Streaming

Att streama sitt spelande över nätet har aldrig varit större, och fenomenet lär knappast minska i popularitet inom den närmsta tiden. Därför tänkte jag göra ett snabbtest av just streaming på Gamer Xtreme a70.

Ha i åtanke att jag aldrig streamat innan, så det är mycket möjligt att jag gör helt fel på både det ena och det andra, eller att mina tester inte är särskilt relevanta i praktiken.

komplett-gamer-xtreme-a70-obs-settings-output.png

Nåväl, man kan alltid försöka. Med OBS Studio installerat och konfigurerat efter bästa förmåga provade jag att dra igång en livesändning mitt under brinnande världskrig för att försöka bedöma hur spelprestandan påverkades.

Då vi förfogar över AMD:s senaste flaggskeppsprocessor med åtta kärnor och sexton trådar valde jag att koda videoströmmen med x264 på CPU:n och inte med NVENC på GPU:n. Det förstnämnda är kvalitetsmässigt att föredra om datorn orkar med det, och det verkar onekligen lovande sett till SweClockers tester av Ryzen 7 1800X.

Resultatet presenteras i form av två videoklipp, vilka laddades ner från Twitch i efterhand och därför bör spegla precis vad min stora skara av hängivna fans såg under själva streamandet. Märk väl att dessa kodats om ytterligare en gång av Youtube.

Först provade jag att streama i 1 920 × 1 080 pixlar i 60 fps med progressiv skanning) och 6 Mbit/s, vilket såvitt jag förstår är det högsta en vanlig medlem har att tillgå på Twitch.

Sedan ville jag se hur streamens kvalitet påverkade spelprestandan, så inför nästa omgång gick jag ner till 1 280 × 720 i 60 fps och 4 Mbit/s.

Kontentan är att det fungerar helt okej – minst! En van streamer kanske kan konfigurera OBS på ett bättre sätt, och många tycker säkert att de bildfrekvenser som produceras i videoklippen ovan räcker gott och väl. Underskatta inte skadorna som flera års spelande i 144 Hz ger upphov till.

Det är nog allt jag vågar säga om streaming. Min ödmjuka förhoppning är att det kanske åtminstone kan ge någon liten uppfattning.