Test: Speltester

RadeonRX7900-42.jpg

När det nu blivit dags för renodlade speltester är det som tidigare nämnts en ny uppställning inför hösten 2022 där enbart Red Dead Redemption 2 är kvar sedan tidigare, då det fortfarande är ett väldigt tungdrivet spel. Spelen som testats använder sig av olika grafikmotorer och gränssnitt och är utspridda över flertalet olika genrer. Med detta hoppas vi kunna utsätta grafikkorten för en bred uppsättning scenarion för att kunna se hur de beter sig.

Tolv titlar körs igenom vid upplösningarna 1 920 × 1 080, 2 560 × 1 440 samt 3 840 × 2 160 pixlar. För mer detaljer kring spelet och en djupdykning i vilken testmetod som används för varje individuell titel hänvisar vi till artikeln om SweClockers nya testsvit för grafikkort.

I upplösningen 1 920 × 1 080 pixlar börjar Nvidias färsking starkt och placerar sig allt som oftast framför sitt äldre syskon Geforce RTX 3070, ett fåtal spel undantaget. Det som sticker ut är Chernobylite som inte verkar belöna den större L2-caches särskilt mycket och istället straffar den snävare minnesbussen.

Generellt är detta dock en upplösning som är relativt smickrande för den nya mellanklassaren som tar skalpar från till och med det två generationer gamla flaggskeppet RTX 2080 Ti i vissa av spelen.

När upplösningen vrids 2 560 × 1 440 pixlar är dock skillnaderna mellan Geforce RTX 3070 och RTX 4060 Ti allt färre. Resultaten varierar dock beroende på spel och siffrorna de båda emellan är allt ifrån likvärdig till klart övertag för den ena eller andra.

Det som gör det intressant är att resultaten tydliggör vad de diverse spelen belönar för typ av grafikkort. I till exempel Chernobylite synliggörs minnesbussen återigen medan i till exempel Cyberpunk 2077 är skillnaderna små. F1 2021 är ytterligare en titel som inte gör någon skillnad mellan de två korten och som tidigare nämnts så är variansen påtaglig mellan de olika titlarna.

I 4K UHD-upplösning är det allt mer tydligt att högre upplösningar inte är paradgrenen för Geforce RTX 4060 Ti. Den faller efter i allt fler titlar med undantaget Total War: Warhammer III där den istället klättrar högre upp i diagrammet.