AMD Ryzen 3000 "Matisse" – samlingstråd

Vad har ni för AGESA i era B350/X370/B450/X470-bios?

Hittade att man kan se agesa-versionen i CPU-Z under mainboard - version.

Mitt bios V1607 till Asus B450 Prime plus kör AGESA 1.0.0.2, så inte den nyaste 1.0.0.3a :/

Skrivet av CubaCola:

Vad har ni för AGESA i era B350/X370/B450/X470-bios?

Hittade att man kan se agesa-versionen i CPU-Z under mainboard - version.

Mitt bios V1607 till Asus B450 Prime plus kör AGESA 1.0.0.2, så inte den nyaste 1.0.0.3a :/

Alla Asus bios är fortfarande på 1.0.0.2, det fungerar men har en hel del buggar. 1.0.0.3AB är det vi väntar på, vi vet inte när men Asus brukar vara sega. Någon i en annan tråd påstod att han hört att det kommer nästa vecka, vet ej om det stämmer.

AMD räknar inte med att dom flesta besvärande buggarna skall vara borta förrän i AGESA 1.0.0.6, troligen slutet av Augusti om vi pratar från Asus, tills dess får vi hålla tillgodo med dom bios som finns.

Skrivet av 3rk0:

Han påstår att ryzen master är correct eller cpuz båda visar 1.47 vcore för mig

Skickades från m.sweclockers.com

Vid CC6 idle läge kommer senast aktiva vcore visas även om kärnan är effektivt avstängd och inte får spänning alls, detta gör att en helt idlande kärna kan visa max boost vcore trots att den inte får det egentligen, mjukvaran vet inte bättre och väcka en kärna bara för att uppdatera denna info motverkar bra boost beteende på enstaka kärnor/trådar.

Upp till 1,5V vid idle eller en tråd är fullt normalt om du däremot får samma spänning vid full load alla kärnor så är det kris...

@the squonk: ok, får hoppas att det stämmer.
Och hoppas att buggar inte innebär att processorerna får högre spänning än vad diverse program rapporterar :/

Såg även i hwinfo att moderkortet jag har stöder Pcie 4.0 Antar att AMD ber sina moderkortstillverkare att ta bort det på allt utom x570

Skrivet av tellus82:

Vid CC6 idle läge kommer senast aktiva vcore visas även om kärnan är effektivt avstängd och inte får spänning alls, detta gör att en helt idlande kärna kan visa max boost vcore trots att den inte får det egentligen, mjukvaran vet inte bättre och väcka en kärna bara för att uppdatera denna info motverkar bra boost beteende på enstaka kärnor/trådar.

Upp till 1,5V vid idle eller en tråd är fullt normalt om du däremot får samma spänning vid full load alla kärnor så är det kris...

Exakt, skilj på full load och idle. HWINFO64 är bra, ha den igång när ni kör något i full load så ser ni vad den aktuella vcore är under körningen. Sannolikt inte mycket över 1.3V.

balanserat

@Dekkan: tack för informationen
Med vänlig hälsning Paul

Skrivet av the squonk:

Alla Asus bios är fortfarande på 1.0.0.2, det fungerar men har en hel del buggar. 1.0.0.3AB är det vi väntar på, vi vet inte när men Asus brukar vara sega. Någon i en annan tråd påstod att han hört att det kommer nästa vecka, vet ej om det stämmer.

AMD räknar inte med att dom flesta besvärande buggarna skall vara borta förrän i AGESA 1.0.0.6, troligen slutet av Augusti om vi pratar från Asus, tills dess får vi hålla tillgodo med dom bios som finns.

Vart har dom sagt det och vilka menar dom är de mest besvärande buggarna? Jag har inte jättebråttom med uppgradering så kan gott vänta drygt en månad.

Skickades från m.sweclockers.com

Skrivet av CubaCola:

@the squonk: ok, får hoppas att det stämmer.
Och hoppas att buggar inte innebär att processorerna får högre spänning än vad diverse program rapporterar :/

Såg även i hwinfo att moderkortet jag har stöder Pcie 4.0 Antar att AMD ber sina moderkortstillverkare att ta bort det på allt utom x570

Kan hända, det vet vi inte. Men i nuläget fungerar både grafikkort och en M.2 i PCIE 4.0 på Asus moderkort, vore tråkigt om nya stabila bios saknar den funktionen

Skrivet av Kenta42:

Vilken bios version kör du nu med?

7106 tyvärr. Ska flasha tillbaks 7003

Skickades från m.sweclockers.com

Skrivet av the squonk:

Exakt, skilj på full load och idle. HWINFO64 är bra, ha den igång när ni kör något i full load så ser ni vad den aktuella vcore är under körningen. Sannolikt inte mycket över 1.3V.

Vad ska man köra för något för att få full load?
När jag kör stresstest i cpu-z så visar ryzen master 1,39375 när jag kör med PBO avstängt.

Skrivet av ClintBeastwood:

Vart har dom sagt det och vilka menar dom är de mest besvärande buggarna? Jag har inte jättebråttom med uppgradering så kan gott vänta drygt en månad.

Skickades från m.sweclockers.com

Mus fungerar inte i bios, boot volt för minnen ställer sig för lågt(1.2V), boost fungerar tvivelaktigt, alldeles för höga spänningar överlag by default, vissa menyer är dubblerade. Det är dom mest uppenbara, finns antagligen en uppsjö, dom jag nämnde går i stort att kompensera för genom att själv ändra inställningar men det är ändå inte bra.

Det positiva är att PCIE 4.0 fungerar och att minnen klockar betydligt bättre med Ryzen 3000. Och att det faktiskt är stabilt när man tweakat inställningarna.

Men, jag med flera är antagligen tvungna att vänta en månad i alla fall, på 3900X som verkar väldigt sällsynt för tillfället.

Skrivet av SectionX2:

Vad har du för minne?

Skickades från m.sweclockers.com

FlareX 3200 Cl14

Skrivet av CubaCola:

Vad ska man köra för något för att få full load?
När jag kör stresstest i cpu-z så visar ryzen master 1,39375 när jag kör med PBO avstängt.

1.39V låter för högt för Ryzen 3000, det är vad jag har inställt på Ryzen 2000 och den droopar till 1.32V under load. Med den inställningen får du onödig värme.

Nyaste versionen av Cinebench R20 tycker jag är bra, den steker cpun duktigt, mycket mycket mer krävande än R15.

Skrivet av SirMacke:

7106 tyvärr. Ska flasha tillbaks 7003

Skickades från m.sweclockers.com

Aj då är senaste så dålig?
Du får hemsk gärna skriva hur det går för dig!
Jag lär nog tyvärr inte få tid att installera och testa nått förrän i helgen.

Nu jäklar ska det byggas!

Skrivet av the squonk:

Exakt, skilj på full load och idle. HWINFO64 är bra, ha den igång när ni kör något i full load så ser ni vad den aktuella vcore är under körningen. Sannolikt inte mycket över 1.3V.

Kan bidra med denna bild, 3900X körandes Cinebench R20 när bilden togs. Den sjunker i mitt fall ner skapligt, för att efteråt hoppa upp till strax under 1,5V. Så stämmer som du säger/skriver.

Skrivet av JonasT:

Grattis, ser kul ut, har du hängt med i bugg rapporteringen om Asus bios?

Det mest uppenbara är lika bra att påminna om, musen fungerar inte i bios OCH du måste sätta DRAM VBOOT Voltage som finns längst ner under Digi+ till 1.35V annars kommer dina minnen inte att boota i 3200MHz.

Skrivet av JonasT:

Kul! väntar själv på min 3800x men lär nog får vänta en stund

Skrivet av anders190:

Kan bidra med denna bild, 3900X körandes Cinebench R20 när bilden togs. Den sjunker i mitt fall ner skapligt, för att efteråt hoppa upp till strax under 1,5V. Så stämmer som du säger/skriver.

https://i.imgur.com/z3eejz6.png

Bra, exakt så där skall det se ut!

Skrivet av anders190:

Kan bidra med denna bild, 3900X körandes Cinebench R20 när bilden togs. Den sjunker i mitt fall ner skapligt, för att efteråt hoppa upp till strax under 1,5V. Så stämmer som du säger/skriver.

https://i.imgur.com/z3eejz6.png

Precis så, under riktig full load kommer vcore pressas ner, sen när kärnor kliver in i CC6 idle läge så kommer endast senaste vcore tillstånd rapporteras, vilket ofta blir en kärna max boost

Skrivet av milk^:

Sätt DRAM till 1.45 alt 1.46 V så ska du se att du kommer upp i hastighet och timings

Testat lite idag med 1.35 samt 1.4 och använde även DRAM calc men hamnar i boot loop direkt och får köra CMOS.

Kanske bör jag invänta nyare BIOS, känns lite buggigt och ostabilt..

Skrivet av lord_moggo:

På vilket sätt känner du att dina minnen håller tillbaka den? Jag har fått rekommendationen flera gånger i tråden att inte bry mig om hastigheten på ram, trots att flera tester visar 20-50% prestanda loss. Senaste kundkorgen valde jag 3000mhz minnen. Nu är jag inne på att välja dyrare minnen igen ändå.

Skickades från m.sweclockers.com

Efter att ha kollat runt sen när reviewers fick lägga ut sina tester etc så har det redan fastslagits att 3000 serien faktiskt tjänar otroligt mycket på högre minnen, 3600mhz är ju nya "standarden", detta kommer från AMD själva.

Kör idag som sagt 2x8GB 2666MHZ på 3000MHZ klockade, ska byta denna mot 32GB 4000MHZ+ minnen, kört decompresion, geekbench etc och ja... Ryzen 3000 är en... Högre standard skulle jag själv säga, gentemot tidigare, allt på speciellt 3900x är skruvat upp gånger 3 mot tidigare generation.

Skrivet av Kenta42:

Aj då är senaste så dålig?
Du får hemsk gärna skriva hur det går för dig!
Jag lär nog tyvärr inte få tid att installera och testa nått förrän i helgen.

Hänger sig vid boot på C5 konstant.
Och även 0d.
Många andra som säger samma sak om C5 tyvärr.
Vet att det finns en lösning, ska kolla på det imorgon.

Skickades från m.sweclockers.com

Skrivet av Mixan:

Jag beställde prick 15:00 så fort 3900x dök upp men har inte fått något ännu, bara det att dom tog bort förväntad leverans 19juli.

Ok, då var du 6 minuter före mig, du får gärna hojta till när du fått din så man får lite bättre koll på läget

Skrivet av teanox:

Efter att ha kollat runt sen när reviewers fick lägga ut sina tester etc så har det redan fastslagits att 3000 serien faktiskt tjänar otroligt mycket på högre minnen, 3600mhz är ju nya "standarden", detta kommer från AMD själva.

Kör idag som sagt 2x8GB 2666MHZ på 3000MHZ klockade, ska byta denna mot 32GB 4000MHZ+ minnen, kört decompresion, geekbench etc och ja... Ryzen 3000 är en... Högre standard skulle jag själv säga, gentemot tidigare, allt på speciellt 3900x är skruvat upp gånger 3 mot tidigare generation.

Korrigering:
Zen2/R3000 tjänar bra på minneshastighet upp till 3600 för spel, annars är det extremt få saker i övrigt som påverkas nämnvärt av minneshastighet, i spel kan det skilja runt ~10% fps mellan ett 3200cl16 och ett 3600 cl15, förutsatt att du är helt cpu limiterad.

Skrivet av Dekkan:

Testat lite idag med 1.35 samt 1.4 och använde även DRAM calc men hamnar i boot loop direkt och får köra CMOS.

Kanske bör jag invänta nyare BIOS, känns lite buggigt och ostabilt..

Hade du Asus bräda? Inställningen längst ner på bilden ställer sig felaktigt i 1.2V, den måste du ändra utöver vanliga VDIMM för att kunna gå upp i frekvens på minnena. Nuvarande bios är buggigt.

Skrivet av anders190:

Kan bidra med denna bild, 3900X körandes Cinebench R20 när bilden togs. Den sjunker i mitt fall ner skapligt, för att efteråt hoppa upp till strax under 1,5V. Så stämmer som du säger/skriver.

https://i.imgur.com/z3eejz6.png

Hm.. Vad för temps får du på ditt ex? Min ligger 26 - 30C idle och runt 50 - 60C vid gaming/rendering etc, 67 - 69C under aida64 stress.

@tellus82: Tack för att du förtydligar Tellus, glömde skriva att det är för spel ja.

Skrivet av SirMacke:

Hänger sig vid boot på C5 konstant.
Och även 0d.
Många andra som säger samma sak om C5 tyvärr.
Vet att det finns en lösning, ska kolla på det imorgon.

Skickades från m.sweclockers.com

Ja, DRAM Vboot Voltage ställer sig på 1.2V, det är felet. Bara att ändra. Kolla bilden i förra inlägget.

Skrivet av the squonk:

Grattis, ser kul ut, har du hängt med i bugg rapporteringen om Asus bios?

Det mest uppenbara är lika bra att påminna om, musen fungerar inte i bios OCH du måste sätta DRAM VBOOT Voltage som finns längst ner under Digi+ till 1.35V annars kommer dina minnen inte att boota i 3200MHz.

Jajemen! Min bräda verkar dock inte ha den inställningen under Digi+-menyn, vilket gav problem med att boota vid 3200 MHz när jag testade efter flashning. Ska glutta in där igen nu när jag byggt klart och kika igen, kan ju ha missat det.

Annars får jag helt enkelt köra lägre minneshastighet och/eller högre timings tills det dyker upp ett nytt UEFI/BIOS.