Permalänk
Medlem
Skrivet av SAFA:

Verkar fel. Exakt samma elpris varje timme i alla el-områden -- kanske vi fått bara ett elområde om Finland? -- men vi får se i morgon.

Faktiskt inte riktigt, SE3-4 skiljer sig i pris mellan 8 och 11 på morgonen! Men ja det ser ovanligt ut.

Permalänk
Medlem
Skrivet av M_X_E_Q:

"I ett slutförvar ska det använda kärnbränslet kunna förvaras strålsäkert i 100 000-tals år. Det beror på att kärnbränslet är mycket farligt för omgivningen och att det tar lång tid för radioaktiviteten att minska."

Källa

Stralsakerhetsmyndigheten litar jag oerhört mycket mer på än en random professor som påminner mej om alla som dök upp under den värsta tiden under pandemin och hade alla lösningarna men mest framstod som linslusar i medierna oaktat utbildning.

Jan Blomgren är ingen "random professor" som spyr ur sig en massa gallimatias som är taget ur luften. Utan han lång erfarenhet när det gäller kärnkraft och är professor i tillämpad kärnfysik.
Han har även skrivit boken "Allt du behöver veta om Sveriges elförsörjning" och det är en bok som jag verkligen kan rekommendera.
När det gäller kärnavfallet så tar Jan Blomgren upp det i boken och förklarar att det finns två ganska olika typer typer av avfall som produceras samtidigt i reaktorn. Det ena avfallet är mycket farligt under en förhållandevis begränsad tid medans det andra inte är speciellt farligt om man jämför med annat industriavfall.
Han påpekar även att det i den allmänna debatten ofta låter som att avfallet är mycket farligt under en extremt lång tid, vilket inte är en direkt bra beskrivning.
Följande skriver han att det bildas ämnen som är ungefär hälften så tunga som Uran när man klyver Uran och nästan alla av dom är mycket radioaktiva.
Men dom sönderfaller relativt snabbt till stabila ämnen inom några timmar och dessa ämnen kan vara mycket skadliga om man inte har ett strålskydd motsvarande ca en meter vatten.
Dom som bildas i en större mängd och är mest långlivade är Cesium-137 och Strontium-90. Båda har en halveringstid på 30år. Vilket innebär att efter 30år är hälften kvar och efter 60år är hälften av hälften kvar osv. Efter 300år är en tusendel kvar och då är det inte mer farligt än att man kan hantera dom med glasögon, munskydd och handskar.

Den andra typen av avfall som skapas är då Neutroner fångas in i Uran och bildar tyngre grundämnen, typ Plutonium. Dessa ämnen ger ifrån sig strålning som stoppas efter bara 5cm i luft och är i praktiken ofarliga om man inte får in dom i kroppen.
Så det är med andra ord ingen bra idé att äta, dricka eller andas in Plutonium. Men så länge man låter bli det så är ämnet inte speciellt farligt, men däremot så är det mycket långlivat.
Plutonium-239 har en halveringstid på 24000år och det är dessa ämnen som motiverar att man planerar att lagra dom 500 meter ner i berggrunden.
Långtidslagringen har däremot inget med strålskydd att göra. För hade det bara gällt det, så hade lagring i några meters vatten varit fullt tillräckligt.
Orsaken att dom vill lagra avfallet på 500 meters djup, är att om en behållare skulle gå sönder så skulle det ta hundratusentals år för dom radioaktiva ämnena att ta sig upp till markytan eftersom grundvattnet rör sig mycket långsamt på dessa stora djup.

Så slutligen så är dom onda blickarna mot kärnavfall ofta rätt överdrivna och det finns ju som sagt andra farliga ämnen som egentligen skulle hanteras med samma respekt som kärnavfall. Men av någon märklig anledning så sprids dom vind för våg på planeten? Kvicksilver är ett av dom. Ett ämne som inte bryts ner och klassas som ett bland dom farligaste miljögifterna, men det hör man knappt ett ljud om.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Yoshman:

Att som lekman dra sina egna slutsatser är ju en populär variant, just på den här punkten finns även studier man kan kika på

Jo jag är medveten om den studien, den har tagits upp flera gånger som ett argument för kärnkraft men den säger ju att havsbaserad vindkraft hade haft samma effekt. Och den säger ju dessutom precis vad jag hävdar i denna diskussion, att gaspriset var problemet, utan prisökningen på gas (och kol och koldioxidutsläpp som är en effekt av gaspriserna) så hade priset varit lägre även utan ny produktion:

Citat:

The high electricity prices in 2021/22 are driven primarily by high fossil fuel prices, in particular
very high natural gas prices.
• With more ’normal’ historic prices for gas, coal and CO2 allowances, electricity prices would have
been around half of those observed in September- November 2021, without any additional
production capacity
• With 2010-2020 average natural gas coal prices , and a moderate cost of CO2 allowances (40 €/ton), electricity
prices in SE3 and SE4 would have been around 35 and 55 €/MWh, respectively.

35-55 öre är väl rätt ok?

Sen får man väl hoppas att dagens situation också medför positiva effekter utöver de negativa effekterna på pris och tillgänglighet. Tyskarna trycker rätt hårt på effektiviseringar exempelvis och det hade ju inte varit fel om övriga länder också pushade för det, med subventioner och kampanjer. Men situationen lär väl också innebära att man inte kommer förlita sig på gas i samma utsträckning i framtiden, eller kanske snarare att utfasningen av gas går fortare framåt än vad den hade gjort annars.

Citat:

30-45 % känns inte helt irrelevant, fast kanske svårt att säga exakt hur det hade påverkat situationen innevarande år. Potentiellt ännu mer givet sista punkten!

Jo, precis som jag hävdat så är det enda sättet att få till en prissänkning att "fylla" exportlänkarna och ändå ha ett överskott. Chansen att det hade inneburit en ökning av exportkapaciteten på lite längre sikt, och därmed ökat priserna igen, behandlar inte denna studie dock. Men hade vi haft en "överkapacitet" i produktionen här så hade våra grannländer med brist förstås velat ta del av den.

Citat:

Antag att ovan är sant: hur kommer sig då att Kalifornien och Tyskland, som är de regioner som haft de största satsningarna på väderberoende kraft (och de har väl ändå byggt det mesta på land?), sett en rätt kraftigt ökning av elpriset kontra närliggande regioner?

Endera är totala kostnaden väsentligt högre, trots att produktionskostnaden är lägre, eller så har någon/några börjat stoppa rätt mycket mer pengar i egen ficka.

Jag är inte så insatt i Kaliforniens situation, men USAs elmarknad är ju väldigt annorlunda från vår. De har stora subventioner för fossilt exempelvis, så jag tror det är svårt att dra några långtgående slutsatser därifrån som är applicerbara här.

Angående Tyskland så känner vi ju till deras situation bättre och förutsättningarna är mer lika här förstås. Och problemet där är ju att de har lagt ner vissa sorters produktion, kärnkraft men också kolkraft och så, och byggt andra sorter, vindkraft främst, men egentligen är ju problemet att de la ner snabbare än de byggde nytt och tänkte förlita sig på rysk gas tills de hunnit bygga ut tillräckligt.

Citat:

Det som är mest snedvridet nu är att vi som elkonsumenter kommer garanterat få betala för alla kostnader, inklusive eventuellt ökande systemkostnader. Rättar man inte till det kommer ju rationellt tänkande företagsledare välja det som ger dem högst vinst, inte det som är bäst för samhället/elkonsumenterna.

Jo det är definitivt ett problem. Nätavgifterna har ökat kraftigt typ ända sedan elmarknaden "privatiserades" men uppenbarligen har de pengarna inte gått till att bygga ut nätet.

Företagen kommer alltid att välja det som maximerar vinsten, och för det mesta ur ett kortsiktigt perspektiv. Alltså behöver marknaden antingen regleras mycket hårdare och/eller så får vi göra så att det som ger mest vinst också är det som vi vill ha. När det gäller produktionen har vi ju gått åt det hållet, gas och kol är ju inte så dyrt för att gas och kol är dyra råvaror, för att produktionsanläggningarna är dyra eller liknande utan det handlar om att de faktiskt får betala för utsläppen de orsakar. Men när det gäller effekter på nätet, både typen av kraftgenerations effekter och benägenheten att investera i nätet, så är vi långt ifrån där vi vill vara.

Permalänk
Medlem
Skrivet av SAFA:

Verkar fel. Exakt samma elpris varje timme i alla el-områden -- kanske vi fått bara ett elområde om Finland? -- men vi får se i morgon.

Har fortfarande inte ändrats, verkar stämma då!

Permalänk
Medlem
Skrivet av pine-orange:

Nej överföringskapacitererna är inte satta till oändligt, de är satta till deras överföringskapacitet just då och de ingår i beräkningarna. Ju större överföringskapacitet, desto större påverkan av utbud och efterfrågansituationen i andra elprisområden (inom och utanför Sverige).
En oändlig överföringskapacitet hade gett samma priser överallt.

Jag försökte förstå nordpools beräkningsmodell, i ett steg sätts överföringskapacitet till infinity för att sedan räknas om efter kapacitet och sen sätts priset enligt en kurs nästan rakt av efter det högsta priset i respektive elområde...

Nu verkar må ha väljare påpekat detta för sina politiker så EU ska utreda medelpris istället... ska va klart till vintern vilket kan lindra bördan för oss med värmepumpar, och ännu mer dem med direktverkande el såklart...

Visa signatur

Modermodem: Asus ROG Strix X470-F
Grafikkort: XFX Speedster MERC 319 AMD Radeon™ RX 6800 BLACK
Processor: AMD 2600X
Minne: 48 GB

Permalänk
Datavetare
Skrivet av sandos:

Det här gäller ju framförallt Kalifornien, men vad har de vi nu jämför med byggt ut? Inget? Eller fossilt? Förmodligen inte något miljövänligt i alla fall? Så vi ska bygga fossilt för det är billigt? Jag tvivlar på att de "andra" i detta fall byggt särskilt mycket kärnkraft, så jag vet inte var du vill komma riktigt. Ja förnybart är inte superbilligt. Det är väl inte dess främsta syfte, trodde jag i alla fall.

För den här tråden borde rimligen kostanden mot kund vara huvuddiskussionen.

Lyssnar man på debatten låter det ungefär så här "vindkraftproduktion är väldigt billigt räknat per kWh, billigare än i stort sätt allt annat inklusive kärnkraft och vattenkraft".

Ovan är sant, fast ändå i stort sett irrelevant för mig som elkonsument, om vi nu bara fokuserar på priset per kWh konsumerad el.

Orsaken är att man bara tittar specifikt på produktionen av el, man ignorerar helt kostnader för att faktiskt leverera den energin till kund.

Givet den design och den last vårt elsystem idag har fungera det överhuvudtaget inte utan relativt stora inslag av vattenkraft, kärnkraft, oljekraft, kolkraft och/eller gaskraft.

Det brukar påpekas att priset per producerad kWh har varit rätt konstant under lång tid för vattenkraft och kärnkraft, även det är korrekt.

Men ju mer vindkraft och solkraft man lägger till systemet, ju viktigare blir de systemtjänster som vattenkraft, kärnkraft, oljekraft, kolkraft och/eller gaskraft bidrar med (som en bieffekt av hur de fungerar).

Man kan alltid diskutera vem som ska betala för systemtjänster, de kommer i alla fall garanterat hamna på elkonsumenternas elräkning.

Beroende på om man lägger de som en kostnad på vind/sol eller en inkomst på vattenkraft, kärnkraft, oljekraft, kolkraft och/eller gaskraft är det komponenten som antagligen förklarar skillnaden i de kostnader vi hör om i debatten (vilket är enbart produktionskostnad) och den faktiskt kostnaden för oss kunder.

Tittar man listan av kraftslag som måste finnas i ett elsystem* är det inte så rolig läsning. Vattenkraft har en hel del påverkan på sin närmiljö och den är i praktiken rätt fullt utbyggd i Sverige. Av de övriga är det bara kärnkraft (som också har klart högst frekvensstabiliserade bidrag per producerad kWh av alla dessa) som inte drivs av fossilbränsle.

* Elsystem kan med fördel korsa landgränser så man hjälpas åt. Danmarks elnät skulle överhuvudtaget inte fungera om det inte satt ihop med bl.a. Sverige p.g.a. allt för högt inslag av vindkraft (i.e. kraftig brist på nödvändiga systemtjänster).

Skrivet av SAFA:

Vi har bl.a plutonium-239, 240 och 242 som bildas i kärnbränslet under drift. 239 har en halveringstid på 24100 år och 240 på 6500 år. Så ska man vänta på att de är borta så är det rätt många år. Tittar man på klimatet så har vi haft långa istider med runt 10 000 år värmeperioder mellan. Fortsätter det mönstret så har vi en ny istid här inom några tusen år och när den är slut så lär problemet vara löst.

239Pu är en alfastrålare, Pu har kemiska egenskaper som kraftigt begränsar dess spridning även riktigt nära jordytan och det kommer inte vara så stora koncentrationer. Halveringstid var ett exempel på en lång rad kända parametrar som måste bedömas ihop för att avgöra "hur farligt är det och hur länge är det farligt".

Om kravet är att ämnen giftiga för levande organismer måste vara helt borta faller typ allt bort! T.ex. så innehåller solceller giftiga stabila (oändlig halveringstid) grundämnen.

Vad jag menade är att det går att räkna på toxicitet över tid, men det är ju en det man primärt angriper utan det man angriper är massa "tänk om X händer, eller om vi missat Y...".

Ingen hävdar att det är noll risk, men om kravet är noll risk kan man faktiskt inte göra något alls.

Problemet är att vi är tillräckligt många människor på planeten att allt vi kommer göra i större skala kommer ha risker och vi kommer nog alltid göra saker som kommer radera vissa andra arter från planeten

Kolla videon som postades ovan, vind och sol är tyvärr långt ifrån fria från miljöpåverkan heller. Om man bara kan acceptera att på den skala vi pratar om för de elsystem vi förväntas oss idag så kommer det alltid finnas saker som kommer i kläm, så kan man börjar fundera på vad som vi kan anse acceptabelt / minst dåligt.

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk
Datavetare
Skrivet av SAFA:

Verkar fel. Exakt samma elpris varje timme i alla el-områden -- kanske vi fått bara ett elområde om Finland? -- men vi får se i morgon.

Skrivet av sandos:

Faktiskt inte riktigt, SE3-4 skiljer sig i pris mellan 8 och 11 på morgonen! Men ja det ser ovanligt ut.

Gissning: Forsmark 1 startar sin årliga revisionsperiod idag, så SE3 är just nu ~2400 MW kort på kärnkraft som ovanpå det råkar sammanfalla med låg vindkraftsproduktion runt hela Östersjön/Skandinavien (4 800 MW, enbart Sverige har högre än så "bra" dagar medan produktionen just nu är <800 MW).

"Positiva" är ändå att vi inte ser några nya prisrekord i SE3/SE4, peak på 5,3 kr/kWh i SE3 får ju nästa ses som bra i dessa tider.

Givet meddelandet från regering igår och givet ovan blir det spännande att se morgondagens priser (de kommer efter lunch).

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk
Datavetare
Skrivet av bobbeyblade:

Jag försökte förstå nordpools beräkningsmodell, i ett steg sätts överföringskapacitet till infinity för att sedan räknas om efter kapacitet och sen sätts priset enligt en kurs nästan rakt av efter det högsta priset i respektive elområde...

Nu verkar må ha väljare påpekat detta för sina politiker så EU ska utreda medelpris istället... ska va klart till vintern vilket kan lindra bördan för oss med värmepumpar, och ännu mer dem med direktverkande el såklart...

Modellen fungerar så här:

Antag detta för timme A

Tillgänglig produktion
60 MW för 0,30 kr/kWh
30 MW för 1,00 kr/kWh
5 MW för 5,00 kr/kWh
40 MW för 9,90 kr/kWh
100 MW för 100,00 kr/kWh

Om förväntat behov är 50 MW för timme A blir priset 0,3 kr / kWh, detta då det räcker med de tillgängliga 60 MW för 0,30 kr/kWh för att uppfylla kravet.

Om förväntat behov är 80 MW blir priset (60+30) 1,00 kr/kWh

Om förväntat behov är 100 MW blir priset (60+30+5+40) 9,90 kr/kWh

Tanken bakom detta är att gynna billiga energislag. Om de billiga energislagen inte räcker till finns dyr "reserv". Om den dyra reserven ofta behövs är tanken att det kommer löna sig att bygga mer av kraftslag som kostar mindre än den per kWh.

På lång sikt fungerar nog ovan, men systemet kan inte riktigt hantera lite större snabba förlopp då det tar lång tid att bygga ut kapaciteten. Vi kör nu konstant på "reserven" där andra egenskaper prioriteras än lågt pris per kWh (den måste snabbt kunna starta / stoppa vid behov, den ska kunna stå oanvända långa tider etc).

Edit: blir lite mer komplicerat när man stoppar in export/import-kablarna, men egentligen samma princip där export blir del av områdets totala behov och importen blir den av möjligt "produktionskapacitet".

Om det blir netto import/export styrs av produktionskostnader inom området samt till vilket pris man kan importera/exportera under/överskott till genom kablarna. Är det som gör att prisnivåerna "flyter ut" mellan områdena, hur mycket de "flyter ut" beror på kapaciteten hos kablarna och produktion+konsumtion inom området.

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk
Medlem
Skrivet av Yoshman:

Tanken bakom detta är att gynna billiga energislag. Om de billiga energislagen inte räcker till finns dyr "reserv".

Det hoppar inte från billig till dyr "reserv", det är bara en skala. Det börjar lågt och det blir dyrare.
Tanken är inte heller att gynna billiga energislag, det är bara det naturliga sättet att prissätta. Det är så man prissätter gas eller olja (och en massa andra produkter) med. Det leder till att marknadsaktörer gör investeringar som ökar lönsamheten.

Citat:

Om den dyra reserven ofta behövs är tanken att det kommer löna sig att bygga mer av kraftslag som kostar mindre än den per kWh.

På lång sikt fungerar nog ovan, men systemet kan inte riktigt hantera lite större snabba förlopp då det tar lång tid att bygga ut kapaciteten. Vi kör nu konstant på "reserven" där andra egenskaper prioriteras än lågt pris per kWh (den måste snabbt kunna starta / stoppa vid behov, den ska kunna stå oanvända långa tider etc).

Gas är egentligen en billig kraftkälla men om tillgången är långt mycket mindre än det var tänkt blir det dyrt och då kan det hända att t.ex. Karlshamnsverket blir en billigare kraftkälla för att göra el än andra alternativ för folk på kontinenten. Det är inte så att vi konstant kör på reserven, det sker bara när det lönar sig samt när den behöver uppfylla sin faktiska, upphandlade reservfunktion.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Yoshman:

Modellen fungerar så här:

Antag detta för timme A

Tillgänglig produktion
60 MW för 0,30 kr/kWh
30 MW för 1,00 kr/kWh
5 MW för 5,00 kr/kWh
40 MW för 9,90 kr/kWh
100 MW för 100,00 kr/kWh

Om förväntat behov är 50 MW för timme A blir priset 0,3 kr / kWh, detta då det räcker med de tillgängliga 60 MW för 0,30 kr/kWh för att uppfylla kravet.

Om förväntat behov är 80 MW blir priset (60+30) 1,00 kr/kWh

Om förväntat behov är 100 MW blir priset (60+30+5+40) 9,90 kr/kWh

Tanken bakom detta är att gynna billiga energislag. Om de billiga energislagen inte räcker till finns dyr "reserv". Om den dyra reserven ofta behövs är tanken att det kommer löna sig att bygga mer av kraftslag som kostar mindre än den per kWh.

På lång sikt fungerar nog ovan, men systemet kan inte riktigt hantera lite större snabba förlopp då det tar lång tid att bygga ut kapaciteten. Vi kör nu konstant på "reserven" där andra egenskaper prioriteras än lågt pris per kWh (den måste snabbt kunna starta / stoppa vid behov, den ska kunna stå oanvända långa tider etc).

Edit: blir lite mer komplicerat när man stoppar in export/import-kablarna, men egentligen samma princip där export blir del av områdets totala behov och importen blir den av möjligt "produktionskapacitet".

Om det blir netto import/export styrs av produktionskostnader inom området samt till vilket pris man kan importera/exportera under/överskott till genom kablarna. Är det som gör att prisnivåerna "flyter ut" mellan områdena, hur mycket de "flyter ut" beror på kapaciteten hos kablarna och produktion+konsumtion inom området.

Vi kan använda ditt exempel på priser för en utgångspunkt. Men vi ökar på så behovet gör att vi måste använd oss av 1 MW för 100kr/kWh också. Då blir det ju rent absurda förtjänster de som då har en vinst redan vid 0.30 öre gör. De kommer ju få 99.70kr/kWh i ren vinst på sin produktion av sina 60 MW. De för 1 kr kommer ju göra extra 99 kr/kWh i ren vinst för sina 30 MW. De för 5 kr kommer göra osv osv....

Som läget är nu så borde man gå in och säga att ni får bara 10% extra i vinst även om ni egentligen skulle tjänat nära 3000% i vinst eller vad det nu blir. Det kommer de inte gå i konkurs för utan de kommer fortfarande gå med mer i vinst än de skulle gjort om behovet bara skulle varit 30MW. Då skulle de ju bara fått 30 öre nu för det ju 33 öre. Konsumenterna blir någorlunda nöjda jämfört med hur det ser ut nu, producenterna får en extra 10% vinst mot vad de behöver för investeringar för den har de ju redan räknat med i sitt pris på 30 öre t.ex.

Jag vet att man gå in och "styr/begränsar" en "fri" marknad men som läget är nu så är det helt åt hel**** istället.

Permalänk
Medlem
Skrivet av ToddTheOdd:

Vi kan använda ditt exempel på priser för en utgångspunkt. Men vi ökar på så behovet gör att vi måste använd oss av 1 MW för 100kr/kWh också. Då blir det ju rent absurda förtjänster de som då har en vinst redan vid 0.30 öre gör. De kommer ju få 99.70kr/kWh i ren vinst på sin produktion av sina 60 MW. De för 1 kr kommer ju göra extra 99 kr/kWh i ren vinst för sina 30 MW. De för 5 kr kommer göra osv osv....

Som läget är nu så borde man gå in och säga att ni får bara 10% extra i vinst även om ni egentligen skulle tjänat nära 3000% i vinst eller vad det nu blir. Det kommer de inte gå i konkurs för utan de kommer fortfarande gå med mer i vinst än de skulle gjort om behovet bara skulle varit 30MW. Då skulle de ju bara fått 30 öre nu för det ju 33 öre. Konsumenterna blir någorlunda nöjda jämfört med hur det ser ut nu, producenterna får en extra 10% vinst mot vad de behöver för investeringar för den har de ju redan räknat med i sitt pris på 30 öre t.ex.

Jag vet att man gå in och "styr/begränsar" en "fri" marknad men som läget är nu så är det helt åt hel**** istället.

Se tidigare diskussion. Det är på gång.

Permalänk
Medlem

Chefen för Karlshamnsverket ger väldigt dystopisk bild i dagens SVD, vi får leva med denna situation i 30 år. Känns lite väl dystert men en 10 år är väl minimum oavsett vad som byggs.

https://twitter.com/JaanaNykanen/status/1566347630099275777/photo/1

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ibymafayhas:

Chefen för Karlshamnsverket ger väldigt dystopisk bild i dagens SVD, vi får leva med denna situation i 30 år. Känns lite väl dystert men en 10 år är väl minimum oavsett vad som byggs.

https://twitter.com/JaanaNykanen/status/1566347630099275777/photo/1

Ja, så här blir det när mjuka värden går före hårt, pragmatiskt beslutsfattande, vi har försatt oss själva i denna situation.

På sätt och vis är det bara ytterligare en av många konsekvenser av den politik och det begränsade debattklimat vi har haft i landet sedan början av 2000-talet där människor har fått gå från arbete och blivit socialt utstötta vid avvikande åsikter.

Jag såg serien Chernobyl för några dagar sedan (igen) och det som slog mig var hur snarlik tystnadskulturen i Sovjet var med den PK-åsiktskorridor kultur vi har i Sverige, även om den är påväg bort.

"Every lie we tell incurs a debt to the truth, sooner or later that debt is paid".

Allt önsketänkande i världen, falska rapporter om dess förträfflighet, tjusiga tjänstemän i kostym samt goda känslor i tron av gott agerande kan inte få vindkraft att ersätta kolkraft och kärnkraft.

Vi kan bara hoppas att vi än en gång får in sunda, rationella beslutsfattare på viktiga positioner igen, så detta inte förvärras och löses snarast.

Mvh

Visa signatur

Asus ROG Strix B650E-F - AMD Ryzen 7 7800X3D - 32GB DDR5 - Galax RTX 4090 Hall Of Fame OC Lab - Corsair MP700 - WD Black SN850 - WD Black SN850X - Samsung QVO 870 - WD Black HDD - Noctua NH-U12A Chromax - Fractal Design Define 7 - Seasonic Prime Ultra Gold 1000W - Alienware AW3423DWF QD-OLED

Permalänk
Medlem
Skrivet av pine-orange:

Det är just det som är problematiskt om miljörörelsen själva inte påstår det

Så sent som i förra veckan slängde sig Karlstads förstanamn för Miljöpartiet sig med det påståendet när NWT hade skrivit om kärnkraft. Miljörörelsen skriker alltid om slutförvaret och hur omöjligt och hemskt det är att lämna till eftervärlden.

Jag säger Thoriumreaktorer.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dreas89:

Så sent som i förra veckan slängde sig Karlstads förstanamn för Miljöpartiet sig med det påståendet när NWT hade skrivit om kärnkraft. Miljörörelsen skriker alltid om slutförvaret och hur omöjligt och hemskt det är att lämna till eftervärlden.

Jag säger Thoriumreaktorer.

Vi får nog satsa på befintlig teknik om elpriset har betydelse

Permalänk
Medlem
Skrivet av Yoshman:

Gissning: Forsmark 1 startar sin årliga revisionsperiod idag, så SE3 är just nu ~2400 MW kort på kärnkraft som ovanpå det råkar sammanfalla med låg vindkraftsproduktion runt hela Östersjön/Skandinavien (4 800 MW, enbart Sverige har högre än så "bra" dagar medan produktionen just nu är <800 MW).

"Positiva" är ändå att vi inte ser några nya prisrekord i SE3/SE4, peak på 5,3 kr/kWh i SE3 får ju nästa ses som bra i dessa tider.

Givet meddelandet från regering igår och givet ovan blir det spännande att se morgondagens priser (de kommer efter lunch).

Skrivet av Yoshman:

Modellen fungerar så här:

Antag detta för timme A

Tillgänglig produktion
60 MW för 0,30 kr/kWh
30 MW för 1,00 kr/kWh
5 MW för 5,00 kr/kWh
40 MW för 9,90 kr/kWh
100 MW för 100,00 kr/kWh

Om förväntat behov är 50 MW för timme A blir priset 0,3 kr / kWh, detta då det räcker med de tillgängliga 60 MW för 0,30 kr/kWh för att uppfylla kravet.

Om förväntat behov är 80 MW blir priset (60+30) 1,00 kr/kWh

Om förväntat behov är 100 MW blir priset (60+30+5+40) 9,90 kr/kWh

Tanken bakom detta är att gynna billiga energislag. Om de billiga energislagen inte räcker till finns dyr "reserv". Om den dyra reserven ofta behövs är tanken att det kommer löna sig att bygga mer av kraftslag som kostar mindre än den per kWh.

På lång sikt fungerar nog ovan, men systemet kan inte riktigt hantera lite större snabba förlopp då det tar lång tid att bygga ut kapaciteten. Vi kör nu konstant på "reserven" där andra egenskaper prioriteras än lågt pris per kWh (den måste snabbt kunna starta / stoppa vid behov, den ska kunna stå oanvända långa tider etc).

Edit: blir lite mer komplicerat när man stoppar in export/import-kablarna, men egentligen samma princip där export blir del av områdets totala behov och importen blir den av möjligt "produktionskapacitet".

Om det blir netto import/export styrs av produktionskostnader inom området samt till vilket pris man kan importera/exportera under/överskott till genom kablarna. Är det som gör att prisnivåerna "flyter ut" mellan områdena, hur mycket de "flyter ut" beror på kapaciteten hos kablarna och produktion+konsumtion inom området.

Jag skulle säga detta är ren humbug (inte det du skriver specifikt utan snarare tillvägagångssättet av regeringen.) Förstår mig heller inte på att stänga ner kärnkraften nu, speciellt när allt ska elektrifieras. Trettio år hit eller dit spelar nog ingen större roll i nedbrytningen av förbrukad kärnkraft när det ska jämföras med ett spann där tiden är 100 000 år eller mer.

Bara det här att man kan "byta" elbolag är ett ren lögn skulle jag säga, det är ju inte så att vattenfall precis drar ur din kabel när du vill ha ett annat elbolag. Skulle jag byta elbolag så skulle det fortfarande vara vattenfall som tillverkar och säljer min el. Bara ett annat bolag som skulle fakturera den praktiska förbrukningen.

Jag är glad att jag tecknade ett elavtal oktober 2021 till 2024 iaf (66 öre/kwh) man får hoppas att ordningen rättas till tills dess.

Visa signatur

Server: Fractal design Define 7 XL | AMD Ryzen 7 5800X 8/16 | ASUS ROG CROSSHAIR VIII DARK HERO | 64GB Corsair @ 3000MHz | ASUS Radeon RX 460 2GB | Samsung 960 PRO 512 GB M.2 | 2x 2TB Samsung 850 PRO SSD | 6x Seagate Ironwolf Pro 10TB
WS: Phantex Entoo Elite | AMD Ryzen Threadripper 1950X 16/32 | ASUS Zenith extreme | 128GB G.Skill @ 2400MHz | ASUS Radeon HD7970 | 3x 2TB Samsung 960PRO M.2 | 6x Seagate Ironwolf Pro 10 TB
NEC PA301W 30" @ 2560x1600 | Linux Mint 21.3 Cinnamon

Permalänk
Medlem
Skrivet av pine-orange:

Vi får nog satsa på befintlig teknik om elpriset har betydelse

Kunde haft två reaktorer i drift nu om det inte varit för att några satte en boll i rullning.

Permalänk
Medlem

Pratade med en chef på jobbet som byter jobb till vattenfall. Tydligen kmr personen sitta högt upp i näringskedjan, inom IT dock.

Personen nämnde att det förs väldigt intensiva diskussioner inom Vattenfall då dom kollar på att dra igång dom nedlagda verken då det går fortare än att bygga nytt men att dom avvaktar pga det stundande valet. Jag va lite paff och så ställde inga motfrågor typ: vilka reaktorer, vissa experter säger att det inte går, vars dom ska få bränslet ifrån, dom uppenbarligen aggressiva Kärnkraftsdiskussionerna som förs inom politiken osv.

Så skjut inte meddelandeförmedlaren:)

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dreas89:

Kunde haft två reaktorer i drift nu om det inte varit för att några satte en boll i rullning.

Det är bra att det byggs prototyper och att de utvecklar tekniken men det finns inga toriumreaktorer i kommersiell drift än. Det finns andra, beprövade reaktortekniker att välja från istället. Optimism är bra men vi får inte bortse från ekonomin.

Permalänk
Medlem

Snöar det hos er?

Skrivet av mrqaffe:

Det är mer vackert än störande, så här ser det ut just nu.
https://i.imgur.com/U6bxK1m.jpeg

Permalänk
Medlem

Det pratas för lite om hur djurlivet påverkas av alla vindkraftverk. Tittade på Sauks intervju med en ornitolog från Gotland & blev mörkrädd.

Permalänk
Medlem
Skrivet av baath:

Det pratas för lite om hur djurlivet påverkas av alla vindkraftverk. Tittade på Sauks intervju med en ornitolog från Gotland & blev mörkrädd.

Havsbaserad vindkraft skapar positiv utveckling av biologisk mångfald.
Vindkraftverk är inget problem, det är populister och lobbyister som tar upp det.

Om man faktiskt bryr sig om katter ska man avveckla allt med fossilt att göra, bilar, etc och skaffa mer vindkraft.

Permalänk
Medlem
Skrivet av pine-orange:

Det är bra att det byggs prototyper och att de utvecklar tekniken men det finns inga toriumreaktorer i kommersiell drift än. Det finns andra, beprövade reaktortekniker att välja från istället. Optimism är bra men vi får inte bortse från ekonomin.

Se på ekonomin nu. Ett kärnkraftverk nere i Skåne hade ökat överföringskapaciteten ner till Skåne nu. 30-50% lägre elpris. Att ensidigt titta på kostnaden är det dummaste jag sett.

Vad kostar det SE4 med högre elpriser? Vad kostar det SE4 att företag inte kan etablera sig pga kapacitetsbrist? Staten ska sköta välfärden och elförsörjningens stabilitet. Resten är petitesser.

Om folk kunde ha ett helhetstänk istället för att jaga billiga poäng så hade mycket av det vi drabbas av nu mildrats.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dreas89:

Se på ekonomin nu. Ett kärnkraftverk nere i Skåne hade ökat överföringskapaciteten ner till Skåne nu. 30-50% lägre elpris. Att ensidigt titta på kostnaden är det dummaste jag sett.

Vad kostar det SE4 med högre elpriser? Vad kostar det SE4 att företag inte kan etablera sig pga kapacitetsbrist? Staten ska sköta välfärden och elförsörjningens stabilitet. Resten är petitesser.

Om folk kunde ha ett helhetstänk istället för att jaga billiga poäng så hade mycket av det vi drabbas av nu mildrats.

Du skrev toriumreaktorer, nu pratar du om något annat. Det är svårt att diskutera på det här sättet.

Ja ett kärnkraftverk i Skåne hade gett lägre elpriser men det behöver inte vara en toriumreaktor

Permalänk
Medlem
Skrivet av pine-orange:

Du skrev toriumreaktorer, nu pratar du om något annat. Det är svårt att diskutera på det här sättet.

Ja ett kärnkraftverk i Skåne hade gett lägre elpriser men det behöver inte vara en toriumreaktor

Jag tolkade ditt svar bredare än så.

Permalänk
Medlem

Stäng av prylar och sänk värmen är allt du kan göra just nu.

På längre sikt så kan du rösta på något parti som INTE stänger ner och straffbeskattar elen vi faktiskt tillverkar själva.

Visa signatur

CPU: 5600x
GPU: 3080
RAM: 32GB

Sluta gömma din identitet, skaffa en till istället

Permalänk
Medlem
Skrivet av pine-orange:

Ja ett kärnkraftverk i Skåne hade gett lägre elpriser men det behöver inte vara en toriumreaktor

Det företag som skulle driva det verket hade velat ha möjligheten att exportera eventuell överproduktion, speciellt sett till att det i framtiden ser ut att finnas ett ordentligt behov av elektricitet i Tyskland, Polen osv. Vilket innebär att de också hade velat öka överföringskapaciteten. Och då är vi tillbaka på ruta ett igen, med höga priser.

Såvida då inte det skulle vara helstatligt, dvs inte ett aktiebolag som delvis ägs utav staten, utan ett helt statligt ägt energibolag.

Problemet med elpriset löses inte med ökad produktion, de löses genom att man ser över hur elpriset sätts.

Permalänk
Medlem
Skrivet av filbunke:

Det företag som skulle driva det verket hade velat ha möjligheten att exportera eventuell överproduktion, speciellt sett till att det i framtiden ser ut att finnas ett ordentligt behov av elektricitet i Tyskland, Polen osv. Vilket innebär att de också hade velat öka överföringskapaciteten. Och då är vi tillbaka på ruta ett igen, med höga priser.

Såvida då inte det skulle vara helstatligt, dvs inte ett aktiebolag som delvis ägs utav staten, utan ett helt statligt ägt energibolag.

Problemet med elpriset löses inte med ökad produktion, de löses genom att man ser över hur elpriset sätts.

Nu har du ju dock fel vilket har konstaterats i en forskningsartikel.

Kärnkraft ger en grundspänning som ökar överföringskapacitet om den finns i södra Sverige. Googla 30-50% lägre pris Skåne kärnkraft.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Zaarker:

Havsbaserad vindkraft skapar positiv utveckling av biologisk mångfald.
Vindkraftverk är inget problem, det är populister och lobbyister som tar upp det.

Om man faktiskt bryr sig om katter ska man avveckla allt med fossilt att göra, bilar, etc och skaffa mer vindkraft.

På vilket sätt utvecklar det biologisk mångfald?
Visste inte att katter var viktiga i vårt kretslopp. Antar att det är dom som regeringen vurmar för.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dreas89:

Nu har du ju dock fel vilket har konstaterats i en forskningsartikel.

Kärnkraft ger en grundspänning som ökar överföringskapacitet om den finns i södra Sverige. Googla 30-50% lägre pris Skåne kärnkraft.

Läste du ens det?

Citat:

Vi simulerade elsystemet som det såg ut i höstas, och sedan lade vi till antingen 1,8 GW kärnkraft eller 3,5 GW havsbaserad vindkraft i södra Sverige för att se vilken påverkan det skulle haft på elpriserna, säger Markus Wråke, VD på Energiforsk.

Nuvarande begränsningar i överföringskapacitet till andra länder gör att tillkommande el till stor del stannar i Sverige och därför har stor påverkan på priserna här.