Inlägg

Inlägg som OllBoll har skrivit i forumet
Av OllBoll

Skärmarna ska kopplas ihop med varandra, och innerledaren i mittten med andra innerledaren.

Däremot så kan det bli ett problem att bara koppla ihop då själva skarvlängden inte blir skärmad vilket kan ställa till det, helst så vill du ju ha allt skärmat speciellt lågsignal som RCA.

Av OllBoll
Skrivet av Rokkoko:

Tack för tipsen allihopa! Har läst på en del nu och det verkar lite som att de lärde tvistar om ifall man behöver hörlursförstärkare för att nå exempelvis HD650:s fulla potential.

Ser också att det tydligen är lite skillnad på Essence ST och STX till ST:s fördel. Sedan om skillnaden överhuvudtaget är hörbar råder det väl som vanligt också delade meningar om. Jag får se hur jag gör. Tar hursomhelst gärna emot tips på hörlursförstärkare som passar ovan nämnda lurar.

anarkizt: Visst är det jag. Vem är du där?

Jag har drivit HD650 både via interna hörlursförstärkaren på STX samt med extern hörlursförstärkare på 3 k, den absolut största skillnaden var att jag kunde fixa volymreglage externt Ljudkvalitésskillnaden var väldigt liten.

Av OllBoll
Skrivet av Rokkoko:

Det jag menar är ifall jag vinner mer på att byta ljudkort till ett Asus STX jämfört med att ha kvar mitt ljudkort och istället köpa en extern hörlursförstärkare.

JA!

Jag har haft samma creative-kort som dig och uppgraderade till ett STX + extern hörlursförstärkare men testade samtidigt med den inbyggda.

STX-kortets hörlursförstärkare är inte dålig alls, den är fullt tillräcklig och DAC-chippen i kortet är långt överlägsna creative-kortet oxå så ett sådant skulle nog vara den billigaste uppgraderingen för bättre ljudkvalité runtom. (

För att inte nämna om att du kan variera stryrka på hörlursförstärkaren

Och om du sen väljer att skaffa extern hörlursförstärkare trots allt så har kortet RCA-utgångar och står sig ganska bra i jämförelse med bättre externa DACar trots att det är billigt i jämförelse.

Av OllBoll
Skrivet av micke_930:

Funderar på Xonar DG, men är osäker på om det är PCI eller PCI-e 16x, på vissa bilder ser de ut att vara PCI-e 16x, men i informationen står det endast PCI. Vad stämmer egentligen?

Det är x1, men ett 1x-kort går att sätta i en 16x-plats, på samma sätt som du med adapter kan sätta ett 16x-kort i en 1x-plats (dock i detta fallet med begränsad bandbredd, men det går)

( Jag körde för ett tag sedan t.ex. grafikkortet i mit mobos ena 16x och ljudkortet i den andra, för den var den platsen som var smidigast placerad )

Av OllBoll
Skrivet av the squonk:

Det där med hur mycket de "dyra komponenterna" gör för slutresultatet neutraliseras ofta av hur snabb utvecklingen av billiga integrerade kretsar är, helt plötsligt kan en liten krets för 5 spänn visa sig prestera lika bra som en hel stor svindyr apparat gjorde tidigare.

Ett bra exempel är när marknanden för några år sedan började övesvämmas av superbilliga kinesiska DVD-spelare med DivX/Xvid för 2-300Kr styck, de använde kinesiska Mediatek DSP:er och Wolfson 24/192 DA som var nästan gratis och den kombinationen hade den intressanta bieffekten att förutom att kunna spela upp videofilmer så lät de osedvanligt rent vid CD-avspelning. Det var många audiofiler som kliade sig i huvudet när de kopplade en sådan 300 kronors DVD-spelare till sin HiFi-anläggning för en halv miljon och upptäckte att DVD-spelaren för 300Kr många gånger lät bättre på vanliga CD än deras exklusiva CD-spelare för 50-100.000Kr. Utvecklingen av billiga komponenter hade fullkomligt sprungit om utvecklingen av kompletta apparater.

Priset säger egentligen inte mycket alls om prestandan.

*2

Numera så är ju många av dom dyrare sakerna beroende av köparens confirmation bias, om du lägger ner fåniga mängder pengar på utrustningen så är det givet att det låter bättre i köparens öron, även om det rent tekniskt inte är någon skillnad. *host* ljudkablar *host*

Av OllBoll
Skrivet av micke_930:

Hej, står inför ett val, jag söker hörlurar/headset (spelar ingen roll egentligen, men är det headset bör det vara en mikrofon som går att dölja), och jag är ute efter bästa möjliga ljud för både spel och musik.

HD555 verkar vara en storfavorit och antagligen utav en anledning, men är de värda de 800kr de kostar eller finns det andra, bättre alternativ?

Jag har inbyggt ljudkort i moderkortet men kan tänka mig köpa ett nytt billigt externt ljudkort för runt 200kr vid senare tillfälle, om jag köper detta billiga externa kort, märker man skillnad på ljudet?

Så vad säger ni, är det HD555 som gäller?

Övrig fråga: Om man gör den ökända modden till HD555, brister garantin då eller inte, och fungerar dessa hörlurar för de flesta huvuden, är det justerbara o.s.v.?

Du lär inte märka skillnad via det externa kortet, dom inbyggda moderkorten är visseligen inte grädden på moset men dom är inte så dåliga så det skulle nog mest vara onödigt att byta ut mot 200kr-kort, EDIT: såg att Asus nu släppt Xonar DG, ett billigt kort för ~ 750 inriktat mot folk med hörlurar (har hörlursförstärkare) så borde vara ett bra alternativ om du vill uppgradera och bättre än DS som inte har hörlursförstärkare.

Men givetvis är HD555 inte det enda vettiga valet, däremot det enda vettiga i sin prisklass

Av OllBoll

*2

Z-5500 är inte jättedåliga, men dom faller pladask när du jämför dom med riktiga stereohögtalare.

Av OllBoll

Det finns ljudkort med Toslink input, har dock för mig att dom medföljande ljudkorten a la realtek inte är sådana utan då måste du köpa dig ett separat ljudkort.

Nu vet jag dock inte hur bra det blir att göra så, det finns en risk att du kommer få märkbar fördröjning i ljudet men kan vara så att den är så låg att den inte märks, beror på ljudkortet och inställningarna.

Av OllBoll
Skrivet av Addekillen:

Är väldigt inne på Asus Xonar D2X/XDT - Inet.se någon som vet ngt om det?:)

Det är ett jättebra kort, däremot bättre än dina högtalare så du kommer inte kunna njuta av det fullt ut tyvärr.

Om du inte planerar på att uppgradera högtalare inom en rimlig framtid skulle jag rekommendera DX / DS istället, så slipper du betala mer utan att få ut något för det.

( Jag pratar analoga utgångar från ljudkorten, då ljudkortets analog->digital -konverterare (DAC) är betydligt bättre än den inbyggda i Z5500. )

EDIT: Om du verkligen är interesserad av ljudkvalité så är det dina Z5500 du ska uppgradera då det är dom som kommer att vara den svaga länken i ditt system.

Av OllBoll
Skrivet av Rengch:

Skulle in och sätta statisk ip ja. Lyckades få det till att funka nu.

Skrev följande:

administrator@server-htpc:~$ sudo passwd root
Enter administrator password(Tror jag att det stod):
Enter new UNIX password:
Retype new UNIX password:
passwd: password updated successfully

Sen logga jag in som användaren root och fick inte längre access denied

Annars kan du ju göra sudo su root, så slipper du logga in en vanlig session ( su = byt användare, men bara i denna terminalsession ) för att bli root. Men jo, jag har oxå märkt att en del saker inte vill fungera via sudo utan fungerar endast som root, t.ex. när jag kompilerar om ALSA.

Av OllBoll
Skrivet av x3me00:

Asus XONAR DS - Inet.se räcker gott och väl åt Z-5500 och har du planer på att sedan gå över från datorhögtalare till stereo med lite kvalité i framtiden är det Dac som gäller.

*2

Ev. så kan du ta DX, men bättre än DX skulle bara vara slöseri, DX kan ioförsig vara overkill redan det på dom högtalarna.

Av OllBoll
Skrivet av McFreedy:

Alla har olika smak när de gäller hörlurar/headset med sladd, sladd med volymkontroll eller trådlösa vad skall man välja???.
Men de måste väl finnas nån normer när de gäller hörlurar/headset dvs regler hur lurar är bra eller dåliga???

1 vilket märket är dina hörlurar/headset??

2. hur bra är hörlurarna/headset du har dvs ljudet osv?

3. hur upplever du dina hörlurar/headset?? dvs glappar dem eller är lösa mot öronen eller sitter dem så hårt att du får röda öron m.m

4.vilken programvara/programvaror använder du just till din hörlur/headset??

5. vilken butik köpte du dina hörlurar/headset??

6. hur upplever du butiken som sålde hörlurarna/headset??

dessa frågor återkommer i flera trådar då undrar jag vilka är de mest sålda??? när de gäller just hörlurar/headset.

1. AKG K701

2. Jag upplever dom som riktigt bra, har tidigare ägt Sennheiser HD555 och HD650 men gillar K701 mest.

3. Dom är väldigt bekväma, muffarna är ju jättestora och sitter utanför öronen så det problemet har jag aldrig haft, bandet ovanpå anpassas automatiskt med gummiband så dom sitter väldigt bekvämt på huvudet oxå. Sen kan jag flika in att både Sennheiser HD555 och HD650 är väldigt bekväma lurar, dessa har oxå stora muffar som inte trycker mot öronen och blir obekväma.

4. Om du menar vilket program jag använder för att spela musik så är det mpd (musikspelare i linux)

5. Ljudmakaren

6. Jag har bara positiva saker att säga om dom, när jag t.ex. skulle köpa hörlursförstärkare så hade deras datorsystem knasat sig mitt i ordern samt att den glömde visa att produkten inte kom in föränn om 4 månader men då fick jag köpa en lite dyrare fast till nedsatt pris, så deras service ger jag verkligen tummen upp för.

Av OllBoll

Vill du ha riktigt bra hörlursanläggning för ~ 5000 skulle jag rekommendera Xonar STX / ST samt AKG K701 alt Sennheiser HD650 beroende på vilken typ av ljud du mest är ute efter.

AKG K701 är mer transparanta medans Sennheiser HD650 har en mörkare ton.

Visst är bra externa DACar bättre än xonar-kortet, däremot kostar dom då nästan alltid betydligt mer.

Enda lådan jag känner till som har bättre ljudkvalité än STX och är billigare är Musiland Monitor 02, men det är betydligt mer tjafs för att få drivrutinerna att fungera samt att man då måste köpa den via ebay så är ju inte lika enkelt som att bara beställa från dustin.

Av OllBoll

Välj STX / ST istället!

Dom är hörlurskort / 2-kanalskort medans HDAV-korten mer är inriktade mot hemmabioanläggningar för koppling via hdmi (till extern receiver).

ST / STX har bland annat inbyggd hörlursförstärkare vilket HDAV inte heller har, för att inte nämna att STX / ST -korten har bättre spec på ljudkvalitén då dom bara har 2 kanaler istället för 8.

EDIT: Och STX-kortet kan givetvis ändå skicka vidare signalen till receiver, däremot inte via HDMI utan då via vanlig SPDIF ( koaxial eller optisk ), kommer dock inte ihåg om det via SPDIF kan använda DTS eller Dolby för att komprimera för att få in flera kanaler än 2.

Av OllBoll

Sennheiser HD555, såvitt jag vet dom bästa lurarna i sin prisklass.

Dom har en bra bas, och är bra på övriga frekvenser oxå. Dom har däremot ingen överdriven bas, om det är det du är ute efter så kan du visseligen få det igenom EQ på ljudkortet. HD555 är oxå lättdrivna lurar så du behöver ingen extern hörlursförstärkare för att spela bra i dom.

Och om du köper dom så ger jag en prognos att du inom kort kommer att inse att det finns långt mer njutbart i bra lurar än bra bas, som t.ex. när du hör basen rulla, sång + massor av musikinstrument samtidigt utan att dom muddras ihop

Det började med att jag köpte just HD555 och sen gick det utför ^^

Av OllBoll
Skrivet av nekh:

Hmm okej, men WEBHALLEN.com - Asus Xonar Essence STX (PCI-E) skulle fungera ihop med K701? Eller finns då nå billigare som kommer funka minst lika bra?

Just den fungerar jättebra, såvitt jag känner till så har inget av dom billigare korten en tillräckligt kraftfull inbyggd hörlursförstärkare, så isåfall så måste du ändå köpa en extern förstärkare och då är dom inte billigare längre.

Av OllBoll
Skrivet av nekh:

Strålande! då hoppas jag på ett köp imorgon! Föredrar ni att jag även köper kortet eller skulle bara headsettet göra susen? Skulle det bli mycket större skillnad OM jag köpte kortet?

Apropå det:

HD555 kan drivas oförstärkt av interna ljudkortet som följer med datorn då det inte behöver kraftig förstärkning, K701 är dock riktiga trögdrivna lurar så utan en bra hörlursförstärkare så är det bara slöseri med pengar att köpa dom då bara kommer låta platt utan.

Skillnaden mellan förstärkt / oförstärkt på bra trögdrivna hifilurar är natt och dag, K701 utan tillräcklig förstärkning låter sämre än ett par billiga lurar.

Av OllBoll
Skrivet av nekh:

Tror jag har bestämt mig för en K701 har ännu en fråga dock innan jag verkligen bestämmer mig. Hur pass bra fungerar dessa hörlurar för spel och film? Som ni nog vet vill man kunna avgöra vart motståndaren är och vart ifrån de skjuts osv.

Dom fungerar jättebra

Att spel och 5.1 eller liknande skulle kräva fler element än 2 är en myt, du har bara två öron så du har ingen nytta av fler element.

Det du har nytta av är bara ett bra ljudkort som kan översätta 5.1 / 7.1 eller vad du nu har till två kanaler. Ett exempel om du inte redan gjort är att plocka fram ett par vanliga tvåkanaliga hörlurar och lyssna på virtual barbershop.

Att du upplever position på ljudet har ju inte med antalet kanaler utan beror på fördröjning mellan ljudets ankomst till höger eller vänster öra, vilket STX-kortet då tar hand om i ljudkortsinställningarna via mjukvara så det fungerar till alla hörlurar.

Dom flesta sådana dära "gaminglurar" som då är "5.1 / 7.1 / whatever" (som t.ex. Steelseries 7H) har faktiskt inte har har fler än två kanaler på riktigt utan simulerar detta via mjukvara på samma sätt som man STX-kortet kan göra.

Av OllBoll
Skrivet av nekh:

Tackar hade ingen aning om att det kortet hade en inbygt förstärkare! sparar en tusing på de!

Du är till hjälp! jag hade kollat lite på sennheiser hd555 verkar vara bra, hört av många andra också att den ska vara toppen! men sen finns de ju folk som säger olika med, om ni har testat eller har/haft HD555 / HD595 och kan berätta kort om hur dem är?

Som det verkar vara nu är jag rätt insatt på HD555, men även AKG K701 är väldigt frestande, stor skillnad på dessa två?

återigen tack för era svar!

Jag har haft HD555, HD650 och K701.

I jämförelse med varandra är HD650 och K701 jämbra, dom har däremot en annorlunda klang och profilerar sig främst på olika typer av musik då dom är speciellt bra på vissa delar.

Skillnaden mellan K701 och HD555 är direkt märkbar, HD555 har en relativt mörk ton och är bra lurar men det går inte att komma ifrån att dom är budgetlurar vilket K701 inte är. K701 är mindre färgade, låter mer som grundinspelningen och har betydligt bättre tonseparation.

Däremot så är steget mellan HD555 och K701 mindre än steget mellan skräplurar och HD555.

Av OllBoll
Skrivet av oyegie:

Fast ljudkortet du länkade har redan inbyggd hörlursförstärkare så du behöver nödvändigtvis inte köpa en separat om du nu inte behöver det till något annat förstås.
Sen så borde du ta ett par vanliga 2.0 lurar istället.
Sen är det inte bra att ha för mycket av det goda särkilt när det handlar om bas.

Som sagt, hörlursförstärkaren är redan bra och kraftfull (har flera lägen beroende på hur tungdrivna lurar du har)

Sen så skulle jag personligen försöka avleda dig från "gaming"-lurar, om du vill ha bra ljudkvalité, samt att STX-kortet har redan jättebra drivrutiner för positionering och liknande funktioner så det räcker med ett par vanliga tvåkanaliga hörlurar.

På hörlurar skulle jag rekommendera ( om du inte spelar jättemycket och verkligen behöver inbyggd mick på lurarna ) Sennheiser HD555 / HD595, med påknäppbar mick. Vill du ha hörlurar ett snäpp uppåt finns HD650 eller AKG K701, riktigt bra lurar men smakar det så kostar det så dom är betydligt dyrare.

Hoppas att jag hjälper något