Apple avtäcker Mac Mini med sexkärnig processor och upp till 64 GB primärminne

Permalänk
Skäggig legend

Elegant, liten och mac. Kommer passa perfekt till mina två eizo 27”

i7, 32GB, 512GB.

En till mig, en till chefen.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Tråden om Skägg!
My cave...
Ryzen 5 3600@4,3Ghz - 16GB CL16 - RTX 3070 - Kingston Fury M.2 2TB
🎧Schiit Hel + DT-770 PRO - NAD C316 - B&W 685 - LG 65" OLED B6
 Watch Series 5 4G - Macbook Pro 13" 2015 - iPhone 11 PRO 256GB 

Permalänk
Skrivet av bagfalls:

@Yooriitzz: Fick mig att skratta lite för mig själv. Sitter med apple på jobbet varje dag, och dom håller knappt rumstemperatur när dom är avstängda...

Edit:

48 papp för en maskin som behöver en skärm och som redan är en generation efter? Dom har fan tappat greppet där borta.

Vad är det för datorer som blir så varma?

Håller med om att det blir dyrt med nya Mac mini när man börjar lägga på disk och framförallt minne, men det senare går ju att uppgradera själv. ”En generation efter”? Coffe Lake är väl en högst aktuell processor-generation? Ser inget nyare i Intels aktuella NUC-serie.

Visa signatur

• Fractal Design North | ASUS ROG Strix B650E-F | Ryzen 7 7800X3D | Radeon RX 7900 GRE | 64 GB RAM | Windows 11
• Mac Pro (Mid 2010) | 6-Core Intel Xeon ”Westmere” | Radeon RX 5700 XT | 32 GB RAM | macOS 12 Monterey | Windows 10
• MacBook Pro 14" | M2 Max | 96 GB RAM | macOS 14 Sonoma

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av XHI:

Elegant, liten och mac. Kommer passa perfekt till mina två eizo 27”

i7, 32GB, 512GB.

En till mig, en till chefen.

Skickades från m.sweclockers.com

Ca 25 000kr om jag räknade rätt, en rätt så billig arbetsdator på ett företag.
Släng på 10Gbit ethernet om ni har ett uppdaterat nätverk på kontoret.
Folk underskattar vilken otrolig skillnad det är att jobba med 10Gbit när man har filer på en annan hårdvara.
10Gbit är lite exotisk på såna små datorer, men jag gissar att många av användarna som köper de dyrare jobbar med stora media-filer.

Permalänk
Avstängd

Är alla såpass skitnödiga att de måste ha stilrena saker?
Kan inte folk köpa ett vanligt litet chassi med cpu och mekaniska hårddiskar som kostar bra under 10 tusen istället för att köpa apples putsade prylar?

Permalänk
Medlem

Älskar att folk oftast jämför den dyraste konfigurationen.
"48 papp för en Mac mini!?"

Vågar nog påstå att dom flesta INTE kommer köpa 2TB intern SSD till den. Då sjunker priset markant. Behöver man utrymme så finns externa lösningar. Det är ju ändå en stationär dator vi snackar om.

Detta är en PERFEKT dator för dom som gillar Mac men också vill kunna lira spel samt välja skärm själv. Med TB3 kan man koppla på ett grafikkort samt uppgradera det när nya kort släpps. Man kan också köpa till extern lagring för större filer eller program. RAM kan man uppdatera också över tid relativt enkelt om man ska tolka bilderna. Processorn på 6-kärnor bör också stå sig ett tag.

All in all, skulle nog säga en fullpott för många. Givetvis finns det alltid folk som den INTE passar, folk som tycker den är för dyr eller att man kan bygga ihop en likvärdig PC sett till prestandan för en mycket mindre peng. Och ja, ni har på många sätt rätt. Men ni får inte MacOS eller åtminstone inte samma enkelhet i att installera det eller hålla det uppdaterat.

Alla datorer passar inte alla. Fördelen är att vi alla kan välja helt fritt! Detta är Apples utbud, passar det inte så finns det andra tillverkare

Permalänk
Medlem

@star-affinity: Just nu använder jag en Macbook Pro med en i7 och ett Nvidia 750M. Jag har två extra skärmar inkopplade, och då ligger den på mellan 76 och 82 grader idle. När processorn väl får arbeta så skjuter den upp till 99 grader och throttlar som satan för att inte brinna upp, och fläktarna simulerar hur det är att jobba på en flygplats.

Vi har exakt samma beteende på nyare maskiner, en som bara är 8 månader gammal.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av tumvanten:

Är alla såpass skitnödiga att de måste ha stilrena saker?
Kan inte folk köpa ett vanligt litet chassi med cpu och mekaniska hårddiskar som kostar bra under 10 tusen istället för att köpa apples putsade prylar?

Usch för mekanisk disk som systemdisk.

Annars är det med Apple som du säger att man måste välja en viss typ av datormodell. Där denna modellen stora fokus är mycket design och liten storlek. Där kostnaden för att ha detta fokus inte ökar linjärt med prestanda utan fullständigt skenar iväg.

Att köpa en Apple dator för de enklaste sakerna, så kan man lätt hävda att de ändå är prisvärda, man får betala lite mer i prestanda/krona men får så mycket annat i stället.
Problemet är att när de enklaste systemen inte räcker åt en så skenar kostnaden fullständigt iväg, vad jag ser så finns det ingen inte "brutalt dyr dator" för denna grupp av användare. Närmsta Appledatorn jag ser är en macbook pro, 32GB ram och 500GB ssd och priset ligger över 50 000kr.
*edit*
iMac Pro med 1TB ssd som standard är ej fel, pris endast 57 000kr

Permalänk
Medlem
Skrivet av hakro807:

499 dollar var väl ursprungspriset. Men då var den ordentligt avskalad med 512 MB RAM och 40 GB hårddisk om jag inte minns helt fel. Att öka på priset med 200 dollar för lite mer minne och en större hårddisk var inga problem. Senaste versionen är 799 dollar. Lägg på 13 år av inflation och att den numera är mer än tillräckligt snabb för all normal användning och plötsligt känns den inte så dumt.

Men visst känns det som om Apple har tappat bort sig lite. Varför inte återgå till det som Minin en gång var, en billig maskin med möjlighet för slutkund att själv uppgradera hårddisk och internminne. 499 dollar med en i3-8100, 8 GB RAM och 256 GB SSD och den skulle ha sålt som smör. Inte bara för Mac-användare, utan lika mycket till pc-användare som skulle uppskatta det attraktiva formatet.

Men eftersom Apple är världens mest värdefulla företag och plockar in pengar som många nationer så antar jag att de mer än väl vet vad de håller på med.

Jag minns när apple systematiskt ökade priserna. Hade först en 75mhz ppc, senare en 166Mz ppc. Båda kostade omkring 30k med 13" och senare 17" skärm. Företaget höll på att gå under... steve jobs dök upp igen som gubben i lådan och introducerade imac för nära på en tredjedel av priset och dessutom bättre prestanda än tidigare. Tror de fanns i utföranden 266mhz och 333mhz vid lansering.
Jag har för mig att första minin med core2duo med nvidia 320m som ändå var helt okey för spel på den tid det begav sig. Och jag har också för mig att den kostade omkring 5000 kr? Kanske lite mer, men ändå.

Problemet med att ta 10.000:- idag är det faktum att utvecklingen gått så extremt långsamt de senaste åren. När utvecklingen fortfarande gick framåt så konkurrerade man knappast med en begagnatmarknad på samma sätt som idag. Jag köpte en iMac 27" 2011, i5 2500, 8GB ram och HD 6970 för typ 2 år sen för 4500:- till farsan. Han klarar sig bra med den än idag och skulle han vilja, så är det hyfsat lätt att trycka i en i7 2600 i den och utöka livslängden ytterligare. "Problemet" för apple är att en iMac från 2011 fortfarande är "good enough" för samma målgrupp som eventuellt skulle vara intresserade av mac mini. Man måste ju se till vilket syfte en mac mini kan fylla samt vilken som är den största potentiella målgruppen och sätta priset därefter. För 10.000:- ser jag en ganska smal målgrupp... och kanske är målet inte att sälja så mycket av den? Mest bara kunna visa upp att det finns alternativ. Jag vet då ingen som kommer köpa den hur som helst.

Visst... apple är i en annan sits idag än på den tiden när de nästan gick under. Men jag tror, på lång sikt om de fortsätter så här, att de gräver sin egen grav som datortillverkare. Nästan allt kommer enbart handla om mobiler i framtiden om det fortsätter såhär.

Visa signatur

Gilla min Guide till sweclockers tävlingen! :D : #12510535

Min Sweclockers-låt som aldrig deltog i Jultävlingen. Enjoy! https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=g7gof...

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon214822:

Det är ingen instegsmodell längre. Toppmodellen av Mac mini går loss på 47845 kr och är nog mest en ersättare till Mac Pro. Man optimerar produkten för sina traditionella proffsanvändare, video etc, och tar betalt därefter.

Hade man gjort en instegsmodell hade den nog konkurrerat för mycket med Apple TV. Dom hade sett väldigt likadana ut, bara ARM/Intel och OS-variant som skiljer. Tänker man sig att Mac går över till ARM längre fram så hade överlappet varit väldigt stort.

Så det är nog Apple TV, och kanske iPad, som tar över de kundgrupper som Mac mini som instegsmodell tidigare vände sig mot.

Ja det är ju vad jag menar, men dom lämnar ju den stora kundgruppen som ville ha en ny Mac Mini, dessutom konkurrerar den med andra Mac och för 10k med dom specifikationerna, varför skulle man köpa en Mac Mini istället för en Macbook modell?

Permalänk
Inaktiv

Priset på Mac mini är tydligen lite bättre i USA jämfört t.ex. NUC. Dollarkursen borde slå lika på bägge men Apple kanske passar på att ta lite extra bra betalt här.

Som dator-gourmet hade jag allt spetsat in mig på någon ny läcker design. Steve Jobs lär ha varit särskilt förtjust i kuben som form och en kub på 10x10x10 cm hade varit både snyggare och tagit mindre plats på skrivbordet. Eller något som stod på högkant. Ett bygge med någon smart kylning runt en biffig CPU-kylare hade varit mer i min smak. Nu körde man vidare på den gamla och rätt tråkiga blaffan. Lite elakt kan man säga att den största uppgraderingen, den gjordes på priset.

En annan idé är att ha touch-kontroller på utsidan av datorn, typ för att styra ljudvolymen, eller typ Touch Bar. Nu gjorde man ingenting. Kanske är det det som är det märkvärdigaste med den nya Mac mini, hur lite som egentligen hände.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Chris_Kadaver:

Jag minns när apple systematiskt ökade priserna. Hade först en 75mhz ppc, senare en 166Mz ppc. Båda kostade omkring 30k med 13" och senare 17" skärm. Företaget höll på att gå under... steve jobs dök upp igen som gubben i lådan och introducerade imac för nära på en tredjedel av priset och dessutom bättre prestanda än tidigare. Tror de fanns i utföranden 266mhz och 333mhz vid lansering.
Jag har för mig att första minin med core2duo med nvidia 320m som ändå var helt okey för spel på den tid det begav sig. Och jag har också för mig att den kostade omkring 5000 kr? Kanske lite mer, men ändå.

Problemet med att ta 10.000:- idag är det faktum att utvecklingen gått så extremt långsamt de senaste åren. När utvecklingen fortfarande gick framåt så konkurrerade man knappast med en begagnatmarknad på samma sätt som idag. Jag köpte en iMac 27" 2011, i5 2500, 8GB ram och HD 6970 för typ 2 år sen för 4500:- till farsan. Han klarar sig bra med den än idag och skulle han vilja, så är det hyfsat lätt att trycka i en i7 2600 i den och utöka livslängden ytterligare. "Problemet" för apple är att en iMac från 2011 fortfarande är "good enough" för samma målgrupp som eventuellt skulle vara intresserade av mac mini. Man måste ju se till vilket syfte en mac mini kan fylla samt vilken som är den största potentiella målgruppen och sätta priset därefter. För 10.000:- ser jag en ganska smal målgrupp... och kanske är målet inte att sälja så mycket av den? Mest bara kunna visa upp att det finns alternativ. Jag vet då ingen som kommer köpa den hur som helst.

Visst... apple är i en annan sits idag än på den tiden när de nästan gick under. Men jag tror, på lång sikt om de fortsätter så här, att de gräver sin egen grav som datortillverkare. Nästan allt kommer enbart handla om mobiler i framtiden om det fortsätter såhär.

Precis, jag hade kunnat vara en Mac Mini kund, men jag sket i att vänta då jag var bergsäker på att dom kommer göra något idiotiskt, igen. Köpte en beggad iMac 2011, i7, 16GB, HD6970 2GB. Både billigare och snabbare än instegsmodellen av nya Mac Mini, dessutom har jag en 27" skärm på köpet. Verkligen synd att Apple ska göra så korkade beslut dom senaste åren då jag kommit att tycka om macOS väldigt mycket så det fortsätter jag gärna med. Får la bli Hackintosh i framtiden?

Permalänk
Skrivet av bagfalls:

@star-affinity: Just nu använder jag en Macbook Pro med en i7 och ett Nvidia 750M. Jag har två extra skärmar inkopplade, och då ligger den på mellan 76 och 82 grader idle. När processorn väl får arbeta så skjuter den upp till 99 grader och throttlar som satan för att inte brinna upp, och fläktarna simulerar hur det är att jobba på en flygplats.

Vi har exakt samma beteende på nyare maskiner, en som bara är 8 månader gammal.

Låter inte bra. Men det är alltså unikt för Apples bärbara när det gäller den typen av användning?

En MacBook Pro 15" med i7 och Nvidia 750M sålde jag precis, annars hade jag kunnat kolla vad den låg på för temperatur. Vill inte minnas att det gått så varm, men har heller inte kört två externa skärmar samtidig på den. Visst blåste den som fasen om man drog igång ett tyngre spel, men är väl ett klassiskt fenomen på bärbara. Den PS4 Pro jag har börjar snabbt låta som en flygplats den med när jag spelar Overwatch på den.

Visa signatur

• Fractal Design North | ASUS ROG Strix B650E-F | Ryzen 7 7800X3D | Radeon RX 7900 GRE | 64 GB RAM | Windows 11
• Mac Pro (Mid 2010) | 6-Core Intel Xeon ”Westmere” | Radeon RX 5700 XT | 32 GB RAM | macOS 12 Monterey | Windows 10
• MacBook Pro 14" | M2 Max | 96 GB RAM | macOS 14 Sonoma

Permalänk
Medlem
Skrivet av Chris_Kadaver:

Jag minns när apple systematiskt ökade priserna. Hade först en 75mhz ppc, senare en 166Mz ppc. Båda kostade omkring 30k med 13" och senare 17" skärm. Företaget höll på att gå under... steve jobs dök upp igen som gubben i lådan och introducerade imac för nära på en tredjedel av priset och dessutom bättre prestanda än tidigare. Tror de fanns i utföranden 266mhz och 333mhz vid lansering.

iMac fanns i en enda modell när den kom, 233 MHz G3. De uppdaterade den flera gånger med högre klockfrekvens (och en gång med bättre grafik) så både 266 MHz och 333 MHz fanns som alternativ lite senare. Det här med att ha 18 klockfrekvenser för varje modell kom senare.

Citat:

Jag har för mig att första minin med core2duo med nvidia 320m som ändå var helt okey för spel på den tid det begav sig. Och jag har också för mig att den kostade omkring 5000 kr? Kanske lite mer, men ändå.

Det var den första minin i det här skalet. Ser ut som om den kostade $700 som ny, men dollarkursen har ju gått upp och ner.

Citat:

Visst... apple är i en annan sits idag än på den tiden när de nästan gick under. Men jag tror, på lång sikt om de fortsätter så här, att de gräver sin egen grav som datortillverkare. Nästan allt kommer enbart handla om mobiler i framtiden om det fortsätter såhär.

Jag tror att problemet ligger i att iPhone drar in så vansinnigt mycket pengar och har fantastiska marginaler, att det är svårt att motivera en satsning på Macarna för att de hellre lägger resurserna på fler iPhones. Under en period var planen att ha färre modeller - i princip bara iMac, Macbook Pro och en 12" Macbook. Nu har de fått ge upp på den planen, utan det blir fler modeller, men de verkar ha bestämt sig för att ta ut mer pengar för dem istället. Tror inte att det håller heller i längden, vi får se vad som händer vid nästa lågkonjunktur.

Skrivet av anon214822:

Priset på Mac mini är tydligen lite bättre i USA jämfört t.ex. NUC. Dollarkursen borde slå lika på bägge men Apple kanske passar på att ta lite extra bra betalt här.

Apple tenderar att göra sina prisjusteringar endast vid nya lanseringar, och är det lite osäkert tar de gärna ut lite höjd på de svenska priserna. Irriterande som f-n.

Visa signatur

5900X | 6700XT

Permalänk
Medlem

@mpat: Det är lite fel att se Apple en som tillverkare, de är en återförsäljare med drygt 60 000 butiksanställda. Visserligen iPhone som tagit dem dit, men de har i dagsläget inga problem med att sälja någon annans produkt istället för att utveckla en egen, då de ändå får del av intäkterna. Det är alltså inte bara för att de har en mer framgångsrik produkt de förändrats. De är idag en butikskedja med egna produkter snarare än en tillverkare med butikskedja.

Sen att macarna håller sig stabilt i försäljning har väl en hel del med hur de växt varumärket och butikerna att göra snarare än att de får återkommande kunder från proffs och företag, men paradoxalt blir det ju de mer allmänna macanvändarna som bara använder maskinerna för sitt privatliv som drabbas av detta. Sen måste man ta i beaktande att de som sysslar med att ta fram nya datorer inte växt i antalet medan företaget växt utan snarare att dessa resurser gått till iPhone och Apple Watch. Helt har de inte ignorerat datorerna, vi har sett en del hänt på hårdvarusidan, men det är samtidigt tydligt att de inte behöver möta efterfrågan i de olika segmenten de har just för att de redan sitter på så mycket pengar och har massor annat de gärna säljer. Ett tag var Apple t.ex. på uppgång inom skolsektorn. Har de maskiner för skolor idag? Knappast. Resultatet blir som med MBA, de utvecklar en produkt som möter det ursprungliga målet bra, men samtidigt borde MB12 tagit över den platsen och MBA vara en mindre exklusiv produkt.

Så länge de inte tappar stort i försäljningen behöver de väl inte ha någon väl utarbetad strategi för sina datorer.

Permalänk
Medlem

@star-affinity: Hade jag själv fått bestämma hade jag kört en Lenovo P51 med Xeon processor och någon vettig linuxdist. Eller ännu bättre, en stationär dator. Som minimum så kör jag 2 extra skärmar samt en virtuell maskin med linux som motsvarar våra servrar för att kunna utveckla något som faktiskt kommer fungera i slutändan. Min erfarenhet är att en MacBook Pro är kanon om man inte ska göra något som faktiskt kräver 100% av hårdvaran som sitter i den över en längre tid, typ 30 sekunder åt gången. Hade aldrig ens fallit mig in att försöka spela på en.

Apple är kanon för vissa människor, speciellt sånna som gjort sig beroende av MacOS. Jag personligen hade aldrig lagt mina egna pengar på någon av deras produkter. Dom har inget som tilltalar mig det minsta, speciellt inte nu när jag har några års erfarenhet av att använda dom.

Permalänk
Inaktiv

Klockren analys av nya mini och vart Apple är på väg:

https://www.macworld.com/article/3318217/macs/mac-mini-mac-pr...

Permalänk
Medlem

@anon214822: Apple gör så många fel nu att det tar emot att köpa deras hårdvara. Tar bort portar utan anledning, gör datorerna inte uppgraderingsbara eller ens öppningsbara. Specialdesign som inte tål mycket och sedan när deras hårdvara går sönder kostar det mycket hos Apple eller så motverkar Apple tredjepart att reparera även dom datorerna Apple inte längre bryr sig om.

Apple har blivit ett riktigt svinigt företag.

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon214822:

Klockren analys av nya mini och vart Apple är på väg:

https://www.macworld.com/article/3318217/macs/mac-mini-mac-pr...

Klockrent.

Visa signatur

AMD Ryzen 3700X, Gigabyte Elite X570, 32GB Ballistix Sport, NH-D15S, SAPPHIRE NITRO+ RX 7900 XTX, Corsair AX760, LG OLED C2 42"

Permalänk
Skrivet av bagfalls:

@star-affinity: Hade jag själv fått bestämma hade jag kört en Lenovo P51 med Xeon processor och någon vettig linuxdist. Eller ännu bättre, en stationär dator. Som minimum så kör jag 2 extra skärmar samt en virtuell maskin med linux som motsvarar våra servrar för att kunna utveckla något som faktiskt kommer fungera i slutändan. Min erfarenhet är att en MacBook Pro är kanon om man inte ska göra något som faktiskt kräver 100% av hårdvaran som sitter i den över en längre tid, typ 30 sekunder åt gången. Hade aldrig ens fallit mig in att försöka spela på en.

Apple är kanon för vissa människor, speciellt sånna som gjort sig beroende av MacOS. Jag personligen hade aldrig lagt mina egna pengar på någon av deras produkter. Dom har inget som tilltalar mig det minsta, speciellt inte nu när jag har några års erfarenhet av att använda dom.

Ja, det Lenovo P51 var en rejäl pjäs. Kan tänka mig att går att kyla bättre än en slimmad MacBook Pro. Men låter absolut som det vore bättre med en stationär i ditt fall.

Att spela på MacBook Pro har funkat helt okej för mig med (äldre) spel som inte krävt allt för starkt grafikkort (750M inte så starkt i dagsläget). Visst blåser datorn som en tok, men det har fungerat något.

Hur gör man sig beroende av MacOS? Jag kör det för att jag tycker om användargränssnittet överlag och att tredjepartsutvecklare brukar ha en känsla för grafisk from och att göra program som liknar andra MacOS-program (enhetligt).

Sen är den Mac Pro som du ser i min signatur den bästa dator jag haft. Funkar fortfarande super för mina behov såhär åtta år senare. Funderar på att sätta i en NVMe-disk via ett PCI-E-kort för att få ännu mer fart på systemdisken.

Anyway... Vi har alla olika behov, jobbar på olika sätt och ”ser” olika saker i operativsystemen.

Skrivet av anon214822:

Klockren analys av nya mini och vart Apple är på väg:

https://www.macworld.com/article/3318217/macs/mac-mini-mac-pr...

Intressant, ska läsa.
Edit: inte kommit så långt, men hittills låter det som mycket klagomål för att den inte har nått en helt ny design. Säg det till Lenovo!
Vad är det för fel på designen av Mac mini? Ändra för ändrandets skull?
Edit 2:Go get your new mini while it’s hot but don’t expect this to be a sign that Apple is committed to its smallest Mac.
Spekulation. Håller helt med om priset när man börjar uppgradera lagring och minne. Men minne kan köpas från annat håll och de flesta kanske inte behöver 1 TB intern flashlagring? Framförallt inte 2 TB.
Edit 3:Slutet på artrikeln kommer vi till desginen igen: The specs are fine, even good, but if the design didn’t change, why did it it need to take four years?Jag undrar också varför det tog sån tid. Men den är onekligen omdesignad på insidan: kyl-lösningen och även Apples T2-chip som något rätt unikt vad jag kan se.
Edit 4:Angående kommande Mac Pro: What if Apple merely tweaks the case and adds a few Thunderbolt 3 ports?
Apple har sagt att den blir modulär och att den ”svara tunnan” inte var optimalt designad i vissa avseenden:

I think we designed ourselves into a bit of a thermal corner, if you will. We designed a system that we thought with the kind of GPUs that at the time we thought we needed, and that we thought we could well serve with a two GPU architecture… that that was the thermal limit we needed, or the thermal capacity we needed. But workloads didn’t materialize to fit that as broadly as we hoped.

https://techcrunch.com/2017/04/04/apple-pushes-the-reset-butt...

Lär inte bli samma design med ”a few tweaks”. Artikelförfattaren verkar inte vara jätteuppdaterad om det han snackar om?

Skrivet av Leoms:

@anon214822: Apple gör så många fel nu att det tar emot att köpa deras hårdvara. Tar bort portar utan anledning, gör datorerna inte uppgraderingsbara eller ens öppningsbara. Specialdesign som inte tål mycket och sedan när deras hårdvara går sönder kostar det mycket hos Apple eller så motverkar Apple tredjepart att reparera även dom datorerna Apple inte längre bryr sig om.

Apple har blivit ett riktigt svinigt företag.

Tycker du överdriver något nu. Tar bort portar utan anledning? Där är ju USB-C-portar – de klarar ”allt” och är framtiden. Datorerna går absolut att öppna. Har själv bytt batteri i en MacBook Pro med limmade battericeller (visst det var bökigt och borde göras lättare, men det gick) . Vad menas med ”specialdesign som inte tål mycket”? På vilket sätt motverkar Apple tredjepart att reparera datorerna?

Tycker också Apple är ute på fel spår gällande en del saker, men känns överdrivet att kalla dem för ”riktigt svinigt företag”. 100% återvunne aluminium i de nylanserade produkterna är låter inte särskilt svinigt.

Visa signatur

• Fractal Design North | ASUS ROG Strix B650E-F | Ryzen 7 7800X3D | Radeon RX 7900 GRE | 64 GB RAM | Windows 11
• Mac Pro (Mid 2010) | 6-Core Intel Xeon ”Westmere” | Radeon RX 5700 XT | 32 GB RAM | macOS 12 Monterey | Windows 10
• MacBook Pro 14" | M2 Max | 96 GB RAM | macOS 14 Sonoma

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av star-affinity:

Edit: inte kommit så långt, men hittills låter det som mycket klagomål för att den inte har nått en helt ny design. Säg det till Lenovo!
Vad är det för fel på designen av Mac mini? Ändra för ändrandets skull?

Tja, nu har jag precis inhandlat en speldator från Lenovo, en hel del för designens skull, men jag förstår vad du menar, jag vet vad Lenovo har för rykte.

Skämt åsido, jag tycker helt enkelt inte om designspråket på Mac mini. Jag gillar att ha snygga prylar omkring mig och mini fyller inte mina krav. Har aldrig varit intresserad av den. Tar onödigt stor plats för vad den innehåller och vad den gör. Det hade gått att göra något mycket bättre design-mässigt om Apple bara bemödat sig. Nu gjorde dom inte det, dom tog den billiga och bekväma vägen att behålla den gamla lådan. Jag är en trogen Apple-kund men för det som mina gamla Mac:ar inte längre klarar, det fixar jag nu med en NUC.

NUC:en inte bara kostar en tredjedel, som jag specar den, den har tredjedelen av volymen och kan lättas gömmas undan tillsammans med sina sladdar. Sedan sparar jag så enormt med pengar på att inte köpa en mini att jag utan vidare kan rationalisera en SSD på 2 TB.

Så Apple verkar inte vilja satsa så mycket på Mac. Sedan är det nog bara en tidsfråga innan dom går över till ARM för Mac. Vidare komer nu Google starkt med Chrome OS som kan bli en dominerande Linux-dist. Så jag ligger lågt med investeringar i Mac:ar närmaste 1-2 åren innan bilden har klarnat lite. Inget bråttom, utanför spel-världen håller datorer i bortåt 10 år numera. Vilket iofs gör att man blir mindre priskänslig, man kan ju ta investeringen på många år.

Permalänk
Skrivet av anon214822:

Tja, nu har jag precis inhandlat en speldator från Lenovo, en hel del för designens skull, men jag förstår vad du menar, jag vet vad Lenovo har för rykte.

Skämt åsido, jag tycker helt enkelt inte om designspråket på Mac mini. Jag gillar att ha snygga prylar omkring mig och mini fyller inte mina krav. Har aldrig varit intresserad av den. Tar onödigt stor plats för vad den innehåller och vad den gör. Det hade gått att göra något mycket bättre design-mässigt om Apple bara bemödat sig. Nu gjorde dom inte det, dom tog den billiga och bekväma vägen att behålla den gamla lådan. Jag är en trogen Apple-kund men för det som mina gamla Mac:ar inte längre klarar, det fixar jag nu med en NUC.

NUC:en inte bara kostar en tredjedel, som jag specar den, den har tredjedelen av volymen och kan lättas gömmas undan tillsammans med sina sladdar. Sedan sparar jag så enormt med pengar på att inte köpa en mini att jag utan vidare kan rationalisera en SSD på 2 TB.

Så Apple verkar inte vilja satsa så mycket på Mac. Sedan är det nog bara en tidsfråga innan dom går över till ARM för Mac. Vidare komer nu Google starkt med Chrome OS som kan bli en dominerande Linux-dist. Så jag ligger lågt med investeringar i Mac:ar närmaste 1-2 åren innan bilden har klarnat lite. Inget bråttom, utanför spel-världen håller datorer i bortåt 10 år numera. Vilket iofs gör att man blir mindre priskänslig, man kan ju ta investeringen på många år.

Jag tänkte så klart på Lenovos bärbara.
Vilken Lenovo-speldator anser du ha snygg design? Ska bli intressant…

I mina ögon är Mac mini absolut en snygg pryl. Mycket tjusigare än en NUC. Har faktiskt en NUC (Kaby Lake) som är Hackintosh:ad och den funkar fint, så inget behov av en Mac mini i nuläget. Håller helt klart med om att välja en 2 TB flashdisk i Mac mini är absurt dyrt. Minnes uppgraderingarna också, men de går ju att göra själv. Håller med om att datorerna håller länge. Är t.o.m.nöjd med spelprestandan datorn i min signatur ger, trots åtta år gammal CPU.

Visa signatur

• Fractal Design North | ASUS ROG Strix B650E-F | Ryzen 7 7800X3D | Radeon RX 7900 GRE | 64 GB RAM | Windows 11
• Mac Pro (Mid 2010) | 6-Core Intel Xeon ”Westmere” | Radeon RX 5700 XT | 32 GB RAM | macOS 12 Monterey | Windows 10
• MacBook Pro 14" | M2 Max | 96 GB RAM | macOS 14 Sonoma

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av star-affinity:

Jag tänkte så klart på Lenovos bärbara.
Vilken Lenovo-speldator anser du ha snygg design? Ska bli intressant…

I mina ögon är Mac mini absolut en snygg pryl. Mycket tjusigare än en NUC. Har faktiskt en NUC (Kaby Lake) som är Hackintosh:ad och den funkar fint, så inget behov av en Mac mini i nuläget. Håller helt klart med om att välja en 2 TB flashdisk i Mac mini är absurt dyrt. Minnes uppgraderingarna också, men de går ju att göra själv. Håller med om att datorerna håller länge. Är t.o.m.nöjd med spelprestandan datorn i min signatur ger, trots åtta år gammal CPU.

Lenovo speldator:

https://www.inet.se/produkt/1978835/lenovo-c730-cube-i5-8gb-2...

I mitt tycke den minst fula i en produktkategori som brukar vara massor med attityd och ingen smak. Mini är inte ful men som jag ser det är det inte särskilt bra industriell design. Det hade gått att göra mycket bättre.

Permalänk
Medlem

@star-affinity: Jag förstår inte heller riktigt hur man gör sig beroende av ett operativsystem, men jag känner folk som har lyckats ganska bra. Och jag kan absolut hålla med om att UI brukar vara bättre på MacOS-appar än ex linux, jag hade inte haft några problem med att hosta upp stålar för att få Sequel Pro på linux exempelvis.

När det kommer till Mac Pro så satte jag nyligen ihop en 2009 Mac Pro till farsan, och den är än i dag riktigt bra efter lite pill. Soptunnan är jag inte riktigt lika imponerad av.

Permalänk
Medlem

Jämfört med Intels NUCar tycker jag den är både dyr och ful. I3 för 10 papp är faktiskt hutlöst.

Permalänk
Medlem

Apple är dyra inte minst sedan växlingskursen gått åt skogen, mac mini 2018 är dyr men viktigt att påpeka som andra gjort att det verkar sitta 65w cpu i dessa...jämfört med nucarnas 28w..en väsentlig skillnad beroende på vad man ska ha dom till.
Antagligen är mac minis i3 snabbare än nucen i7 när alla fyra kärnor får arbeta, mycket beror som sagt vad man ska den till..personligen blire en i5 eller i7 nuc beroende på hur ljudnivån är på i7an...när man nu kan köpa den nya nucen

Visa signatur

jos

Permalänk
Skrivet av bagfalls:

När det kommer till Mac Pro så satte jag nyligen ihop en 2009 Mac Pro till farsan, och den är än i dag riktigt bra efter lite pill. Soptunnan är jag inte riktigt lika imponerad av.

Ja, en Mac Pro från 2009 rullar på. Går att trixa in senaste MacOS på den också om man vill: http://dosdude1.com/mojave/

Skrivet av Ceji:

Jämfört med Intels NUCar tycker jag den är både dyr och ful. I3 för 10 papp är faktiskt hutlöst.

Gillar Intels NUC (har en själv) men tycker absolut att Mac mini är en snyggare manick. Dyr? Ja, kanske. Men som sagt: beror vilken i3:a plus att det blir lite skevt att enbart jämföra processorn. Kanske att Mac mini med sin större låda och nydesignade kyllösning kanske inte fläktar lika hårt som en NUC? Tänker oclså på Apples T2-chipp som tar hand om kryptering m.m. (t.o.m. ”HEVC encoding” tydligen) vilket på pappret borde vara en fördel.

https://appleinsider.com/articles/18/08/08/everything-you-nee...
https://www.macrumors.com/2018/10/30/apples-t2-security-chip-...

Visa signatur

• Fractal Design North | ASUS ROG Strix B650E-F | Ryzen 7 7800X3D | Radeon RX 7900 GRE | 64 GB RAM | Windows 11
• Mac Pro (Mid 2010) | 6-Core Intel Xeon ”Westmere” | Radeon RX 5700 XT | 32 GB RAM | macOS 12 Monterey | Windows 10
• MacBook Pro 14" | M2 Max | 96 GB RAM | macOS 14 Sonoma

Permalänk
Skrivet av bagfalls:

@star-affinity: Just nu använder jag en Macbook Pro med en i7 och ett Nvidia 750M. Jag har två extra skärmar inkopplade, och då ligger den på mellan 76 och 82 grader idle. När processorn väl får arbeta så skjuter den upp till 99 grader och throttlar som satan för att inte brinna upp, och fläktarna simulerar hur det är att jobba på en flygplats.

Min iMac 5K från 2015 med då bästa CPU/GPU-valen har samma problem, den kan inte längre ha någon extern skärm inkopplad vid vanligt bruk eftersom GPU slår i taket. Där har det blivit betydligt sämre värmehållning med åren, för till en början kunde den driva två externa 4K-skärmar utan problem. Funderar på att öppna upp den nu och pastea om CPU/GPU.

Men min MacBook Pro i7 2015 med enkel Intel Iris Pro svettas knappt med två extra 27- och 30"-skärmar inkopplade för närvarande. 45° med inbyggda displayen som går upp till 60° idle med två skärmar.

Skrivet av star-affinity:

Låter inte bra. Men det är alltså unikt för Apples bärbara när det gäller den typen av användning?

En MacBook Pro 15" med i7 och Nvidia 750M sålde jag precis, annars hade jag kunnat kolla vad den låg på för temperatur. Vill inte minnas att det gått så varm, men har heller inte kört två externa skärmar samtidig på den. Visst blåste den som fasen om man drog igång ett tyngre spel, men är väl ett klassiskt fenomen på bärbara. Den PS4 Pro jag har börjar snabbt låta som en flygplats den med när jag spelar Overwatch på den.

Gissar att den är det diskreta grafikkortet som kan driva upp värmen, för det integrerade gör det inte för närvarande för mig (se ovan).

Permalänk
Medlem

@gymrattan: Ser ju ut som att grafiken och processorn delar kylblock så det är mycket möjligt att det är så.

Permalänk
Medlem

Det mest possitiva jag ser, 10GbE....det bör fler tillverkare titta på, INTEL! Vi (eller ja, jag då) vill ha en NUC med 10GbE och nyare prollar

Permalänk
Medlem
Skrivet av star-affinity:

Tycker du överdriver något nu. Tar bort portar utan anledning? Där är ju USB-C-portar – de klarar ”allt” och är framtiden. Datorerna går absolut att öppna. Har själv bytt batteri i en MacBook Pro med limmade battericeller (visst det var bökigt och borde göras lättare, men det gick) . Vad menas med ”specialdesign som inte tål mycket”? På vilket sätt motverkar Apple tredjepart att reparera datorerna?

Tycker också Apple är ute på fel spår gällande en del saker, men känns överdrivet att kalla dem för ”riktigt svinigt företag”. 100% återvunne aluminium i de nylanserade produkterna är låter inte särskilt svinigt.

USB c klarar allt men då måste man ha en påse donglar med sig till datorn för enkla saker som HDMI, mus, nätverkskabel, usb-minne...

Datorn går att öppna med specialskruv. Ram går inte att uppgradera, lika så SSD. Tål inte ens en skvätt vatten. Tangnetbord som är ren skit idag (Har själv en sex år gammal Mac som fungera toppen och är trevligt att skriva på mot dagens skräp) Apple blåser kunder om och om igen, Louis Rossmann på youtube. En dator sa som att dom behövde byta grafikkrets (Som inte hade grafikkort ens utan bara Intels integrerade), moderkortet och något mer för skärmen var svart. Lösningen var att byta en 5 USD kabel. Apple konfiskerar batterier, skärmar m.m. som är orginal från Kina eller reparerade i Kina för att skickas tillbaka och Apple används amerikanska tullen att konfiskera dessa och säga att det är falska produkter. (Bryr mig inte om formulering här som garanterat kommer feltolkas)

Allt är limmat, byta dåligt tangentbord så får man riva loss mängder av små "ribbens" som håller fast tangentbordet istället för skruv.

Sök på Rossmanns kanal för att få mycket matnyttig info.