När Lisa Su äntrade scenen på CES 2019 var det ett självsäkert AMD som visade ansiktet. Från smärre katastrofer som arkitekturen Bulldozer så är AMD återigen på banan, inte minst tack vare arkitekturen Zen. SweClockers är på plats under CES 2019 och passar på att tala med AMD.

Bolaget trycker på att 2018 blev ett mycket framgångsrikt år, där Ryzen 2000-serien gjort bra ifrån sig. Orsakerna stavas delvis god prestanda och vettiga priser, men samtidigt nämner AMD att Intels kapacitetsproblem varit en oväntad gåva. Problemen lät nämligen AMD knipa många kunder ifrån Intel.

På CES 2019 blickar dock AMD fram mot det nya året, och rivstartar direkt med ett tidigt ingenjörsexemplar av Ryzen 3 "Matisse". Processorserien bygger på Zen 2, vilken kommer med förbättrad IPC och högre klockfrekvenser till lägre strömförbrukning. Nämnvärt är att frekvenserna är långt ifrån spikade.

På scen slår det åttakärniga ingenjörsexemplaret med nöd och näppe Intel Core i9-9900K i populära Cinebench, där strömförbrukningen uppskattats till omkring 75 watt. Detta kan jämföras mot Intels 125 watt.

Bragden görs möjlig av både kraftigt omarbetad arkitektur rent designmässigt, men även TSMC:s pinfärska tillverkningsteknik på 7 nanometer är avgörande. Processen innehåller dock fler steg än tidigare och är inte helt gratis, varpå AMD valt att bryta ut I/O-delen med PCI Express, SATA och liknande till en separat krets.

Denna tillverkas istället på välbeprövade 12/14 nm, medan processorkärnorna huseras på en mindre krets tillverkad på 7 nm. Dessa monteras sedan på ett substrat, där AMD:s egenutvecklade gränssnitt sköter kommunikationen. Intressant nog finns det tydliga monteringspunkter för en till processorkrets, något som öppnar för 16 kärnor på konsumentplattformen AM4.

Tveksam kompatibilitet för 300-seriens styrkretsar på AM4

Hur det blir med det i praktiken återstår dock att se, där dubblerat antal kärnor mot de första Ryzen-serierna kan ställa till det för äldre moderkort. Beroende på hur strömmatningen dimensionerats och hur törstiga de eventuella modellerna blir kan kompatibiliteten med exempelvis 300-seriens moderkort bli tveksam.

Något som stärker uppgifterna är att AMD inte kräver kompatibilitet för Ryzen 3 på äldre moderkort ut 300-serien. Detta då tillverkarna avslutat sin produktion. AMD hävdar å sin sida att kompatibilitet rent krasst finns, men att det är upp till partnertillverkare att implementera stöd. Företagets 400-serie är dock garanterad stöd.

I samband med lanseringen av Ryzen 3 väntas även 500-seriens styrkretsar se dagens ljus, där avslöjandena dessvärre är sparsmakade. Vad som är känt är dock att PCI Express 4.0 kommer att finnas tillgängligt på plattformen, vilket innebär att AMD blir först ut med det nya gränssnittet.

► Läs allt från #ces-2019

Rent konkret innebär standarden att bandbredden per kanal dubbleras till 2 GB/s, vilket ger 64 GB/s för en fullskalig PCI Express x16-anslutning. Nämnvärt är att tidigare moderkort ur 300- och 400-serierna kan få stöd för standarden via en uppdatering, förutsatt att ledningsbanorna till anslutningen inte är för långa.

Lanseringen av både Ryzen 3000-serien och tillhörande moderkort utrustade med 500-seriens styrkretsar är planerad till sommaren 2019.

Läs mer om AMD och Intel: