. Ska absolut kolla på alternativen.

Tv´n jag länkade hade fått väldigt bra recensioner och lät som nåt som skulle passa mig, men jag är visserligen inte insatt så mycket i allt det tekniska då jag uppgraderar med så många års mellanrum. Självklart vill jag inte köpa in mig på en allt för gammal panel eller teknik. Neo Qled var det jag letade efter när jag sökte men ska kika noggrannare på resten med och se vad jag kan hitta.

Jättetacksam för hjälpen.

PS: Såg detta precis nu, apropå Mini LED VS Oled

https://www.youtube.com/watch?v=grBlT1DIqZk

Av Grihm

Ny TV inom en budget och till specifika ändamål

Min nuvarande TV är på ålderns höst, men har presterat perfekt genom åren.
Den jag har nu är denna
https://www.samsung.com/se/support/model/UE55KS8005TXXE/

Men jag känner nu att jag vill byta och ändra ett fåtal detajer på nästa köp.

1: 65" från 55".
Jag har haft från 42 till 75, men 65 känns som ett lagom kliv nu på nästa TV. Skulle det vara något helt unikt dock som alternativ för en 55" som av någon anledning prisdumpats något enormt så är jag dock beredd att stanna kvar på 55, men som sagt, då ska det vara väldigt värt det.

2: Neo Qled från SUHD.
Mycket medveten att OLED är mångas enda val, men jag har mina anledningar att inte vilga gå ända upp dit, bla pga inbrännings risken. Neo Qled känns för mig som ett väldigt bra alternativ, och från en SUHD som jag har nu så lär det ändå kännas som ett långt kliv uppåt i kvalitet.

3: Samsung som märke.
Bara ett personligt val. Det mesta jag äger i tech väg är Samsung, lika så som min nya dator är i stort sätt helt Corsair, så TV´n blir en Samsung.

4: Budget och användningsområde.
Jag har " råd att fläska på", men det är inte nödvändigt och absolut inte av intresse heller. Iaf inte för mig och detta är bara mitt personliga val för mig själv, så all heder till alla som har de top of the line apparaterna hemma, men just för mig så klarar jag mig där jag letar nu.

Ser inget på TV, utan allt streamas och körs via Netflix, HBO, Disney etc, samt YT. Spelar blir det en del, både Xbox One S och PS4 Pro ( Blir nog 2 nya konsoler framöver med till next gen ) Film och serier, dokumentärer etc är det som alltid rullar. Action, SCI FI, Äventyr etc, så inga intressen av sport eller tv såpa drama. Vill gärna kunna få så mycket inlevelse i bildvägen som möjligt då jag primärt nu ser på allt med trådlösa hörlurar, så behöver inget tv ljud av next gen nivå heller.

Det behöver även heller inte vara en TV från 2024, utan så länge det är ett bra köp så gör det inget om det är 2021-2024 spannet på ett ungefär.

Budgeten jag håller mig på nu är ca 15 000 kr, och spontant när jag kollade runt så såg jag denna och lägger med den som ett förslag ifall det skulle kunna vara ett bra köp.

https://www.power.se/tv-och-ljud/tv/samsung-65-4k-neo-qled-tv...

Tack för du tog dig tid att läsa och all hjälp är tacksamt mottagen.

Av Grihm
Skrivet av Dansken88:

Det finns ej något moderkort med kontakterna på baksidan i Sverige?

https://www.inet.se/produkt/1904174/asus-tuf-gaming-b760m-btf...

Av Grihm
Skrivet av ggustavsson:

gen 12, 13 och 14 har samma socket (1700) gen 15 som dyker upp ca Q3 2024 kommer ha en helt ny socket (1851)

Skrivet av ronz:

Du tänker rätt men fel.

Gen 14 är den sista genarationer på nuvarande plattform.
Vi måste vänta til Gen 15 för att få ny plattform som förhoppningsvis stödjer flera generationer efteråt, typ Gen 16 och Gen 17.

Ah.... Noterat! Tackar. Det förklarar en hel del och förenklar med

Av Grihm

För er som vet. Är det inte något med om man tar en 13 gen att moderkorten till dessa är i slutet av sin tid så att säga, och gen 14 och framåt kommer ha en ny socket?

Detta är absolut inte min avdelning men sitter själv och jämför gen 13 och 14, och det största jag kan komma på som anledning att gå till 14 är att man kommer troligtvis kunna ha samma moderkort ett par generationer till sen, gentemot om man nu köper bode moderkort och cpu gen 13.

Eller tänker jag fel?

Av Grihm
Skrivet av THB:

Nu när det blivit vinter och närapå Sibirisk clickbait-kyla så har behovet av vettiga handskar ökat.

Vad finns det för några som faktiskt är bra?
Köpte för något år sedan ett par på Intersport men de kan inte ens handskas med runt +5c.

De skall vara "stilrena", dvs inte massa neonfärger utan sobert svarta eller mögligtvis mörkgrå, gärna lite tunna och smidiga om det nu går och finnas i storlek 12-14 då jag har stora händer.

https://www.engelsons.se/

Köper jägar och bushcraft kläder etc därifrån och både pris och kvalitet är kanon.
Några exempel

https://www.engelsons.se/6596-fingerhandskar-vemdalen
https://www.engelsons.se/1717-jakthandskar-nimrod
https://www.engelsons.se/8501-varmehandskar-klovsjo

Av Grihm
Skrivet av McCraft:

Jag är inte bekväm med vattenkylning men jag tittade på luft och tror att Alastor Moodys förslag på Thermalright Peerless Assassin 120 SE trots kostnaden verkar vara en riktigt bra luftkylare. Enligt en review från Tomshardware (https://www.tomshardware.com/reviews/thermalright-peerless-as...) så var de väldigt nöjd med deras test resultat.

Har inte satt ihop ett vätskekylningssystem själv innan och har ingen lust att komma hem till vatten på golvet/fuktskador pga att jag är för dålig för att montera saker. Om jag hade köpt ett färdigt bygge hade jag kunnat tänka mig ett vätskekylningssystem dock.

Men bara för att luft + stort chassi fungerade 2014 betyder ju inte att samma saker gäller nu. Jag skall kolla lite till kring luft kylning för high end PC och se om det räcker.

Det behöver du inte. AIO kylare ( All in one ) kommer färdiga, och du bara monterar den på din cpu som vilken kylare som helst, sen fäster radiatorn. Har kört med AIO´s i åratal och endast haft ett problem en gång då ett fläktblad var defekt, men den byttes ut på garantin direkt så inga problem. Aldrig haft en droppes läcka någonsin.

Här kan jag rada upp några jag själv kollar på just nu till mitt egna bygge.

https://www.inet.se/produkt/5324254/corsair-icue-h115i-elite-...
https://www.inet.se/produkt/5324253/corsair-icue-h100i-elite-...

Jag var lika tveksam jag back in the day, men har aldrig ångrat att jag gick över till vatten med AIO, för jag vill inte bygga en helt egen loop med massa radiatorer och slangar på eget bevåg. Noll koll på det och mycket dyrare känner jag...så AIO är det perfekta mellansegmentet. Kommer aldrig gå tillbaka till luft numera heller.
Även om du stannar kvar med luftkylning så tipsar jag dig att kolla lite videos på AIO´s och känna efter själv för det är oerhört smidigt, effektivt och säkert.

Av Grihm

För 50 papp så känns 500 kr på kylningen lite i underkant tbh. Om det finns delar man absolut inte ska snåla på så är det kylning och PSU känner jag personligen.

Om du absolut vill förlänga livslängden på datorn så ge den bra lungor från start.

Av Grihm

Har du cpu kylare redan, eller kommer den med processorn?

Av Grihm

Jag vill ha ett diskret kort helt enkelt som klarar en gen13 och ddr5 minnen... men jag vill inte betala 4000+ för det.
Bra bildexempel här, men det ser inte ut som att det blir av, utan denna uppgradering på hela systemet kommer ist bli det som bländar minst och så får man vara nöjd.

Att det ska kosta så mycket för att man ska få slippa alla " coola " klistermärken och laser ultra military dna slayer tjofräs på är ju en aning irriterande.

https://cdn.inet.se/product/1600x900/1904018_1.png

Av Grihm
Skrivet av twit:

Rent praktiskt kommer det inte vara mycket skillnad mot din befintliga SSD. Den teoretiska maxhastigheten på nya diskar är redan långt över vad spel idag kan använda sig av.

Det finns givetvis ingen nackdel med en snabbare disk om du ändå skall köpa nytt framöver.

Jag får några hundra åt båda hållen på denna gamla vanliga ssd bara, så det borde ju vara snäppet vassare tycker man med en M2.

Av Grihm
Skrivet av headphoneninja:

Straxs under 4000MB/s read/write kan du få ut ur ditt pcie 3.0 x4

Det räcker långt över förväntan, så då blir det ett köp inatt

Av Grihm

Hakar på denna då det är typ samma fråga så slipper vi fler trådar. Jag gjorde plats på min SSD för Starfield, men den är ju halvt i rullstol vid detta laget i hastighet jämfört med nytt.

Vad jag undrar är ifall jag nu köper en M2 till mitt nuvarande moderkort ( ASUS PRIME Z370-A ) som bara klarar Gen 3... vad kan man beräkna få ut i read / write som högst av en av denna?

Till poängen så ska jag köpa ny dator mot vintern med Gen 4 stöd, så även om jag inte får ut full fräs nu så känns det ju som man borde få en hel del snabbare än nuvarande iaf?

https://www.inet.se/produkt/4305257/samsung-980-pro-m-2-nvme-...

Lägger till denna med

https://www.inet.se/produkt/4305228/corsair-mp600-pro-xt-1tb#...

Av Grihm
Skrivet av Archain:

Btw, återanvänd dina sata ssd till ädre spel annars, och installera bara nya krävande spel på m2 disken.(eller spel med mycket laddningstider, då det går undan med snabba m2 diskar!)

Då räcker nog en 2TB m2 för både spel & OS i säkert ett år

Ja precis, det är tanken. För mig räcker det om jag har en egen disk för OS, sedan en för spel som är tip top och ny, samt min gamla ssd så kör jag resten på den, inkl äldre spel ja och allt annat skräp man aldrig använder...typ " oh kolla en bild på majbrasan 1986 ".

Av Grihm
Skrivet av Archain:

Sedan så skulle jag börja med 1 enda m2 ssd på 2tb för både OS & spel.
Uppgradera med en 4tb när dom gått ner i pris ordentligt är min rekommendation. Tänk på att på m2 ssd så vill du ha minst 25% ledig plats för att minska risken att dom dör i förtid.. som min gamla..

Det var därför jag funderade på att skaffa en för bara mitt OS, och en separat till alla spel. Särskilt ifall man bör ligga på 25% fritt för att optimera livslängden. Typ spontant kollade jag nu på denna då i Gen 3 lägret, då det ser ut att bli mycket pengar för kanske inte mycket vinst bara för Gen 4.

Till OS = https://www.inet.se/produkt/4301070/samsung-970-evo-plus-500g...
Till Spel = https://www.inet.se/produkt/4301072/samsung-970-evo-plus-2tb

Just det att hålla mig till Gen 3 tänkte jag inte på innan. Som vanligt ser man mest siffror och då går man lätt vilse.

Av Grihm
Skrivet av Archain:

Vid närmare eftertanke vid matlagningen och snabb koll på benchmarks, så ångrar jag mig lite.
Jag personligen skulle nog ha valt utav dom 3 alternativen.

Alternativ 1 är så billigt som möjligt, men ändå ok.
Alternativ 2 är mest prisvärt & kompetent.
Alternativ 3 är baserat helt på vad som finns på BF i nov.

Alternativ 1:
Köpa en i5 13400F & billigaste moderkortet med 2st m2 ssd slots(ingen wifi) & återanvända DDR4 minnen du redan har, köpa en 1tb m2 ssd till att börja med för både OS & Spel, och utöka med en 2tb vid BF i nov. Kylaren använder du den medföljande då det räcker.
Kostnad ca 4500kr. MEN om du säljer din cpu & moderkort så kan du nog få ca 1k för dom, så då hamnar kostnaden på ca 3500kr för uppgraderingen.
https://komponentkoll.se/bygg/whIWf

Alternativ 2:
Nytt B760 mobo(med wifi) med i5 13600kf & kylaren jag länkade tidigare. parat med 32gb corsair DDR5 minnen
https://komponentkoll.se/bygg/TWXri
ca 9k, men räknar man in försäljningen utav din gamla mobo så hamnar du nog på ca 8k för en väldigt potent dator som kommer nog hålla bra i 4-5år.

Alternativ 3:
Du väntar på bf i nov & slår till det som är vettigast då. Blir det en i7 13700 eller bättre om det finns på kampanj, ja då måste du para med fetare vattenkylning med. Då skulle jag nog även fokusera på prisvärda z790 moderkort & kanske 64gb DDR5 om det finns på deals.

Mycket bra där med. Att köra en större M2 kan bli bra faktiskt. Tänkte mera på att ha OS separat och man har alltid hittills delat på dem så det gick av bara farten. Sedan storlekarna är ju relativt. Jag har 2 TB extra i burken nu som inte ens används, så att jag skulle klara mig på mindre än jag tänkt först är nog ingen omöjlighet.

Alternativ 2 låter intressant så ska fnula lite på det.
Jag kommer absolut sälja av gamla moderkortet, cpu´n, kylaren när jag skaffar det nya så det blir ju iaf en liten slant in till att sänka totalkostnaden helt klart. Räknar inte med några multisummor, men som sagt.. nåt blir det iaf

Av Grihm
Skrivet av Archain:

Gick själv från en i7 8700k(lätt överklockad) & z370 mobo till en i5 13600KF & z790 mobo med ddr5. Båda med rtx 3090 & UW 1440p skärm.

Egentligen behövde jag inte ens det, men då moderkortet strulade(visade sig vara korrupt hdd), byggde jag ett nytt system.

Efter att ha kört bencharks så hade jag hellre väntat en generation, då dom flesta spel funkade finemang även med den gamla setupen. tex Cyberpunk så gick snitt fps upp med kanske 10fps bara, medans low 1% vart bättre.
Spelen jag kanske märker det mest på är i tex Mount and blade Bannerlord 2, då jag kör max enheter i strid samtidigt & det sätter lite mer press på cpu. Annars så känner jag faktiskt inte så stor skillnad just nu i alla fall.

Det jag tänker på rak hand är att du tittar på en K processor & en kylare för nästan 2k, fast du tänker inte ens överklocka?

Då kan det vara mer värt att titta på en 13400F, billig B660 moderkort. Då processorn är 65w & inte överklockad så funkar det helt ok med kylaren som följer med.
Annars så är Peerless assasin 120 överlägsen pris & prestanda.(en utav dom bästa kylarna på marknaden för under 500 som slår kylare för 2k!)
Eftersom du verkar vilja ha lite RGB, så finns dom med rgb med
https://www.inet.se/produkt/8308823/thermalright-peerless-ass...
379kr just nu för den svarta med rgb på inet!

Totalkostnaden då för cpu, billigare B660 moderkort + kylare hamnar på ca 4k+.
ca 6k totalt med 2st m2 ssd.

Alternativt så överklockar du din nuvarande, för det är enkelt i bioset i dom flesta z370 om du har en ok kylare & slår till på nästa gen, alternativt väntar på bra deals på bf i nov.

Ja alltså K cpu´n ja utan att klocka. Sant sant. Tror jag kikade mest på integrerad grafik ifall nåt skulle bugga med GPU´n. Bra tanke där. Ska noteras och kollas på. Lätt att man bara stirrar sig blind på siffrorna och inte tänker steget längre ( iaf för mig ). Blir att kolla benchs etc på det med ikväll. Tackar tackar.

Av Grihm
Skrivet av Swedishchef_90:

Mitt förslag för dig är, så du sällan uppgraderar så skulle jag nog välja en I7, antingen 13700 eller nya 14700 som kommer i höst. Då kan du sitta lite längre med bättre prestanda.
Angående val av produkter så kan ett z790/z690 moderkort bara bättre pga fler pcie lanes och pcie 5 ifall nu framtida gpu kommer köra på det.

Angående m2 disk så kommer du inte märka skillnad på gen 3 och gen 4. Så köp en med hög tbw och DRAM.

Din psu kan absolut fortsätta tillsvidare eventuellt vid nästa gpu byte att du ser över dess livslängd.

Här är ett förslag
https://komponentkoll.se/bild/ivXZQ.png

Köp de komponenter som du vet att du vill ha när dem har rea. Allt lär inte vara nedsatt på BF tyvärr.

Den m2 du länka är absolut bra val med heatsink

Edit
Ser också du vill ha Corsair, så du får väl lägga tilll 500:- på mitt förslag

Tackar o bockar. Ska lägga till att kolla en i7:a så länge och läsa på. Gen 3 - 4 på M2 var också matnyttig info så det blir att brygga extra kaffe för kvällen o börja läsa på om det med.