Copyswede stämmer Telia för utebliven kopieringsavgift

Permalänk
Medlem
Skrivet av VeryMadMeatball:

Så copyswede kräver pengar för att rättighetsinnehavare förlorar pengar... Jag fattar inte riktigt :/

Skickades från m.sweclockers.com

Edit; dubbelpost, hur blir jag av med detta inlägget?

De förutsätter att alla laddar ner olagligt material vilket är en helt jävla idiotisk antagning.

Visa signatur

Windows 10 | AMD Ryzen 9 5900x | RTX 3070 8 gb | 32 GB RAM | 720 GB SSD | 1 TB HDD

Permalänk

1. Copyswede så fjantigt... Hur tänker ni? Eller ja ursäkta ni tänker inte.
2. Frågade ni dagisbarn om namn tips?
3. Ni stämmer Telia? Telenor Fanboys?

Visa signatur

Intel i7 2700k, 7970 3GB, 12GB Dominator GT, 2TB Seagate.

Permalänk
Medlem

Bra idé av copyswede.

Och de som gör rätt för sig får betala mångdubbelt.
Just nu betalar jag för en och samma låt för LP:n, spotifyversionen, någon sorts avgift för mina hårddiskar, telefonen, radio & tv avgift, samt stimpengar för vår butik.

U mad bro?!?!?

Visa signatur

En sann moddare blir aldrig klar.MBY är SWEC SSD Kung!
Har hängt här sedan 2002. Började modda vid P200. Har gröna datafingrar. -Och du undrar hur jag kan veta allt?!?!?

|4700K|HD7970matrix|16Gb|Seasonic x-650|WaterC DDC BIP120+MP-05|

Permalänk
Medlem

Nu får Copysweden fan ta och ge upp. Detta har passerat bortom patetiskt för lång tid sedan..

Permalänk
Medlem

Copyswede kan dra åt helvete... Ursäkta ordvalet

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Japp jag har dyslexi, så häng inte mig pga min grammatik.
CPU: Ryzen 7 5800X || GPU: ASUS ROG Strix RTX3070Ti OC || Moderkort: ASUS ROG Strix X570-F Gaming || RAM: 64GB 3200MHz || CPU kylare: Fractal Design Celsius S24 || Primär HDD: Samsung 980 PRO M.2 1TB

Permalänk
Medlem

Hur kan de ens kräva pengar för enheter som har sålts? Att de vill ha pengar för enheter som säljs från och med nu är i alla fall lite mindre idiotiskt.
Hoppas telia vinner.

Skrivet av GambitSWE:

Betyder detta att alla andra tele-operatörer redan betalat denna avgift till Copyswede, i och med att endast Telia dras inför rätta?

Kan tänka mig att om dom lyckas vinna mot telia kommer de andra börja betala istället för att hålla på med dyra advokater när de ändå troligtvis förlorar. Men är inte direkt påläst eller har koll inom ämnet.

Visa signatur

Ryzen 5 7600
Rx 6650xt
32Gb

Permalänk
Medlem

Inte brytt mig så mycket om copyswede och andra företag/skatter hit o dit, men nu börjar det gå för långt, man blir ju bara less på dem!

Permalänk
Medlem

Hoppas Telia vinner detta så att det blir ett stopp på eländet Copyswede.

Permalänk
Medlem

För att privatkopiera över sin egna köpta musik till en iphone krävs väl en dator? I datorn sitter det rimligtvis en hårddisk, den har man ju redan betalat privatkopieringsavgiften på?

Men det är väl som med allt annat, skatt på skatt, avgift på avgift... SUCK!

Visa signatur

Stationär: R7 3700X - Strix B450-F - 2x16GB DDR4 3200MHz CL16 - RTX 2070 Super - 970 EVO Plus 1TB - 750W 80+ Gold - Fractal Design Define C - BenQ EX3501R
Bärbar: MacBook Pro 13 M1
Mobil: Apple iPhone 12 Pro Max

Permalänk

De som jobbar på Copyswede lyckades aldrig med skolan...

Visa signatur

Intel i7 2700k, 7970 3GB, 12GB Dominator GT, 2TB Seagate.

Permalänk
Medlem

Underbart att det är just iPhone också som man inte ens kan spara vad man vill på utan att verkligen göra sitt bästa. Idioti.

Vad händer egentligen med pengarna som Copyswede snor?

Visa signatur

Spela Swemantle! Du vet att du vill.

Ibland har jag fel, men då är det någon annans fel.

Permalänk
Medlem
Skrivet av lolflakes:

De förutsätter att alla laddar ner olagligt material vilket är en helt jävla idiotisk antagning.

Gör dom? Du vet vad PRIVATkopiering är va? Dom vet vad det är men majoriteten här verkar inte ha en susning utan läser "privatkopiering" som "piratkopiering".

Permalänk
Medlem

Hoppas Telia får rätt!!

Permalänk
Skrivet av jOnÄTÄn:

Kan tänka mig att om dom lyckas vinna mot telia kommer de andra börja betala istället för att hålla på med dyra advokater när de ändå troligtvis förlorar. Men är inte direkt påläst eller har koll inom ämnet.

stäminingen som sådan verkar ju vara att telia har importerat telefoner och därför inte betalat någon avgift för lagrings mediumet i telefonen alltså det lilla flashminnet som du sparar din musik/film etc och nu är lilla copyswede förbannade och tycker telia ska betala retroaktivt på försöljningen som hållit på ett tag.

i det stora hela skulle tex beställa en extern HDD eller vanlig HDD utomlands så behöver du inte betala denna idiot skatt eftersom du köper det utomlands, nu är väll problmetet att copyswede är lite sura att ett företag som Telia gör så här för att kringå copyswedes lilla kopierings avgift något i den stilen

Visa signatur

[CPU: AMD Ryzen 5 5600X@ 4.85GHz ][GPU: ASUS GTX1070TI Strix][MB: Asus ROG Strix B550-F Gaming]
[RAM: G.Skill Aegis 32GB 3000MHz][DAC/Amp: Asus Xonar Essence One]
[Dator Lurar: Sennheiser HD650 & Beyerdynamic DT880 Pro 250Ω]

Permalänk
Medlem

Vet inte om jag ska skratta eller gråta...

Visa signatur

OS: MacOS/ Windows 10 Pro 64-bit MB: ASUS-Z97-A CPU: i7 4790k
NÄTAGG: EVGA SUPERNOVA G2
RAM: 32768 MiB GPU: 1070 FTW Chassi: Fractal Design R4
MBP 13" i5 | 256GB | 16GB RAM | MID 2014

Permalänk
Medlem
Skrivet av LemonIllusion:

Vad händer egentligen med pengarna som Copyswede snor?

Löner till sig själva samt att viss del går till dem som äger verken som kopieras.
http://www.copyswede.se/om-copyswede/distribution-av-ersattni...

Permalänk
Medlem
Skrivet av lolflakes:

De förutsätter att alla laddar ner olagligt material vilket är en helt jävla idiotisk antagning.

Nej, det är piratkopiering, inte privatkopiering.

Tycker vi har haft nog med kommentarer och diskussioner i videor här på Sweclockers om skillnaden mellan de två. Piratkopiering är olagligt, privatkopiering är lagligt. Copyswedes avgift gäller privatkopiering, INTE piratkopiering.

Visa signatur

Case: Hyte Y40 MoBo: Gigabyte Z790 Aorus Elite AX CPU: Intel Core i7 13700k Cooler: Arctic Liquid Freezer II 280mm GFX: Asus GTX 4070 Super Dual OC RAM: 64 GB Corsair Vengeance 6000 MHz SSD: WD Black SN850X 1 TB PSU: be quiet! Pure Power 12 M - ATX 3.0 - 850W Monitor: LG UltraGear 27GP850

Permalänk
Entusiast
Skrivet av Mest:

Kan någon förklara för mig vad "privatkopieringsersättning" är och vad det ska vara bra för?

Det är ett gammalt påfund som STIM och andra intresseorganisationer från musikindustrin lyckades lobba till sig när kassettbanden blev populära. Innan köpte folk sina skivor och spelade dem hemma eller tog med dem till en kompis. Med kassettbanden kunde man helt plötsligt göra en kopia av sin skiva så man kunde ha skivan hemma och kassetten i bilen för att lyssna på sin musik där. Svensk upphovsrättslag säger att det är fullt tillåtet. Man får göra kopior av enskilda verk för privat bruk. Det gäller generellt. Så du får till exempel spara alla bilder du hittar på internet och skriva ut dem och hänga på väggarna hemma utan att någon upphovsrättsinnehavare kan säga ett ord om det. Detta gillade inte STIM med flera för de ansåg att de förlorade pengar på att folk inte både köpte skivan att lyssna på hemma och en kassett för bilen. Då fick de igenom en lag som gav dem rätt att ta ut en avgift för denna imaginära förlust och den så kallade kassettavgiften var född. Först gällde den bara kassettband och videoband vilket ju verkar logiskt då de i princip saknar annan funktion är privatkopiering. Sedan utökades det till CD-ROM och brännbara DVD-skivor vilket var lite mer långsökt. I takt med att folk slutade köpa kassettband och CDROM så fick de börja se sig om efter andra möjligheter till intäkter. Då gick de på mediaspelare vilket ju kan verka legitimt då de ju faktiskt är designade specifikt för privatkopiering. Efter det började de få storhetsvansinne och har gett sig på i princip allt som man kan lagra data på. Hur de får hårddiskar, SSD, minneskort och mobiltelefoner till att vara ett medium som primärt används till privatkopiering är för mig ett mysterium. När de gick på hårddiskar så gick industrin emot. De lyckades på något vis enas utanför domstol vilket betyder att vi inte vet vad de kom överens om. Klart är dock att hårdvaruindustrin fick backa och att avgiften blev ett faktum på i princip allt som man kan lagra data på.

Här har vi paragrafen som Copysweden lever på:

"När en näringsidkare i sin yrkesmässiga verksamhet tillverkar eller till landet inför anordningar på vilka ljud eller rörliga bilder kan tas upp och som är särskilt ägnade för framställning av exemplar av verk för privat bruk, har upphovsmän till skyddade verk som därefter har sänts ut i ljudradio eller television eller som har getts ut på anordningar genom vilka de kan återges rätt till ersättning av näringsidkaren.

Upphovsmännen har dock inte rätt till ersättning, om de tillverkade eller införda anordningarna skall
1. användas till annat än framställning av exemplar av verk för privat bruk,
2. föras ut ur landet eller
3. användas till framställning av exemplar av verk till personer med funktionshinder. Lag (2005:359)."

http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Lagar/Svenskforfatt...

Notera att det står "och som är särskilt ägnade för framställning av exemplar av verk för privat bruk". Tyvärr har Copyswedens minst sagt liberala tolkning av lagtexten inte testats i domstol än. Jag hoppas att Telia tar upp detta istället för att acceptera en skiljedom som alla andra för jag tycker att Copyswedens tolkning måste prövas av en juridisk instans. Privata organisationer ska inte ha tolkningsrätt på lagtext. Det är domstolarnas jobb.

Visa signatur

Q9450, HD4850, 8 GB DDR2 800 MHz, 3x750 GB, Antec 300, Dell 2408WFP, U2410, Qnap TS-419p+ 4x2 TB Samsung F4, Asus UL30A-QX056V, Logitech Z-680, Sennheiser HD380pro, M-Audio FastTrack Pro, Ibanez sa160qm, Ibanez TB 15R, Zoom 505II, Ibanez GSR 200, Ibanez SW 35, Cort AC-15, Squier SD-3 BBL, Yamaha PSR 270, Røde NT1-A, Nikon D200, Nikkor 18-70/3,5-4,5, 70-300VR, 50/1,8, 28/2,8, Tamron 17-50/2,8, 90/2,8, Sigma 30/1,4, SB-800, SB-25, SB-24

Permalänk
Avstängd

hur har dem tillåtelse att göra detta vem står dem bakom?

Permalänk
Entusiast
Skrivet av zzcool:

hur har dem tillåtelse att göra detta vem står dem bakom?

Lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk, Kapitel 2, §26 k-m ger dem laglig rätt att ta ut en avgift för utrustning särskilt ägnad för att framställa exemplar av verk för privat bruk.

Visa signatur

Q9450, HD4850, 8 GB DDR2 800 MHz, 3x750 GB, Antec 300, Dell 2408WFP, U2410, Qnap TS-419p+ 4x2 TB Samsung F4, Asus UL30A-QX056V, Logitech Z-680, Sennheiser HD380pro, M-Audio FastTrack Pro, Ibanez sa160qm, Ibanez TB 15R, Zoom 505II, Ibanez GSR 200, Ibanez SW 35, Cort AC-15, Squier SD-3 BBL, Yamaha PSR 270, Røde NT1-A, Nikon D200, Nikkor 18-70/3,5-4,5, 70-300VR, 50/1,8, 28/2,8, Tamron 17-50/2,8, 90/2,8, Sigma 30/1,4, SB-800, SB-25, SB-24

Permalänk

Helt sjukt! Går detta igenom kommer säkerligen alla andra mobiloperatörer åka på det också plus alla andra enheter. Vad som gör mig rädd är att de ser ut att vilja gå bakåt i tiden på sålda enheter.
Tänk detta scenariot: Copyswade får igenom sin vilja, alla enheter får en avgift, avgiften höjs med valfri summa = alla företag får betala en massa pengar för någonting de inte kände till när de sålde enheterna pga lagen inte fanns och får böter för det i framtiden, WTF!?

Permalänk
Skrivet av Zotamedu:

Lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk, Kapitel 2, §26 k-m ger dem laglig rätt att ta ut en avgift för utrustning särskilt ägnad för att framställa exemplar av verk för privat bruk.

Borde vara smartare att lägga böter på ex apple/samsung osv som producerar telefonerna enligt den beskrivningen inte kunden som köper en telefonen.

Permalänk
Inaktiv

Jag håller tummarna för att Telia kör över CopySwede ordentligt...

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av Zotamedu:

Det är ett gammalt påfund som STIM och andra intresseorganisationer från musikindustrin lyckades lobba till sig när kassettbanden blev populära. Innan köpte folk sina skivor och spelade dem hemma eller tog med dem till en kompis. Med kassettbanden kunde man helt plötsligt göra en kopia av sin skiva så man kunde ha skivan hemma och kassetten i bilen för att lyssna på sin musik där. Svensk upphovsrättslag säger att det är fullt tillåtet. Man får göra kopior av enskilda verk för privat bruk. Det gäller generellt. Så du får till exempel spara alla bilder du hittar på internet och skriva ut dem och hänga på väggarna hemma utan att någon upphovsrättsinnehavare kan säga ett ord om det. Detta gillade inte STIM med flera för de ansåg att de förlorade pengar på att folk inte både köpte skivan att lyssna på hemma och en kassett för bilen. Då fick de igenom en lag som gav dem rätt att ta ut en avgift för denna imaginära förlust och den så kallade kassettavgiften var född. Först gällde den bara kassettband och videoband vilket ju verkar logiskt då de i princip saknar annan funktion är privatkopiering. Sedan utökades det till CD-ROM och brännbara DVD-skivor vilket var lite mer långsökt. I takt med att folk slutade köpa kassettband och CDROM så fick de börja se sig om efter andra möjligheter till intäkter. Då gick de på mediaspelare vilket ju kan verka legitimt då de ju faktiskt är designade specifikt för privatkopiering. Efter det började de få storhetsvansinne och har gett sig på i princip allt som man kan lagra data på. Hur de får hårddiskar, SSD, minneskort och mobiltelefoner till att vara ett medium som primärt används till privatkopiering är för mig ett mysterium. När de gick på hårddiskar så gick industrin emot. De lyckades på något vis enas utanför domstol vilket betyder att vi inte vet vad de kom överens om. Klart är dock att hårdvaruindustrin fick backa och att avgiften blev ett faktum på i princip allt som man kan lagra data på.

Här har vi paragrafen som Copysweden lever på:

"När en näringsidkare i sin yrkesmässiga verksamhet tillverkar eller till landet inför anordningar på vilka ljud eller rörliga bilder kan tas upp och som är särskilt ägnade för framställning av exemplar av verk för privat bruk, har upphovsmän till skyddade verk som därefter har sänts ut i ljudradio eller television eller som har getts ut på anordningar genom vilka de kan återges rätt till ersättning av näringsidkaren.

Upphovsmännen har dock inte rätt till ersättning, om de tillverkade eller införda anordningarna skall
1. användas till annat än framställning av exemplar av verk för privat bruk,
2. föras ut ur landet eller
3. användas till framställning av exemplar av verk till personer med funktionshinder. Lag (2005:359)."

http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Lagar/Svenskforfatt...

Notera att det står "och som är särskilt ägnade för framställning av exemplar av verk för privat bruk". Tyvärr har Copyswedens minst sagt liberala tolkning av lagtexten inte testats i domstol än. Jag hoppas att Telia tar upp detta istället för att acceptera en skiljedom som alla andra för jag tycker att Copyswedens tolkning måste prövas av en juridisk instans. Privata organisationer ska inte ha tolkningsrätt på lagtext. Det är domstolarnas jobb.

Inlägg som den här borde hamna på första sidan automatiskt! bra inlägg!!

Visa signatur

Gaming: Asus P8P67, Intel i5-2500k, Asus 7970 DCII, 8gb ram, 300gb velociraptor
Server: Asus Rampage II, Intel i7-980x, 6970 ref, 30gb ram, SASUC8I + 8st 2tb diskar + 1st 128gb SSD

Permalänk
Medlem

Låt pajkastningen börja... i onödan...

Visa signatur

Desktop: MSI MPG X570 GAMING PLUS, AMD Ryzen 9 5950X, Be Quiet Dark Rock Pro 4, 32GB G.Skill Trident Z RGB 3200,
ASUS ROG STRIX GeForce GTX 1080 8GB GAMING, Samsung 970 EVO Plus 500GB
Notebook: Macbook Pro 14" M1 Pro

Permalänk
Medlem
Skrivet av nothingtoxic:

klart det finns, finns säkert lika mycket som PRIVATkopierar som PIRATkopierar men klart att sjunkit då större delen av folk skaffat smar telefoner osv men tror att den privata kopieringen finns kvar dock inte med lika stor utsträckning som den var för.

privatkopiering behöver dock inte bara betyda att du koipierar en skiva och ger den till någon familje medlem det är ju även ifall du gör egna backups på skivor eller annan lagrings media för dig själv

Exakt. Varför ska vi betala för privatkopiering överhuvudtaget?
Jag har ju liksom betalat för skivan och vill jag göra backup ifall den blir repig
ska jag få göra det utan att betala extra. Sen betalar vi väl avgift för DVD/Blu-ray filmer med?
Varför gör vi det när det står att det inte är okej på baksidan av fodralet, detta från dom som
faktiskt äger skiten? Finns ingen logik i att jag betalar en kopieringsavgift för material
som är kopieringsskyddat. Synd att det inte går att stämma dom för sådant då
det inte handlar om vem som har rätt eller fel utan den som har mest pengar.

Permalänk
Medlem

Jag satt igår och ritade 1or och 0or i sanden med en pinne. Fick en dålig magkänsla och smått panik när jag insåg att detta kanske kan användas för privatkopiering. Tror ni jag kunde sova inatt med rädslan över vad Copyswede skulle göra om de fick reda på denna finkorniga lagringslösning?

Om politikerna bara kunde lyssna lite snabbt så hade snabbt kunnat ta bort både CopySwede och Radiotjänst och gjort folket glada. Grundtanken var bra men båda är så korrupta att de inte är värda att rädda.

Visa signatur

System: CPU: AMD Ryzen 9 3900X, MB: Gigabyte X570 Aorus Elite, Minne: Corsair 32GB DDR4 3200MHz, GPU: Asus GeForce RTX 2080 Super ROG Strix Gaming OC

Permalänk
Medlem

Varför just iPhone? alla smarta telefoner har ju lagringsutrymme, CopySwede har tyvärr inte mkt bakom pannbenet.

Visa signatur

Save us from fate, save us from hate. Save ourselves before it's too late

Permalänk
Skrivet av kent2:

Bra idé av copyswede.

Och de som gör rätt för sig får betala mångdubbelt.
Just nu betalar jag för en och samma låt för LP:n, spotifyversionen, någon sorts avgift för mina hårddiskar, telefonen, radio & tv avgift, samt stimpengar för vår butik.

U mad bro?!?!?

Du glömde väl SAMI - Svenska Artisters och Musikers Intresseorganisation... - fick vi betala när vi hade lunchrestaurang.. - blodsugare, är vad de är..

Visa signatur

PC: GeForce GTX 1080 Ti / GeForce GTX 560 TI / i7 4770K / 32GB / 1TB SSD+1.4TB / Bluray / 27".
Laptop A: ASUS N56VJ / GeForce GT 635M 2GB / i7 3630QM / 8GB / 960GB SSD / Bluray. // Laptop B: Dell XPS 13 (9380) / i7 8565U / 16 GB / 256GB M.2.
Server: GeForce GT 710 / Ryzen 5 1600 / 16GB / 250GB M.2 SSD+9,5TB / RDC-Controlled.
Additional Storage: 28,5TB.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Macke074:

Jag ha Telia men skulle aldrig vilja beställa en Äppelskrutt o ha i min ficka för de bli så kladdigt. Jag föredrar hellre Samsung.

Vad har detta med ämnet att göra? Gå trolla på idg istället..