Myter om kondensatorer

Är japanska kondensatorer bättre än andra? Eller är det bara mytbildning, precis som inom Hifi, där apparater med stämpeln "high-end" kan få penningstinna mytomaner att lägga ut hur mycket som helst på något som egentligen bara är mumbo jumbo. Men det är high-end, polerad metall, mahogny, syrefri koppar och högtalarkablar skärmade med tungt vatten.

Sprängd kondensator.jpg

Sprängd elektrolytkondensator.

Nej, här finns en hållbar bakgrund, även om historien varierar en smula beroende på vem som berättar. Moderkort med uppsvällda kondensatorer har vi alla upplevt och vill helst inte uppleva igen.

En kondensatorforskare som arbetade på ett japanskt företag, sade upp sig och började på en taiwanesisk elektroniktillverkare. När han gick sin väg tog han med sig formeln för det japanska företagets nya lågresistiva, vattenbaserade, billiga elektrolyt. Det taiwanesiska företaget började tillverka kondensatorer enligt den nya formeln och trivdes bra med det.

År 2002 stal några taiwanesiska anställda formeln igen och sålde till andra taiwanesiska företag. Men de glömde en ingrediens och utan denna tenderade kondensatorerna att koka över och torka ut. Den förväntade livslängden låg någonstans kring 18 år, men piratkondensatorerna började koka över efter endast 18 månader. Det var kondensatorer av märkena Tayeh, JPCON och GSC och ett antal Noname-pirater, och bland de hårdast drabbade fanns Dell, HP och Apple.

Polymerkondesatorer.jpg

Polymerkondensatorer är mycket mindre än våtelektrolyter och saknar spränganvisningar.

Numera är det där överspelat, då industrin i stort slutat med våtelektrolyter och gått vidare med polymerkondensatorer utan flytande innehåll. De flesta tillverkarna av moderkort är för länge sedan uppe ur detta mörka hål. Numera ska du titta efter varumärken som "Ultra Durable", "Solid Core", "Solid Polymer" och "Conductive Polymer Solid Capacitor”.

Numera hävdar de flesta moderkortstillverkarna att deras polymerkondensatorer är bäst på allt det där som elektrolyterna också var bäst på: låg serieresistans, höga rippelströmmar, lång livslängd, höga temperaturer. Och så slänger de in argumentet om "japanskt" bara för att. Polymerkondensatorer görs på andra ställen också, exempelvis Kina. Se Alibaba.com.

Fast se upp med de som annonserar om "Solid State Capacitors"... Halvledande?

Någonting som ingen kondensator i världen kan råda bot på är dåligt konstruktionsarbete. Oavsett hur bra komponenten är, klarar den sig inte länge om den överbelastas, överhettas eller drivs för hårt på andra sätt. Men det är mera snålhet från apparattillverkaren. Då spelar kondensatorns nationalitet ingen roll.