Microsoft vill driva datacenter med kärnkraft

Permalänk
Datavetare
Skrivet av taliz:

Kärnkraft är lika överspelat som bilar med förbränningsmotor.
Det finns många som forfarande tror på tekniken, men komplexitet, avfall, service och driftkostnader gör att det helt enkelt inte lönar sig på sikt.
I slutänden är det bara ekonomi som räknas, och där är förnybart redan idag billigare.

Här är en kostnadsbild från ett av världens största energibolag(de äger tex flera kärnkraftverk):
https://cleantechnica.com/files/2022/06/lcoe-small.jpg

Framtiden stavas alltså förnybart(inkl lagring!).

Med det sagt kommer det säkert slösas bort några tusentals skattemiljarder närmaste decenniet på att ge statliga garantier för nya kärnkraftverk runt om i världen. Det är tyvärr så det funkar med svängningar i opinioner och populistiska(och ibland rent av korrupta) politiker.

Här i Sverige hade vi tex lustigt nog inga problem med elpriserna innan Putin invaderade Ukraina. Det var ingen som var särskilt sugen på kärnkraft då.
Men plötsligt var det som om vi, som genererar mer el än någonsin tidigare, och blev Europas största nettoexportör förra året, hade byggt ett dåligt elsystem?!
Det går liksom inte ihop rent logiskt. Vi producerar och säljer alltså mer el än övriga Europa, men ändå är det dåligt?
Det logiska är ju snarare att övriga Europa, som vi exporterar till, har byggt dåliga elsystem.
Tex Frankrike, där över 30 av deras 50 reaktorer stod still samtidigt(!). Eller Tyskland, som var enormt beroende av Putins gas.
Vi i Sverige som producerar mer än vi förbrukar borde alltså vara enormt stolta över vårt elsystem som är så överlägset övriga, och satsa på att vidareutveckla det med framtidens billiga och miljövänliga teknik. Inte forntidens dyra, opålitliga, giftiga och farliga teknik.

Angående priset, att vi är på väg mot en tid med väldigt volatilt elpris borde inte vara en överraskning för någon. Sen att det råkade bli så extremt för något år sedan var att ett gäng tillfälligheter sammanföll, lite lägre nivåer i vattenmagasinen är normalt, Tyskland hade lagt nästan alla sina ägg i naturgaskorgen.

Men specifik i Sverige hände ungefär då en annan sak också: vår utbyggnad av vindkraften nådde då en nivå där de i praktiken kunde börja leverera lika mycket eller mer effekt än vad vi har i reglerbar vattenkraft. D.v.s. från det läget kunde få perioder med effektöverskott och det är lite märkligt nästan lika illa som effektunderskott (åter igen är det effekten, inte genomsnittlig producerad elenergi som är problemet!).

Flera saker har hänt p.g.a. det. Framförallt har kostnaderna för systemtjänster åkt genom taket, de har redan gått upp en tiopotens (men hey, det räknas ju inte in i elpriset så vindkraft blir ju ändå billigt medan kärnkraft/vattenkraft som är ryggraden i systemtjänsterna inte heller får det tillräknat som en minuspost i elpriset).

Sen tror jag det är förtidig att räkna ut en del teknik. Du tar upp förbränningsmotor och nu efter jag kör elbil är jag än mer övertygad att förbränningsmotorn definitivt har en framtid.

Den politiska debatten måste "dumma ner" tekniska frågor till en nivå där publiken i alla fall tror de hänger med. Problemet är att det verkar leda till att även de som tar beslutet tar dessa på en allt för enkel modell.

Var är huvudproblemet med förbränningsmotor? Det är inte att den förbränner saker, utan det är vad den förbränner. Kör man en ICE-bil på t.ex. vätgas löser det enda egentliga problemet vi har med ICE-bilar: utsläpp av CO2.

Elbilar löser CO2 frågan, men de är faktiskt sämre än ICE på en lång rad punkter

Elbilar är tyngre (i Sverige är den genomsnittliga elbilen 28 % tyngre än den genomsnittliga bensinbilen).

Skadan ett fordon gör på vägbanan är brutalt beroende av dess axeltryck (och alla "vanliga" bilar har 2 axlar), det är ungefär proportionellt mot vikten upphöjt i 4(!!!). Så den genomsnittliga elbilen orsakar mer än 2,5 gånger mer skador på vägen!

Vi såg ovan @MsSmith posta information om utsläpp av mikroplaster, utsläpp från bildäck är en av de största källorna. "Positiva" är att det verkar mer linjärt beroende mot vikten på fordonet (tyngre fordon har typiskt bredare/större däck, så är mest den effekten).

En elbil använder i nuläget ca 6 gånger (inte procent, gånger) mer mineraler per fordon än en ICE. Olja är självklart dåligt, men brytning av dessa mineralen har också väldigt hög miljöpåverkan med förgiftning av grundvatten som ett av de vanligaste problemen (och färskvatten är en livsviktig bristvara!)

I nuläget finns samtidigt ett potentiel systemkritisk samspel mellan vätgasproduktion och kraftig utbyggnad av vind/sol. Det är tekniskt realistiskt att i stor skala skapa vätgas från "överproduktion" av el när förhållanden är gynnsamma för vind/sol. Är inte realistiskt att alla ska börja ladda sina elbilar bara för det blåser kraftigt...

Finns god tillgång på vätgas kommer ICE körande på vätgas vara en långt bättre lösning. Framförallt en lösning vi redan vet kan möta nuvarande bilflotta på ca 2,5 miljarder bilar, lycka till att bygga batterier för den volymen (elbil är i nuläget en rolig leksak för de som råkar ha råd...).

Skrivet av Xinpei:

Absolut. Vätgas kan lagra och skapa energi.. problemet är att det, i dags läget, krävs mer energi för att producera energi ur vätgas än vad man får ut och därför är det inte direkt en lösning på redan existerande problem.

Ingen kommer undan termodynamikens första och andra huvudsats. D.v.s. det går aldrig att skapa/förstöra energi (första huvudsatsen).

Den praktiska effekten av andra huvudsatsen är att alla former av energiomvandling kommer medföra att en viss del av vidare omvandlingspotential minskar vilket i fallet el betyder att alla former av "lagring" av el behöver mer instoppad el än man någonsin kommer få ut när man "konverterar tillbaka".

Teoretisk max för elproduktion ur vätgas är faktiskt relativt högt, ca 75 % (bränslecell, rimligen är det max ~50 % vid förbränning i en ICE-motor). Men är inte det som gör vätgas intressant. De viktiga delarna är att det finns obegränsat med "råmaterialet" (vatten, finns idag metoder att även använda havsvatten) och att det är en tekniskt realistisk metod att använda för att omvandla överproduktion av el till något man kan lagra på den skala som är aktuell för länders elnät.

Skrivet av ingenjören:

Jag vet att jag nämnt detta tidigare men inte i denna tråd. Det finns ett litet dilemma med lagring av vätgas. Det handlar om hur elbörsen är uppbyggd. Om man dels ska betala för lagring men även producera när elpriset blir lägre, kommer ju inte elpriset sjunka nämnvärt för att du producerar stora mängder vätgas just då. Däremot får du betala för att lagra gasen. Vad är då plötsligt incitamentet att producera vätgas ur ett kapitalistiskt perspektiv? En annan aspekt är att elpriset blir konstant, dvs det kommer inte variera alls över tid. Detta är inte alls bra för en öppen marknad som nordpool. Själv tycker jag vätgas känns som spännande teknik dock men den ekonomiska biten kan bli svår att få till.

Kan självklart komma fram ny teknik. Men låt oss stanna i nutid.

Varför har vi allt oftare negativt elpris i Sverige?
Därför att vi nått en punkt i vår utbyggnad av vindkraft där den under goda förhållanden ger en högre effekt än vad som är möjligt att reglera med tillgänglig vattenkraft (all vattenkraft i Sverige är inte reglerbar).

Kollar man på prognosen för kommande nya vindkraftinstallationer ser man en väsentligt lägre utbyggnadstakt de kommande åren jämfört med det senaste decenniet. Samtidigt vet vi att behöver kommer öka kraftigt framåt, men utan vettig plan för "överproduktion" av el finns varken ekonomin eller de tekniska möjligheterna att få till en sådan utbyggnad primärt med vind och sol.

Vätgas är en, av i nuläget väldigt få, tekniska lösningar på det problemet. Forsätter man kraftig utbyggnad av vind/sol kommer elproduktionen räknat i kWh (energi) varar helt OK, men det kommer finnas perioder med brutal överproduktion som måste konsumeras samma sekund den produceras och det kommer också finnas perioder med rejäl effektbrist.

Så länge det finns överproduktion kommer det finnas priser nära eller under noll, för om ingen "äter upp" den elen havererar hela elnätet. Storskalig produktion av vätgas blir då ett tekniskt vettig sätt att spara el vid effekttoppar för att sedan bl.a. leverera ut den igen vid låg effekt.

Om det är en av väldigt få lösningar blir det ett politiskt problem att fixa ekonomin i det hela!

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk
Medlem
Skrivet av Yoshman:

Tysklands årsproduktion av solel är i nuläget rätt samma som årsproduktionen av kärnkraft i Sverige, ca 60 TWh/år.

Men tycker du att de är direkt jämförbara? En levererar i princip samma effekt hela tiden, en har rätt stor varians av sin levererade effekt med 0 W som återkommande nivå... De fyller lite olika syften (båda är bra, har själv skaffat en solcellsanläggning).

Det är stora skillnader förstås men om vi bortser från det en sekund så är det ju så att en elbil går lika långt med 40 kwh solkraft som med 40kw kärnkraft, eller hur? Så de är helt likvärdiga när de väl förbrukas.

Vilket innebär att de TWh som producerades från villatak i Tyskland förra året sparade samma mängd energi från exempelvis gas, vilket gör att Tyskland har kvar gas som de kan använda på vintern. De TWh är inte värdelösa bara för att de kommer från en källa som är variabel.

Variationen är givetvis ett problem som måste hanteras, men vi kan ju hantera det! Batterier har nämnts, men vi har ju även värmelagring, syntentiska bränslen som ex vätgas, pumpad vattenkraft, mm. Vi vet ju hur man lagrar energi, och om vi skulle lägga "kärnkraftverkspengar" på det så kommer vi långt. Särskilt om vi skulle göra det i form av subventioner och därmed mobilisera tusentals personer över hela landet.

Skrivet av Yoshman:

De batterier som idag säljs till villaägare är knappast någon ersättare för frånfall av kraftverk då typisk kapacitet är 5-20 kWh samtidigt som en normalvilla drar 25-75 kWh/dygn. D.v.s. uthållighet för ett batterilager är timmar (det "by-design"), inte mer än så.

Man kan ju köpa flera...? Mitt argument är ju att batterier kommer bli väsentlig billigare ganska snart. 100kwh till villan för 50 000kr säg.

En normal elbil har batteripack som räcker för en villa i ett dygn och vi har passerat 10 miljoner sålda såna pack per år på världsbasis. En mångdubbling av produktionskapaciteten för såna batterier är online inom de närmaste åren och när elbilförsäljningen dabbar av - vilket den kommer göra - så blir batterierna billiga pga överproduktion.

Permalänk
Medlem
Skrivet av sKRUVARN:

Njae, alltså Kina satsar på i princip allt, ja kolförbrukningen har ökat i Kina senaste 20 åren, men samtidigt har deras elproduktion gått ifrån att vara baserat på 80% kolkraft till 60%. För 20 år sedan hade dom runt 8GW kärnkraft, och målet är att dom ska bygga upp 150GW till 2030 (dom har väl redan byggt runt 40st reaktorer, och det dubbla är under byggnation eller planerat), och att kärnkraft ska stå för 10% av produktionen 2035.

Sant att dom satsar på alla möjliga energigenererarformer. Vad avser kolkraft verkar det dock vara full steam ahead:

https://www.theguardian.com/world/2023/aug/29/china-coal-plan...

"China is approving new coal power projects at the equivalent of two plants every week, a rate energy watchdogs say is unsustainable if the country hopes to achieve its energy targets."

".. in the first half of 2023, authorities granted approvals for 52GW of new coal power, began construction on 37GW of new coal power, announced 41GW-worth of new projects, and revived 8GW of previously shelved projects. It said about half of the plants permitted in 2022 had started construction by summer.


The analysts said: “Unless permitting is stopped immediately, China won’t be able to reduce coal-fired power capacity during the 15th five-year plan (2026–30) without subsequent cancellations of already permitted projects or massive early retirement of existing plants.”

Det här var lite intressant med apropå att ja Kina satsar på andra energi-genererar-former med och kol för att kan ge stabilitet i nätet? Nja

"China is the world’s largest producer of renewable energy, including wind, solar and hydroelectricity. But previous analyses have found infrastructure to store and distribute has not kept pace.

Shortfalls in interconnectivity between regional grids, and issues with power supply for some areas mean energy driven by fossil fuels remains crucial for supporting grid stability or integrating variable renewable energy sources. However, the report says many or most of the approvals being rushed through are not in areas with those issues."

De verkar ha en tydlig prioritet:

"Cory Combs, an analyst at Trivium China, said authorities appeared to be prioritising uninterrupted demand and short-term economic recovery.

"There is more development than there is need for development," he said. “When we look at it from an energy security perspective, [provincial level governments] they are putting an extremely high premium on short-term energy security. I don’t mean systemic issues, I mean even making sure there’s not even a two-hour power shortage. That’s taken over everything else, including the financials, but certainly decarbonisation."

Icke att förglömma att Kina är världens största källa till koldioxidutsläpp.

Visa signatur

| 212965 00 ] == :^D * ==)

Permalänk
Medlem
Skrivet av 0cool:

Variationen är givetvis ett problem som måste hanteras, men vi kan ju hantera det! Batterier har nämnts, men vi har ju även värmelagring, syntentiska bränslen som ex vätgas, pumpad vattenkraft, mm. Vi vet ju hur man lagrar energi, och om vi skulle lägga "kärnkraftverkspengar" på det så kommer vi långt. Särskilt om vi skulle göra det i form av subventioner och därmed mobilisera tusentals personer över hela landet.

Om vi bortser från att spara vatten i vattenkraftmagasin som ju är begränsad, vad är det billigaste sättet att lagra energi från sommar till vinter? Jag vill gärna se siffror istället för handviftande om att "det löser vi med lagring!".

Batteri t ex kanske kostar 2000 kr/kWh och håller i 20 år. Det skulle bli ett elpris under vintern på 2000/20 = 100 kr/kWh.

Permalänk
Medlem

En rätt intressant grej jag snubblat över är att energiöverföringen via vätgaspipelines faktiskt är effektivare än HVDC-ledningar (High Voltage Direct Current). Det hela är såklart en fråga om avstånd. På kortare avstånd är HVDC mer effektivt, då det är enklare att konvertera, men från 160 mil och uppåt så är vätgaspipelines mer effektiva.

Renewable energy transport via hydrogen pipelines and HVDC transmission lines

Med det sagt, Sverige är ganska precis 160 mil från nord till syd, så detta hjälper inte direkt den inhemska konsumtionen. Ur perspektivet Sverige som el-exportör är det dock en annan femma.

Permalänk
Medlem
Skrivet av suzerain:

En rätt intressant grej jag snubblat över är att energiöverföringen via vätgaspipelines faktiskt är effektivare än HVDC-ledningar (High Voltage Direct Current). Det hela är såklart en fråga om avstånd. På kortare avstånd är HVDC mer effektivt, då det är enklare att konvertera, men från 160 mil och uppåt så är vätgaspipelines mer effektiva.

Renewable energy transport via hydrogen pipelines and HVDC transmission lines

Med det sagt, Sverige är ganska precis 160 mil från nord till syd, så detta hjälper inte direkt den inhemska konsumtionen. Ur perspektivet Sverige som el-exportör är det dock en annan femma.

Artikeln handlar om kostnadseffektivitet, det handlar inte om effektivare energiöverföring.

Permalänk
Medlem

Jösses vilken tråkig debatt.
Självklart kan ju använda Både kärnkraft och vind/sol/hydro i framtiden.

Energi för framtiden.
När man tänker framåt så behöver vi fundera på mer än bara att producera till den lokala staden, energinät är större än nationer. Men samtidigt så spelar geografin roll för vilken typ av energi som är lämpligast att producera. Av politiska skäl så är det önskvärt för en nation att producera energi, men det finns inte alltid förutsättningar för att göra det på ett "bra" sätt. Vissa energislag är dyrare än andra, men på vissa platser så är det det billigaste/bästa alternativet.
Kanske något att tänka på när man tar upp Finlands kärnreaktor som exempel, till exempel.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Kolsvart Katt:

Icke att förglömma att Kina är världens största källa till koldioxidutsläpp.

Permalänk
Medlem
Skrivet av suzerain:

<Uppladdad bildlänk>

Din bild styrker ju bara vad han skrev?

Visa signatur

Snälla, kan SweC sluta låtsas vara en Youtube-kanal och återgå till en riktig hårdvaru- sida/forum där man får ordentlig information i text.

Permalänk
Medlem
Skrivet av suzerain:

<Uppladdad bildlänk>

Ja, per capita har Kina seglat om alla EU-länder (hände visst 2014 https://www.bbc.com/news/science-environment-29239194 ) fortsätter det såhär kanske de är ikapp USA snart. Eller missade du poängen med artikeln jag citerade grundligt från?

Totalt är de som nämnt redan förbi alla andra länder på jordklotet.

Här är en artikel från 2021 med trend https://www.bbc.com/news/world-asia-57018837

Visa signatur

| 212965 00 ] == :^D * ==)

Permalänk
Medlem
Skrivet av sperglord:

Jag försvarar inte politikerna men det var faktiskt folkomröstning om kärnkraften där svenska folket röstade för en avveckling.
Sen är det politikerna som inte följt det vägledande beslutet.

En väldigt polariserad skevad folkomröstning med statsmedia och statsstödda tidningar som redan bestämt hur "pöbeln" skulle rösta.
Dessutom fanns inte begrepp/problem som idag diskuteras ens i åtanke. Man skulle ju bara bränna av lite mera gas och olja så löste sig alla energiproblem.
Utöver detta har vi idag ett samhälle som skulle kollapsa på några dagar utan el. Samhället var robustare förr.
Ständig tillgång till elkraft är en förutsättning för vår existens, på så sätt är vår elförsörjning mycket mera kritiskt idag.
Jag tror definitivt SMR är en väg framåt. Det har dessutom en möjlighet att decentralisera elsystemet och skulle kunna bryta oligopolen vi har idag i elnätet.

Sedan verkar många besatta av att pumpa runt vätgas i pipelines till kreti och pleti. Det är en så dålig ide på så många olika plan att man inte ids kommentera.
Visst kan vi använda överproduktion av elström till att generera vätgas, men då förbrukar man den vid behov nära produktionskällan, tänk värmekraftverk.

Något som jag menar hör framtiden till är att flytta energiproduktionen närmare förbrukarna. 08-or får helt enkelt vänja sig vid kraftverk i staden och vindsnurror i sin skärgård.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Yoshman:

Kan självklart komma fram ny teknik. Men låt oss stanna i nutid.

Varför har vi allt oftare negativt elpris i Sverige?
Därför att vi nått en punkt i vår utbyggnad av vindkraft där den under goda förhållanden ger en högre effekt än vad som är möjligt att reglera med tillgänglig vattenkraft (all vattenkraft i Sverige är inte reglerbar).

Kollar man på prognosen för kommande nya vindkraftinstallationer ser man en väsentligt lägre utbyggnadstakt de kommande åren jämfört med det senaste decenniet. Samtidigt vet vi att behöver kommer öka kraftigt framåt, men utan vettig plan för "överproduktion" av el finns varken ekonomin eller de tekniska möjligheterna att få till en sådan utbyggnad primärt med vind och sol.

Vätgas är en, av i nuläget väldigt få, tekniska lösningar på det problemet. Forsätter man kraftig utbyggnad av vind/sol kommer elproduktionen räknat i kWh (energi) varar helt OK, men det kommer finnas perioder med brutal överproduktion som måste konsumeras samma sekund den produceras och det kommer också finnas perioder med rejäl effektbrist.

Så länge det finns överproduktion kommer det finnas priser nära eller under noll, för om ingen "äter upp" den elen havererar hela elnätet. Storskalig produktion av vätgas blir då ett tekniskt vettig sätt att spara el vid effekttoppar för att sedan bl.a. leverera ut den igen vid låg effekt.

Om det är en av väldigt få lösningar blir det ett politiskt problem att fixa ekonomin i det hela!

Innan detta inträffar kommer den kapitalistiska marknaden ha skött detta åt oss genom att baskraft kommer läggas ner då den inte är lönsam längre. Då kommer elpiset att gå mellan lågt och sedan skyhögt. Det är en stor risk iaf efterersom vindkraftverken inte behöver ta hänsyn till elnätet i någon större utsträckning i dagsläget. Det bästa hade såklart varit att vindkraftverk måste reglera ner/stängas av om elbehovet är lågt genom nya regelverk.

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem

Kanonbra! Kärnkraft 👍👍

Visa signatur

Xbox Series X | Acer Nitro XV272UV | Razer BlackWidow V3 Mini HyperSpeed Yellow Switch | Razer DeathAdder V2 Pro HyperSpeed | Turtle Beach Stealth 600X GEN2 | Mitt galleri här på Sweclockers

Permalänk
Medlem
Skrivet av MsSmith:

Hear, hear! Men du talar för döva öron och de vägrar att acceptera att kärnkraften inte är planerbar trots att exemplen kan staplas på höjd, eller att vi har ett riktigt vasst system som det är, eller att kärnkraft är just utdaterad och dyr teknik.

Det är en lögn att kärnkraft inte är planerbar. Du försöker här vilseleda genom att använda begreppet fel.
Kärnkraft är i allra högsta grad planerbar, men det kan krävas oförutsedda eller oförutsett förlängda stopp för alla precis alla kraftslag, oavsett om de är planerbara eller inte. Du försöker här få ordet planerbar att tappa mening genom att tolka det på ett sätt som gör att inget kraftslag är planerbart, för att på så sätt släta över något du vet är ett stort problem för vindkraften.
Lite som när Socialdemokratiska energiministern påstod att vindkraft vad planerbar, eftersom man kan planera bygget eller avstängningen av den. Två olika sätt att försöka förstöra ett begrepp för att på så vis leda bort debatten till en pseudodebatt.
Kan man tramsa om begrepp och tolkningar av ord så behöver man inte ärligt ta diskussioner man förlorar, och man kan lura någon oinsatt åhörare på kuppen.
Intellektuell ohederlighet som kännetecknar ideologiskt drivna människor som vet att de har fel.

Som vanligt så försöker du här skylla din egna politiks brister på kärnkraften. Budskapet är att "Oförutsedda stopp från oplanerbar kärnkraft leder till stort procentuellt bortfall och kärnkraften har låg kapacitetsfaktor! (2022)". Precis som när du försöker få kärnkraften att framstå som dyr och indirekt basera det på extremfall som Olkiluoto 3. I båda fallen så är det ett resultat av politik.
Politik som nästan gett totalstopp på nybyggd kärnkraft och bara ett fåtal operativa reaktorer gör att varje kärnkraftsbygge blir ett fördyrat pilotprojekt, och man har stort procentuellt bortfall ifall bara ett fåtal reaktorer får förlängt underhåll.

Oärligt och ohederligt är det.

Permalänk
Medlem
Skrivet av medbor:

Ingen teknik kommer ensamt stabilisera elmarknaden så den slutar fluktuera, men absolut blir det en självmotsägelse litegrann

Vätgas fungerar fint om man satsar på att nätet i snitt har en överproduktion som kan skapas av billig el från ojämna källor (vind/sol främst)

Det finns nog andra lagringstekniker som är mer effektiva annars, men inte lika lätta att skala upp (pumpad vattenkraft eller batterier). Långt från alla kan ens bygga vattenkraft, och batteriet har väldigt begränsad energimängd. Vätgas kan ju vara reservkraft likt Karlshamn med nästan obegränsade mängder energi

Jag menar alltså absolut inte att vätgas löser alla problem, men det är inte så lätt som att se en siffra som effektiviteten och bara förkasta hela processen. Man kan ju sätta vätgas-skapare ute vid vindkraftparken för de fall som blåser för mycket. Inte helt perfekt kanske, men ganska bra. Bättre än negativa elpriser skulle jag tro

Ute till havs hade jag hellre sett vätgasproduktion än stora anläggningar på land pga icke försumbara risker med just vätgas. Havet ställer dock väldigt stora krav på material och då kommer priset öka med faktor 10. Minst. Så fort jag är nära ett saltvattensystem på jobbet duger plötsligt inte högkvalitativt rostfritt stål. Då är det SMO 254 eller super duplexa stål och liknande som krävs. Där snackar vi höga priser på material. Däremot känns det som att framtiden är ljus för de som vill arbeta som ingenjörer. Det finns många intressanta tekniska problem att lösa.

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem
Skrivet av Yoshman:

Kan självklart komma fram ny teknik. Men låt oss stanna i nutid.

Varför har vi allt oftare negativt elpris i Sverige?
Därför att vi nått en punkt i vår utbyggnad av vindkraft där den under goda förhållanden ger en högre effekt än vad som är möjligt att reglera med tillgänglig vattenkraft (all vattenkraft i Sverige är inte reglerbar).

Kollar man på prognosen för kommande nya vindkraftinstallationer ser man en väsentligt lägre utbyggnadstakt de kommande åren jämfört med det senaste decenniet. Samtidigt vet vi att behöver kommer öka kraftigt framåt, men utan vettig plan för "överproduktion" av el finns varken ekonomin eller de tekniska möjligheterna att få till en sådan utbyggnad primärt med vind och sol.

Vätgas är en, av i nuläget väldigt få, tekniska lösningar på det problemet. Forsätter man kraftig utbyggnad av vind/sol kommer elproduktionen räknat i kWh (energi) varar helt OK, men det kommer finnas perioder med brutal överproduktion som måste konsumeras samma sekund den produceras och det kommer också finnas perioder med rejäl effektbrist.

Så länge det finns överproduktion kommer det finnas priser nära eller under noll, för om ingen "äter upp" den elen havererar hela elnätet. Storskalig produktion av vätgas blir då ett tekniskt vettig sätt att spara el vid effekttoppar för att sedan bl.a. leverera ut den igen vid låg effekt.

Om det är en av väldigt få lösningar blir det ett politiskt problem att fixa ekonomin i det hela!

Bra skrivet! Du sätter här fingret på det mest förrädiska med vindkraft. Det fungerar, är priseffektivt och gör ingen större skada på elnät eller för övriga producenter, så länge det bara är några enstaka procent av installerad effekt. Och problemen skenar när man närmar sig punkten där man får överproduktion.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dunde:

Sedan verkar många besatta av att pumpa runt vätgas i pipelines till kreti och pleti. Det är en så dålig ide på så många olika plan att man inte ids kommentera.

Vad menar du? Är det någon som påstår att vi ska ersätta alla ledningar till den enskilda konsumenten med vätgaspipelines? Eller menar du andra länder när du talar om "kreti och pleti"? I så fall har du en helt egen definition av uttrycket, då det normalt syftar på gemene man.

Samtidigt förespråkar du teknik som producerar mer radioaktivt avfall per kWh än traditionella reaktorer. Du tycket att vi ska skeppa högaktivt bränsle och avfall till och från diverse centralt belagda små reaktorer utöver hela Sverige. Jag förstår att du måste göra en halmgubbe av alternativen när din egna idé är så vansinnig.

Permalänk
Medlem
Skrivet av trudelutt:

Om vi bortser från att spara vatten i vattenkraftmagasin som ju är begränsad, vad är det billigaste sättet att lagra energi från sommar till vinter? Jag vill gärna se siffror istället för handviftande om att "det löser vi med lagring!".

Batteri t ex kanske kostar 2000 kr/kWh och håller i 20 år. Det skulle bli ett elpris under vintern på 2000/20 = 100 kr/kWh.

Ditt exempel bygger på att batteriet används 1 gång per år, dvs at det skulle klara 20 laddningar innan det måste bytas. Elbilar skulle behöva byta batteri varje månad om det vore så.

Syftet med batterierna är ju att klara svängningar i förnybara källor, inte att vara ensam energikälla under vinterhalvåret. I områden där sol inte är lämpligt på vintern har man ju vind och vatten i massor. Har man några dagars batteribackup kan vindkraft funka rätt bra, annars får man köra vatten. När man slipper sälja vattnet till Tyskland kommer det också räcka länge.

Vad som är billigast kommer bero på vilka investeringar man gör och vilka förutsättningar som finns. Två sjöar i norrland som ligger lämpligt placerade för pumpad lagring kommer vara billiga, men att bygga pumpad lagring i skåne blir dyrt. Där kanske det finns bra områden för lagring av gas istället.

Det viktiga är ju att alternativen måste vara billigare än kärnkraft, och för varje revision som görs av de faktiska kostnaderna för kärnkraft blir det allt mer övertygande att vi har passerat den gränsen för länge sen.

Permalänk
Medlem
Skrivet av ingenjören:

Ute till havs hade jag hellre sett vätgasproduktion än stora anläggningar på land pga icke försumbara risker med just vätgas. Havet ställer dock väldigt stora krav på material och då kommer priset öka med faktor 10. Minst. Så fort jag är nära ett saltvattensystem på jobbet duger plötsligt inte högkvalitativt rostfritt stål. Då är det SMO 254 eller super duplexa stål och liknande som krävs. Där snackar vi höga priser på material. Däremot känns det som att framtiden är ljus för de som vill arbeta som ingenjörer. Det finns många intressanta tekniska problem att lösa.

De kommer säkert smälla upp vätgasproduktionen bredvid eller på en oljerigg, där kunskapen och rören finns. Allt annat är troligtvis en ren förlustaffär.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Aleshi:

Det är en lögn att kärnkraft inte är planerbar. Du försöker här vilseleda genom att använda begreppet fel.
Kärnkraft är i allra högsta grad planerbar, men det kan krävas oförutsedda eller oförutsett förlängda stopp för alla precis alla kraftslag, oavsett om de är planerbara eller inte. Du försöker här få ordet planerbar att tappa mening genom att tolka det på ett sätt som gör att inget kraftslag är planerbart, för att på så sätt släta över något du vet är ett stort problem för vindkraften.
Lite som när Socialdemokratiska energiministern påstod att vindkraft vad planerbar, eftersom man kan planera bygget eller avstängningen av den. Två olika sätt att försöka förstöra ett begrepp för att på så vis leda bort debatten till en pseudodebatt.
Kan man tramsa om begrepp och tolkningar av ord så behöver man inte ärligt ta diskussioner man förlorar, och man kan lura någon oinsatt åhörare på kuppen.
Intellektuell ohederlighet som kännetecknar ideologiskt drivna människor som vet att de har fel.

Som vanligt så försöker du här skylla din egna politiks brister på kärnkraften. Budskapet är att "Oförutsedda stopp från oplanerbar kärnkraft leder till stort procentuellt bortfall och kärnkraften har låg kapacitetsfaktor! (2022)". Precis som när du försöker få kärnkraften att framstå som dyr och indirekt basera det på extremfall som Olkiluoto 3. I båda fallen så är det ett resultat av politik.
Politik som nästan gett totalstopp på nybyggd kärnkraft och bara ett fåtal operativa reaktorer gör att varje kärnkraftsbygge blir ett fördyrat pilotprojekt, och man har stort procentuellt bortfall ifall bara ett fåtal reaktorer får förlängt underhåll.

Oärligt och ohederligt är det.

Kärnkraft är inte planerbar, punkt. Kärnkraftens oförutsedda stopp är ett stort hot mot stabiliteten men tack vare att vi har ett av världens bästa system klarar Sverige sig väldigt väl utan att någon märker det. Det var ju knappast heller i Frankrikes avsikt att sätta sig i förra sommarens situation. Ställ det mot vind/vatten-kraft som kompenserar varandra. Blåser det mindre kliver vattenkraften in, blåser det mer fyller vindkraften på vattenmagasinen samt genererar. Oplanerade stopp i kärnkraften är väldigt binära för elproduktionen, antingen av eller på. Vind och vatten kanske inte är planerbar enligt definition, men den är förutsägbar och aldrig binär. Man kan i god tid veta hur det kommer se ut.

De här hacken i kärnkraften är inte planerbara

Kompenseringen mellan vind och vatten är förutsägbara - det är så systemet är byggt.

Så här ser analysen ut av de olika energislagen.

Du får kalla det för pseudodebatt eller vad du vill. Kärnkraftens andel minskar, kommer fortsätta att minska och ingen eller ytterst få satsar på det. De som satsar är också, självklart, förhållandevis tveksamma länder i övrigt. Billig el tränger undan dyr el, det är inte ens en diskussion vid det här laget.

Svensk vindkraftsproduktion

Marginalprissättning. Billigare slag knuffar bort de dyrare.

Givetvis ska man använda relevanta exempel i närtid som också avspeglar hur det ser ut.

Edit: Aktuell bild på nuläget. Forsmark 2 är nere för planerat underhåll. Övriga går på minskad kapacitet för att de är ersatta av andra alternativ.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Xinpei:

Kina, Indien, Turkiet och Egypten samt gulfstaterna. Vilka som skall finansiera det är dock inte klart ännu. Inte ens den nuvarande regeringen är i närheten av en lösning på den frågan ännu.

Länder som man på många sätt kan ifrågasätta på annat också. De är som vanligt ute på tunn is och glider.

Skrivet av ingenjören:

Ditt sätt att argumentera är sällan sakligt och renhårigt. Du kastar ur dig lögner som att man stänger ner kärnkraft vilket inte är samma sak som att nedreglera. När någon sedan Inte håller med dig ska man bara acceptera att du har rätt. Jag kommer inte argumentera med dig mer. Ha det gott.

Det är för att du alltid har haft fel. Kärnkraften kommer försvinna för att den inte bär sig och har en massa brister men det spelar ingen roll för dig. Jag har visat snart hundratals bilder, länkar och statistik men du fortsätter bara utan att komma med något annat än "trust me". Det är sånt som gör att man i princip undviker detta forum numera och istället skapar riktiga resultat där ute.

Permalänk
Medlem
Skrivet av MsSmith:

Kärnkraft är inte planerbar, punkt. Kärnkraftens oförutsedda stopp är ett stort hot mot stabiliteten men tack vare att vi har ett av världens bästa system klarar Sverige sig väldigt väl utan att någon märker det. Det var ju knappast heller i Frankrikes avsikt att sätta sig i förra sommarens situation. Ställ det mot vind/vatten-kraft som kompenserar varandra. Blåser det mindre kliver vattenkraften in, blåser det mer fyller vindkraften på vattenmagasinen samt genererar. Oplanerade stopp i kärnkraften är väldigt binära för elproduktionen, antingen av eller på. Vind och vatten kanske inte är planerbar enligt definition, men den är förutsägbar och aldrig binär. Man kan i god tid veta hur det kommer se ut.

Vi kommer i god tid veta hur det blåser? När det blåser och vår något för stunden överdimensionerade vindkraft "överleverar" så är inte det ett problem i dagsläget? Eller..glöm det, du har redan deklarerat att det finns inget problem idag punkt slut (och det gör ev argumentation tämligen meningslös). Att det eldades med rysk olja i Karlshamnsverket tidigare vintrar saknar betydelse.
"Reservkraftverket eldas med olja och startar när elen tar slut i det svenska kraftledningsnätet"* står att läsa men det är falsarium, uppenbarligen. Irrbloss som leda dig mot ondo, hav förtröstan.

och "För att du alltid har fel"..inte nog med att vi inte ens är överens om att det finns något problem i "världens bästa elnät", du gillar svepande etiketter också, eller fördömanden.

Well, solen skiner idag, mänskan bli automatiskt glad. Faktiskt, jag tror jag ska gå en sväng i natur istället för bråka på forum : )

*https://www.di.se/ledare/en-kraftdirektors-bon/

"Oljekraftverket i Karlshamn ligger längst ut i kedjan och ska egentligen bara användas när vattenkraften har svårt att reglera systemet på grund av vårflod eller isläggning eller när vintern är ovanligt kall. Det kallas effektreserv.

Men eftersom vindkraften har vuxit så mycket och kärnkraften minskat har kraftproduktionen börjat variera på ett sätt som aldrig hände förut och som systemet inte är byggt för. Karlshamnsverket har därför börjat användas för att täcka upp variationer, som när vinden inte blåser. Precis samma sak har börjat hända i Tyskland som i dag bränner mer kol och gas än tidigare på grund av avvecklad kärnkraft och utvecklad vindkraft.

Vindkraften blåser dels sönder prisbildningen eftersom den nästan är gratis när det blåser vilket gör att andra kraftslag förlorar i lönsamhet. Men den blåser också sönder stabiliteten i elsystemet."

Visa signatur

| 212965 00 ] == :^D * ==)

Permalänk
Medlem
Skrivet av MsSmith:

Kärnkraft är inte planerbar, punkt. Kärnkraftens oförutsedda stopp är ett stort hot mot stabiliteten men tack vare att vi har ett av världens bästa system klarar Sverige sig väldigt väl utan att någon märker det. Det var ju knappast heller i Frankrikes avsikt att sätta sig i förra sommarens situation. Ställ det mot vind/vatten-kraft som kompenserar varandra. Blåser det mindre kliver vattenkraften in, blåser det mer fyller vindkraften på vattenmagasinen samt genererar. Oplanerade stopp i kärnkraften är väldigt binära för elproduktionen, antingen av eller på. Vind och vatten kanske inte är planerbar enligt definition, men den är förutsägbar och aldrig binär. Man kan i god tid veta hur det kommer se ut.

<Uppladdad bildlänk>
De här hacken i kärnkraften är inte planerbara

<Uppladdad bildlänk>
Kompenseringen mellan vind och vatten är förutsägbara - det är så systemet är byggt.

<Uppladdad bildlänk>
Så här ser analysen ut av de olika energislagen.

Du får kalla det för pseudodebatt eller vad du vill. Kärnkraftens andel minskar, kommer fortsätta att minska och ingen eller ytterst få satsar på det. De som satsar är också, självklart, förhållandevis tveksamma länder i övrigt. Billig el tränger undan dyr el, det är inte ens en diskussion vid det här laget.

<Uppladdad bildlänk>
Svensk vindkraftsproduktion

<Uppladdad bildlänk>
Marginalprissättning. Billigare slag knuffar bort de dyrare.

Givetvis ska man använda relevanta exempel i närtid som också avspeglar hur det ser ut.

Jo Kärnkraften är planerbar. Sluta ljug och hitta på saker. Oförberedda stopp gör den inte icke planerbar. Du får nog läsa på vad som menas.

Att kärnkraften trängs undan är ju för att den icke planerbara kraften tvingar undan den - För den är planerbar till skillnad från de andra.

Att det inte satsas på kärnkraft är ju inte teknologins fel, man har jobbat duktigt emot den i flera decennier.

Vi behöver mer baskraft. SE4 behöver mer baskraft för att öka överföringskapaciteten från Norr.

Att endast bygga ut icke planerbara alternativ är hål i huvudet och jag vet inte riktigt vad man hoppas på - Vad blir svaret när det tillslut smäller för att vi saknar baskraft mitt i vintern med 30 minus? "Vi var naiva"?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dreas89:

Jo Kärnkraften är planerbar. Sluta ljug och hitta på saker. Oförberedda stopp gör den inte icke planerbar. Du får nog läsa på vad som menas.

Att kärnkraften trängs undan är ju för att den icke planerbara kraften tvingar undan den - För den är planerbar till skillnad från de andra.

Att det inte satsas på kärnkraft är ju inte teknologins fel, man har jobbat duktigt emot den i flera decennier.

Vi behöver mer baskraft. SE4 behöver mer baskraft för att öka överföringskapaciteten från Norr.

Att endast bygga ut icke planerbara alternativ är hål i huvudet och jag vet inte riktigt vad man hoppas på - Vad blir svaret när det tillslut smäller för att vi saknar baskraft mitt i vintern med 30 minus? "Vi var naiva"?

Pfft, säger jag bara. Det är bara ert (kärnkraftsälskarnas) egna argument som används mot er. När det havererar, vilket den gör ofta, så stängs den av rakt av. Jag vet precis vad som menas och visar här att det inte fungerar. Du menar den billigare och bättre tvingar undan den dyrare och sämre.
"Hål i huvudet" retoriken är förlegad SD retorik, du får allt komma med bättre. Det finns en vettig plan och det kommer inte att smälla. Vi har nog med alarmister i det här landet så att det räckte med att några glada tjommar stod med falukorven i handen och blåljög för sina väljare med populism argument att de fick komma till regeringsposition.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Kolsvart Katt:

Vi kommer i god tid veta hur det blåser? När det blåser och vår något för stunden överdimensionerade vindkraft "överleverar" så är inte det ett problem i dagsläget? Eller..glöm det, du har redan deklarerat att det finns inget problem idag punkt slut (och det gör ev argumentation tämligen meningslös). Att det eldades med rysk olja i Karlshamnsverket tidigare vintrar saknar betydelse.
"Reservkraftverket eldas med olja och startar när elen tar slut i det svenska kraftledningsnätet" står att läsa men det är falsarium, uppenbarligen. Irrbloss som leda dig mot ondo, hav förtröstan.

och "För att du alltid har fel"..inte nog med att vi inte ens är överens om att det finns något problem i "världens bästa elnät", du gillar svepande etiketter också, eller fördömanden.

Well, solen skiner idag, mänskan bli automatiskt glad. Faktiskt, jag tror jag ska gå en sväng i natur istället för bråka på forum : )

Så är det faktiskt! Det är goda marginaler för vädret.

Det saknar helt betydelse eftersom det var marknaden som gjorde det möjligt och har inget med att "elen tar slut". Detta tack vare kriget i Ukraina, de sprängda gasledningarna, de vid tillfället åtta eller nio sanktionspaketen mot Ryssland och vårt beslut att fylla på gaslagren för 2024. Systemet fungerar fortfarande så som det är tänkt, det är förstås bara synd att Karlshamnsverket dels är ett oljebaserat verk och dels inte använder syntetisk olja även fast det är godkänt för det. Sverige hade en bra nettoexport även under dessa dagar. Undantaget var perioden runt Lucia 2022 då två kärnkraftverk hade oplanerade driftstopp (det ena från augusti) samtidigt - vilket belyser ett annat problem med att ha alla ägg i samma korg.

Ja ut i solen, snart slocknar lampan för de närmsta kommande månaderna!

edit: såg länken. Är min matematik riktig så är det 200h som avsågs, eller 8,3 dygn.

Permalänk
Medlem
Skrivet av MsSmith:

Så är det faktiskt! Det är goda marginaler för vädret.

Det saknar helt betydelse eftersom det var marknaden som gjorde det möjligt och har inget med att "elen tar slut". Detta tack vare kriget i Ukraina, de sprängda gasledningarna, de vid tillfället åtta eller nio sanktionspaketen mot Ryssland och vårt beslut att fylla på gaslagren för 2024. Systemet fungerar fortfarande så som det är tänkt, det är förstås bara synd att Karlshamnsverket dels är ett oljebaserat verk och dels inte använder syntetisk olja även fast det är godkänt för det. Sverige hade en bra nettoexport även under dessa dagar. Undantaget var perioden runt Lucia 2022 då två kärnkraftverk hade oplanerade driftstopp (det ena från augusti) samtidigt - vilket belyser ett annat problem med att ha alla ägg i samma korg.

Ja ut i solen, snart slocknar lampan för de närmsta kommande månaderna!

edit: såg länken. Är min matematik riktig så är det 200h som avsågs, eller 8,3 dygn.

Vad tror du händer utan baskraft i ett elsystem när det blåser lite? Typ grå novemberdag med minus 5 och effekt behovet ökar.

Vad för kraftslag skall ersätta den nedlagda kärnkraften?

Du kan inte brumma på med vattenkraft hela dagarna. Men alltid kul med 29kr/kWh

Visa signatur

Intel i5 12600k OC 5.2GHz | Arctic Freezer II 240 | MSI Pro Z690 A | 2x 16Gb Corsair LPX 3200MHz | Asus Tuf 4070 Ti | Corsair Rm850x V3 | 2x 1Tb Samsung 980 m2 | 7x Noctua A14x25

Permalänk
Medlem
Skrivet av MsSmith:

Pfft, säger jag bara. Det är bara ert (kärnkraftsälskarnas) egna argument som används mot er. När det havererar, vilket den gör ofta, så stängs den av rakt av. Jag vet precis vad som menas och visar här att det inte fungerar. Du menar den billigare och bättre tvingar undan den dyrare och sämre.
"Hål i huvudet" retoriken är förlegad SD retorik, du får allt komma med bättre. Det finns en vettig plan och det kommer inte att smälla. Vi har nog med alarmister i det här landet så att det räckte med att några glada tjommar stod med falukorven i handen och blåljög för sina väljare med populism argument att de fick komma till regeringsposition.

Havererar ofta? Hur ofta har den havererat utan den mänskliga faktorn och hur gamla är verken? Man ska ha fler verk för att säkerställa en stabil produktion och möjliggöra stopp. Både planerade och oplanerade.

Ah, du ignorerar helt effektbristen i Skåne….

Permalänk
Medlem
Skrivet av MsSmith:

Länder som man på många sätt kan ifrågasätta på annat också. De är som vanligt ute på tunn is och glider.

Det är för att du alltid har haft fel. Kärnkraften kommer försvinna för att den inte bär sig och har en massa brister men det spelar ingen roll för dig. Jag har visat snart hundratals bilder, länkar och statistik men du fortsätter bara utan att komma med något annat än "trust me". Det är sånt som gör att man i princip undviker detta forum numera och istället skapar riktiga resultat där ute.

Vänta nu lite här.. så länder måste vara ett praktexempel på moralisk perfektion för att man skall räknas som ett ordentligt exempel? Inte för att vara den men det låter som herrn bara letar en orsak att vara emot kärnkraft.. oberoende vad det argumentet råkar vara.
Man kan ju vända på det.. länder som måste överge fossila bränslen vänder sig mot Kärnkraft. Samma länder som i dags läget är ekonomiska giganter. Det om något bevisar ju att kärnkraften inte direkt är någon "utgående" teknologi direkt utan snarare agerar som en bra mellanlandning fram tills bättre teknologi blir uppfunnen.

Skrivet av MsSmith:

Pfft, säger jag bara. Det är bara ert (kärnkraftsälskarnas) egna argument som används mot er. När det havererar, vilket den gör ofta, så stängs den av rakt av. Jag vet precis vad som menas och visar här att det inte fungerar. Du menar den billigare och bättre tvingar undan den dyrare och sämre.
"Hål i huvudet" retoriken är förlegad SD retorik, du får allt komma med bättre. Det finns en vettig plan och det kommer inte att smälla. Vi har nog med alarmister i det här landet så att det räckte med att några glada tjommar stod med falukorven i handen och blåljög för sina väljare med populism argument att de fick komma till regeringsposition.

Hur ofta havererar ett kärnkraftverk egentligen? Att Ringhals har haft problem med en reaktor är i sig inte grund nog att påstå att de går ned "ofta".

Det finns 444 aktiva kärnreaktorer i världen. Av dessa så verkar en en överväldigande majoritet gått konstant sedan de byggdes exkluderat tider då de stått stilla pga. rutinenlig skötsel. Att framhäva Ringhals som någon form av "normalvärde" är ju så extrem cherrypicking som det bara går.

Visa signatur

Fractal Design Meshify 2 Compact w/ Dark Tint | Intel i5 12600K | Asus ROG Strix B660-F | 32 GB Corsair DDR5 5600 MHz CL36 | MSI Geforce RTX 3060 TI Ventus 2X OCV1 | 512 GB Samsung Pro 850 SSD + 2TB WD Black SN850 NVME PCI-E 4.0 | Corsair RM750X |

Permalänk
Medlem

Vi har utvecklat en glasbit som producerar el när den ligger i solen. Den är numera så billig att gemene man kan finansiera att ha det på sina tak.

Elen kan användas för att generera en gas från smutsigt vatten som skapar rent vatten+energi när den eldas upp. Källan är dessutom oändlig så länge jorden har förutsättningar för mänskligt liv.

Perfekt ju, man kan knappt föreställa sig något bättre. Åtminstone värt varenda investeringsskrona från staten de närmaste 10 åren kan jag tycka.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Xinpei:

Vänta nu lite här.. så länder måste vara ett praktexempel på moralisk perfektion för att man skall räknas som ett ordentligt exempel? Inte för att vara den men det låter som herrn bara letar en orsak att vara emot kärnkraft.. oberoende vad det argumentet råkar vara.
Man kan ju vända på det.. länder som måste överge fossila bränslen vänder sig mot Kärnkraft. Samma länder som i dags läget är ekonomiska giganter. Det om något bevisar ju att kärnkraften inte direkt är någon "utgående" teknologi direkt utan snarare agerar som en bra mellanlandning fram tills bättre teknologi blir uppfunnen.

Hur ofta havererar ett kärnkraftverk egentligen? Att Ringhals har haft problem med en reaktor är i sig inte grund nog att påstå att de går ned "ofta".

Det finns 444 aktiva kärnreaktorer i världen. Av dessa så verkar en en överväldigande majoritet gått konstant sedan de byggdes exkluderat tider då de stått stilla pga. rutinenlig skötsel. Att framhäva Ringhals som någon form av "normalvärde" är ju så extrem cherrypicking som det bara går.

Man ser ju @MsSmith argumenterar här på samma sätt som det körs på CC2.0. Det spelar ingen roll vad man skriver. Påminner om @snajk när vi hettade till som värst på kkv-tråden. Det går inte förklara för de som inte vill begripa. Kkv är framtiden för alla som någonsin har läst lite ellära och elnät. Vi har ju ett existerande elnät som kräver svängmassa.