Framtiden

Som vi har konstaterat kan verkningsgraden höjas ännu mera i nätaggregaten. Det finns dessutom metoder att höja verkningsgraden totalt i en större datoranläggning, nämligen med likströmsmatning. Det är på väg in i vissa datorhallar, men ännu har få vågat ta steget fullt ut.

Får man vara lite filosofisk kan man konstatera att växelspänning egentligen inte behövs i våra vägguttag längre. Det allra mesta vi har hemma klarar sig lika bra på 230 volt likspänning. Växelspänningen är väldigt bra för den kan transformeras upp och ned, men eftersom allting har switchaggregat idag, behövs detta inte. Det är dessutom effektivare att överföra höga effekter långa sträckor med likspänning, så kallad HVDC-överföring, och det gör Vattenfall redan när man säljer kraft till eller köper kraft från länder som inte är synkrona med det svenska elnätet. Synkroniseringskravet är egentligen en relik.

hvdc.jpg

HVDC-utrustning i megavoltklassen. Bildkälla: Siemens.

Växelspänningen har dock en annan fördel som inte går att bortse ifrån. En transformator har inga halvledare och går ytterst sällan sönder. Det är en otrolig skillnad i tillförlitlighet mellan ett switchaggregat och en enkel järnkärnetransformator och ännu så länge håller transformatorerna högre verkningsgrad. Så länge det förhållandet gäller, kommer det svenska kraftnätet alltjämt att utnyttja växelspänning.