Fjolårets Galaxy Note 7 från Samsung var en telefon som av många såg ligga i teknisk framkant, men återkommande problem med överhettande batterier gjorde att modellen fick dras tillbaka helt. Nu stryker Samsung ett streck över detta och lanseras uppföljaren Galaxy Note 8.

Paradnumret är i vanlig Galaxy Note-ordning en stor skärm, som nu går upp till 6,3 tum och täcker 83 procent av telefonens framsida. Likt Galaxy S8-serien använder skärmen en Super AMOLED-panel med bildförhållandet 18,5:9 med upplösningen 2 960 x 1 440 pixlar, vilket ger 523 pixlar per tum (PPI).

Den stora skärmen ger måtten 162,5 x 74,8 x 8,6 millimeter, vilket enligt Samsung inte är ett hinder för att använda Galaxy Note 8 med en hand. Detta kan jämföras mot 6,2-tummaren Galaxy S8+ på 159,5 x 73,4 x 8,1 millimeter. Telefonen väger in på 195 gram, upp från 173 gram för Galaxy S8+.

Invändigt återfinns samma systemkrets som Galaxy S8-serien, vilket på den svenska marknaden innebär Samsungs egenutvecklade Exynos 8895 tillverkad på 10 nanometer. I denna huserar fyra kraftfulla kärnor Exynos M2 på 2,3 GHz samt fyra strömsnåla Cortex-A53 på 1,7 GHz och grafikdelen ARM Mali-G71.

Mängden systemminne går upp från 4 till 6 GB LPDDR4 och lagringsutrymmet är 64 GB, vilket kan utökas med ett Micro SD-kort. På trådlös front har telefonen stöd för 802.11ac, Bluetooth 5.0 och 4G/LTE Category 16, som ska erbjuda hastigheter i Gigabit-klassen eller omkring 1 000 Mbps.

På baksidan återfinns Samsungs nya Dual Camera, som namnet avslöjar en dubbel uppsättning kameramoduler. Den ena är en vanlig vidvinkellins, medan den andra är en telefotolins med stöd för två gånger optisk zoom. Det här möjliggör bland annat ändring av bakgrundens skärpedjup i efterhand. Upplösningen för duon är 12 megapixlar och både stödjer optisk bildstabilisering.

En annan paradgren för Galaxy Note-serien är pennan. Nya S Pen kan bland annat användas för att ta anteckningar samtidigt som ett samtal pågår eller när skärmen är låst och för att bläddra vidare när det är mycket att skriva. En annan finess som lyfts fram är möjligheten att rita svar till sina vänner.

Ett annat fokusområde är Samsung Dex som gör det möjligt att docka telefonen till en skärm och i praktiken göra den till en dator. Här talar Samsung om fortsatta förbättringar inom främst mjukvara och applikationer, där ett exempel är att användaren kan redigera bilder i Adobe Lightroom samtidigt som deltagare i en videokonferens kan se bilden.

Samsung har även arbetat på att förbättra röstassistenten Bixby, som nyligen lanserats i Sverige. Nu kan användare bland annat ge komplexa röstkommandon i flera steg eller säga saker som god natt, varpå den aktiverar stör ej-läget, sätter väckarklockan och ställer in ett mer behagligt skärmläge.

Samsung Galaxy Note 8 lanseras med Android 7.1.1 "Nougat" och sett till andra finesser märks IP68-certifiering för vatten- och dammresistens, trådlös laddning, NFC och MST för betalningar via exempelvis Samsung Pay. Sett till anslutningar märks en USB Type-C och 3,5 mm för hörlurar. Batteriet har en kapacitet om 3 300 milliamperetimmar, ned från 3 500 för Galaxy S8+.

Samsungs nya fanbärare blir tillgänglig för förbeställning den 13 september till det rekommenderade priset 9 999 kronor. Galaxy Note 8 släpps i färgerna svart, grå, guld och blå.