Inlägg

Inlägg som FaniSkogen har skrivit i forumet
Av FaniSkogen
Skrivet av backlulund:

Kör med sån där adapter med motstånd på då.
Då får du iallafall en fast sänkning av farten med lite lägre ljudnivå som följd.

Skrivet av Magnus112233:

ja, det borde fungera, men då krävs lite grejer och lite kunskap. har man inte det är det nog bättre köpa en annan pump.

Skrivet av backlulund:

Ja, men om man har lyckats modifiera kontakten från en molex till en fläktkontakt så har man nog viss kunskap.
Då behövs bara en https://www.coolerkit.se/shop/3-pin-kabel-2031p.html så är det klart, dock kanske 7v är för lite för en vattenpump.

Alternativt en molex till 3-pin om man kör på molex på pumpen om man inte hittar molex med motstånd.

Tack, det där ser ut som ett bra alternativ! Tror nog det jag vill är att köra på en konstant hastighet, det kommer troligen räcka. Ska prova lite stresstest nu. Har en sådan pump och tjock 360-radiator vardera till CPU och sedan 2xGPU.

Jag provade koppla pumpen till fläktkontrollen och den gick bra mycket tystare. Mätte och den fick då 10.5V vilket var max vad kontrollern ville skicka ut. Men som tidigare skrivet så håller nog inte det i längden då maxeffekt per kanal där är 7W.

Hmm, finns det någon sådan lösning färdig med Molex? Den lösningen jag gjorde såg allt annat än fin ut. Jämförde hur kablarna skulle sitta på en molex till fläktkontakt (dock var det fel med hona och hane osv. på den) och slaktade två andra liknande delar och satte ihop dem rätt. Så jag är inte direkt kunnig där, men kan koppla ihop kontakter och sladdar och löda bara jag vet hur det ska sitta

Av FaniSkogen
Skrivet av eucalyptus:

Fattar inte varför du ska krångla. Om det är en D5:a vi snackar om så är det antingen vario eller PWM. En Vario sätter man hastigheten på med ett litet rött vred på baksidan. En PWM styrs via moderkortet med bios eller annat program.

Är det DDC så låt den gå för fullt, men även här finns PWM versioner som kan styras med mjukvara.

7W är för litet, kommer grillas. Man bör väl räkna 20-25W iaf på en pump. Vissa moderkortet, nya främst, har särskilda "pump headers" som kan leverera 2-3A ström. En vanlig fläktkontakt tror jag brukar ligga på 1A - är inte helt 100 på dessa siffror (vissa premiumbrädor har t.ex 2A fläktkontakter).

Anledningen är att de låter alldeles för mycket, vilket verkar uppfattas lika av många andra som har just dessa. Tyvärr finns det inga vred att ställa dessa på. Så enda chansen att kunna få ned ljudnivån är via någon strypning av spänningen antar jag.

Men som det ser ut nu så kanske jag får köra på med full mätning från nätaggregatet då? Det kommer inte gå i längden dock då ljudet gör mig smått tokig

Skickades från m.sweclockers.com

Av FaniSkogen

Vattenpump, kan jag koppla denna på moderkortet?

Har två st xspc 750 kombinerad pump och reservoar.
Denna kopplas in med en molex där bara 2 kontakter används.

Jag skulle vilja styra denna till att inte gå i full hastighet. Jag har modifierat molexkontakten till en vanlig fläktkontakt.

Kan jag koppla in denna på moderkortet? Ett Asus sabertooth z77.

Vet någon hur mycket pumpen drar? Har en zalman zm-mfc1 där varje kanal kan ge 7W och detta är väl troligen för lite för pumpen?
Hur mycket effekt kan en fläktkontakt på moderkortet ge?

Av FaniSkogen
Skrivet av MrBjud:

Tråkigt, just med llc vet jag inte riktigt vilket som är bäst för jag har inget fungerande sånt på mitt mobo 1.4 är högt för 4.5 så det kan vara så att din prolles "sweetspot" ligger på just 4.5

Vad som är safe och intr med vcore är också svårt att svara på, jag har kört min i 1.44 i några månader nu iaf.

Skickades från m.sweclockers.com

Jo kändes så. Nu har jag suttit i nästan en timme med 1.392 som verkar gå mestadels i 1.376 under load i windows med 50% på LLC. Så kanske går det att komma lite lägre ändå på 4.5.
EDIT: Nej, det gick inte. 1.4V är nog vad jag får nöja mig med på 4.5

Skrivet av septembro:

@FaniSkogen: Har du testat överklocka med Offset? Lite kluddigare men kan resultera i bra reultat.

Jag provade med det först. Men kändes lite klurigt att veta vart jag hamnade. Vad jag förstått så kan det vara bra att köra med manuell, fast spänning först och när den är satt så sätter jag samma eller så nära som möjligt med offset. Eller är det inte så enkelt kanske? Kan offset göra att det hela går bättre?

Vad jag förstått med offset är att fördelen är att spänningen sjunker när CPUn går ned i klockhastighet. Men kanske finns det fler?

Finns det någon mer spänning jag kan pilla upp eller ned? Antar att jag inte kommer högre ändå med samma vcore men kanske finns det någon annan som kan ligga onödigt högt?

Av FaniSkogen
Skrivet av henkrik92:

Tjenis.

Kände mig lite modig och bestämde mig för att byta kylpasta på min laptop till Coollaboratory Liquid Pro.

Har gjort det på en deliddad i7 4770k tidigare med gott resultat. Dock är det lite mer pengar på spel att göra det på en laptop som har en i7 7700hq samt ett gtx 1060.

Jag gjorde rent alltihopa från gammal pasta och sedan använde jag mig av genomskinligt nagellack för att skydda de transistorer som satt runt GPUN. CPUns kretskort hade inget jag behövde skydda. Appliceringen av CPL gjordes med bomullstops.

Jag blev mycket nöjd med appliceringen av CLP på CPU. Gjorde ett intel burn test innan och då toppade en kärna på 89c. Nu efteråt så var den högsta kärnan på 67 vid samma test. Lyckat med andra ord.

GPUn var svårar då jag lagt ett (kanske lite för tjockt lager) nagellack runt om som jag tror letade sig upp på dien. Gjorde rent så gott jag kunde men hade lite svårt att applicera CLP. Jag snålade kanske för mycket i mån om att det inte skulle läcka utanför.

Under heaven så låg GPUn innan på 74c och nu 70c så en liten vinst gjordes där. Jag tror inte det blev optimalt gjort av mig. Kylaren är dock betydligt biffigare till GPUn så det kan ju vara så att en bättre kylpasta gör mindre skillnad där.

Hursom så verkar det ha gått bra och datorn startar iallafall och går att stressa till max utan problem. Hoppas bara inget händer med tiden ;).

Härligt resultat!

Ivy, är det CDON som säljer dem? Så de har börjar med Clevo också? Sprider sig bland återförsäljarna de där laptopsen.

Av FaniSkogen

Kört i 3,5 timme nu så det får räcka. Nöjer mig med 4,5Ghz på 1,4V. Var uppe på 1,44 men ville inte fungera med 4,7 ändå.

Max temperatur på varmaste kärnan blev 64 grader. Nu ska jag ge mig på mina två HD7970 och se vad de kan ge. Sen så får jag ta tag i CPUn igen vid senare tillfälle.

Tack för hjälpen!

Av FaniSkogen
Skrivet av mmarks:

Ah jag missade att det är res+pump i ett, det sättet det hela i ett annat ljus. I och med att det sitter en reservoar emellan de båda pumparna så vinner du inget på att sätta dem i serie, det får faktiskt exakt samma effekt som att ha två separata loopar (beroende på i vilken ordning du bygger loopen då..). Gör som Rouge skrev och bygg två parallella loopar, jag tror det kan bli snyggt och dessutom borde du slippa eventuella problem med för dåligt tryck iom att du minskat antalet block i varje loop

Skickades från m.sweclockers.com

Tack! Mycket bra svar!

Då ska jag göra två separata loopar, ska försöka få till det innan helgen nu då det är LANdags! Ska försöka få ordning på lite överklockning först nu. Skrämt liv i den här maskinen efter lite dvala så ska försöka få ut så mycket det går från en 2600k och två HD7970.

Av FaniSkogen
Skrivet av trickeh2k:

Orimligt är det väl inte, hade en 2500K som också tog stopp vid 4,4Ghz. Har för mig jag behövde ligga på runt samma spänning (1,4+V) för att få den att ens komma in i Windows vid 4,5. Dock blev det satans varmt fort så jag övergav ganska snabbt. Var tvungen att ligga på runt 1.35V om jag inte missminner mig för att få 4,4Ghz.

Även om de flesta SB svarar bra på överklockning så är det ju ändå kisellotteri.

Skrivet av MrBjud:

Testa höja vcore mer. Min måste upp i 1.44 för att klara 4.7, efter 4.7 blir den dock otroligt törstig. Du har ju vattenkylning så tempsen ser ju riktigt bra ut.

Supertack hörni!

Jag har kört prime95 i drygt 20 minuter nu. Alldeles för lite det vet jag men verkar som att 4,5 fungerar med vcore mellan 1.392 och 1.416 som den pendlat mellan. 1.392 verkar vara vad den stabiliserat sig på dock. Tror jag ställde den på 1.410 i BIOS.
Har LLC på High (50%).

Kör på ett Sabertooth Z77.

Har förstått det som att 1.45V är safe att hålla sig runt sålänge temperaturer är OK? Så kanske ska försöka höja en del och prova lite högre hastigheter efter att denna fått gå några timmar.

EDIT: Gick bra i 45 minuter så provar 4,6ghz med 1.42V inställt i BIOS och 75% LLC. Detta resulterar nu i 1.432-1.440V i Windows under prime95.
Ska jag backa LLC till 50% eller lika bra att ha den på 75%?

Av FaniSkogen

2600K kommer inte över 4,5ghz

Har dragit fram gamla maskinen och försöker få den så användbar som möjligt.
Har nu provat mig fram och verkar inte som att jag kommer över 4,5ghz. Provat 4,5 med 1.4vcore men får bluescreen efter bara någon minut av prime95. Känns det lite orimligt dåligt så jag missar något eller har jag bara otur i lotteriet?

Just nu sitter jag och kör 4,5ghz på 1.41V. Det har rullat på nu ett tag men ska låta det gå några timmar till och se.

Jag har vattenkylning så temperaturen går lite över 60 och stannar där. Oftast cirka 55. Troligen lite dåligt flöde så ska göra två separata loopar för CPU och GPU men temperaturen bör ju knappast vara något problem som det är nu heller.

Av FaniSkogen
Skrivet av mmarks:

800D är väl ett riktigt stort chassi om jag minns rätt? Då kan det nog bli riktigt snyggt med två loopar

Skickades från m.sweclockers.com

Men går det att sätta dessa i serie? Eller fungerar inte det bra iom att de är kombinerade pumpar och reservoarer?

Av FaniSkogen
Skrivet av mmarks:

800D är väl ett riktigt stort chassi om jag minns rätt? Då kan det nog bli riktigt snyggt med två loopar

Skickades från m.sweclockers.com

Nej platsen är nog inget problem. Det blir ju egentligen bara en till slang som ska i och sedan den andra pumpen.
Kanske är så jag ska göra istället! Mycket bra tips!

Av FaniSkogen
Skrivet av Rouge of Darkness:

sätt dom paralellt?

en pump/res och kylare till gpu
och en pump/res o kylare till cpu

dela upp motståndet lite på varje pump

Ja se det är ju också ett alternativ ja! Nu blev det klurigt.
Är det det överlägset bästa alternativet?

Skickades från m.sweclockers.com

Av FaniSkogen
Skrivet av mmarks:

Om de riskerar att ge för lågt tryck så ska du sätta dem i serie.

Skickades från m.sweclockers.com

Finns det något bra vis att ta reda på om det blir eller är ett problem?

Kan jag sätta dem direkt efter varandra? Är alltså en sådan pump och reservoar kombinerat i ett.

Av FaniSkogen
Skrivet av Arcec:

@FaniSkogen: Ja det gör det. I mitt fall går pumpen från audible när det ligger runt max, men drar man ner på rpm så hör man bara hur vattnet cirkuleras och pumpen hörs knappt.

Tack! Fick göra en egen lösning på molex till sådan fläktkontakt för att kunna koppla in på fläktkontrollen. Dock klarar den tydligen bara att ge pumpen cirka 10.6V. Men det kanske är fullt tillräckligt?

Vibrationerna i chassit är nog värst dock. Utanför är pumpen nog tyst på högsta tycker jag. Men i chassit så brummar det på som attan. Vet dock inte vad man ska kunna få i för dämpning mellan den och chassit då det ju är ganska tight.

Skickades från m.sweclockers.com

Av FaniSkogen

Få bort oljudet från xspc 750 pump/res.

Jag har en ovan nämnd pumplösning i ett corsair 800d.
Pumpen i sig har ett ganska lågt surr/brum för sig. Men så fort den åker i chassit så förstärks detta väldigt mycket.
Hur har ni gjort för att lösa detta?

Gör en sänkning av pumpens rpm stor skillnad?

Av FaniSkogen

Dubbla xspc 750 pump/reservoarer i serie eller en?

Min fråga är om jag bör sätta i båda de xspc x2o 750 pump/res som jag har liggandes i serie eller bara använda en?

Loopen innehåller 1xCPU 2600k, 2xGPU HD7970, 2X xspc rx360 radiatorer.
Allt sitter i ett corsair 800D.

Har läst att dessa pumpar är lite för klena för multiblocksystem? Tänkte då om två sådana i serie blir bättre eller ger det ingenting?

Av FaniSkogen
Skrivet av SleepstreameR:

Så vad gör då klassificeringen för nytta om man ändå inte får använda enheten enligt standarden?

Den nytta den gör är såklart att telefonen mycket sannolikt överlever ett dopp i plurret och ett telefonsamtal i ösregn.

Av FaniSkogen

Garanterat användarfel skulle jag säga. Du har för lång slutartid troligtvis om felen uppstår speciellt i dåligt ljus.
Ett nytt hus kan hjälpa med att möjliggöra högre ISO-tal men det ger också mer brus.
Jag tror absolut på ett bra objektiv istället. Det du har nu är inte så bra alls.
Fast 50mm är kanontrevligt men kan kännas lite begränsande med avsaknaden av zoom.
Objektiv är också mycket fördelaktigt att köpa begagnat och då kommer du undan rätt billigt för ett bra objektiv.

Av FaniSkogen

Hjälp min vän välja laptop. 15" för surf, ordbehandling och trading. Max 5-6000kr.

Min vän ska köpa en laptop och vi behöver hjälp att välja ut den rätta.

Den ska användas till ordbehandling, surf, film samt trading. Eventuellt lite enklare spel. Lite Photoshop kan förekomma så det är ett plus om det fungerar också.
Kommer flyttas runt en del men inte mycket.

Budget ligger på 5-6000 kronor.

15" känns lagom. Vid tradingen är mycket skrivbordsyta bra så full-HD är ett plus men inget krav.

Har ni något bra tips på en prisvärd modell?

Tack på förhand!

Av FaniSkogen

Rent fynd! Originalpriset är redan det riktigt bra för denna dator! 15190:- OBS: Fynd/returvara!

http://www.webhallen.com/se-sv/datorer_och_tillbehor/214691-w...

Här finns mer info om den. Precis samma dator under annat namn:
http://www.mysn.eu/se/xmg-p505-gaminglaptop