Coronaviruset (SARS-CoV-2)

Permalänk
Medlem

Å andra sidan är det ju bra att det finns regler om hur vården ska prioritera när man hamnar i lägen som gör att man måste det. Då blir det mindre godtycke. Kanske reglerna behöver bli ännu tydligare? Känner själv att jag inte har kunskap att ifrågasätta hur det hanteras och lider med de läkare som tvingas ta svåra beslut.

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon76929:

@ToddTheOdd: Det är ju just det den har. Det är på grund av Karolinskas tolkningar av socialstyrelsens anvisningar som har medfört att patienter inte fått IVA-vård.

Sedan om de 30% så kan du läsa på följande länk:
https://www.gp.se/nyheter/sverige/sveriges-iva-kapacitet-ifr%...

"– På presskonferenserna talar de om att det nu finns 30 procent av intensivvårdsplatserna lediga. Då ska man veta att det inte är intensivvårdsplatser som bara står där bemannade så att man kan lägga in patienter, utan det är med stor ansträngning som vi skalat upp till den nivå vi använder i dag. Ska vi då använda de 30 procenten också kommer det krävas väldigt mycket mer."

Åter igen så verkar du inte läsa hela artikeln
"– Det vi kallar disponibla vårdplatser ska det finnas personal, material, lokaler och så vidare till. Det är också det vi vill att man rapporterar in."

Och gällande karolinska så påstår du fortfarande saker som du inte har belägg för. Det jag har fetmarkerat har du inge belägg för över huvud taget. Det är en del som tror/befarar att så kanske har varit fallet men det är inte samma sak som det du påstår.

Permalänk
Medlem
Skrivet av oqvist:

Jo det har ju med överbelastningen av vårdpersonalen och hur timvikariesystemen tillåts fortsätta utan karantän etc pga inga resurser till att låta personal vara hemma.

Det är nog bra att hålla isär både begrepp som "överbelastad" och sjukvård/äldrevård så att vi pratar om samma sak. Överbelastad sjukvård är inte att vårdpersonalen belastas hårt. Det är när personalen eller andra resurser inte ens finns tillgänglig för att man nått taket för hur många akuta vårdnadstagare man kan tillgodose.

Sen att covid-19 orsakat personalbortfall och problem i olika sektorer inklusive äldreboenden har inte direkt med sjukvården att göra och dess möjligheter att ta hand om akut sjuka. Det är nog ingen som förnekar att det finns kritiska problem på äldreboenden.

Skrivet av snajk:

Fast det stämmer ju inte, alla kommer inte bli smittade. Och sjukvården har lyckats hålla näsan över vattnet men du kan väl inte påstå att den inte har överbelastats?

Åter tror jag det råder lite begreppsförvirring. Hårt belastad är inte samma sak som överbelastad. Det är när näsan hamnar under vattnet som den är överbelastad. Och att ("mer eller mindre") alla kommer bli smittade, det är något Johan Giesecke säger. Som jag redan skrivit är det nog en överdrift, vad han menar är nog att de flesta kommer att bli smittade - att tro att man kommer kunna stanna på några enstaka % smittograd är en ouppnåelig fantasi som man gör bäst i att överge snarast.

Skrivet av snajk:

För att vår strategi inte har gått ut på att hindra spridning i första hand, folk har åkt runt i landet och spritt viruset i ganska stor utsträckning tack vare våran strategi.

Strategin är att minska smittspridningen, inte hindra den (som skulle vara en utopi på längre sikt).

Skrivet av snajk:

Alla får inte den vård de behöver. Jag har exempelvis flera släktingar vars inplanerade operationer har ställts in eller flyttats fram på obestämd tid.

På grund av covid-19-krisen har man skjutit upp alla operationer som kan skjutas upp utan bedömd fara för vårdnadstagare, för att frigöra resurser. Det bidrar till den så kallade vårdskulden som nu håller på att byggas upp och kommer kräva kontinuerliga resurser för att beta av så småningom. Det betyder att även dina släktingars vårdbehov kommer tillgodoses. För tillfället tillgodeses endast akuta behov.

Permalänk
Medlem
Skrivet av ToddTheOdd:

Åter igen så verkar du inte läsa hela artikeln
"– Det vi kallar disponibla vårdplatser ska det finnas personal, material, lokaler och så vidare till. Det är också det vi vill att man rapporterar in."

Och gällande karolinska så påstår du fortfarande saker som du inte har belägg för. Det jag har fetmarkerat har du inge belägg för över huvud taget. Det är en del som tror/befarar att så kanske har varit fallet men det är inte samma sak som det du påstår.

Fast det motsägs lite av det som skrivs i denna artikel. Främst i dessa stycken:

Alla läkare DN talat med håller inte med om kritiken. Christina Agvald Öhman, överläkare inom intensivvården på Karolinska i Huddinge och fackligt ombud, anser att det interna prioriteringsdokumentet ger stöd i svåra beslut.

– Jag upplever att ivo-anmälan är märklig. Inom intensivvården bedömer vi även normalt massor med patienter. Men vi måste välja de patienter som har störst chans att komma ut från det här med en livskvalitet som patienten kan acceptera. Patienter med covid-infektion har också ett långdraget vårdförlopp.

Samtidigt uppger hon att prioriteringarna tvingats bli hårdare. Regionen hade tidigare runt 90 iva-platser, som på kort tid mer än fördubblats utan att personalresurserna hängt med.

– Det sägs att vi har en kapacitet att ta emot fler patienter. Men jag tror att kollegor i andra specialiteter inte förstår att vi måste prioritera ännu tydligare. Ju fler patienter vi tar in, desto lägre vårdnivå blir det.

Så om disponibla vårdplatser för IVA inkluderar personal så borde dom ju inte behöva prioritera hårdare.

Visa signatur

"I have a hammer! I can put things together! I can knock things apart! I can alter my environment at will and make an incredible din all the while! Ah, it’s great to be male!"

Permalänk
Medlem

Jag postade tidigare idag en sammanfattning om läget på covid-19-fronten, men hade inte tid att kommentera eller analysera djupare.

Jag noterar nu att Sverige har gått förbi Nederländerna per capita vad gäller dödsfall. Det är svårt att se det i diagrammet, men det skedde redan 1 maj och det är först nu jag sett det. Igår, 7 maj hade Nederländerna (NL) 308 döda per miljon invånare och Sverige (SE) hade 312.

Klicka på Visa innehåll för att se diagrammet.

Dold text

Ser man på kurvorna i morgonens inlägg så hade NL en brantare ökning i början men har sjunkit snabbare den senast tiden. Vad jag har förstått så har även NL haft en mer avslappnad inställning till covid-19, lite i stil med SE, och absolut inte så strikt karantän som Belgien, som ändå har 726 döda per miljon invånare.

Åter här är en länk till Johan Gieseckes artikel (som pdf) i The Lancet.

Visa signatur

| Fractal Design Define R5| Asrock X399 Fatal1ty| Threadripper 1950X| Noctua NH-U14S TR4-SP3| Corsair Vengeance LPX 8x16GB 3200 C16| be quiet! Straight Power 11 Platinum 1000W| ASUS RTX 3080 10GB Strix| LG OLED 4k 42" C2| Debian Sid| KDE 5.x|

Permalänk
Inaktiv

Det är väl (förhoppningsvis) ingen som lever i villfarelsen att "liv ska räddas till varje pris"?

Själv har jag beslutat om att livsuppehållande åtgärder för min fru ska avslutas: ibland är faktiskt livskvalitet, värdighet och smärtfrihet mer värt än "livet"!

Om vi vill rädda liv till "varje pris" (om det nu skulle vara någon form av "samhällskontrakt") så finns det ju en uppsjö med enkla åtgärder för att rädda liv:

  • sätt maxhastighet i trafiken till <5 km/h! Räddar sannolikt ett par hundra liv om året!

  • Förbjud alkohol: ett par tusen liv per år till räddade!

  • Förbjud Fet mat och socker: ett otal liv till räddade!

  • Ge stöd och vård till deprimerade så att de inte begår självmord (ett par tre hundra liv om året)

  • Lagstifta om kondom! Drygt 1k dör av könssjukdommar varje år!

Och då har jag inte ens nämnt de stora dödarna: Hjärt-kärl-sjukdomar (30k+), Cancer(20k+)

Såklart att vi inte räddar liv till varje pris! Vi måste väga in konsekvenserna av åtgärderna (både för den enskilde och för samhället(oss))!

Det dör runt 100 000 människor (90k+) varje ("normalt") år i Sverige!

Källa: Socialstyrelsens statistikdatabas om dödsorsaker

Permalänk
Inaktiv

@ToddTheOdd: Och du verkar inte läsa hela artikeln.
Du missade det att socialstyrelsen inte visste att bilden från verkligheten såg annorlunda ut.
Det är en potemkinfasad man visar upp.

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon76929:

@ToddTheOdd: Och du verkar inte läsa hela artikeln.
Du missade det att socialstyrelsen inte visste att bilden från verkligheten såg annorlunda ut.
Det är en potemkinfasad man visar upp.

Har läst artikeln en gång till men hittar inte avsnittet där socialstyrelsen säger att de har haft en felaktig bild. Vad jag kan hitta så står det här:
"– Det vi kallar disponibla vårdplatser ska det finnas personal, material, lokaler och så vidare till. Det är också det vi vill att man rapporterar in. I så fall ligger felet i hur man rapporterar. Men det får vi såklart titta på."

Och det säger inte alls det du påstår.

Är det något annat stycke du avser? I så fall citera det stycket här i tråden.

Permalänk
Medlem

En uppdatering av gårdagen som visar antal avlidna med covid-19 baserade på data från worldometer.info och Folkhälsomyndigheten.

Data har presenterats både som absolutvärden och relativa värden samt med linjär och logaritmisk y-axel. Derivatan har beräknats enligt ett tidigare inlägg, men där lutningen nu är baserad på sju dagar för att spegla en arbetsvecka samt minimera effekter från dygnsvis variation. Diagrammen är gjorda i Google kalkylark och med trendlinjer som är centrerade tredagars rullande medelvärden. Andraderivatornavisar "styrkan" eller hastigheten i förändringarna; ju längre från noll desto mer förändring, uppåt (mer än noll) eller nedåt (negativa värden, "minus", på y-axeln). För perspektiv på eftersläp se gärna Altmejds data.

Här visar jag antal döda per land på två olika sätt. Först med absolutvärden kalibrerade från när landet hade tio döda. Sedan med relativa värden, per miljon, kalibrerade mot när landet hade en död per miljon invånare. Det är ju samma data men man noterar snabbt att olika trender syns olika tydligt.

Ser man på den nedre bilden framstår det som att Bangladesh inte alls har många dödsfall. Men ser man på den över bilden så har de gått om Norge i antal döda. På samma sätt så ser det extra eländigt ut för USA i den övre, men, ser man på den nedre bilden så inser man att de ligger bättre till än t.ex. Sverige.

Tänk gärna på Lies, damned lies, and statistics

Notera här även att Storbritanniens märkliga serie beror på att man ändrade beräkningarna och började inkludera äldreboenden för någon vecka sedan. Italien och Spanien har fortfarande inte uppdaterat sin siffror, vilket sannolikt skulle återge dem tätpositionen ingen vill ha. Belgien har sagt att de rapporterar allt och att innebörden då till någon del är att det är därför de ligger framför en del andra länder.

Det är totalt tretton diagram. Klicka på Visa innehåll för att se de resterande diagrammen.

Dold text
felaktig länk
Visa signatur

| Fractal Design Define R5| Asrock X399 Fatal1ty| Threadripper 1950X| Noctua NH-U14S TR4-SP3| Corsair Vengeance LPX 8x16GB 3200 C16| be quiet! Straight Power 11 Platinum 1000W| ASUS RTX 3080 10GB Strix| LG OLED 4k 42" C2| Debian Sid| KDE 5.x|

Permalänk
Inaktiv

@ToddTheOdd:

Man skriver i artikeln_:
"Har du någon uppfattning om varför era bilder skiljer sig åt?

– Nej jag visste inte ens om att vi hade olika bilder."

Sedan missade du visst att uttalandet om de 30% var ett citat från artikeln därav citattecken:

"– På presskonferenserna talar de om att det nu finns 30 procent av intensivvårdsplatserna lediga. Då ska man veta att det inte är intensivvårdsplatser som bara står där bemannade så att man kan lägga in patienter, utan det är med stor ansträngning som vi skalat upp till den nivå vi använder i dag. Ska vi då använda de 30 procenten också kommer det krävas väldigt mycket mer."

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon76929:

@ToddTheOdd:

Man skriver i artikeln_:
"Har du någon uppfattning om varför era bilder skiljer sig åt?

– Nej jag visste inte ens om att vi hade olika bilder."

Sedan missade du visst att uttalandet om de 30% var ett citat från artikeln därav citattecken:

"– På presskonferenserna talar de om att det nu finns 30 procent av intensivvårdsplatserna lediga. Då ska man veta att det inte är intensivvårdsplatser som bara står där bemannade så att man kan lägga in patienter, utan det är med stor ansträngning som vi skalat upp till den nivå vi använder i dag. Ska vi då använda de 30 procenten också kommer det krävas väldigt mycket mer."

Tyvärr betyder inte det du läser in i det hela det du tror att det gör. "Du missade det att socialstyrelsen inte visste att bilden från verkligheten såg annorlunda ut." Det är din slutsats av vad det står. Så står det inte riktigt. Måste tyvärr åter igen ge ett citat ur texten "– Det vi kallar disponibla vårdplatser ska det finnas personal, material, lokaler och så vidare till. Det är också det vi vill att man rapporterar in." Precis den meningen säger precis vad det handlar om. Socialstyrelsen ber alla regioner att rapportera in disponibla vårdplatser enligt en viss definition. Detta gör då regionerna. Sedan har en person som intervjuas uppenbarligen en lite annan bild men det gör inte att personen som intervjuas har en korrekt bild, du verkar tycka det eftersom det liknar din syn på det hela men riktigt så fungerar det inte.

Socialstyrelsen skriver klart och tydligt hur de får sin "bild" av verkligheten medans personen som de intervjuar inte riktigt beskriver sin utan det är nog mer på samma sätt som du gör. Ni har en "känsla/tror" medans socialstyrelsen går på fakta.

Socialstyrelsens syn på det hela beskrivs väldigt tydligt i artikeln. Stycket ovanför det du klippte ut och som du tycker räcker för att förklara det hela. Att en person har en annan syn på det hela än vad socialstyrelsen och regionerna har är nog rätt uppenbart. Men att just den personens bild är den korrekt är tyvärr inte bevisat.

"Samlar ihop data

Att kapaciteten i praktiken är lägre än bilden som Socialstyrelsen förmedlar tror hon inte.
– Det är inte vår bild. Vi använder ju Svenska intensivvårdsregistret, vi använder rapportering från regionerna och från lokal sjukhusnivå också. Det är den inrapporterade data som finns. Om det finns en oro för hur man rapporterar den datan från professionen, ja då måste vi förstås titta på det.

Har du någon uppfattning om varför era bilder skiljer sig åt?
– Nej jag visste inte ens om att vi hade olika bilder."

Och för att återgå till vad det hela handlar om. Ditt påstående: "Det är på grund av Karolinskas tolkningar av socialstyrelsens anvisningar som har medfört att patienter inte fått IVA-vård."

Det innebär att du måste bevisa att det HAR uppstått ett läge där det funnits 0% ledig kapacitet så någon patient inte fått vård pga det. Det som artikeln handlar om är inte ifall det läget har uppstått utan mer om att om det är 20%, 25%, 30% eller kanske 35% ledig kapacitet. Den handlar inte om att kapaciteten varit nere så lågt att patienter har nekats vård. Det är en jäkla stor skillnad på om det finns 20% eller 30% ledig kapacitet eller ingen ledig kapacitet alls.

Att det sedan är ett väldigt ansträngt läge är alla överens om. Att det är inte bemanning på samma sätt som innan pandemin är det heller ingen tvekan om. Men det innebär inte att det varit något läge där det funnits 10 patienter som har behövt IVA-vård och det bara funnits 1 plats ledig.

Sedan så står det klart och tydligt i citatet du använder dig av att de har olika bilder av det hela inte FELAKTIG som du tolkar det till. Jäkla skillnad på det.

Permalänk
Medlem
Skrivet av sAAb:

Jag noterar nu att Sverige har gått förbi Nederländerna per capita vad gäller dödsfall.

Bör dock tas med en rejäl nypa salt, Nederländerna verkar vara ett av länderna i EU som har rejält med underrapportering om man jämför med överdödligheten. Redan i slutet av April så var det fler (7500+) dödsfall jämfört med ett vanligt år än vad man fram tills idag har rapporterat som COVID-19 dödsfall. https://www.economist.com/graphic-detail/2020/04/16/tracking-... (senast uppdaterad 28e April)

Det förklarar ju också hur Belgien och Nederländerna har såna extremt olika siffror trots hur nära geografiskt och integrerade de två länderna är med varandra.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av ToddTheOdd:

Tyvärr betyder inte det du läser in i det hela det du tror att det gör. "Du missade det att socialstyrelsen inte visste att bilden från verkligheten såg annorlunda ut." Det är din slutsats av vad det står. Så står det inte riktigt. Måste tyvärr åter igen ge ett citat ur texten "– Det vi kallar disponibla vårdplatser ska det finnas personal, material, lokaler och så vidare till. Det är också det vi vill att man rapporterar in." Precis den meningen säger precis vad det handlar om. Socialstyrelsen ber alla regioner att rapportera in disponibla vårdplatser enligt en viss definition. Detta gör då regionerna. Sedan har en person som intervjuas uppenbarligen en lite annan bild men det gör inte att personen som intervjuas har en korrekt bild, du verkar tycka det eftersom det liknar din syn på det hela men riktigt så fungerar det inte.

Socialstyrelsen skriver klart och tydligt hur de får sin "bild" av verkligheten medans personen som de intervjuar inte riktigt beskriver sin utan det är nog mer på samma sätt som du gör. Ni har en "känsla/tror" medans socialstyrelsen går på fakta.

Socialstyrelsens syn på det hela beskrivs väldigt tydligt i artikeln. Stycket ovanför det du klippte ut och som du tycker räcker för att förklara det hela. Att en person har en annan syn på det hela än vad socialstyrelsen och regionerna har är nog rätt uppenbart. Men att just den personens bild är den korrekt är tyvärr inte bevisat.

"Samlar ihop data

Att kapaciteten i praktiken är lägre än bilden som Socialstyrelsen förmedlar tror hon inte.
– Det är inte vår bild. Vi använder ju Svenska intensivvårdsregistret, vi använder rapportering från regionerna och från lokal sjukhusnivå också. Det är den inrapporterade data som finns. Om det finns en oro för hur man rapporterar den datan från professionen, ja då måste vi förstås titta på det.

Har du någon uppfattning om varför era bilder skiljer sig åt?
– Nej jag visste inte ens om att vi hade olika bilder."

Och för att återgå till vad det hela handlar om. Ditt påstående: "Det är på grund av Karolinskas tolkningar av socialstyrelsens anvisningar som har medfört att patienter inte fått IVA-vård."

Det innebär att du måste bevisa att det HAR uppstått ett läge där det funnits 0% ledig kapacitet så någon patient inte fått vård pga det. Det som artikeln handlar om är inte ifall det läget har uppstått utan mer om att om det är 20%, 25%, 30% eller kanske 35% ledig kapacitet. Den handlar inte om att kapaciteten varit nere så lågt att patienter har nekats vård. Det är en jäkla stor skillnad på om det finns 20% eller 30% ledig kapacitet eller ingen ledig kapacitet alls.

Att det sedan är ett väldigt ansträngt läge är alla överens om. Att det är inte bemanning på samma sätt som innan pandemin är det heller ingen tvekan om. Men det innebär inte att det varit något läge där det funnits 10 patienter som har behövt IVA-vård och det bara funnits 1 plats ledig.

Sedan så står det klart och tydligt i citatet du använder dig av att de har olika bilder av det hela inte FELAKTIG som du tolkar det till. Jäkla skillnad på det.

Nej jag tror att företrädare för Svensk förening för anestesi och intensivvård (SFAI) med omkring 1 600 läkare som medlemmar har bättre insikt än Socialstyrelsen. Ingen IVA-Läkare har ställt sig upp och sagt att inlägget inte stämmer.
Sedan behöver jag inte alls bevisa att det varit 0 ledig kapacitet på IVA Karolinska utan hänvisar bara till att det finns tre anmälningar om att pat som borde fått IVA-vård normalt nu inte fått det. Hade det varit fullt på IVA så hade det varit mer förklarligt att en sådan situation skulle uppstå men då inga anmälningsärenden. Du tänker nog inte riktigt rätt här.

Permalänk
Medlem
Skrivet av KalBumling:

Bör dock tas med en rejäl nypa salt, Nederländerna verkar vara ett av länderna i EU som har rejält med underrapportering om man jämför med överdödligheten. Redan i slutet av April så var det fler (7500+) dödsfall jämfört med ett vanligt år än vad man fram tills idag har rapporterat som COVID-19 dödsfall. https://www.economist.com/graphic-detail/2020/04/16/tracking-... (senast uppdaterad 28e April)

Det förklarar ju också hur Belgien och Nederländerna har såna extremt olika siffror trots hur nära geografiskt och integrerade de två länderna är med varandra.

Grymt bra länk. Tack!

Vi har ju varit inne på överdödlighet tidigare i tråden, men det här är första gången jag ser en internationell jämförelse.

Turkiet är ju ytterligare ett av de länder som verkar ha ljugit för sina invånare. Fast, de har ju en liten xxxx vid makten, så jag förvånas inte att de verkar ha tre gånger så många som de rapporterar.

EDIT: Jag har dåligt minne. Data i länken kommer från https://www.euromomo.eu/ som har nämnts i tråden och jag själv besökt... Tydligen har de inte tillåtelse att dela med sig av rådata per land, annars hade man kanske kunnat använda dem.

Visa signatur

| Fractal Design Define R5| Asrock X399 Fatal1ty| Threadripper 1950X| Noctua NH-U14S TR4-SP3| Corsair Vengeance LPX 8x16GB 3200 C16| be quiet! Straight Power 11 Platinum 1000W| ASUS RTX 3080 10GB Strix| LG OLED 4k 42" C2| Debian Sid| KDE 5.x|

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon76929:

Nej jag tror att företrädare för Svensk förening för anestesi och intensivvård (SFAI) med omkring 1 600 läkare som medlemmar har bättre insikt än Socialstyrelsen. Ingen IVA-Läkare har ställt sig upp och sagt att inlägget inte stämmer.
Sedan behöver jag inte alls bevisa att det varit 0 ledig kapacitet på IVA Karolinska utan hänvisar bara till att det finns tre anmälningar om att pat som borde fått IVA-vård normalt nu inte fått det. Hade det varit fullt på IVA så hade det varit mer förklarligt att en sådan situation skulle uppstå men då inga anmälningsärenden. Du tänker nog inte riktigt rätt här.

Varför skulle en företrädare för 1600 läkare ha bättre koll än vad socialstyrelsen har? Tror du hon har gått ut och frågat alla läkare? Ta och läs i artikeln vilka uppgifter Socialstyrelsen använder sig av när de kommer med sin bild av verkligheten.
"Vi använder ju Svenska intensivvårdsregistret, vi använder rapportering från regionerna och från lokal sjukhusnivå också. Det är den inrapporterade data som finns". Om nu inte uppgifterna som Socialstyrelsen har stämmer så får väl läkarna rapportera rätt uppgifter till Socialstyrelsen? Det har jag inte sett att de där 1600 läkarna har gått ut och sagt något om.

Se där, Socialstyrelsen använder sig alltså av uppgifter från de där 1600 läkarna och även fler källor. Så nej, jag tror inte att en ordförande för ett fackförbund har mer säkra uppgifter än vad Socialstyrelsen har i det här fallet. Fast självklart kan företrädaren ha använt sig av Svenska intensivvårdsregistret också. Men de uppgifter som Socialstyrelsen får från regioner och sjukhus är jag tveksam att hon har uppgifter från.

Artikeln är det inget fel på. Det är din tolkning som är trasig. Sedan gällande anmälningar så är det just en anmälan och inte konstaterad fakta.

Och åter igen så har artikeln i fråga som du vill använda som bevis för att det varit problem med IVA på just Karolinska inget med varandra att göra. Artikeln handlar om hur ledig kapacitet i hela Sverige och tar inte upp ett specifikt sjukhus.

Och så har vi ju även den där artikeln som handlade om att vid en kris-situation så skulle vissa prioriteringar göras. Den har ju du också som "bevis" för att din tes är korrekt. Så är ju inte fallet. Den kom ut i anslutning till att det gjordes några anmälningar gällande att alla som skulle behövt ha vård inte fick det. Men dessa två saker behöver inte ha något med varandra att göra. Rättare sagt så "kan" de inte ha med varandra att göra för de kris-prioriteringar som ska göras vid just kris inte ska användas vid det tillfället utan när det är just kris. Så du tänker tvärt om där. Det finns nya föreskrifter om hur man ska göra när det är kris -> det kommer några anmälningar -> då måste det vara kris.

Titta lite på https://sv.wikipedia.org/wiki/Korrelation och på https://sv.wikipedia.org/wiki/Kausalitet

"En korrelation säger ingenting om orsakssamband/kausalitet. I det första exemplet ovan anger en starkt positiv korrelation inte att någon är lycklig på grund av av rikedom. Det kan lika gärna vara så att någon är rik på grund av lycka, eller att en tredje variabel (till exempel social bakgrund) orsakar både lycka och rikedom."

Permalänk
Vila i frid
Skrivet av KalBumling:

Det förklarar ju också hur Belgien och Nederländerna har såna extremt olika siffror trots hur nära geografiskt och integrerade de två länderna är med varandra.

...och det visar även att Sverige "ljuger" minst då "Expected deaths" följer normalen medans andra länder "bakar in" covid19 döda i "normalen" - utom möjligen då Belgien och Österrike.

Permalänk
Inaktiv

@ToddTheOdd:

Nä det är du som inte förstår vad du läser.
Jag har aldrig påstått --> "Så du tänker tvärt om där. Det finns nya föreskrifter om hur man ska göra när det är kris -> det kommer några anmälningar -> då måste det vara kris."

Det jag har sagt är att det finns anmälningar som säger att patienter inte fått den vård de skulle fått innan "krisföreskrifterna" kom. IVO skall utreda om man arbetat utifrån detta krisscenario vid prioriteringssituationen utan att det varit kris.

Sedan är det inte ett fackförbund utan en yrkesförening, men det greppar du väl inte skillnaden på det heller.

Nu orkar jag inte försöka förklara detta mer för dig. Du kan fortsätta att ha fel det bekymrar mig inte.

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon76929:

@ToddTheOdd:

Nä det är du som inte förstår vad du läser.
Jag har aldrig påstått --> "Så du tänker tvärt om där. Det finns nya föreskrifter om hur man ska göra när det är kris -> det kommer några anmälningar -> då måste det vara kris."

Det jag har sagt är att det finns anmälningar som säger att patienter inte fått den vård de skulle fått innan "krisföreskrifterna" kom. IVO skall utreda om man arbetat utifrån detta krisscenario vid prioriteringssituationen utan att det varit kris.

Sedan är det inte ett fackförbund utan en yrkesförening, men det greppar du väl inte skillnaden på det heller.

Nu orkar jag inte försöka förklara detta mer för dig. Du kan fortsätta att ha fel det bekymrar mig inte.

Aj då. Nu ljuger du. Det här är ditt påstående som det hela har handlat om. "Det är på grund av Karolinskas tolkningar av socialstyrelsens anvisningar som har medfört att patienter inte fått IVA-vård."

Sedan har du försökt använda dig av en artikel som handlar om något helt annat som belägg för ditt felaktiga påstående

Nu skriver du något helt annat.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av ToddTheOdd:

Aj då. Nu ljuger du. Det här är ditt påstående som det hela har handlat om. "Det är på grund av Karolinskas tolkningar av socialstyrelsens anvisningar som har medfört att patienter inte fått IVA-vård."

Sedan har du försökt använda dig av en artikel som handlar om något helt annat som belägg för ditt felaktiga påstående

Nu skriver du något helt annat.

Var hittar du påståendet att det är kris? Det är ju ett påstående du läst in i det sammanhanget. Något du fabulerat fram.
Artikeln var ett inlägg angående Socialstyrelsens påstående om 30% överskott nationellt sett och ett svar på ditt angrepp mot det jag skrev "Att Socialstyrelsen varje dag kl 14:00 går ut med informationen att vi har ett överskott på IVA-platser med 30% nationellt sett innebär inte att det inte har varit trångt i dörren till IVA och att patienter som normalt sett hade fått IVA-vård inte fick det."

Att du sedan hittar på påståenden som jag skall bevisa t.ex 0 platser på IVA beror väl på bristande läsförståelse hos dig.

Som skrivet tidigare, nu orkar jag inte försöka upplysa dig mer. Det är inte viktigt för mig om du har fel.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Jumpcut:

Vad innebär samhällskontraktet enligt dig? Alltså lite mer tydligt definierat. Jag har funderat en hel del på det både nu under Corona, men även tidigare då jag sett en nedskalning av vården på nära håll som patient på SÖS, vilket var katastrof. Min första reaktion då och nu var just att samhällskontraktet är brutet. Men desto mer jag tänker på det så undrar jag om det verkligen är så. Vi medborgare har ju låtit våra styrande sätta oss i den situation vi nu är i. Vi har ju accepterat dom politiska val och handlingar som är gjorda. Prioriteringarna har ju inte varit hemliga. Så då är vi väl ok med att våra skattepengar lagts på andra saker medans vården urholkats. Och nu görs det bästa som kan med resurserna som finns. Resurserna som finns är ju inte direkt usla heller. Vi har en bra vård även om inte alla alltid får allt - det görs prioriteringar såklart.

Väldigt mycket "vi" har accepterat hit och dit, har alla röstat för detta? Jag har då inte gjort det. Men så fungerar systemet, är 51% ett gäng nötter eller totalt ointresserade av politik och inte följer vilken politik partierna i praktiken för så får 49% lida för det. Gå då inte och påstå att "vi" har accepterat någonting. Jag håller alla partier som suttit i regering de senaste decennierna och gjort nedskärningar och felprioriteringar ansvariga för detta, och är inte intresserad av att rösta på något utav dem till riksdagen.

Permalänk
Medlem
Skrivet av sAAb:

En uppdatering av gårdagens inlägg som visar antal avlidna med covid-19 baserade på data från worldometer.info och Folkhälsomyndigheten.

Data har presenterats både som absolutvärden och relativa värden samt med linjär och logaritmisk y-axel. Derivatan har beräknats enligt ett tidigare inlägg, men där lutningen nu är baserad på sju dagar för att spegla en arbetsvecka samt minimera effekter från dygnsvis variation. Diagrammen är gjorda i Google kalkylark och med trendlinjer som är centrerade tredagars rullande medelvärden. Andraderivatornavisar "styrkan" eller hastigheten i förändringarna; ju längre från noll desto mer förändring, uppåt (mer än noll) eller nedåt (negativa värden, "minus", på y-axeln). För perspektiv på eftersläp se gärna Altmejds data.

Här visar jag antal döda per land på två olika sätt. Först med absolutvärden kalibrerade från när landet hade tio döda. Sedan med relativa värden, per miljon, kalibrerade mot när landet hade en död per miljon invånare. Det är ju samma data men man noterar snabbt att olika trender syns olika tydligt.

Ser man på den nedre bilden framstår det som att Bangladesh inte alls har många dödsfall. Men ser man på den över bilden så har de gått om Norge i antal döda. På samma sätt så ser det extra eländigt ut för USA i den övre, men, ser man på den nedre bilden så inser man att de ligger bättre till än t.ex. Sverige.

Tänk gärna på Lies, damned lies, and statistics

Notera här även att Storbritanniens märkliga serie beror på att man ändrade beräkningarna och började inkludera äldreboenden för någon vecka sedan. Italien och Spanien har fortfarande inte uppdaterat sin siffror, vilket sannolikt skulle återge dem tätpositionen ingen vill ha. Belgien har sagt att de rapporterar allt och att innebörden då till någon del är att det är därför de ligger framför en del andra länder.

Det är totalt tretton diagram. Klicka på Visa innehåll för att se de resterande diagrammen.

https://i.imgur.com/MffWDIo.png
https://i.imgur.com/MLZ7tUk.png

Har du någon data på hur antalet som kommit in på Iva ser ut per region? Egentligen är väll bara Stockholm intressant då de med mest fall. Men tänkte det som finns under ”totalt antal per region” / ”totalt antal intensivvårdade”. Om du nu har alla utgåvor av excelbladet.

Visa signatur

Fractal Design Tesla 650W 80+ > Asus P8Z77-I Deluxe > BitFenix Prodigy (Vit) > Intel Core i7 2700K > Crucial 16GB 1600MHz > Scythe Mugen III > Gigabyte GTX 660 > 640GB WDB > 120GB OCZ Agility 3

Permalänk
Medlem
Skrivet av Nätälskare:

Väldigt mycket "vi" har accepterat hit och dit, har alla röstat för detta? Jag har då inte gjort det. Men så fungerar systemet, är 51% ett gäng nötter eller totalt ointresserade av politik och inte följer vilken politik partierna i praktiken för så får 49% lida för det. Gå då inte och påstå att "vi" har accepterat någonting. Jag håller alla partier som suttit i regering de senaste decennierna och gjort nedskärningar och felprioriteringar ansvariga för detta, och är inte intresserad av att rösta på något utav dem till riksdagen.

Om du inte röstar kan man kanske anse att du har gjort en så kallad "tyst accept". Eftersom ni pratar om samhällskontrakt menar jag, det blir ju avtal genom passivitet då. De som är missnöjda med de partier som finns får väl starta ett nytt parti (de som är nöjda lär ju inte göra det).

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon76929:

Var hittar du påståendet att det är kris? Det är ju ett påstående du läst in i det sammanhanget. Något du fabulerat fram.
Artikeln var ett inlägg angående Socialstyrelsens påstående om 30% överskott nationellt sett och ett svar på ditt angrepp mot det jag skrev "Att Socialstyrelsen varje dag kl 14:00 går ut med informationen att vi har ett överskott på IVA-platser med 30% nationellt sett innebär inte att det inte har varit trångt i dörren till IVA och att patienter som normalt sett hade fått IVA-vård inte fick det."

Att du sedan hittar på påståenden som jag skall bevisa t.ex 0 platser på IVA beror väl på bristande läsförståelse hos dig.

Som skrivet tidigare, nu orkar jag inte försöka upplysa dig mer. Det är inte viktigt för mig om du har fel.

Kan vi inte bara komma överens om att du väljer att tro på några få rapporter och anekdoter framför vad om hittils är belagt. Kanske har de rätt, kanske har de fel. Det är dock ett faktum att inget av det du påstår är hittils bevisat. Finns liksom ingen mening att dra runt detta argument ad infinitum; du baserar din uppfattning på känsla och tro, vi andra väntar på att det faktiskt är bevisat. Det enda vi säger är att det du påstår inte är bevisat (än), vi säger inte att du har fel. Några människors uttalande i tidningsartiklar är inte bevis nog helt enkelt.

Visa signatur

“Every atom in your body came from a star that exploded. And, the atoms in your left hand probably came from a different star than your right hand. It really is the most poetic thing I know about physics: You are all stardust. ... The stars died so that you could be here today.” - Lawrence M. Krauss

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dahle86:

Har du någon data på hur antalet som kommit in på Iva ser ut per region? Egentligen är väll bara Stockholm intressant då de med mest fall. Men tänkte det som finns under ”totalt antal per region” / ”totalt antal intensivvårdade”. Om du nu har alla utgåvor av excelbladet.

Räcker detta?
https://www.svt.se/datajournalistik/corona-i-intensivvarden/

Edit: Mer data:
https://www.svt.se/datajournalistik/har-sprider-sig-coronavir...

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dahle86:

Har du någon data på hur antalet som kommit in på Iva ser ut per region? Egentligen är väll bara Stockholm intressant då de med mest fall. Men tänkte det som finns under ”totalt antal per region” / ”totalt antal intensivvårdade”. Om du nu har alla utgåvor av excelbladet.

Well, det som ofta inte nämns är att flera regioner har fått gå och stödja stockholm, flertalet patienter har distribuerats ut till andra regioner och får intensivvård där. Vilket borde betyda att det är rätt så smockat i stockholm, även om det nu "finns lediga platser".

Visa signatur

... zzZZzzzZzzzzzZzzz ....

Permalänk
Medlem
Skrivet av Fade:

Well, det som ofta inte nämns är att flera regioner har fått gå och stödja stockholm, flertalet patienter har distribuerats ut till andra regioner och får intensivvård där. Vilket borde betyda att det är rätt så smockat i stockholm, även om det nu "finns lediga platser".

Det är väl inget problem i sig? Jag tänker mig att att man flyttar ut de som klarar det för att just ha kapacitet att ta emot fler ifall det skulle behövas så man slipper säga nej till patienter som skulle ha en rimlig chans att överleva långvarig intensivvård?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Nätälskare:

Väldigt mycket "vi" har accepterat hit och dit, har alla röstat för detta? Jag har då inte gjort det. Men så fungerar systemet, är 51% ett gäng nötter eller totalt ointresserade av politik och inte följer vilken politik partierna i praktiken för så får 49% lida för det. Gå då inte och påstå att "vi" har accepterat någonting. Jag håller alla partier som suttit i regering de senaste decennierna och gjort nedskärningar och felprioriteringar ansvariga för detta, och är inte intresserad av att rösta på något utav dem till riksdagen.

Ibland är det bra att inte ta allt man läser helt bokstavligt utan att istället fundera över andemeningen i det som skrivs.

Jag har under de senaste 20 åren betalat rätt mycket skatt, röstat på ett antal av de partier som suttit i dessa regeringar och (som jag tror svensken i allmänhet gjort) knutit näven lite i fickan och muttrat över utvecklingen. Så jag är absolut medskyldig till att vi är där vi är vilket jag är helt säker på att de flesta svenskar är, hade 49% varit i absolut opposition hade det inte sett ut som det gör nu.

Det jag menade med mitt inlägg var att de allra flesta verkar ha brytt sig för lite om olika politiska frågor som har samband med detta eftersom vi nu är där vi är. För bara ett halvår sedan var det få, om någon som verkligen stod på barrikaderna och agerade kring detta område, då var det sprängningar, integration och mer poliser som toppade "listorna".

Du är säkert ett undantag såklart och har säkert gjort massor av konkreta saker under de senaste decennierna för att motverka nedmonterandet av välfärden. Får jag fråga om du har ett tips på parti att rösta på om välfärdsfrågor är viktiga?

Visa signatur

SPELA: 13900K - Gaming X Trio 4090
LEVA: OnePlus 12 - MacBook Air M2 13"
PLÅTA: Canon C70, R3, 1DX mkII, BMPCC6K
LYSSNA: KRK Rokit RP8 G4, Beyerdynamic DT 1990 PRO
FLYGA: DJI FPV, Avata

Permalänk
Medlem
Skrivet av torbjorn_75:

Om du inte röstar kan man kanske anse att du har gjort en så kallad "tyst accept". Eftersom ni pratar om samhällskontrakt menar jag, det blir ju avtal genom passivitet då.

Det var precis det jag menade. Att enbart vara missnöjd räcker inte, man är lika skyldig. Det är lite så jag ser på mig själv och de flesta andra. Jag har haft en "klump i magen" kring detta men inte agerat på ett konkret sätt mer än att muttra lite.

Visa signatur

SPELA: 13900K - Gaming X Trio 4090
LEVA: OnePlus 12 - MacBook Air M2 13"
PLÅTA: Canon C70, R3, 1DX mkII, BMPCC6K
LYSSNA: KRK Rokit RP8 G4, Beyerdynamic DT 1990 PRO
FLYGA: DJI FPV, Avata

Permalänk
Medlem

Tack, det var precis vad jag leta efter.

Visa signatur

Fractal Design Tesla 650W 80+ > Asus P8Z77-I Deluxe > BitFenix Prodigy (Vit) > Intel Core i7 2700K > Crucial 16GB 1600MHz > Scythe Mugen III > Gigabyte GTX 660 > 640GB WDB > 120GB OCZ Agility 3

Permalänk
Medlem
Skrivet av Fade:

Well, det som ofta inte nämns är att flera regioner har fått gå och stödja stockholm, flertalet patienter har distribuerats ut till andra regioner och får intensivvård där. Vilket borde betyda att det är rätt så smockat i stockholm, även om det nu "finns lediga platser".

Det var en nyhet för mig, tycker ändå jag är ganska påläst. Har du någon mer info om vart de har skickats och hur många det rör sig om?