Inlägg

Inlägg som jOnÄTÄn har skrivit i forumet
Av jOnÄTÄn
Skrivet av Novdid:

Men då är bara RT i 4K i just de där spelen måttstocken för prissättning? Lekfullt och belyser helt riktigt den helt snea prissättningen denna generation, men vilseledande.

Är ju upp till var och en att avgöra vad som är viktigt att kortet är snabbt i. Är ju rätt ointressant hur de presterar i andra upplösningar eller utan rt om det är i 4k med rt på man vill spela.
Sen är det nog inte många som velar mellan att välja just 7800xt eller rtx4090.

Av jOnÄTÄn
Skrivet av Novdid:

Lekfullt, och jag fattar vad du menar. Men lite cherrypicking på vilka spel? 4090 är inte en nära 3ggr snabbare än ett 7800XT k snitt.

Han skrev ju 4k med raytracing. Och av de spelen swec testade med de inställningarna så är det ju bara watch dog där 4090 inte är nära tre gånger snabbare utan bara 2,45 gånger snabbare.

Av jOnÄTÄn

Jag hoppas på en billigare variant som är enbart stationär. Har försökt tvinga mig till att spela bärbart på switch men det funkar inte känns som man förstör så mycket av "upplevelsen" när man spelar på en kass miniskärm.

Av jOnÄTÄn
Skrivet av Caesar:

Har suttit och väntat och velat kring 4070 i nästan ett halvår nu, men även om 7800XT känns lockande så är ju skillnaden i energiförbrukning rätt brutal.
Måste nog fundera på om jag kan göra något åt den allmänna värmeutvecklingen i lådan, den börjar redan koka efter ett par timmars spelande på sommaren med mitt gamla Nitro+ Vega56, fast det kanske producerar ungefär lika mycket som 7800XT egentligen.

Kanske också är en fråga om vad som är mest framtidssäkert mellan 4GB extra minne jämfört med DLSS och liknande.
Vad tror ni, vad kommer ge rimlig prestanda längst av 4070 och 7800XT?

Har för mig att RX 5700xt och vega 56 låg på typ samma effektnivå (stock kort) Så 7800xt drar ju 35w mer enligt tabellen i testet. Men du har ju ett Nitro+ så det kanske ligger på samma nivå eller högre än 7800xt kortet i testet. Bättre fläktar på in samt utsug är nog att rekommendera borde inte vara så svårt att få till så att ett 250w kort kyls i en modern låda.

Vad som är mest framtids säkert är svårt att säga men 4GB extra minne och en lägre prislapp är ju i alla fall något som är positivt.
Däremot lär ju Nvidia kortet stå sig bättre om Ray tracing är viktigt det är ju redan idag märkbart bättre där.

Mitt råd är att köpa det du känner passar dig bäst och byta ut det när behovet uppstår, de är så lika kort att du lär bli nöjd oavsett val.

Av jOnÄTÄn
Skrivet av downup:

Jo men en iphone för 5 år sedan med dagens iOS flyter väl knappast på som får dig att vilja uppgradera?

Har en xr och är nöjd med prestandan i operativsystemet och appar. (spelar inget avancerat på telefon) Mest kameran från de nyare jag saknar.

Av jOnÄTÄn

Blir intressant att se hur det fungerar på min laptop.
Ryzen 7 3750h (4st zen+ kärnor med SMT) 16GB ram och RTX 2060. Hoppas det blir stabilt över 30 Fps annars kan jag lika gärna köra på xboxen och slippa fläktljudet.

Av jOnÄTÄn
Skrivet av Hatesunday:

https://i.imgur.com/YREx8hy.png

Ännu bättre batteri tycker redan min 14 PRO Max är overkill i batteriet, får lätt ut lätt 2 dagar med ständigt Spotify 8 timmar om dagen och en Apple Watch kopplad och minnst 10 sot skojar inte kolla min screenshots

Det är aldrig fel med bra batteritid tänk dig i framtiden när batteriet är slitet och nere på 70%. Då har du fortfarande så telefonen klarar sig en dag utan problem och slipper betala för ett batteribyte. Telefoner används ju i många år nu för tiden.
Jag har ex en Iphone XR som nu är rätt gammal och för mina behov så ser jag inget i en ny telefon som skulle locka mig till byte. Enda jag känner att jag saknar från min 12 mini som jag bytte från är väl att kameran är märkbart sämre men den duger.

Av jOnÄTÄn
Skrivet av _genki:

Vad som är lite udda med AMD är att de uppenbarligen kan göra strömsnåla kort. jag undervoltade mitt 6800 (non-XT) med 80mV och satte klockhastigheten 200Mhz lägre, minneshastigheten 100MHz högre. Förlorade ca 3-5% prestanda, men gick från 190-200W till 120-130W när jag maxar kortet.

De sätter ju hög spänning för att det ska fungera på alla kretsar och minst garantitiden ut. Sen antar jag att tillverkarna har tuffare krav på funktion och stabilitet än en som nöjer sig med att några spel fungerar och inte visar artefakter. Tror amd,nvidia och intel hade satt lägre spänning på kretsarna om de ansåg att det gick med deras krav på funktion.

Av jOnÄTÄn

Reklamerade själv ett asrock kort pga kylaren börjat kyla dåligt efter något år. Och det verkade vara ett vanligt fel på de korten när man sökte på det. Fick ett gigabyte istället det kylde bra men lät väldigt mycket.

Av jOnÄTÄn
Skrivet av dix_xib:

Delar uppfattningen. På senare tid är jag lite less på Microsoft dock. Drog ihop några polare i våras för att skaffa Gamepass (5 kunde dela på samma) bara för att några månader senare få reda på att modellen skrotas. Ingen av oss var kunder innan och ingen valde att fortsätta. Kändes som ett fult sätt att vänja oss vid en tjänst sen höja priset med 300%.

Det var typ en ”beta” har för mig jag läste i nyheten när det togs bort att det kan komma tillbaka när de utvärderat resultatet. Säkert med ett lite högre pris däremot.

Av jOnÄTÄn
Skrivet av DG77:

Exakt som du säger, det är ju det som kallas "Kejsarens nya kläder"

Haha ja det var så du menade. Hade väl fattat om jag läst en gång till.

Av jOnÄTÄn
Skrivet av DG77:

Varför ens släppa en processor som är 3% "snabbare"?
Kejsarens nya kläder symptomet är stort hos Intel...

Största anledningen är nog för att om de släpper en ny modell som är 3% snabbare. Kommer mängder med tester och artiklar skrivas. Och det medför antagligen att det säljs mer processorer än om de fortsatt med 13900k ett år till. Sen är nog inte största målgruppen de som redan har 13 serien.

Av jOnÄTÄn
Skrivet av Nozomi:

https://youtu.be/1WM_w7TBbj0

DLSS på Quality ska ge samma om inte bättre kvalitet än Native i de flesta scenarion förutsatt att man inte sitter på 1080p.

Kanske i vissa fall men inte alla. Jag gillar att teknikerna finns men jag kommer fortsätta köra FSR/DLSS enbart om jag måste för att nå mitt FPS mål i spelet. Tills den dagen jag faktiskt upplever att bilden blir bättre än native. Har väl helt enkelt inte haft något behov i spel där tekniken fungerar bra än så länge.

Av jOnÄTÄn
Skrivet av AxxT:

Har Sweclockers gjort nyligen en video på nvida/amd uppskalning teknik?
Hur stor skillnad har blivit sedan begynnelsen, jag antar att amd har gjort dem största förändringar gentemot nvida som var ganska bra från början om jag minns rätt..

DLSS var rätt kasst i början det med. Testade precis att slå på DLSS 2,0 quality i war thunder det blev väldigt suddigt. Men med tanke på att vissa skriver att DLSS 2,0 och nyare är bra så antar jag att det beror på vilket spel man testar. (Har ett 2060 i denna datorn, kanske blir bättre bild med DLSS och ett 3000 eller 4000 kort, eller blir "kvalitén" samma bara att man får mer FPS?)

Av jOnÄTÄn

Min 12 mini hade 85% hälsa efter ett år. Optimerad laddning påslagen sen dag ett. Antar att den dåliga batterihälsan beror på att jag jobbar skift eller något. Jag har ju inte alarm påslaget varannan vecka och det är väl det Optimeringen använder.

Av jOnÄTÄn

"Är en tvåkärnig processor tillräcklig för dig?" Beror på syftet med datorn, Jag har en laptop med en i5 7200 och det jag gör på den fungerar utmärkt. Trots att det är två kärnor i låg frekvens av en gammal arkitektur. Spelar man inte moderna spel eller gör mer avancerade saker än att surfa och enklare kontorsarbete behövs inte mycket prestanda idag.

Men hade jag byggt en ny stationär dator hade jag nog ändå valt en cpu med 4 kärnor. Lär ju inte vara någon större summa man sparar på att välja intel 300 kollade prisjakt nu. Dagens celeron kostar ca 850kr och i3an 1200kr kan vara värt 350kr för att få 4c8t och dessutom turbo.

Av jOnÄTÄn

Om man kan börja köpa och sälja spel man köpt "digitalt" så skulle jag kunna överväga en variant utan skivläsare.
Många spel räcker att spela igenom en gång så lika bra att sälja när man är klar medan de fortfarande är värda något. Och om jag blir sugen igen så har det antagligen dröjt lång tid så att det redan finns en remake eller remaster att spela.
Har rätt många spel till xbox original och xbox 360 som jag troligtvis aldrig kommer röra igen, men sälja känns inte värt får väl 30kr styck nu.

Av jOnÄTÄn
Skrivet av norrby89:

Well återstår att se när vi får se priset, landar dessa runt 7000kr eller mer så är det typ totalt meningslöst kort jämfört med med 6800xt och 4070.

Och med tanke på nya 7900 kortet så lär vi nog landa runt 7000kr för dessa kort.

Skrev inget om att jag tror det blir värt att köpa eller inte. Men som du är inne på så blir det troligtvis inte så rolig prislapp. Är glad att jag det ligger några år bort för min del att uppgradera GPU i stationär dator.

Av jOnÄTÄn
Skrivet av norrby89:

Ska bli intressant och se hur dessa presterar, jämför man skillnaden mellan 6950 och 7900 xt så lär dessa kort landa runt 6800 xt? Vilket i sin tur inte är logiskt alls beroende på pris =o

Antar att de ändrat namn sättningen lite så att korten med största gpu kärnan får x900 i namnet och x800 får en mindre gpu.
I 6000 serien var det ju lite konstigt att både x800 och x900 byggde på samma gpu.
Blir ju lite udda första generationen de gjorde typ samma sak för typ tolv år sen eller något, vid hd 5000 till hd 6000 där 6870 faktiskt var långsammare än 5870 i många fall. Men det rättar till sig i nästa generation om de inte väljer att ändra hur de väljer namn på korten igen. (det är ju trots allt AMD inte främmande för att göra med Grafikkort...)

Av jOnÄTÄn
Skrivet av MrCrab:

Fattar inte varför dom halverar höjden och använder 3st småfläktar? Vore väl smartare att göra kortet kortare med en stor fläkt och möjlighet till fler dvi/hdmi -utgångar på baksidan... Känns som marknad ville att det skulle vara något "nytt o fräscht" men tyvärr korkat...

Finns ju chassin där det endast får plats halvhöjd. Däremot har nog oftast de datorerna begränsningar i nätdelen.
Själv uppdaterat några datorer med liknande kort fast då 1050 och 750.