Inlägg

Inlägg som rocagil har skrivit i forumet
Av rocagil
Nytt bud: 300 kr
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av rocagil

Hej!
Med tanke på att garantin är utgången och att musen är utgående modell (och har legat på 599 som ny senaste året) så kan jag tänka mig att lägga ett ugångsbud på 300 kr

Av rocagil

1 Tbit/s - när jag vill bränna månadens surf på 45 millisekunder...

Av rocagil
Skrivet av griid:

Klassiskt argument från den gamla skolan.
Nu med högre upplösning som 4K, 8K är 50cm ifrån 48" inga problem.
Dessutom sätter många upp sina >40" på väggen, ovanför skrivbordet.

Och tvärt emot vad många verkar tro så måste man heller inte sitta med webbläsaren i fullskärm. Jag kör (48" på väggen bakom skrivbord) oftast webbläsare och annat i mindre fönster, kanske runt 2560x1440-storlek eller så. FPS-spel kör jag i regel i ultrawide 3840x1620 - underbart!

Av rocagil
Skrivet av Icecrystal:

Jag köpte denna men får "invalid key" när jag försöker aktivera köpt nyckel

Edit: La jag in nyckeln utan bindestreck i Steam gick det att aktivera...

Av rocagil
Skrivet av Aene:

Sa de något om vad de ansåg vara en likvärdig produkt? Annars verkar väl:

https://www.elgiganten.se/product/datorer-tillbehor/harddisk-...

ganska lika och den verkar finnas i lager. Eller missar jag något?

Jag beställde en WD SSD Extreme PRO extern SSD 500GB och kontaktade dem efter ett par veckor eftersom statusen var oförändrad. Till slut kom de fram till att vilken extern part det nu var inte kunde leverera och jag fick Samsung T5 som förslag på utbytesvara. Jag ringde och föreslog istället antingen den LaCie Rugged Pro något eller Samsung T7 och de gick med på att skicka en Samsung T7 så nu väntar jag på en sådan.

Av rocagil

@mackak Jag är intresserad av hembiopaketet! Vad säger du om 16 000 vid snabb affär, kan hämta idag?

Av rocagil

Vad sägs om 250 för Enthoo-chassit? Kan hämta i helgen.

Av rocagil
Skrivet av murklor:

Dock så sa alla att AMD va så bra för att man kommer kunna använda nästa AMD CPU (och nästa igen) på samma mobo, så man kunde bara uppgradera CPU... Ja med ett liten problem - man får en långsammare processor som ger noll prestanda boost över din gamla, för det är bara de nyare moderkorten som stöder högre frekvenser.

AMD och Intel, av exakt samma skrot och korn.

Vad har du för belägg för det påståendet?
De nya CPU:erna har högre boost-frekvenser och liknande vilket bör ge skillnad med de gamla korten. Däremot ska väl X470 ha stöd för XFR2 vilket kanske kan ge något, vi får se.

Det är rimligtvis mycket svårt att förutse exakt vilka förbättringar AMD kan tänkas komma på till framtida CPU:er ur samma familj men att de trots kanske inte fullt stöd med gamla moderkortschip har stöd för nyare CPU:er även i X370 ska de väl inte ha annat än en eloge för?

Jag tycker det är helt felaktigt att säga att Intel och AMD är exakt samma skrot och korn.
Disclaimer: Jag har själv Intel-CPU i dagsläget.

Av rocagil

@Akezz0n
Vet inte om det försvann i någon biosuppdatering men jag tror att du bör få tillbaka det om du sätter 'CPU SVID Support' till 'Enabled' i 'Extreme tweaker'-menyn i bios. Jag har noterat samma sak och vill minnas att det var så. Kan kolla exakt senare om det skulle vara fel.

Av rocagil

@Aeig: 57 GPU, 88 Hotspot & 60 HBM när jag precis kört ett gäng PUBG vilket är helt galet på att maxa GPU. Jag har en Corsair Carbide 240 så den är hyfsat kompakt, dock långt ifrån M1.

p6 = 1602 @ 1040
p7 = 1652 @ 1050
HBM = 1050 MHz

Enligt GPU-Z ligger jag runt 1579 MHz på core.

Av rocagil
Skrivet av Aeig:

Här är ett par bilder på hur placeringen av flänsar kan göras för Morpheus II kylaren. Jag hävdar inte att det är perfekt, men det är ett alternativ om någon vill ha vägledning. Viktigt att notera är placeringen av flänsarna kring GPUn, dom täcker inte samtliga VRM delar till 100% pga att fästet för kylaren blockeras annars och den når ej ner till hålen.

Om någon har fler frågor så ställ dom gärna.

Mvh

Kul att se andra lösningar på VRM-kylarna. Jag satte mina enligt följande:

https://lh3.googleusercontent.com/ML9NYiLyqWoaIexeF0Yg41FeHXLhBI...

Svårt att få till det helt rakt. Jag hade lite gamla flänsar från någon Arctic-kylare som jag använde utöver såna som följde med.

Av rocagil
Skrivet av Bankai:

Tänkte bara fråga, är ni nöjda som har köpt Vega 56? Blir ny dator nu i veckan och Vega 56 är mitt val av grafikkort just nu. Tänkte köra på en freesync 1080p skärm.

Jag är mycket nöjd. Jag har bytt till ett Morpheus II och har nu en mycket tyst och sval burk med prestanda som ligger runt vad ett 1080 presterar (har flashat till V64-bios, överklockat och undervoltat) för mindre pengar. Fungerar finfint med de flesta spel med min 144 Hz 1440-skärm.

Av rocagil
Skrivet av BeanoBauer:

@Aeig , kan du länka till fläktadaptern du köpte?

Förmodligen VGA PWM-adapter. Och kom ihåg fri frakt.

Av rocagil

3000 + frakt för 6700K + mobo

Av rocagil
Skrivet av Tumnus:

Problemet du ser är resultatet av ett enormt skattereducerande under alliansregeringen bland annat. Sedan så kan man inte ställa droger mot alkohol som du gör. Bara för att vissa går på andra droger så betyder det inte att man misslyckats med Alkoholregleringen.. faktum är att man är i absoluta topp i EU när det kommer till just det. Sedan om du kan åka till Tyskland och köpa alkohol beror inte på staten.. Det ger dig däremot mindre tid och gör det svårare för dig att förtära enorma mängder alkohol.

Provocerande, och felaktigt, påstående. Var har du beläggen för ditt påstående att Alliansen genomförde ett "enormt skattereducerande"?

Vad jag kan se via officiell statistik har skatteintäkterna faktiskt ökat varje år sedan 2000. Även fast Alliansen genomförde jobbskatteavdrag varje år 2007 - 2011 så har intäkterna lyckats öka år för år. Från 2011 - 2014 har även ökningstakten i skatteintäkter varit högre än innan 2007 så en slutsats av det kan vara att skatteviljan till och med ökat med ett lägre skattetryck (se avsnitt Lafferkurva).

https://lh3.googleusercontent.com/PlDdwlc-3q7VTdSVWWdDywDlPkmvlD...

Källor: SCB1, SCB2

Av rocagil

2800 + frakt för datorn - är det ok att skicka med Schenker?

Edit: Ooops, missade att det inte var K-variant. Sorry.

Av rocagil

7000 kr, kan hämta imorgon.

Av rocagil
Skrivet av Ratatosk:

Tack!

Letade reda på ett gammalt kvitto, från 2011, har köpt fyra stycken under åren, vet inte om det är samma kylare men skit samma.

Just det, saknar man kvitto ska det även räcka med bild på kylaren med papper med ditt namn och datum bredvid enligt:

Citat:

In case you've lost the invoice of your Noctua CPU cooler, please write your full name and the current date on a piece of paper, take a photo of the paper next to your CPU cooler and upload it as proof of purchase. Please note that your name has to be clearly readable and that we can't process requests without proper proof of purchase.

Ganska bra!

Av rocagil
Skrivet av Yoshman:

En stor anledning till att jag överhuvudtaget deltar i forumdiskussioner är att man ibland lär sig något nytt eller får någon frågeställning man själv inte tänkt på. I detta fall kring nätverskretsar!

Har tittat igenom driverkoden i Linux för en del populära NICs och satt ihop tabellen nedan.

Kort om de punkter jag tittade på

  • zero-copy: vissa kretsar har en väldigt oflexibel DMA hantering så det i praktiken krävs en kopiering av data från DMA-buffer till OS:ets paketbuffer-format. De flesta moderna kretsar är flexibla nog att direkt kunna köra DMA direkt in i paketbuffern (kallar dessa zero-copy)

  • csum: Internet checksumma för ut/inkommande TCP/UDP beräknas av NIC, avlastar CPU

  • tcp-offload: Om NIC kan ta ett stort TCP-segment och hacka upp det i bitar som är stora nog att få plats på Ethernet länken, avlastar CPU

  • IRQ-coalesce: Om NIC har logik som kan upptäcka fall med hård nätverkslast och i dessa lägen samla ihop flera paket innan RX-interrupt genereras, viss overhead kan i detta läget spridas ut över flera paket -> mindre overhead per paket räknat

  • RSS: Receive Side Scaling, NIC har flera TX/RX-ringar som minskar synkroniseringskostnad mellan CPU-kärnor för TX och där NIC kan sprida ut olika strömmar över olika CPU-kärnor.

  • HW-lock: I stället för att använda traditionella mutex/spinlocks som kostar en del när flera CPU-kärnor använder samma NIC (framförallt på Ryzen när två kärnor från olika CCX är involverad) löser man synkronisering av RX/TX-ringar via dedikerad HW som inte påverkar CPU-cache.

zero-copy

csum

tcp-offload

IRQ-coalesce

RSS

HW-lock

Intel e1000

Intel 21x

Atheros E2x00 (killer-nic)

Realtek 8169

Dlink 2k/TC902x

Broadcom BNX2

För att svara på frågan om E2500: ser inte i drivern att den kretsen kan något som andra E2x00 kretsar saknar. Gissar att det är som Intels e1000 resp. i21x där det finns en rad versioner av kretsen, men skillnaden är främst buggfixar, lägre strömförbrukning och liknande.

Givet ovan skulle jag ändå säga att Killer NIC måste vara det näst bästa valet efter Intel. Svårt att se att man skulle vilja vara utan RSS på en plattform med många kärnor då alla inkommande paket kommer hamna på samma CPU-tråd utan den finessen.

Tvivlar inte på att Dlink och Realtek kan ha stabila drivare som fungerar bra i majoriteten av fallen. Skulle dock undvika dessa kretsar på system med många CPU-kärnor där man förväntar sig mycket nätverkstrafik då de helt saknar RSS.

e1000 och killer NIC ligger på samma nivå feature-mässigt, båda har RSS vilket känns som "must-have" för ett 8-kärnors system. Här verkar det ändå som Intels drivare är mer effektiva.

i21x är snäppet ovan alla andra och för ett system som totalt kostar >10k skulle i alla fall jag lägga på de ~400 kr som ett PCIe x1 (räcker med råge för 1 Gbit/s) kort med denna krets kostar.

Edit: lade till Broadcom BNX2, skulle säga att det är andrahandsvalet efter i21x. Drivers verkar bättre än killer-nic men samma features.

Känns som en petitess men väldigt irriterande att inget av mATX-korten ser ut att ha annat än Realtek-nätverkschip.

@ratatosk: Jag skickade igår in kvittokopia på Noctua-kylare samt skärmbild på orderbekräftelse på CPU från Komplett. Fick svar från Noctua idag att de skickat bracket, så det var snabbt agerat!