Permalänk
Medlem

Det är inte fel att bo på bottenplan, det är fel på ditt valda område Hellre bott i ett lugnt område bottenplan än i ett oroligt område några våningar upp.
Extra plus är om man får med en liten markbit, en gräsplätt för att lägga upp lite fina växter och sånt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av HappyPie:

Det är inte fel att bo på bottenplan, det är fel på ditt valda område Hellre bott i ett lugnt område bottenplan än i ett oroligt område några våningar upp.
Extra plus är om man får med en liten markbit, en gräsplätt för att lägga upp lite fina växter och sånt.

Det är väl individuellt hur pass stort behov man har av personlig integritet, men det beror väl en hel del på hur omgivningen ser ut också tänker jag. Skulle kunna tänka mig markplan med en gräsplätt om det var på baksidan av huset, avskärmat och ut mot en folktom äng eller något i den stilen

Men som i mitt nuvarande hus där bottenvåningen har terrass och typ två-tre meter gräs, låg häck och sedan en trottoar där det går folk och glor rätt in i lägenheten (och gata efter det): nej, aldrig i livet.

Visa signatur

Ryzen 3600 | ASUS X470-F | 16GB B-die | GTX 1070

Permalänk

Har bott på bottenplan nu i 8 år och gillar det visst tråkigt att ha ner rullat men det har man förbisett nu , älskar ju min grill så det var en fröjd att kunna grilla i tid och otid , skulle jag störa mig på grannarna så på sommaren slår jag ett öga är ett fönster öppet så tar jag den grisigaste grill olja tillsammans med någon fet gris bit sen får dom lukta på det 😂 men jag trivdes bäst i min hörnlägenhet på andra våningen bara 2 under mig , nu har jag 4 olika som kan föra väsen , så det är bara till att fortsätta spara pengar så man kommer ifrån detta ghetto som det blev efter 2015 .

Ps: skaffade en koloni 2018 så slipper det värsta stöket på sommaren

Permalänk
Skrivet av anon287298:

Förlåt, men alltså va? Förväntar sig folk folk verkligen att man ska åka med hela vägen upp om man ska av på ett lägre plan...? Första gången jag har hört det, och har aldrig varit med om att någon har gjort på det viset när jag har hållt hissen.

Jag läste om och insåg jag var lite otydlig och sedan cherripickade du en mening och drog till med en halmgubbe.
Min fråga till dig tillbaka är tycker det är bra beteende att stoppa hissar för att endast åka en våning upp utan att man på något sätt har något att bära, är stel i kroppen eller så? Man tjänar själv absolut inte ett skit på detta och det hade gått snabbare att gå. Men man gör restiden mer långsam för de som bor väldigt högt upp.

Jag själv har flera gånger råkat ut för typ 5 stopp av hissen för resan upp dit jag ska. Och jag tänker mig bor jag i ett riktigt höghus så orkar jag inte hålla på med detta hela tiden.

Det man kan göra åt saken. Ja ta med detta i val av bostad. Såklart klaga på folk som stannar hissen för en våning är meningslös, på samma sätt som att skälla på varenda person som glanar in i sitt rum om man bor på lägsta våningen vid en trafikerad gångbana. För man har genom sitt val av bostad valt vissa nackdelar. Att få alla precis titta ner i backen när de går förbi ens lägenhet, så lycka till. Att få dessa hissåkande ungdomar att inte ockupera hissar i onödan, glöm det.

Jag själv tycker dessutom att åka hiss i onödan hiss är onödigt slitage. Det går alltid diskutera vad detta onödan är.
Men min definition är att hade de unga friska personerna själva stått för hisskostnaden så hade de inte tagit hissen upp bara en våning för precis allt.

Permalänk
Medlem

Har bott på bottenplan flertalet gånger. Bl a i Norrköping utmed Norra promenaden... Var väl kul för alla spårvagnsresenärer att stirra in kan man tänka. Nu bor vi igen på bottenplan (för 3:e gången), förvisso i ett bostadsrättsradhus med en gångväg precis utanför.... (Ingen tomt, bara en altan).. Insyn är total.

Lärt mig följande. Vid dagsljus är det inga problem med insyn... det är svårt att se in.
Vid kväll så har vi satt upp Ikeas trådfri mörkläggningsgardiner runt alla fönster som går ner och upp vid 19.30 samt 8.30 - året runt. (Annars hade vi haft nerdraget alldeles för mycket).
Jag älskar att ha en altan där folk går förbi, blir mycket tjöt med grannar utan att de måste bjudas in. Kontakten sker via ett staket, och sen kan dom dra när man tröttnar...

Nackdel som nån skrev om man bor i flerfamiljshus är att om det är stopp i avloppet så är det du som drabbas.
Om grannen bränner sprit i badrummet ovanför och slangen släpper så det forsar ut vatten, är det du som drabbas.
Har råkat ut för båda.

Positivt med bottenplan är att det är lätt att flytta in, flytta ut, bära in mat, osv osv...

Permalänk
Medlem

Bottenplan är ovärderligt om man har småbarn. Det går inte att förklara hur mycket knöligare det är att bo ett par våningar upp, det måste upplevas. 😀 Överhuvudtaget smidigare med in/ut, matkassar, laga en cykel i pissväder osv. Och skönt att öppna dörren till en uteplats i fint. Som jag bor nu är det heller ingen som trampar runt i huvudet på mig vilket ät en nackdel i alla våningshus om man inte bor överst.

Det verkar som att de som inte gillar bottenvåning mest är rädda för insyn, och det är bara att konstatera att människor är olika. Kan inte föreställa mig att främlingar finner mycket underhållningsvärde i att titta in i min lägenhet, så intressant är varken den eller jag. Ni lever säkert mer spännande liv.

Permalänk
Medlem

Jag har bott på bottenplan en gång i mitt liv. Aldrig mer.
Det var ett jäkla liv ovanför hela tiden.

Men, kanske har man tur att få en tyst granne ovanför?

Visa signatur

hellre mer fps på skärmen än pengar på banken

Permalänk
Medlem
Skrivet av m4gnify:

Säger självklart inte att det ÄR så, men det är så jag känner iallafall. Har aldrig bott i lägenhet (än?), men jag tror att jag skulle känna mig tryggare en bit högre upp.

Nä jag fattar men risken är så låg att det känns som en non faktor. Men dom andra sakerna som att folk kan kolla in och skit är nog det mest störiga. Insynsskyddet är alltid nere på kvällarna. Jag har som tur nog Solen in i fönstrena på dagarna, vilket betyder att det är i princip omöjligt att se in så där klarar jag mig som tur är.

Permalänk
Rekordmedlem
Skrivet av ronz:

Jag har bott på bottenplan en gång i mitt liv. Aldrig mer.
Det var ett jäkla liv ovanför hela tiden.

Men, kanske har man tur att få en tyst granne ovanför?

Det du säger är egentligen inte att du inte kan bo på bottenplan utan att ingen ska bo ovanför dig.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem
Skrivet av mrqaffe:

Det du säger är egentligen inte att du inte kan bo på bottenplan utan att ingen ska bo ovanför dig.

Sant

Visa signatur

hellre mer fps på skärmen än pengar på banken

Permalänk
Avstängd

De gånger jag sökt lägenhet så skulle jag aldrig välja en på bottenplan, minst en halvtrappa upp eller i någon form av sluttning så nedre våningen kommer upp någon meter.
Har haft vänner som bott på nedre botten och de hade alltid neddragna persienner eller så gick helt enkelt alla som gick förbi och tittade in även om de inte ville så blir det så per automatik. Prova själv att gå genom ett bostadsområde, du kommer titta in och se vad människor ser på TV eller om man går med mindre kläder på sig än vad man vill att grannarna ska se eller vad det nu kan vara. Bor man på nedre botten på en baksida av husen där det inte finns några stigar eller på annat sätt är någon form av genväg så skulle jag kunna tänka tanken om det var kris.
Räkna också med att det alltid kan komma någon fyllskalle eller kompis som antingen glömt nyckeln till dörren eller är sugen på en nattfösare att knacka på fönstret vid väldigt konstiga tider på dygnet.

Den enda fördelen är väl i så fall att man kan få en lite större uteplats och och om det är godkänt i föreningen att få ha en grill men det är inte värt det med tanke på alla nackdelar.

Så nej, skulle valt ett annat boende.

Visa signatur

Chassi: Fractal Design Define R3 Black, Mobo: ASUS Z170 Pro Gaming, CPU: Intel i7 6700K, kylning CM Hyper 212 EVO, RAM: 32 GB Hyper X 3000 mhz, GPU: Nvidia MSI 1080 Gaming X, PSU: XFX Core Edition Pro 750W, Mus: Logitech G700, Tgb: Corsair Raptor K30, OS: Win10

Permalänk
Medlem
Skrivet av twit:

Varför skulle risken att bli rånad vara större på bottenplan? Knackar någon på fönsterrutan och ber att få bli insläppt för att råna dig är det väl bara att inte släppa in personen?

ja jag inbillar mig iaf att skulle man vara bortrest så är det väl lätt byte eller? som sagt enda fördelen bo längst ner är att man slipper gå uppför trapporna då men det är inget man bryr sig om som ung... men jag tror risken är som sagt ändå större att få inbrott på bottenplan ändå, tjuvar vill knappast springa flera trappor med stöldgods risken är bara man blir ertappad av grannar kanske.

Permalänk
Hedersmedlem

Är du säker på bottenplan? Du blir du tvångsvaccinerad..

Bott på bottenplan i Lund i 13 år. På bottenplan/halvt under mark i Tjockträsk i snart 6 år. Gardiner och persienner är bra skit. Ska, när jag får tummen ur, installera galler på utsidan för att förhindra folk från att sätta sig på fönsterbrädet men.. jag är lat.

Har bara en granne jag kan störa. Och de klagar bara när jag kör musik på högsta volym efter midnatt mitt i veckan. Passar mig kanon.

Visa signatur

yayaya I am Lorde yayaya

Permalänk
Medlem

Bottenplan är grymt bra om du har barn. Inga lyft av barnvagn eller "passar vagnen i hissen?". Och man kan klampa i golvet hur mycket man vill!

Högst upp eller längst ner är vad jag föredrar. Allt för att minimera antal intilliggande grannar.

Visa signatur

Processor: Motorola 68000 | Klockfrekvens: 7,09 Mhz (PAL) | Minne: 256 kB ROM / 512 kB RAM | Bussbredd: 24 bit | Joystick: Tac2 | Operativsystem: Amiga OS 1.3

Permalänk
Medlem
Skrivet av HazZarD:

ja jag inbillar mig iaf att skulle man vara bortrest så är det väl lätt byte eller? som sagt enda fördelen bo längst ner är att man slipper gå uppför trapporna då men det är inget man bryr sig om som ung... men jag tror risken är som sagt ändå större att få inbrott på bottenplan ändå, tjuvar vill knappast springa flera trappor med stöldgods risken är bara man blir ertappad av grannar kanske.

Du kanske blandar ihop rån och inbrott?

Permalänk
DingDongerMcDongface

Jag valde precis bort bottenplan i senaste lägenhetsjakten, men detta mest för att jag har innekatter och det blir så sjukt deppigt för dem att inte kunna se ut om jag sätter för t.ex frostad plast för många fönster osv. Annars har jag tidigare haft bottenplan med fönster lite högre upp, och det hade jag inga problem med Det finns ju vissa fördelar med bottenplan, exempelvis mindre risk att man stör någon granne om man vill köra tvätt- eller diskmaskin på natten (eller gillar att typ, hoppa hopprep).

Det kan ju vara värt att kolla vilka fönster som är mot gata eller gård, personligen tycker jag inte tanken på att ha sovrum med fönster precis vid port eller gata är superkul beroende på område, om inte annat för att det är mer ljud när folk kommer och går.

Permalänk
Medlem

Stora höga blommor på fönsterbrädan, frostad/mönstrad film på fönstret eller gardiner/persienner fördraget konstant. Bor själv på bottenvåning och gjort det under största delen av mitt liv och med ovanstående medel kan man känna sig privat.
Själv fattar jag inte hur folk kan bo i nybyggda lägenheter med massiva fönster och glasbalkong. Insynen är maximal från alla håll och kanter.

Visa signatur

“Always be wary of any helpful item that weighs less than its operating manual.”
― Terry Pratchett, Jingo

Permalänk
Skrivet av Juggernawt:

Stora höga blommor på fönsterbrädan, frostad/mönstrad film på fönstret eller gardiner/persienner fördraget konstant. Bor själv på bottenvåning och gjort det under största delen av mitt liv och med ovanstående medel kan man känna sig privat.
Själv fattar jag inte hur folk kan bo i nybyggda lägenheter med massiva fönster och glasbalkong. Insynen är maximal från alla håll och kanter.

Och jag har sett såna pyttesmå lägenheter i Centrala Göteborg som kostar över 2 miljoner kronor. Jag får inte ihop det. Har man råd med 2 miljoner så hade jag skaffat en bostad högre upp längre ifrån.
För mig är inte närheten till jobbet så otroligt mycket värt så man offra så extremt mycket integritet för det.

Min gissning är dock att dessa lägenheter köps av företag, som sedan har det som billig övernattningslägenheter till anställda. Då är det väldigt mycket värt att lägenheten ligger nära jobbet så personer på besök från annan ort/land, inte behöver ha problem att hitta dit eller hem. Och att lägenheten är billigare än att hyra hotell.

Permalänk
Medlem
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Och jag har sett såna pyttesmå lägenheter i Centrala Göteborg som kostar över 2 miljoner kronor. Jag får inte ihop det. Har man råd med 2 miljoner så hade jag skaffat en bostad högre upp längre ifrån.
För mig är inte närheten till jobbet så otroligt mycket värt så man offra så extremt mycket integritet för det.

Min gissning är dock att dessa lägenheter köps av företag, som sedan har det som billig övernattningslägenheter till anställda. Då är det väldigt mycket värt att lägenheten ligger nära jobbet så personer på besök från annan ort/land, inte behöver ha problem att hitta dit eller hem. Och att lägenheten är billigare än att hyra hotell.

Ptjae, folk prioriterar olika 😉

Jag tror inte det är vanligt förekommande att företag köper bostadsrätter på bottenvåningen av den enkla anledningen att det är ganska ovanligt att BR ens tillåter juridiska personer som bostadsrättsägare.

——

Jag tror det är mycket från situationen till situation. Jag tror inte att BV automatiskt behöver betyda att det är stora skyltfönsterfönster direkt på avenyn/drottninggatan. Det kan finnas andra varianter som halv trappa upp och/eller uteplats som alla fönster vetter mot.

Här är en lägenhet på måfå. Visst det är en väldigt liten lägenhet och det är inte den inre planlösningen som jag vill belysa eller området i övrigt. Utan det handlar endast om eventuell insyn.

https://www.hemnet.se/bostad/lagenhet-2rum-skarpnack-stockhol...

Men gällande insynen tycker inte jag att det är så farligt. Häcken ser relativt hög ut och uteplatsen helt ok. Verkar inte vara någon större gångtrafik utanför häcken heller enligt karta.

Så mitt svar till TS; det beror på 😀

Permalänk
Medlem
Skrivet av CCWarlock:

Är du säker på bottenplan? Du blir du tvångsvaccinerad..

Bott på bottenplan i Lund i 13 år. På bottenplan/halvt under mark i Tjockträsk i snart 6 år. Gardiner och persienner är bra skit. Ska, när jag får tummen ur, installera galler på utsidan för att förhindra folk från att sätta sig på fönsterbrädet men.. jag är lat.

Har bara en granne jag kan störa. Och de klagar bara när jag kör musik på högsta volym efter midnatt mitt i veckan. Passar mig kanon.

Tvångsvaccinerad?

Visa signatur

CPU: Ryzen 5600xGPU: 1080 TI ROG Strix RAM:2x16GB G.skill Trident @ 3600MHz MoBo: Asus B550FPSU: Corsair SF750
En resa till Nordkorea
2 dagar i Tjernobyl

Permalänk
Moderator
Moderator

I princip otänkbart för min del med bottenplan om det inte är en enplansvilla med stor tomt.
Var persienner neddragna i princip permanent när jag bodde på bottenplan under studietiden.

*Tråd rensad.*

Memes och youtube-klipp utan vidare deltagande i diskussionen klarar vi oss bra utan.

Visa signatur

*-<|:C-<-<

Nytt namn, samma bismak.

Permalänk
Medlem

Jag hade oerhört svårt att sälja min 1,5:a på Kungsholmen, Stockholm (!) pga att den låg på bottenplan. Mäklaren sa att nästan alla som hoppade av hade svårt för att det gick en trappa vid balkongen och det enda som skiljde trappan från balkongen var ett buskage. Aldrig mer bottenplan! Jag personligen stördes inte av det så mycket dock.

Permalänk
Medlem
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Och jag har sett såna pyttesmå lägenheter i Centrala Göteborg som kostar över 2 miljoner kronor. Jag får inte ihop det. Har man råd med 2 miljoner så hade jag skaffat en bostad högre upp längre ifrån.
För mig är inte närheten till jobbet så otroligt mycket värt så man offra så extremt mycket integritet för det.

Min gissning är dock att dessa lägenheter köps av företag, som sedan har det som billig övernattningslägenheter till anställda. Då är det väldigt mycket värt att lägenheten ligger nära jobbet så personer på besök från annan ort/land, inte behöver ha problem att hitta dit eller hem. Och att lägenheten är billigare än att hyra hotell.

Det finns folk som värdesätter uteplats/altan mycket högt och då är bottenplan det enda som gäller. Lägg till äldre som kan ha svårt att gå i trappor och barnfamiljer som behöver släpa in barnvagnar så har du ännu fler som kan föredra en bottenlägenhet.

Visa signatur

“Always be wary of any helpful item that weighs less than its operating manual.”
― Terry Pratchett, Jingo

Permalänk
Skrivet av Juggernawt:

Det finns folk som värdesätter uteplats/altan mycket högt och då är bottenplan det enda som gäller. Lägg till äldre som kan ha svårt att gå i trappor och barnfamiljer som behöver släpa in barnvagnar så har du ännu fler som kan föredra en bottenlägenhet.

Varvid det blir fel att endast prata om bottenplan, då det finns helt olika typer. Men i Göteborg finns det svindyra nybyggda hus med megastora fönster så man ser rakt in och typ ser färgen på de inneboendes sockar om jag inte minns fel. Och man får vara en viss typ av person om man gillar att bo i ett skyltfönster.

Sedan finns det bottenplan, där det är staket eller något som hindrar och folk i princip inte kan se något.

Där poängen är att man får kolla på det aktuella stället. Samma gäller höghus. Där det i de exklusivare våningarna finns egna snabbhisar. Tänk att sitta i hisskö upp 100 våningar eller liknande och då köpt lyxlägenheten för kanske 100 miljoner. Det hade varit att man nästan hade fått haft med sig stormköket i hissen så man kunde laga mat under resan upp.

Permalänk
Medlem

Har bott på botten (0m) bottenplan i ca 5 år, liten uteplats som omringade lägenheten (ca 1,5m) med korta buskar (som på vintern inte gav något insynsskydd alls). Jag såg mer fördelarna med att kunna sätta mig ute på våren/sommaren och kunna grilla samt egen p-plats utanför. Väldigt sällan gardiner fördragna förutom i sovrummet. I övrigt var det inget som störde, men var i ett lite finare område så hade jag haft samma lägenhet i ett "utsatt" område hade det varit en annan femma.

Summa summarum, det beror nog väldigt på området i sig, 2m upp hade jag inte tyckt va så konstigt iofs, många hus som har det liknande.

Permalänk
Medlem
Skrivet av yarn:

Jag har bott på bottenvåning, fönster mot gatan, ett stenkast från Stureplan mitt i Stockholm.
Insynen var det minsta av problemet, man bryr sig inte helt enkelt. Och man skaffa insynskydd.

Däremot..
Saker man fick leva/varit med om
Inbrottsförsök - Pundare som försökt bryta upp fönstret, var hemma som tur va.
Knvislagsmål utanför - Ringde snuten, som inte kom förrän några timmar senare
Hört flertalet som gjort slut på väg hem från krogen - "Vaffaaan hånglade du med henne för, ditt jävla svin etc."
Oljud från bilar och människor
Lastbilar som levererar tidigt på morgonen till hemköpet runt hörnet
Rök och pisslukt
Sov med ett brännbollsracket intill sängen

Rekommenderar m.a.o. inte att bo på BV mot gatan ett stenkast från Sveriges festcentrum.

Åhh glömde några saker som du nämner.

Att luftslussar ofta är placerade där folk går. Så du får in rökdoft & annat jävla mög därigenom.

En annan sak är att det ofta är dålig värme i bottenlägenheter, ännu värre med hörn+bottenlgh, då kommer du få problem med värme på vintern.

Visa signatur

ASUS GeForce RTX 4080 TUF
Intel Core i5 13600K 3.5 GHz
Corsair 32GB DDR4 3600MHz
@4K/138Hz

Permalänk
Medlem

Åh vilka sköna flashbacks till min första sunk-etta med ett gigantiskt fönster från typ knähöjd, en alkis boendes på vardera sidan och ett nygift par ovanför...eller vänta nu, flashback var fel ord...minnesterror? Och ändå bodde jag där i flera år. Edit, ja, det var bottenplan förståss. Enda fördelarna var billigt och lätt att släppa ut katten.

Visa signatur

A midget fortune-teller who escapes from prison is a small medium at large.
Canon 6D, Sigma 24-70/2.8, Canon EF 100/2.8 Macro, Canon EF 70-200/4L IS, Samyang 14/2.8 Canon EF 28/2.8, Tamron 150-600/5-6.3

Permalänk
Rekordmedlem

Min pappa skaffade en lägenhet som var mest lik ett kedjehus när han övergav gården för att flytta till en lägenhet, det finns definitivt lägenheter som är mycket lika egna hus och i princip är det ingen skillnad mer än ägandeformen, alla bor inte i bostadsgettona i storstäderna så det finns alltså lägenheter på marknivå med egen trädgård och ganska liten insyn, i vart fall har de inte mer insyn än om man har en villa i tätbebyggt område.
När jag bott i lägenhet har det alltid varit på bottenvåningen och jag har bara haft insyn från ett håll i samtliga lägenheter så även om man har insyn så är inte alla lägenheter placerade så att det är särskilt bra insyn om man inte verkligen går in för att verkligen bli en fluktare.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem
Skrivet av PlogarN97:

Du kanske blandar ihop rån och inbrott?

Du kanske blandar ihop rån och stöld?

Visa signatur

Processor: Motorola 68000 | Klockfrekvens: 7,09 Mhz (PAL) | Minne: 256 kB ROM / 512 kB RAM | Bussbredd: 24 bit | Joystick: Tac2 | Operativsystem: Amiga OS 1.3

Permalänk
Medlem
Skrivet av talonmas:

Du kanske blandar ihop rån och stöld?

Rån - stöld med hjälp av våld eller hot om våld mot person
Inbrott - intrång i någon annans låsta utrymme och från detta utrymme efterföljande stöld

Visa signatur

Ryzen 3700X | Asus X570-F | 32GB Kingston Fury Renegade | RX 7800 XT | Fractal Design R6C | Noctua NH-D15 | Corsair RM650x | 6TB SSD av varierad kvalisort | Asus VG279QM | Ducky One 2 | CM MM720