Radiotjänst jagar datorägare – kräver tv-avgift för internetanslutna enheter

Permalänk
Skrivet av UrbanHazard:

oroa dig inte, de lär komma för dig med, eftersom mobil också fungerar att använda SVTplay på:)

Läser man på hemsidan så står det att "I juridisk mening är därför även s.k. smarta mobiltelefoner, som har möjlighet att ta emot tv-utsändningar via internet avgiftspliktiga. Det innebär att om du inte har någon annan tv-mottagare än en smart mobiltelefon i hushållet är du skyldig att anmäla innehav till Radiotjänst. Vi bedömer dock att detta berör ytterst få hushåll och därför avstår vi att explicit efterfråga smarta mobiltelefoner i samtal med presumtiva kunder."

Iom att de redan gått emot vad tant Hamilton sagt angående att jaga dator och platt innehavare kommer de inom snar framtid att jaga de med bara smarta telefoner. De vill först se hur många de kan sätta dit för dator/platt innehav. Sedan när de ser att det finns någon procent kvar av Sveriges befolkning som inte betalar då kommer de att fråga om de har smarta telefoner.

Visa signatur

Abit KD-7 RAID XP1600@1900 256mb DDR3200 4xSeagate 80 21" EIZO F931 och en jävligt snabb FLOPPY

Permalänk
Medlem

Jag gillar hur de alltid lyckas tolka saker till deras egen fördel. Jag skulle också vilja leva i en värld där allting kretsade runt mig själv.

Enligt lagen:
2 § En TV-mottagare är en sådan teknisk utrustning som är avsedd att ta emot utsändning eller vidaresändning av TV- program, även om utrustningen också kan användas för annat ändamål. Lag (2006:798).

Jag vågar mig på att påstå att den klara majoriteten av alla datorer inte har som ändamål att ta emout tv-program, även om de har den möjligheten. Men i Radiotjänst värld så betyder ju möjligheten att det också är det enda syftet med någonting... Helt fantastiskt. Jag undrar om det går att tillämpa på min lön? Att eftersom jag får lön för utfört arbete så har jag rätt till den lönen oavsett hur mycket jag faktiskt jobbar? Tror inte det skulle hem faktiskt...

Visa signatur

Xbox Live - Firaphex
Jag har inte alltid rätt, men jag utgår från det tills jag ser bevis på annat. Citera för svar
2008-06-18, Dagen då integriteten ställdes tå mot tå med maktmissbruket och förlorade.

Permalänk
Skrivet av Citrona:

Eller så lägger dom alla sina kanaler på abonnemang, som kostar lika som tv avgiften. Så är problemet löst, folk som vill kolla på deras kanaler betalar.
Ska man baka in det i skatten, så kan man lika gärna baka in internet och mobilabonnemang i skatten också, samt Viasat och Canaldigital.

Så om SVT blir skattefinansierat så bör även privata kommersiella TV-kanaler och mobilabbonemang också bli det? Jag tror du missat poängen lite med statlig TV.

Permalänk
Medlem

Min kompis åkte på samma sak för ett par veckor sedan.

Citat:

- Har du TV?
- Nej, det har jag inte, är nyinflyttad och ska inte skaffa någon heller.
- Ok, har du någon dator?
- Ja, det har jag väl?
- Internet också då?
- Ja?
- Då måste du betala då. blablablla

helt jävla sjukt.

Visa signatur

Ryzen 1700 @3,8Ghz 1,342V | Corsair Vengeance LPX 2x8Gb (CMK16GX4M2B3000C15) | Asus Prime x370 Pro | KFA2 GTX 1080 Ti

Permalänk
Medlem

Jag har TV och betalar avgiften så ändringen påverkar inte mig alls. Det hindrar dock inte att jag tycker det hela är befängt.

Jag undrar hur länge man skulle klara sig från påhälsning från polisen om man försökte använda samma affärsmetod? Lägg upp en hemsida och publicera lite foton du tagit själv, sen är det bara att börja skicka räkningar till folk som har internet eftersom de har möjlighet att ta del av dina bilder.

Antingen är det en skatt, och då ska det behandlas som en skatt och betalas av alla (hur jag anser att det borde vara.) Eller så är det en avgift för en tjänst och då ska de fan kunna bevisa att du använder och nyttjar den (eller iaf gjort ett aktivt val för att få tillgång till tjänsten) om de ska kunna ta betalt för den.

Idioti.

Visa signatur

i7 8700k @ 4.7GHz | NH-L12 | ASUS Z270i ROG Strix Gaming | EVGA 1080 FTW | 32GB Corsair Vengeance 3000MHz | Samsung 970 Evo M.2 500GB, 840 250GB, Crucial MX500 2TB | Loque Ghost S1 | XB271HU | QX2710 | U2412M | U2719D | Filco Majestouch 2 MX Brown TKL

Permalänk
Skrivet av pras88:

Lägg det på vår "vanliga" skatt så blir vi av med denna långdragna diskussion. Alla människor i Sverige har antingen radio, tv, dator, läsplatta och eller mobiltelefon. Jag ser inte riktigt hur detta kan vara ett problem. Tänk så mycket pengar vi hade sparat in om vi hade kunnat lägga ner den enhet som kostar väldigt många miljoner om året och vars enda uppgift är att leta rätt på folk som inte betalar sin tvavgift.

Jag håller med dig. Det största problemet med Tv-avgiften enligt mig är att det är en fast avgift som inte påverkas av inkomst. 2000kr om året kan tyckas vara en skitsumma om man har ett jobb men för en student som har kanske en tusenlapp eller två efter hyra, mat, transport etc per månad påverkar det mycket mer.

Permalänk
Medlem

Om det skulle tas upp i en eu domstol skulle säkert radiotjänst förlora.

Permalänk
Skrivet av Bideberg92:

Ta ist betalt för de sidor som man kan se tv på, tänker inte betala ett piss!

Vrf tar de då inte betalt för att man har internet i mobilen?

Det är det de kommer att göra nu, med surfplattor och telefoner som kan ta in SVT's sändningar. Dock var det väl lite diffust det där med telefoner. Dock var det sagt att ALLT som kan ta in SVT's sändningar skulle falla under lagen.

Visa signatur

PC: GeForce GTX 1080 Ti / GeForce GTX 560 TI / i7 4770K / 32GB / 1TB SSD+1.4TB / Bluray / 27".
Laptop A: ASUS N56VJ / GeForce GT 635M 2GB / i7 3630QM / 8GB / 960GB SSD / Bluray. // Laptop B: Dell XPS 13 (9380) / i7 8565U / 16 GB / 256GB M.2.
Server: GeForce GT 710 / Ryzen 5 1600 / 16GB / 250GB M.2 SSD+9,5TB / RDC-Controlled.
Additional Storage: 28,5TB.

Permalänk
Medlem

Om man konstant ska hitta på sätt att gå runt lagstiftningen genom att omtolka den med syftet att omfatta så många som möjligt finns det ingen anledning till att ha TV-avgiften som en licensavgift. Det är en oproportionell skatt och bör hanteras som sådan.

Permalänk
Medlem

Jag förstår inte varför de måste göra det så krångligt, varför inte bara kolla villka ips det är som använder sig av SVT's tjänst och så får man en faktura hem när man kanske har använt den på X månad och nästa X månad är man inte inne alls och ingen faktura ska då heller komma, tycker bara det är så idiotiskt detta, visst jag betalar inte den här avgiften men för att slippa allt detta och slippa ett visst hat som kommer komma till liv emot SVT så kan de väll inte bara göra så att bara de som använder tjänsten skall betala.

som någon nämnde innan om att organisationer o dylikt är de värsta gangstrarna och i de här läget måste jag hålla med, det skulle vara som att t ex "Sofia 23" lägger upp en sida som strömmar något typ av video material ska få pengar från samtliga invånare bara för att alla kan nå det på nätet, exakt samma sak bara att det är en privat person men vem säger att inte något företag får göra samma sak.

Sånt här ska inte få vara lagligt i Sverige enligt mig usch säger jag bara

Visa signatur

Mobo: Asus sabertooth Z77 CPU:3770K RAM:Kingston HyperX Genesis 16gb 1600mhz GFX: gigabyte GTX 580 3gb HDD:1xWD green2TB 1xWD black 1TB SSD 1x INTELv2 1x Random Kingston

Permalänk
Medlem

Jag har ingen tv eller radio då jag anser att det det som produceras av den statliga verksamheten är skit.
Min bostadsförening ger alla boende 100mb gratis. Jag har såklart ingen dator/läsplatta i hemmet och jag sitter såklart med en nokia 3310. Måste jag ändå betala för att min brf ger ut internet gratis?

Visa signatur

Ominous Doctrines Of The Perpetual Mystical Macrocosm

Permalänk
Medlem

Kollade på Aftonbladets "statistik", de frågade om det var OK att ta ut TV-avgift för datorer och 85% hade svarat JA.
Hur kan folk seriöst tycka det är OK?

Kan väl tycka det är ok att betala om det varit som Netflix med inloggning men nu är det bara patetiskt.

Permalänk
Skrivet av Ak-47:

Du förstår inte det hela...

Om detta går igenom och andra företag ser möjligheter i detta så kommer självfallet fler att rida på samma våg som svenska maffian gör....

2000:- året kan lätt bli 20k om året om fler företag gör samma sak....

Vi måste säga nej nånstans!

Visst gör jag det, jag håller nere blodtrycket

Det enda problemet i dagsläget är att man får betala för alla som smiter undan, därmed hade avgiften gjort sig bättre som en del av skatten.

Permalänk
Skrivet av LeVvE:

Kollade på Aftonbladets "statistik", de frågade om det var OK att ta ut TV-avgift för datorer och 85% hade svarat JA.
Hur kan folk seriöst tycka det är OK?

Låter helt osannolikt, kan du länka för jag hittar inte det ?

Visa signatur

Nä nu är det bannemej pizzadax

Permalänk

http://www.di.se/artiklar/2013/2/27/nu-ska-aven-telefonagare-...

Någon som känner igen detta uttalandet?
"Vi har valt att inte aktivt fråga efter mobiltelefoner, eftersom vi bedömer att det är väldigt få som enbart har en telefon för att kolla på tv."
Jo tjena. Vad var det ni hade sagt om att inte jaga datorägare nu igen, och hur slutade det i praktiken?

Ha åtminstone mage att säga rakt ut som det är; Existerar du betalar du. Vi skiter i omständigheter och liknande, betala. NU. Vi kommer bara att ändra lagtolkningen tills vi får som vi vill.

Citat:
"Det Eva Hamilton sa var att vi inte ska jaga någon. Det har vi aldrig gjort. Vi för en dialog med personerna om vilken utrustning de har", säger Carl-Gustav Johansson.

Jag exploderar av ilska bara av att läsa denna rad. Skärpning, tala klarspråk istället!
Oavsett hur han vill få det att låta utåt eller hur han TROR att det går till så kan inte deras verksamhet klassas som något annat än en "jakt" så som deras kontrollanter beter sig i praktiken.

Permalänk

Lite snabba svar på vilka som ska betala TV avgiften:
Om min nätleverantör blockerar SVT Play, vad gäller?

SVAR: En spärr av SVT Play eller någon annan webbsänd kanal från nätverksleverantören har ingen betydelse för avgiftsskyldigheten.
Källa: http://www.radiotjanst.se/sv/Kundservice/Vanliga-fragor-och-s...

och den jag har reagerat mest på

I juridisk mening är därför även s.k. smarta mobiltelefoner, som har möjlighet att ta emot tv-utsändningar via internet avgiftspliktiga. Det innebär att om du inte har någon annan tv-mottagare än en smart mobiltelefon i hushållet är du skyldig att anmäla innehav till Radiotjänst
Källa: http://www.radiotjanst.se/sv/Avgiften/Lagar-och-regler/Avgift...

Visa signatur

Chassi: Cooler Master HAF X 942 CPU: Intel 3770k @ 4.2 Ghz CPU Kylare: Corsair H80 Ram:16 Gig Balistic X 1600 MhzGPU: Sapphire Radeon R9 290X med Arctic Accelero Xtreme MB: MSI Z77A-GD65 PSU: Chieftec Nitro 750w 80+ Bronze SSDer: Crucial M4 64gb + 2st KINGSTON SSDNOW V+200 128gb i Raid 0Hårddiskar: 2st WD Black 1TB i raid 0 + en WD Green 2TB

Permalänk
Medlem
Skrivet av LeVvE:

Kollade på Aftonbladets "statistik", de frågade om det var OK att ta ut TV-avgift för datorer och 85% hade svarat JA.
Hur kan folk seriöst tycka det är OK?

Kan väl tycka det är ok att betala om det varit som Netflix med inloggning men nu är det bara patetiskt.

Aftonbladet är ju sossar och läsarna av skittidningen är säkert det också. Inte så förvånade.

Menar du denna? http://www.aftonbladet.se/minekonomi/bredbandtelefoni/article...
Är ju 88% som sagt nej, inte ja.

Permalänk

Först var det tal om att lägga det på skatten och nu har det gått åt andra hållet. 150:- för svt material kan jag vara utan. Melodifestivalen är inte värd över 2000:-. Kan en person bestämma hur det ska gå till, diktatur har vi väl inte i Sverige...?

Visa signatur

Intel Core i9-12900KF 5.2GHz+ HT Custom loop
MSI RTX 4080 Gaming X Trio 3030MHz
Asus ROG Maximus Apex Z690 (WI-FI)
Corsair Dominator Platinum 6200mhz 32GB CL36
Asus 34" TUF VG34VQL1B, NZXT H9 Flow, Corsair HX1200i, 970 Evo Plus, Asus ROG Strix Flare MX, Logitech G502 PS

Permalänk
Medlem

Från och med nästa vecka kommer jag spela in video-snuttar där jag gör vardagliga saker som tvättar, städar eller läser tidningen. Dessa kommer jag lägga ut på en publik sida utan någon sorts inloggning.

Eftersom ni alla har tillgång till detta så erfordras ni att betala 149kr/månad, jag kommer dagligen ringa runt till alla Sveriges smitare som inte betalar för en ypperlig tjänst som de kan ta del av!

Permalänk
Medlem
Skrivet av eatme@live:

För alla er som tycker att tvlicensen skall betalas eller att den skall bakas in i skatten fastän man inte nyttjar tjänsten kommer här då en liten tanke... Jag jobbar för en ISP och vi har då även ip-telefoni att erbjuda. Iptelefonin går att få inkopplat var som helst bara man har tillgång till internet,det behöver inte vara vårat eget nät utan vilket som.. Då anser ni att jag har rätt att börja skicka fakturor för ip-telefonin till er för att ni har möjlighet men inte någonsin kommer att skaffa och utnyttja våran tjänst?

Såklart kan du inte skicka fakturor till folk utan underlag. Till skillnad från ditt exempel så har dock Radiotjänst underlag i form av en lag som säger att den som innehar TV-mottagare skall betala TV-avgift.

Permalänk

Skatt istället för avgift -> politikerna har ännu större inflytande över Public Service. Tycker inte det är något positivt.

Reducerad avgift för studenter (18+ år) och pensionärer är något de borde titta på.

Är det många arbetslösa, studenter eller pensionärer som postar här och tycker denna avgift läggs som börda på en ansträngd ekonomi? Tycker tonläget ligger väldigt högt med tanke på samhällsnyttan. Bara för att du personligen inte ser den betyder inte att den finns.

Det är alltid surt att få ytterligare mindre i månaden att göra något kul för, men nu kan du ha en meriterande åsikt kring vad Public service bidrar med - du är faktiskt med och betalar för det. Vem vet, du kanske hittar något du är intresserad av? Game of Thrones går på SVT, Dreamhack sänds där också. Nyheter och dokumentärer. Tror många inte är insatta i vad de faktiskt har fått tillgång till via SVTPlay.

Om det nu är så upprörande av värdegrundade orsaker så rösta på det parti som vill avskaffa Public Service. Starta en namninsamling. Att spy galla över Eva Hamilton och SVT som genomdriver en lag har vi ingen vidare nytta av.

Permalänk
Avstängd

Det är jättehög avgift ju!

Speciellt för dom som inte kollar på TV.
Nu när dom lagt till streaming på sin hemsida, vill dom att alla ska betala dom.
Dom borde göra så att man måste logga in på deras sida istället så då kan inte dom som inte betalar nyttja deras tjänst.

Radiotjänst Kiruna är ju ett bedrägeri, det är stöld att tvinga folk som inte nyttjar deras tjänster att betala!
Det är utpressning! Fan vad illa!

Permalänk
Medlem
Skrivet av WolfOfVengeance:

Visst gör jag det, jag håller nere blodtrycket

Det enda problemet i dagsläget är att man får betala för alla som smiter undan, därmed hade avgiften gjort sig bättre som en del av skatten.

Varför ska ett underhållningsting anpassad till en särskild demografisk grupp vara inbakad i skatten?

Visa signatur

Ominous Doctrines Of The Perpetual Mystical Macrocosm

Permalänk
Medlem

Jag betalar för radio- och tvtjänst i dagsläget!

Men, här en en del knippsat direkt från lagen

Citat:

Definition

2 § En TV-mottagare är en sådan teknisk utrustning som är avsedd att ta emot utsändning eller vidaresändning av TV- program, även om utrustningen också kan användas för annat ändamål. Lag (2006:798).

Lägg märke till en TV-mottagare (vilket resterade lagparagrafer pratar om) är enbart definerad för att vara avsedd till att ta emot sändningar, även om det kan göra andra saker också.

Nu är frågan, är en mobil avsedd till att spela spel på? Nej, den är avsedd att ringa på
Är en TV avsedd att surfa(smart TV) på? Nej, den är faktiskt avsedd att ta emot TV-sändningar
Är en dator med internet avsedd att ta emot TV sändningar? Nej, den är avsedd att ta emot data packet av olika slag, men absolut INTE avsedd att ta emot packet innehållande tv sändningar.

Vet någon om man kan utnyttja detta?

Permalänk
Medlem

Om man har en dator som sitt arbetsredskap och datorn ägs av företaget man är anställd på, blir man som individ då licenspliktig?

Frågar eftersom det nog faktiskt är ganska många som har en laptop från jobbet och har skaffat sig en internetuppkoppling hemma för att kunna koppla upp sig via VPN och arbeta.

Är detta en gråzon eller glasklart?

Permalänk
Medlem
Skrivet av astrob0y:

Jag har ingen tv eller radio då jag anser att det det som produceras av den statliga verksamheten är skit.
Min bostadsförening ger alla boende 100mb gratis. Jag har såklart ingen dator/läsplatta i hemmet och jag sitter såklart med en nokia 3310. Måste jag ändå betala för att min brf ger ut internet gratis?

Nej, en internetuppoppling i sig är ingen tv-mottagare.

Så man bör komma undan med att man har den till spel-konsoller (med skärm då givetvis, inte tv), ip-telefon, mediaspelare har de inte sagt något om så det bör ju också vara undantaget. T ex apple-tv kan ju inte få in svtplay, vet inte hur det är med boxee / WDTV / vad nu resten heter.

Visa signatur

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."

Permalänk
Medlem
Skrivet av Hawkeyee:

Aftonbladet är ju sossar och läsarna av skittidningen är säkert det också. Inte så förvånade.

Menar du denna? http://www.aftonbladet.se/minekonomi/bredbandtelefoni/article...
Är ju 88% som sagt nej, inte ja.

Vakna nyss, var ju grönt = JA... FML.
Glad att jag hade fel!

EDIT: Går och lägger mig igen...................

Permalänk
Medlem

Har Radiotjänst möjlighet att kräva ut information från bredbandsleverantörer?
Dvs kan dom ringa runt / begära ut listor från olika leverantörer för att se om folk har ett abbonemang?

Från artikeln:

Citat:

Jag blev precis uppringd av en kvinna från Radiotjänst som, efter att hon tagit reda på att jag hade internet och en dator hemma,

Så alltså, hur hade dom tänkt sig detta? Begära ut listor på bredbandskunder och sen matcha det mot folk som inte betalar tvavgift?

Har sjukt svårt att se hur detta ska fungera:
1) Om dom nu kan ta reda på att person (A) har bredband från en operatör, hur ska dom sen då kunna styrka att man även har en dator? Person (A) kanske bara tycker det är kul att betala en bredbandsräkning?
2) Om dom nu inte får plocka ut denna info, hur ska dom någonsin kunna bevisa att man har en "Internetansluten" apparat i hemmet?

Och vidare:
3) Om nu _alla_ internetanslutna apparater räknas, även smartphones, då är det nog rätt osnackat för dom flesta, då i stort sett 100% av dom som har en smartphone även har data via sin telefonopertör?

Sjukt smutsigt kommer detta bli.
Sen fattar jag inte hller hur denna "jakt" kan ha tagit sån fart, då radiotjänst påstår att 9 av 10 redan betalar. Men jag har alltid synat dom på den bluffen, min teori är att dom kommer och påstår 9/10 i ett försök att få det att låta bra. Jag menar, om dom går ut och säger att "5/10" betalar, så blir ju inte direkt det ett incitament att få fler att betala

Nä, det enda rätta att gör är att inse att LAGSTIFTNINGEN kring detta är för gammal, att köra en ny folkomröstning eller liknande. Problemet med det är ju att dom själva inser att dom med största sannolikhet kommer bli nerröstade och nerlagda...

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av thorsama:

Det finns något som heter internet där det i princip finns obegränsade tillgångar till kvalitativa program/dokumentärer och media. Varför måste man begränsa sig till svt's utbud och dessutom betala för det?

Du måste inte begränsa dig till SVTs utbud bara för att du betalar för det.
Betalningen bör ske genom skatten istället, men samtidigt vara helt bortkopplad från politiska partier, regering och riksdag.

Permalänk
Medlem

"Om du har möjlighet att till din dator eller surfplatta ta emot ett helt schemalagt programutbud i en sändning som samtidigt och utan särskild begäran är tillgänglig för vem som helst. Då räknas den som en tv-mottagare och du ska betala radio- och tv-avgift." -Radiotjänst

Detta innebär väl att om man har en dator utan nätverkskort så behöver man alltså inte betala tv-licens? Bara för att förtydliga...

Visa signatur

Fulburken:
| I9 9900K
| Gigabyte Aorus Z390 AORUS MASTER
| Asus RTX 3090 Strix OC