Inlägg

Inlägg som anon114264 har skrivit i forumet
Av anon114264
Skrivet av Dreijer:

De har väl aldrig gjort ett dåligt spel?

Diablo 3 är vad jag inte skulle kalla bra. Grafiken och spelet är ett skämt! Inget slår Diablo 1!

Warcraft 1,2,3, Starcraft 1 och Rock 'n Roll racing är andra bra spel.

Av anon114264

Blizzard är en dimma av sitt forna jag. De har inte gjort ett endaste bra spel sedan Warcraft 3. WoW räknas inte.

Av anon114264

95% av Sweclockers besökare använder skärmar med spegelblanka TN-paneler där du inte kan vika 5 grader vinkelrät från skärmen utan att bilden förvrängs.

Jag tror majoriteten här inte aning hur mycket bättre bra skärmar med matta och högkvalitativa IPS paneler är. Visst du kanske måste lägga minst femtusen på en sådan bra skärm.

Datorskärmar är alldeles för underskattade på denna sida och grafikkort alldeles för överskattade att det bara är sorgligt. Istället slänger folk iväg 15.0000 spänn på ett grafikkort medan skärmarna de sitter med ligger i budgetklassen under 2000 kr.

Skärmen är ju just den del man integragerar med hela tiden och den datorkomponent man borde investera mest pengar på.

Av anon114264
Skrivet av solifer68:

Jaså, hur vet du att dom är stulna??

De är lika etiska som G2A. Det vill säga ingenting.

Av anon114264
Skrivet av solifer68:

@RobinJacobsson:
Jag har köpt från kinguin, office paket 2016 antivirus och win 10 pro OEM 450kr ca

Rekommenderar inte att köpa därifrån. Det är inga gilitiga licenser utan stulna.

Av anon114264
Skrivet av Ratatosk:

Angående vanlig SATA kontra NVMe.
Spelat lite Civ5 på senare, jag har 64 GB arbetsminne, så efter ett litet tag ligger hela skiten i minnet.
Trots detta tar en start avsevärd tid, filerna skall processas av CPU:n, det här inget du kommer undan även med värdens snabbaste NVMe raid.
Kort sagt, jag tro inte att skillnaden är märkbar för de flesta.

Där en NVMe kan gör nytta, borde vara när arbetsminnet inte räcker till och det skall cachas mot disk, tex vid viss typ av videoredigering.

Dina 64GB kan inte ha varit billiga. Kör du Corsair minne?

Av anon114264

Det skulle vara super om Sweclockers gänget kunde testa 9900K mot 7820X. De har lika mycket cores men är två vitt helt skilda segment.

Av anon114264
Skrivet av Yoshman:

Det skrev jag inte. Beror på vad du ska göra med systemet.

Om det handlar om en generell Windows-desktop där du bl.a. ska spela och din primära uppgift inte är rendering. Ja, skulle personligen välja i9-7900X över TR-2950X (fast skulle inte köpa HEDT alls i detta fall).

Om man tittar på vad jag och de flesta av kollegorna gjorde på KTH-institutionen där jag gjorde mitt examensarbete så råder inget tvivel om att SKL-X är den klart bästa plattformen. Vi gjorde väldigt tunga beräkningar som alla kokade ned till gigantiska matriser, SKL-X är brutal på detta jämfört med andra CPU-modeller. GPUer tar över vissa delar här, men bara i fall där man klarar sig med 32-bitars flyttal. Krävs 64-bitars flyttal är SIMD på CPUer fortfarande bättre.

Skulle jag däremot bygga en hyfsat billig Linux-baserad bygg-server så faller valet självklart på AMDs HEDT-plattform!

Poängen: AMDs HEDT må har fler kärnor, men den är definitivt inte generellt snabbare eller billigare än Intels HEDT. Allt dikteras av vad man ska ha plattformen till. I princip noll "reviews" testade saker utanför rendering, komprimering och spel. Med det som referens förstår jag varför man har rätt stora frågetecken kring vettigheten i Intels HEDT-plattform.

Du får gärna härleda till källor till dina påståenden. Intels starka sida är singeltrådsprestanda men jag förstår fortfarande inte varför man skulle välja Intels plattform. Alla köper inte HEDT-plattformar för att beräkna matriser.

Av anon114264
Skrivet av jOnÄTÄn:

Nu överdriver du lite. Vega 56 kostade 399 dollar + moms så typ 4300-4500kr när det kom och då med en "lövblås". Det går köpa Vega 56 med vanliga kylare för under 5500kr så varför lägga över 6000kr?
Ex
https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=4639836
https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=4552888

Sedan måste man tänka på vad man menar med en prisvärd produkt. Det behöver inte vara billigt det måste bara kunna motivera prislappen enligt mig. Ett 2080 ti kan jag förstå man köper eftersom det är svårt att hitta något som är bättre eller likvärdigt för ett lägre pris. Men vanliga 2080 är lite svårare att motivera i alla fall innan vi sett hur det blir med strålspårning osv.

Du drar upp ÅF som inte ligger i Sverige. Billigaste Vega 56 som säljs i Sverige kostar runt 6000kr. Nästan 2000kr mer än introduktionspriset.

Jag tycker inte Nvidia är värre än AMD i det här fallet. De luras lika mycket.

Av anon114264
Skrivet av Xinpei:

Även helvetet har nivåer. Nvidia ligger på en egen nivå med denna lansering.

Hade väl varit ett problem OM Nvidia inte haft en monopolliknande ställning på marknaden. Vem ska dessa partnertillverkare gå till? Intel som inte har ett kort klart förrän tidigast i slutet av nästa år? AMD som inte lanserar ett nytt kort förrän tidigast i slutet av året? Finns ju en orsak varför Nvidia inte gjort detta tidigare.

Självklart men Nvidia gör vad de vill idag tyvärr. Jag kan inte direkt säga att AMD gör särskilt mycket för att vara prisvärda idag på grafikkortfronten, mycket tack vare mininghysterin. Även om Nvidia tar överpriser betyder inte att AMDs highend är prisvärda, tvärtom.

Av anon114264
Skrivet av Xinpei:

Även om prestandan är bra så är ju kortet inte i närheten av prisvärt.

Grafikkort just nu är inte prisvärt överhuvudtaget, inte ens AMDs. Ett Vega 56 med ett introduktionspris på 4100kr kostar över 6000 idag. Likadant med stationära minnen.

De enda komponenter idag som jag skulle kalla prisvärda är processorer, speciellt AMDs mellansegment och möjligen datorskärmar ev god kvalité (IPS-paneler), 2,5-tums SSDer, alla de har gått ner hyggligt i pris.

Hårddiskar och NVME-baserade SSDer är fortfarande dyra och speciellt förstnämnda har t.om gått upp i pris.

Det är inte en rolig tid att vara pc-byggare idag.

Av anon114264
Skrivet av Yoshman:

Hela HEDT segment är ju rejält smalt. Finns ändå ett par områden där Intels HEDT är konkurrenskraftigt med AMDs även sett till pris.

Vissa kör en OS som heter "Windows", undantaget saker där OS:et är irrelevant för hur saker skalar över CPU-kärnor (som t.ex. rendering) så är det faktiskt inte alls säkert att TR2950X är snabbare än i9-7900X, dessa kostar i princip lika mycket.

Inte helt lätt att se detta då i princip allt som testades på teknikwebbplaserna var femtielva varianter av rendering + lite packning och uppackning av filer (uppackning av många filer är ett annat exempel på något som skalar lysande och egentligen inte alls involverar OS).

Geekbench 4 tester ju lite olika saker, tittar man på delresultaten ser man att komprimering/uppackning av filer även här är en stark punkt för TR-2950X medan de fall där CPU-trådar behöver stöd av OS för att synkronisera jobbet så är i stället i9-7900X den starkare (fast frågan är om det fortfarande kommer vara sant när i9-9900K släpps, just sådant är ringbussens starka sida).

Ett annat exempel på samma tema, d.v.s. uppgift där ett program löser ett problem över många kärnor och det hela kräver tight synkronisering är musikproduktion. Där har också Intels HEDT en fördel över både konsumentmodellerna och TR.

Slutligen, företag och universitet som jobbar med program som Matlab, Matematica, Octave, NumPy och andra saker där man i botten kan använda Intels MKL får ju också bästa både pris/prestanda och bästa absolut prestanda med Intels HEDT. SKL-X har upp mot 70 % högre prestanda per kärnor mot "vanliga" Skylake och upp mot x3 gånger högre prestanda jämfört med Zen

Om man däremot jobbar med rendering eller andra saker där man kan använda många CPU-trådar och dessa trådar i princip kan jobba helt oberoende av varandra så är definitivt AMDs HEDT-plattform ett bättre val.

TR-plattformen presterar också generellt sett långt bättre under Linux relativt sig själv på Windows men även relativt SKL-X körandes på Linux. Även SKL-X presterar bättre under Linux, men inte alls samma dramatiska skillnad som för TR. Detta syns också rätt bra i Geekbench 4 och även Phoronix har rätt mycket tester kring detta.

I Linux fungerar TR "creator mode" (d.v.s. NUMA-läge) väsentligt bättre än under Windows. TR är rent fysiskt en NUMA-design, så att köra den i UMA-läge (som är det optimala för Windows och även optimalt för spel) kostar prestanda.

För majoriteten av desktopanvändarna är dock HEDT inte bara dyrt, det är helt meningslöst då AMD/Intels respektive konsumentplattformar både är billigare, drar mindre ström och presterar lika bra eller i många fall bättre än deras HEDT plattformar. i9-9900K kommer krympa den vettiga marknaden ännu mer för HEDT. Framförallt på Windows!

Om du bara jagar PCIe-lanses så vinner ju Intels HEDT, den har 48+24 st mot AMDs 60 (är totalt 68 men fyra är reserverade för chipset och fyra är reserverade för NVMe). Vidare har X399 en begränsning på maximalt 7 st PCIe-enheter, finns i praktiken ingen sådan gräns på X299 (d.v.s. det finns en gräns men den är så pass hög att det fysiska utrymmet på moderkortet sätter stopp innan). Men rätt övertygad om att även 7 st PCIe-kort är rätt mycket ett icke-problem...

Du får inget officiellt ECC stöd på X399. UDIMM med ECC kan användas i de flesta moderkort, men du har som sagt ingen garanti över vad exakt som fungerar.

Intels HEDT stödjer överhuvudtaget inte ECC, men i princip varje HEDT CPU har en direkt motsvarighet i Xeon-W21xx serien. Kostar någon tusenlapp extra för motsvarande modell, ingen större procentuell skillnad på ett helt system. Då tappar man möjlighet till överklockning (men vem skulle få för sig att överklocka ett system där ECC är vettigt?) men man får officiellt stöd för RDIMM med ECC.

RDIMM betyder att maximala mängden RAM ökar till 512 GB från 128 GB.

Så åter igen: handlar väldigt mycket om vad systemet ska användas till. Både HEDT och Xeon-W21xx är rätt värdelösa som generella desktops där man ska köra spel och "multitaska", konsumentmodellerna är både billigare och snabbare på detta (framförallt nu när de fått både sex och åtta kärnor samt högre enkeltrådprestanda jämfört med HEDT). Men finns absolut fall där high-end plattformarna är rätt val, men ingen av dessa är "bäst" för alla dessa fall, är tvärt om rätt rejäl skillnad i hur bra de passar för olika uppgifter.

Så summa summarum tycker du 7900X med tio cores är mer prisvärt vid 10k än AMD's 2950X för sexton cores?

För mig är det rätt uppenbart vilken som är mest prisvärd. Sedan får du visa mig hur Intels briljerar vid musikproduktion. Vid singeltrådprestanda är AMD sämre men inga 10-cores kan slå 16-cores när det är multitrådat.

Av anon114264
Skrivet av Masyve:

Läser du alls eller skäller du bara?

"Folk vill ha pulver för random grejer och bästa möjliga t.ex. spelprestanda på samma gång."

Tänk att du t.ex. har en hobby eller ett jobb som trivs bra med 8+ kärnor och på fritiden vill du spela spel på 144hz-skärm. Eller sysslar med något som är multicoreberoende i vissa situationer och single core i andra, typ alla Adobe-program och 3D-program med plugin. För en del är inte pengara allt utan det kan vara mer värt att bara behöva ha en dator som fortfarande är bäst på allt man gör med den. Intels HEDT kan vara det.

Jag vet inte vad du hymlar om. De flesta som köper HEDT-system köper den inte primärt för spel. Intels är inte bäst på allt. Det enda det urmärker sig är just för spel men annars är hamnar den efter AMD's dito för att Intel har mindre cores vid samma prissegment.

Av anon114264
Skrivet av tvelander:

Väntar bara på RAM då!

Klippte 128GB på webbis super rea men det va ju bara ren tur.

I dina drömmar! Minnen kommer aldrig bli billiga igen någonsin! Sedan gäller prisfallet inte NVME-enheter heller för den delen. De har ytterst gått ner väldigt lite.

Av anon114264
Skrivet av Masyve:

Det är väl enkelt? Folk vill ha pulver för random grejer och bästa möjliga t.ex. spelprestanda på samma gång.

Köper man ett HEDT-system köper man det inte för spelprestanda. Intels är överprisat! Man får mindre PCI-E lanes, inget ECC-minnesstöd och mindre cores för mycket högre pris.

Av anon114264

Jag förstår ärligt talat inte varför man köper ett Intel HEDT system idag när AMDs är så mycket prisvärdare. Det enda negativa är att de är törstiga men annars får man mest prestanda för pengarna.

AMD släpper 2920X när som helst nu. Jag hoppas Sweclockers testar den.

Av anon114264
Skrivet av fiskebulle:

Tror prisförskjutningen på 20-serien är nvidias long-con för att göra RTX 1030 till ett riktigt grafikkort.

Det hade inte varit fel om prestandan också samtidigt blivit 100% bättre över hela modellserien med prishöjningen.

Av anon114264
Skrivet av Implor:

@Jimemy: Kolla inte tradera utan sweclockers marknad. Där jag köper/säljer mina datorprylar.

Jag kan garanterat säga att man hittar mer prisvärdare kort på Tradera än Sweclockers. Att köpa datorkomponenter via SweC marknaden är en pina! Antingen tar säljarna överpriser eller så inleder de någon slags budgivning som går in i leda tills säljaren ger upp för att den tycker det är för låga bud och slutar svara.

Tradera har ett mycket bättre system.

Och RTX-serien är ett skämt, mest pga priset. När väl strålspårning slår igenom så är vi flera generationer bort.

Av anon114264
Skrivet av Ceji:

Helt rätt. Om du inte har helt extrema krav klarar man sig lätt med en mobil för under 2 500 kr. Men man måste veta vad man ska kolla efter. Långt ifrån alla mobiler under 2.500 kr är tillräckligt bra, eftersom de flesta tillverkarna slänger in snikkomponenter i dessa. Lite minne, slö SOC, kass skärm och/eller kass kamera brukar det vara.. Samsunglurar överväger jag inte längre.. Det var länge sedan de lärde sig av Apple att det går bra att ta för mycket betalt. Folk köper ändå på grund av grupptryck, statusvärde eller helt enkelt bristande kunskap. Det blir förresten spännande att se vilka som köper de nya komiskt dyra iphonemodellerna.. Ser jag en sådan telefon kommer jag bara tänka jag bara en sak om ägaren.. Lättlurad!!! Det är lite som en modern variant på "kejsarens nya kläder":)

Förutom oftast en riktigt slö SOC i den prisklassen är nog den största nackdelen uppdateringshistoriken för budget och mellanklasslurar. Den är riktigt dålig! Tillverkare kan hoppa över flera månader utan säkerhetsuppdateringar och många telefoner i den prisklassen får bara en stor uppdatering eller ibland ingen alls.

Skrivet av anon159643:

Jag minns jag var på ett ställe där flera sa att man klarade av alla ens behov på en sådan där minilaptop för 3000lr för några år sedan, det känns lite som om jag hänger i en sådan tråd nu.

Självklart köper den stora gruppen dyrare telefoner och persondatoter enbart för nöje som spel, filmer etc.

Men ändå finns det många som måste ha lite bättre. Jag själv sitter på en 6000kr mobil som är i absolut sämsta laget för allt för mig. Skärmen är kass i solljus, skärmen är för liten, processoen ligget på ett mimumum för de tjänster jag använder. Lagringsutrymmet på 64GB får jag rensa hela tiden. Kameran är knappt godkänd etc.

Att det däremot finns väldigt många vanliga användare som betalar upp till 3 gånger så mycket för en mobil tycker jag är konstigt.

Skickades från m.sweclockers.com

Du måste ha en hel del skit installerat om du behöver rensa hela tiden på en 64GB-telefon.

Av anon114264

Jag tror att 3080 Ti om nu nästa generation kommer heta det kommer vara som 2080 ti borde ha varit.