AMD Ryzen 3 "Matisse" – Zen 2 på 7 nanometer

AMD:s bärbara processorlansering kan ses som en periferinyhet jämfört mot det "alla" väntade och hoppades på skulle visas upp. När bolaget för första gången under sin 50-åriga historia intog stora scenen på CES tog de tillfället i akt att ge en försmak av vad som komma skall – arkitekturen Zen 2 på 7 nanometer.

Screenshot (71).png

scen demonstrerade AMD ett tidigt exemplar av "Matisse", som således tar vid efter dagens Pinnacle Ridge. Processorn med 8 kärnor och 16 trådar jämfördes mot Intels flaggskepp Core i9-9900K i Cinebench 15, där de båda fick mer eller mindre exakt samma resultat. Detta med klockfrekvenser som väntas bli högre till lansering, men vilka frekvenser processorn kördes i valde AMD att inte berätta.

AMD demonstrerar Ryzen 3 "Matisse" med 8 kärnor och 16 trådar

Mer imponerande än att AMD lyckades matcha Intel med samma antal kärnor i ett populärt syntetiskt test var strömförbrukningen. Systemet i helhet från Intel drog omkring 180 W medan AMD:s dito landade på 133 W – en rejäl skillnad på 47 W. Detta bör innebära att AMD har utrymme att skruva upp frekvenserna ett antal hundra megahertz (MHz) utan att strömförbrukningen slår i taket.

När VD:n Lisa Su visade processorn utan värmespridare framgick att den har en liknande design som kommande serverprocessorn "Rome". En större krets tillverkad på en äldre 12/14-nanometersteknik flankerades av en så kallad "chiplet" med åtta kärnor.

amd-2.jpg

Av bilderna att döma finns det plats för ytterligare en "chiplet", vilket skulle innebära upp till 16 kärnor för sockel AM4. Istället för att dementera eller ligga lågt tog AMD fasta på spekulationerna och antydde friskt om fler än 8 kärnor, vilket mer eller mindre bekräftar tidigare rykten.

Den nya arkitekturen på 7 nanometer flankeras av stöd för PCI Express 4.0, som dubblerar bandbredden mot PCI Express 3.0. Samtidigt började AMD delge fler detaljer om plattformen och kompatibilitet, det senare i synnerhet viktigt för många entusiaster som hoppas på uppgradering utan att byta ut sina moderkort.

Vi pratar Ryzen 3000-serien med AMD – Zen 2 och 7 nanometer

AMD kommer fortsatt använda sockel AM4 med Ryzen 3000-serien och garanterar stöd med samtliga av dagens moderkort med styrkretsar i 400-serien – B450 och X470. Med andra ord ska alla tillverkare släppa uppdateringar av sina BIOS/UEFI för dessa modeller.

Test.jpg

Sett till första generationens AM4-moderkort med 300-seriens styrkretsar är läget mer osäkert. AMD menar att kompatibilitet rent krasst finns, men att det är upp till partnertillverkare att implementera stödet. Detta förutsätter då att modellerna lever upp till AMD:s specifikationer och krav, som skruvades upp i och med lanseringen av Ryzen 2 och 400-seriens styrkretsar.

När det kommer till PCI Express 4.0 är det givet att detta stöds av framtida moderkort med sockel AM4 och styrkretsar i 500-serien. Stödet går dock att lägga till med befintliga moderkort ur 300- och 400-serierna, förutsatt att ledningsbanorna från sockel till PCI Express-anslutningen inte är längre än 15 centimeter.

Lanseringen av Ryzen 3000-serien för sockel AM4 ska äga rum till sommaren och släpps tillsammans med nya styrkretsar i 500-serien.

Läs mer om Zen 2 på 7 nanometer: