För den som inte hållit sig uppdaterad gällande nya aktörer på den nordiska hårdvarumarknaden kan namnet Montech låta främmande. I vår del av världen har deras produkter inte saluförts under någon längre period men de har redan hunnit etablera sig som en tillverkare som strävar efter att kvalitet och lågt pris ska gå hand i hand.

Montech-MKey-1.jpg

Testlabbet har under senaste månaden provkört företagets första tangentbord både för nöje men även känt på hur de är att arbeta med. Kortfattat kan jag dock redan här säga att det är två riktigt trevliga tangentbord.

Välbyggd och tung

Jag har kikat närmre på Mkey både i TKL utförande samt i fullstor variant och redan när jag packar upp dem ut kartongen är det tydligt att Montech lagt stor vikt (hehe) vid vikten. Tangenborden är tunga där TKL-varianten väger in på 1335 gram medan den fullstora istället är 1563 gram tung.

Skärmbild 2023-11-27 101232.jpg

Sprängskiss över insidan på Mkey.

Vikten förklaras av den mängd lager i olika material som tangentbordet är konstruerad av som är på plats för att hämma resonans och ge ett tillfredställande anslag.

Montech-MKey-2.jpg

MDA-profil på tangenterna.

Själva tangenterna är tillverkade i PBT och ger ett gediget intryck. De känns robusta och hållbara. De är konfigurerade i en MDA-profil vilket innebär att tangenterna är något kurvade och rundade.

Skärmbild 2023-11-27 102521.jpg

Många av extrafunktionerna är bundna till kombinationer som inte är tryckta på tangentbordet utan kräver en kik i manualen för att komma underfund med. Vidare går det använda den lilla ratten på tangentbordet för att styra diverse olika funktioner som belysning eller volym på datorn. Vridreglaget ger distinkt och tillfredställande feedback när det vrids och är riktigt trevlig.

Montech-MKey-13.jpg

Vridreglaget är riktigt trevligt att använda.

Switcharna som finns tillgängliga är av typen GateronG Pro 2.0 i brunt, rött eller gult utförande. De jag har fått testa är bruna och röda, det ska dock sägas att att switcharna är hotswap och går att byta till valfria. Switcharna är smorda från fabrik och sitter monterade på en solid ram i metall.

"Det både känns och låter helt rätt"

Förpackningen är relativt spartansk men man får med det viktigaste i form av verktyg för att ta loss tangenter och brytare, USB-kabel samt extra tangenter med tryck på. Montech har för att hålla nere på priset sparat in här och där. Förpackning och tillbehör är en av de sakerna.

Användning

Hur är då Montechs Mkey att faktiskt använda till vardags? Kortfattat så är det ett två stycken väldigt trevliga tangentbord. Vi bör dock börja i änden med vad jag har att anmärka på. Till att börja med har jag inte fått mjukvaran att fungera alls. Alltså den kan inte identifiera att jag har tangentbordet inkopplat.

Skärmbild 2023-11-27 150657.jpg

Mjukvaran vill inte vara med.

Det spelar ingen roll hur många gånger jag ominstallerar, startar som administratör, testar olika USB-portar på datorn eller annat jag kan komma på. Sen distribueras själva installationsfilen för mjukvaran via en tredjeparts-tjänst via länken på Montechs hemsida vilket är lite märkligt.

Kabeln till tangentbordet är även den något för tunn vilket leder till att det inte krävs särskilt mycket för att den ska släppa från fästet i den nedre delen av huset. Utöver de två sakerna är det väldigt få saker att anmärka på.

Montech-MKey-15.jpg

Kabeln tenderar att lossna från skåran som skall hålla den på plats.

Redan när jag testar att skriva på tangentbordet för första gången blir jag väldigt förtjust av själva känslan i anslaget. Det är hela vägen från beröring till det att tangenten bottnar en följsam och mjuk upplevelse. Det finns en viss tyngd i tangenterna vilket bidrar till att varje tryck känns distinkt och med uppsåt.

"Känns betydligt dyrare än vad den är"

För att försöka förtydliga känns det som att du som användare vid ett knapptryck följer tangenten tills dess att kommandot utförs snarare än att du kämpar mot en mekanisk fjäder som vill tillbaka till ursprungsläget. När brytaren når botten möts du inte heller av någon form av resonans eller ihåligt ljud, istället är det ett dovt och tillfredsställande klick. Det både känns och låter helt rätt.

Montech-MKey-21.jpg

Tangentborden är riktigt trevliga att skriva på.

Vilka brytare som är bäst är så klart en smaksak men då jag förbjudits att använda blå brytare på kontoret har jag istället börjat använda bruna. Den taktila feedbacken hos de Gateron-brytare som MKey har bestyckats är relativt distinkt. Jag skulle dock klassa den som något mindre noterbar än på det Mountain Everest Max jag använder hemma till vardags. Det kan hänga ihop med tyngden på tangenten men exakt anledning låter jag vara osagt.

Montech-MKey-18.jpg

Tangenter med tryck ingår i förpackningen.

Själva tangenterna känns med sin matta yta kvalitativa vid varje beröring och de ligger väl planterade under fingerspetsarna.

Sammanfattande tankar

När vi först fick klämma och känna på Mkey under Computex 2023 var det inte enbart den gedigna byggkvaliteten som jag reagerade på utan även den låga prislappen. Det har nu gått två årstider sedan detta och tangentbordet finns på den svenska marknaden. Den fullstora modellen har ett riktpris på 1 449 kronor medan TKL-modellen går loss för 1 299 kronor och än så länge är det enbart en återförsäljare som säljer den. Dock siktar Montech på att snart få ut den hos fler återförsäljare och vi får hoppas att så är fallet.

Montech-MKey-23.jpg

"Det här ÄR tangentborden jag letar efter"

Nu är 1 299 kronor och 1 449 kronor inte lite pengar men med tanke på att jag testat markant dyrare tangentbord som jag upplever som sämre är det ändå positivt. Marknaden för kvalitativa tangentbord som kostar runt tusenlappen har dock blivit allt mer tätbefolkad, det känns dock som att Montech med Mkey tar sikte på konkurrenter som befinner sig högre upp på stegen vad berör pris än de modeller som ligger närheten. Här lyckas de i min mening med något så sällsynt som att ha en produkt som känns betydligt dyrare än vad den är.

Under vår tid med Mkey har jag kunnat se mellan fingrarna med de brister som faktiskt finns det kommer dock givetvis variera på individuell nivå hur mycket det spelar roll för dig som spekulant.

Trasig mjukvara och billiga kablar till trots, jag gillar Mkey riktigt mycket och den kommer helt klart få bo kvar på testredaktionens skrivbord ett tag till.