Identifiera och åtgärda problem

Höga pingtider eller mycket jitter kan orsakas av problem som antingen ligger på operatörssidan eller i det lokala nätverket. Första steget mot att lösa problemet är därför att identifiera var det uppstår. Det görs genom att jämföra mätvärdena från datorn med mätvärdena som ges vid mätning från routern, det vill säga den del av hemnätverket som är närmast operatörssidan.

Tips! Ifall routern saknar ett inbyggt pingverktyg kan motsvarande mätning göras genom att ansluta en dator direkt till det inkommande nätverksuttaget eller modemet. Ifall modemet har en inbyggd routerfunktion bör modemet sättas i bryggat läge när mätningen görs.

Identifiera problemkällan

Ifall mätvärdena från routern är ungefär desamma som från datorn ligger problemet på operatörssidan. Sådana problem kan endast operatören åtgärda. Ifall mätvärdena däremot skiljer sig är det en tydlig indikation på att problemet orsakas av det lokala nätverket.

Jämförelse av pingtid och jitter mellan dator och router

Jämförelse av ping och jitter mellan dator och router.

Identifiera och åtgärda problem i det lokala nätverket

Problem med det lokala nätverket kan i sin tur bero på två saker. Det kan dels bero på anslutningen till den enskilda datorn och det kan dels bero på belastningen. Om problemet med höga pingtider eller mycket jitter sker oberoende av hur nätverket används i övrigt, det vill säga att problemet är konsekvent, bör anslutningen till nätverket undersökas närmare.

Vid Wifi-anslutning är det viktigt att både routern och datorn använder moderna nätverksprodukter, men viktigast av allt är avståndet. Om avståndet mellan dator och router är för långt bör en accesspunkt anslutas och placeras närmare datorn.

Om problemet däremot är inkonsekvent beror det troligtvis på att nätverket är underdimensionerat. Ett tydligt exempel på detta är om problemet uppstår när någon annan i nätverket strömmar media eller laddar ned stora filer. Dessa problem kan ofta åtgärdas med routerns inbyggda QoS-verktyg (Quality of Service). Det låter routeradministratören prioritera upp specifika tjänster, till exempel ge spel högre prioritet än annan trafik som inte är lika realtidskritisk, som videostreaming.

QoS-funktion i Asus-router

QoS-funktion i Asus-router

Hur QoS-verktyget fungerar och konfigureras varierar mellan olika routermodeller. Vissa routermodeller låter exempelvis administratören prioritera upp enskilda klienter, specifika datorer eller andra uppkopplade enheter, oberoende av vad de belastar nätverket med. QoS och trafikprioritering kan dock inte lösa problem som orsakas av dålig anslutning.

Tips i forumet

Problem med pingtider och jitter är som tidigare nämnts ett av forumets mest omdiskuterade ämnen. Om du som läsare söker efter "ping" får du fyra sökresultatssidor med trådar från bara i år. Där finns många goda råd att ta del av från andra som har haft samma problem och befunnit sig i liknande situationer.