Inlägg

Inlägg som FaniSkogen har skrivit i forumet
Av FaniSkogen
Skrivet av Monarchy:

Undervolta?

Skickades från m.sweclockers.com

Det är absolut något jag tänkt prova. Men skulle först gärna vilja lösa kylningsproblemet. Något är ju galet.
Innan de bytte moderkort och därmed även CPU och troligen även kylare så låg den strax över 70 vid belastning. Nu 99 grader och throttling direkt vid relativt liten belastning.

Av FaniSkogen
Skrivet av hasenfrasen:

Eftersom du redan varit inne och meckat - hur ser resterna från kylpastan ut, finns det ytor som har mer pasta än andra, dvs krokig kylare eller felaktig montering eller en cpu som inte är plan?

Jag tycker att det har sett bra ut, pastan har täckt hela CPUn. Ska kika igen och tänka på mängden över ytan, men också svårt att se då ytan ju är ganska liten. Har provat att både ta i underkant, vilket såg bra ut, men även lite mer flödigt.
Kylaren är svår att sätta på annat vis än den sitter, smacka på den och sen är det 4 små skruvar som fäster i fjädrande små armar. Tänker att trycket inte kan vara superbra på där.

Skrivet av Tea42BBS:

vad är det för laptop? Vad säger Googlan om du kollar laptop modell + overheating?

// LZ

Det är en Clevo i grunden. Ganska säker på att den heter Clevo p650SE /XMGP505/Webhallen config.
De kan gå lite varma, men kylningen anses för en laptop vara god så några större sådana problem finns inte. Men det är populärt att byta kylpasta i dem redan från start för att få ned dem lite. Men då handlar det ju ändå om normala temperaturer strax över 70-strecket.

Av FaniSkogen

Kan en CPU vara trasig på så vis att den alltid går för varmt trotts bra kylning?

Har en några år gammal laptop innehållande i7 4710hq och gtx970m som redan från början hade ett par småfel såsom riktigt dåligt WIfi och en ljudutgång som inte fungerade mestadels. Temperaturer var bra, vill minnas att CPU låg någonstans strax över 70 vid spelande.

Lämnade till slut in den för detta vilket då medförde ett byte av moderkort. Efter det här är Wifiproblemet löst, ljudutgången är tillbaka på ruta ett men det värsta är, att processorn överhettar konstant. Märks direkt i windows att den går för högt. Men ganska direkt under ett spel dota 2 så är den uppe på 99 grader och throttlar, på alla kärnor. Kollat med flera program och märks tydligt på prestandan.

Skickade in datorn igen och fick tillbaka den med meddelande om att de testat den grundligt och temperaturerna var normala.
Provar, och är uppe på 90-strecket redan vid pick och snart uppe på 99 igen i spel. Har den på plant underlag med normal rumstemperatur.
Butiken hävdade att de kört flera stresstester och spel på den. Märkligt säger jag.

Hade lite mer kontakt och de tyckte att ursprungsproblemet var borta samt att de testat datorn och att allt såg bra ut. Kunde ta in den för att prova byta kylpasta.
Här tappade jag tron på att de någonsin skulle lösa det här och skickade dumt nog inte in den något mer.

Har själv provat byta kylpasta flera gånger utan annat resultat. Även provat vika ihop en pappersbit och sätter mellan bottenplattan på laptopen och CPU-kylaren. Tyvärr ingen skillnad.

Kan det vara så att CPUn helt enkelt är trasig på något vis? Eller är det mer troligt att något med kylningen ändå spökar? Fläkten flåsar på, inget damm, kylpasta bytt flera gånger. Noggrant rengjort med T-röd mellan gångerna.

Av FaniSkogen
Skrivet av bjonss13:

kör som admin?

Ingen skillnad tyvärr.

Skrivet av Jimsofie:

Syns i bios
Var laddade du ner Ai suite?

Från ASUS sida vill jag minnas. Men lär ta en kik i BIOS jag med då. Kanske löser sig inne i programmen med tiden då de uppdateras också.

Av FaniSkogen

Asus x570 Hero VIII: saknas temperatursensorer?

Försöker se temperaturen på processorn men finns väldigt lite info. Har en Ryzen 5 2600 imonterad nu och de enda temperaturerna för just processorn jag ser i HWinfo, HWmonitor och AI suite är CPU och CPU-package. Borde jag inte kunna se temperaturer för respektive kärna? Vill även minnas att det ska finnas en "hotspot"? Eller är det bara på grafikkorten?

Av FaniSkogen
Skrivet av the squonk:

1001 verkar bäst, det är kompilerat ett senare datum

Skickades från m.sweclockers.com

Ja det måste ju nästan vara så? Ska prova lägga in det istället.

Av FaniSkogen
Skrivet av Axel95:

@FaniSkogen: Kan inte tala från erfarenhet. Men jag vet att 3600mhz är rekommenderat för Ryzen 3000 om datorn ska användas att spela på. Men jag vet inte vad du ska använda datorn till.

Tack! Jo lite spel kommer det bli också. Har köpt till en Radeon VII så det är ju tanken.

Jag vill inte sitta och köpa massa dyra saker och sen vara dumsnål med ramminnen. Sen vill jag ju såklart inte köpa något dyrt bara för sakens skull ifall jag inte kommer märka någon skillnad.

Av FaniSkogen

Har jag köpt rätt ramminnen? Corsair 3200 cl16 till x570 och 3950x.

Precis köpt ett x570 Asus Crosshair VIII Hero samt en Ryzen 5 2600 i väntan på att 9 3950x ska komma ut.

Nu till minnena, har jag valt rätt eller borde jag köpa något annat?

Dessa är de jag beställt:
https://www.inet.se/produkt/5310160/corsair-32gb-2x16gb-ddr4-...

Corsair 32GB (2x16GB) DDR4 3200MHz CL16 Vengeance LPXCMK32GX4M2B3200C16

Vill gärna ha möjlighet att uppgradera till 64gb i framtiden så 2x16gb känns som rätt val. Eller förlorar jag prestanda på det?

Pysslar mestadels med Lightroom, photoshop och premiere pro.

Jag är tyvärr helt nollad när det gäller ramminnen i princip!

Av FaniSkogen

https://www.asus.com/Motherboards/ROG-Crosshair-VIII-Hero/Hel...

Vilket ska man ha?! 0901 står ju som senaste släppta. Men 1001 känns ju som högre versionsnummer, samt större storlek vilket väl borde betyda att det innehåller mest?

Av FaniSkogen
Skrivet av the squonk:

Grattis till ditt nya C8H! Det blir säkert bra, rapportera gärna om fläkten

Har nu fått igång allting och det verkar lira fint! Chipsetfläkten hör jag inte. Dock låter fläkten till Ryzen 5 2600 så pass mycket ( i jämförelse med vattenkylningen, annars ändå väldigt tyst!) att jag har lite svårt att bedömma om den verkligen är ljudlös eller bara väldigt tyst. Verkar snurra på i mellan 1100-1700 varv. Raden VII-korter blockerar i princip hela intaget till fläkten.

Dock säger ASUS BIOS-logg för tre versioner sedan detta:
"2.Optimized the chipset fan profile. The new profile allows the chipset fan to stop during idle or when temperature is low."

Så verkar som att även ASUS-kortet har den funktionen att fläkten ska kunna stängas av helt. Temperaturen nu verkar ligga på runt 57 grader.

Ska bli intressant att se hur det blir med vattenblocket på. Detta lär ju vara positivt för chipsetintaget då det är mycket tunnare än nuvarandra fläkten på RadenVII-kortet och därmed inte blockera luftflödet lika mycket.

Så snart jag fått in vattenblocken (beställningsvara på Inet för processorn) så kan jag uppdatera hur mycket den egentligen låter! Men som det är nu kan jag inte höra specifikt den utöver de andra fläktarna när datorn står i Idle. Och då har jag ställt in "silent" för CPU-fläkten i AI-suite.

Så det verkar nog som att rädslan för denna kan vara lite obefogad, beroende på luftflöde i chassit. Kan ju bli helt annat med massa M2-diskar i också, nu har jag ingen.

Dock har jag 3 SSD och 4 HDD i samt cirka 5 st USB-prylar. Så lite belastning lär det väl ändå ha på sig?

Av FaniSkogen
Skrivet av the squonk:

Grattis till ditt nya C8H! Det blir säkert bra, rapportera gärna om fläkten

Tack, jag hoppas på det!
Jag tänkte faktiskt göra en liten video med just fläkten. Har en rätt kapabel zoommikrofon som borde kunna återspegla ljudet bra. Dock lär jag nog få på vattenkylningen innan det är någon idé med den. Radeon VII-kortet med stockkylare låter ju en del.

Skickades från m.sweclockers.com

Av FaniSkogen
Skrivet av FaniSkogen:

Hej alla här!

Jag har en fundering nu när det är dags för renovering av bilen.
Tänkte att eftersom jag nu har en halvkomplett dator som bara ligger och skräpar borde ju denna vara den perfekta huvudenheten istället för en vanlig cdspelare?

Så min fråga nu är, hur gör jag detta på lättaste vis? De problemen jag ser är:
Ström
Hårddiskar är känsliga för vibrationer, right?
Navigering, tangentbord/mus/skärm, placering osv,

Vore jättetacksam för svar!

MVH Christofer

Skrivet 2008-01-23 16:39
Rolig tråd! Hade några komponenter som hade blivit över från en tidigare dator. Självklart såg jag den absolut briljanta idén att montera in detta i min dåvarande gröna Volvo 244 från 77! Det hela blev dock aldrig klart. Projektet kan ha skuggats lite av det lite större problemet med att bilen drog över 2 liter milen vilket vi aldrig fick ordning på.

Av FaniSkogen

Sitter här med båda i två olika paket då jag inte hann avbeställa det ena. Har nog bestämt mig för ASUS crosshair VIII hero. Verkar som att fläkten ska vara tyst ändå, vilket jag verkligen hoppas stämmer!
Men mest för mängden SATA-portar. Nu till en start så kommer jag ha 6 stycken diskar jag vill sätta i. 2 st SSD och 4 st mekaniska.
Arbetar som fotograf så har ganska stora mängder bilder att lagra.
ASUS-kortet har 8 st SATA-portar och Gigabyte "enbart" 6st. Hoppas på att jag gör rätt val nu.

EDIT: När jag skruvade ihop allt nu på kvällskvisten så upptäckte jag att det var 7 st SATA-diskar som skulle i (2x8TB HDD, 2x3TB HDD, 2x500GB SSD, 1x128GB SSD) så känns bra att jag valde ASUSkortet. Även om jag säkert hade kunnat skippa den lilla 128gb SSD, men den är fin att lägga något program eller spel på också. Och till sist så finns det lite andra diverse gamla diskar som ska tömmas så fint att kunna sätta in dessa på den sista lediga platsen.

Av FaniSkogen
Skrivet av Oliver91:

Samma här, här enbart mitt grafikkort vid hög belastning

Skickades från m.sweclockers.com

Spännande! Har ni asrock taichi?

Hur tror ni det hade varit under belastning om era grafikkort samt processor varit nästintill helt ljudlösa? Det är lite den situationen jag sitter i med vattenkylningen.

Av FaniSkogen
Skrivet av the squonk:

Aorus Master har fortfarande tystare fläkt såvitt jag vet, skulle nog personligen låta det avgöra eftersom ingetdera lär klocka bättre än det andra.

Skickades från m.sweclockers.com

Kan inte det hela vara så enkelt som att det dyrare alternativet är bättre...

Av FaniSkogen

Vad tror ni om ASUS ROG CROSSHAIR VIII HERO WIFI? Med nuvarande ASUS cashbackkampanj så hamnar det på exakt samma pris som Aorus Master-kortet!

Av FaniSkogen

Tack! Men tänkte mer på moderkort

Skickades från m.sweclockers.com

Av FaniSkogen
Skrivet av Oliver91:

3900x har samma TDP..

Mitt moderkort jag har funkar fint iallafall med 3700x och fläkten har jag aldrig hört är bara min gpu som väsnas

Skickades från m.sweclockers.com

Vilket kort har du?

Är väl där det kan bli lite subjektivt. Om du inte hör den pga att din gpu låter en del.
Hos mig är det mer hårddiskarna som väsnas mest och då blir det väldigt besvärligt om den lilla fläkten hörs lite granna bara

Av FaniSkogen
Skrivet av twit:

Eftersom jag spenderat en del tid med att våndas över fläktgisslet på X570-korten innan köp, och vrida mina händer i våndan därefter kan jag dela med mig av mina erfarenheter. Har ett Asus X570-F, som har identisk chipsetkylning med X570-E och snarlik med X570-P.

För att riva av det värsta först: lösningen för chipsetkylningen på dessa brädor är rent patetisk. En liten metallplatta (bild) med en tät rad fenor och en fläkt som i ytterst sned vinkel skall försöka skyffla luft över fenorna. Sedan en plastkåpa över det hela för att leda luften rätt. Tre problem med denna lösning blir direkt uppenbara: fläktinsuget sitter direkt under grafikkortet och suger därmed in varm luft, insuget täcks av ett finmaskigt galler som kraftigt dämpar luftgenomströmningen och själva metallplattan (att kalla den en kylfläns vore ett hån mot riktiga flänsar) har ett stort hål rakt igenom där fläkten sitter. Min bedömning av konstruktionen är att huvuddelen av den varma luft som sugs in kommer dumpas direkt mot moderkortet och lite i allmänhet snurra runt chipsetet istället för att pressas genom fenorna på kylplattan. Därmed blir det ytterst låg yta som rent aktivt bidrar till att föra bort värmen från chipsetet.

Jag har sett ett flertal inlägg från personer som tar bort plastkåpan över fläkten vilket resulterar i sänkta temperaturer - inte precis ett tecken på en lyckad konstruktion av Asus.

Så till fläkten - för att hålla temperaturen runt 65°C behöver fläkten i de flestas fall snurra i sisådär 2500 rpm. Generellt luftflöde i chassit verkar inte ha överdrivet mycket inverkan eftersom chipsetkylningen sitter inklämd som den gör. Någon enstaka av Asus X570-brädor fick fläktstyrning i BIOS i början av Augusti, men det finns ännu ej till något av de "billigare" korten. Jag tror dock inte denna funktion tillför särskilt mycket då den undermåliga kyllösningen helt enkelt inte klarar av att hålla låga temperaturer med en långsam fläkt.

Så då till fläktens ljud: i mitt Fractal Design R6 med de medföljande fläktarna snurrande i 800 rpm hördes chipsetfläkten över allt annat. På grund av dess tonalitet (ettrigt högfrekvent vinande) hördes den mycket väl även vid stresstestande av systemet och var betydligt mer störande än de övriga fläktarna i systemet. Jag bygger inte ett system som avses vara närmast ljudlöst vid låg- och medelbelastning för att en liten skitfläkt skall förstöra hela upplevelsen. Nu skall sägas att jag läst både inlägg där en person hävar sig kunna lägga örat några decimeter från fläkten utan att höra den till inlägg som matchar min egen erfarenhet - jag vet inte om vissa exemplar av fläktarna helt enkelt är usla och jag borde reklamera hela brädan. Att det finns gott om personer som helt enkelt inte uppmärksammar eller störs av den här typen av fläktljud gör det inte lättare att bedöma.

Hursom, för vetenskapens skull har jag testat lite olika lösningar på den annars ohållbara situationen och min nuvarande lösning är en gammal 120mm Gentle Typhoon som står på PSU-kåpan (alltså utanför grafikkortet) och i låga varvtal blåser mot chipsetplattan. Plastkåpan är bortplockad och chipsetfläkten urpluggad. När jag får lite mer tid är planen att köpa en tyst 80mm-fläkt (får plats under grafikkortet) istället och placera den närmare chipsetplattan och helt montera bort chipsetfläkten för att öka ytan som aktivt bidrar till avkylningen. I förlängningen avser jag helt byta ut chipsetplattan mot en riktig kylfläns och om möjligt kyla passivt.

TLDR: fläkt bajs, men än värre är att hela kylningslösningen är bajs.

Stoooort tack för det ingående inlägget! Var något sådant jag är rädd för. Har själv tinnitus och är ganska känslig mot störande högpitchade fläktljud och andra missljud. Vet hur olika personer kan uppfatta ljud som störande eller ej på så otroligt olika vis.
Kikade på lite bilder och gigabytes lösning på masterkortet verkar vara en lite lägre placering av fläkten i jämförelse med asus E och F-kort. Värst verkar dock taichi vara där den verkar sitta högre upp.
Nu tror jag inte att jag kommer ha problemet som många har med en fläkt på GPUn som blåser rakt in då jag har ett vattenblock, men kanske desto sämre luftflöde i lådan istället..

Vet inte vad jag ska tänka eller tro. Känns nästan som att det kan vara värt att gå på Gigabytes Masterkort för 4790kr på Inet ändå. Det verkar vad jag förstått ska ha en fläktkurva där fläkten är avstängd mestadelen av tiden och sen inte höras när den väl går igång, men som du skriver, man vet heller aldrig hur de som skrivit detta har det med hörsel, andra fläktar, hörlurar eller ej osv.

Vill gärna följa dina experiment med alternativa lösningar för fläkten hur som helst!

Senast jag köpte dator var när i7 2600k kom ut.. så jag känner att jag kan kosta på det hela lite då jag förmodligen kommer köra på med det här ett tag framöver också.

Av FaniSkogen
Skrivet av sesese:

Du vinner 0% prestanda mellan ett standard och ett svindyrt moderkort. Så välj ett 570 kort med de funktioner som du behöver. lägg extrapengarna på grafikkort istället.

Har redan ett radeon VII med vattenblock som ligger och väntar på att få installeras

Däremot vore det ju trevligt med en m2-disk framöver.

Skickades från m.sweclockers.com