Cooler Master V10

Egenskap

Värde

Tillverkare

Cooler Master

Modell

V10

Dimensioner (HxBxD)

161 × 130 × 237 mm

Vikt

1 200 gram

Material

Koppar, aluminium

Fläkt(ar)

2x120 mm, inbyggda

Fläkthastighet

Max 2 400 RPM, PWM-kontrollerade

Kompatibilitet

Intel sockel 1366, 1156 och 775, AMD sockel AM2/AM2+/AM3

Kylpasta

Medföljer

Konstruktion

10 heatpipes och integrerad TEC

Pris

Cirka 1 100 kr inklusive moms

Cooler Master är en gigant på marknaden och företaget tillverkar allt från nätaggregat till chassin och musmattor. V10 är ett försök att kombinera peltierelement med traditionell luftkylning för att nå lägre temperaturer.

Cooler Master V10 är en gigantisk klump som väger modiga 1,2 kilo. Modellen har två kyltorn med varsin fläkt, ett stående och ett liggande över minnesplatserna.

Tillverkaren har valt att kapsla in hela konstruktionen i ett plastskal för att bättre kunna leda luftflödet. Gigantiskt plus för att den liggande fläkten blåser rakt ner över minnesplatser och moderkortskretsar.

Bottenplattan är inte blankpolerad men jämn och fin. Cooler Master har inte förapplicerat någon kylpasta, en liten klick följer dock med bland tillbehören.

Bredvid bottenplattan sitter ett peltierelement på 70 watt anslutet till en egen platta. I korthet är det en anordning som med hjälp av ganska mycket elektricitet gör ena sidan kall och andra varm, något som kan utnyttjas vid kylning.

Cooler Master skickar med fästen för alla populära socklar från både Intel och AMD. Medföljer gör också en liten klick kylpasta som lagom räcker till en montering.

Monteringen av V10 är relativt enkel även om blotta storleken på kylaren ställer till med visst besvär. Precis som med övriga testdeltagare används en egen bottenplatta tillsammans med en fästram som håller konstruktionen stadigt på plats. Trots den massiva storleken täcker inte kylaren några omgivande platser då den till största delen svävar ganska högt upp.

De båda 120-millimetersfläktarna ansluts genom en grenkontakt till moderkortets PWM-kompatibla fläktplats. Peltierelementet får egen ström genom en separat molexkontakt. Fläktarna har inbyggda röda LED-lampor som ger ifrån sig ett ganska diskret sken.