Tidigare under året lanserade telefonmakaren Samsung sitt senaste flaggskepp Galaxy Note 8, vilket är uppföljaren till 2016 års Galaxy Note 7. Kort efter att företaget öppnat upp för förbokningar i USA meddelade de att den nya modellen slagit förbokningsrekord.

Läs testet av Samsung Galaxy Note 8 hos 99.

Kort efter att den även lanserats i Sverige testas nu Samsung Galaxy Note 8 av SweClockers syskonsajt 99, som förutom telefonen även gör en genomgång av Samsungs docka Dex.

Samsungs senaste modell beskrivs som det bästa alternativet på Android-marknaden just nu, med en skärm som ligger ett snäpp över samtliga övriga telefoner oavsett operativsystem. Även kameran är i toppklass och kan mäta sig med den hos Iphone 8 Plus och stundtals även överträffa den.

Trots hårdvara och prestanda som ligger i toppen dras dock Galaxy Note 8 med mjukvaruproblem, bland annat med dåligt flyt i gränssnittets animationer. Detta beskrivs som extra märkbart när applikationsmenyn öppnas och stängs, något som exempelvis den klenare konkurrenten Oneplus 5 inte lider av.

När det kommer till Samsungs docka Dex fungerar denna så att telefonen placeras i dockan och övergår då till en skrivbordsmiljö som liknar den hos Chrome OS-system. Dockan kan sedan kopplas till en datorskärm, vilket gör att den fungerar som en vanlig skrivbordsdator. Dockan har även USB Type-A-ingångar som möjliggör användandet av tangentbord.

Även denna dras med vissa problem, där exempelvis vissa applikationer inte fungerar optimalt eller över huvud taget. Vardagliga användningsområden som att fotografera eller ta samtal blir också lite omständligt då telefonen måste kopplas ur varje gång detta ska göras. Som helhet beskrivs dock Dex som ett välkommet tillskott för hemanvändare, men för professionellt bruk är mjukvaran ett stort hinder.

Samsung Galaxy Note 8 finns tillgänglig nu i färgerna svart, grå, guld och blå och har ett rekommenderat pris på 9 999 kronor.