PCI Express 3.0 mot PCI Express 4.0

En het diskussion inför lanseringen av Radeon RX 6500 XT har varit kortets begränsade PCI Express-bandbredd. Modellen är bestyckad med fyra banor PCI Express 4.0, vilket medger en bandbredd om cirka 8 GB/s – något som borde räcka till sett till kortets tilltänkta pretandasegment. Värre blir det dock om man ansluter kortet till ett äldre system som är begränsat till PCI Express 3.0. Då halveras nämligen bandbredden till 4 GB/s, vilket kan ställa till det i fall då grafikminnet tar slut.

Nu ska man givetvis sträva efter att hålla sig inom ramarna för grafikkortets minne, men i fall där man är precis på gränsen kan en begränsad PCI Express-bandbredd resultera i enorma dippar i prestanda. Med högre PCI Express-bandbredd kan dessa prestandatapp till en viss del stävjas, vilket är något vi tänkte testa i just denna sektion.

Komponent

Modell

Tack till

Processor

AMD Ryzen 9 5900X

Moderkort

MSI MEG X570 Godlike

Minne

2× 16 GB G Skill Trident Z Royal
3 600 MHz, 16-16-16-36

G.Skill

Kylning

Noctua NH-U12A

Noctua

Lagring

Samsung 970 Evo M.2, 1 TB
Samsung 860 Evo, 1 TB

Samsung

Nätaggregat

Seasonic Prime Ultra Titanium, 1 000 W

Seasonic

Chassi

Streacom BC1 Open Benchtable

Streacom

Skärm

Dell P2415Q

Operativsystem

Windows 10 Professional 64-bit (2004)

Då vårt sedvanliga Intel-baserade testsystem är begränsat till PCI Express 3.0 väljer vi här att plocka in ett AMD-baserat dito som kretsar kring processorn Ryzen 9 5900X och styrkretsen X570. Genom en inställning i moderkortets BIOS kan vi manuellt växla mellan PCI Express 3.0 och PCI Express 4.0, vilket låter oss göra en direkt jämförelse mellan de båda gränssnitten ihop med Radeon RX 6500 XT.

I samma veva passar vi även på att köra en testrunda genom samtliga spel med funktionen Smart Access Memory (SAM, Resizable BAR) aktiverat för att se om det finns ytterligare prestanda att utvinna.

Rent generellt skiljer det inte särskilt mycket prestandamässigt mellan PCI Express 3.0 och PCI Express 4.0 ihop med Radeon RX 6500 XT – det handlar i de flesta fallen om en eller två bildrutor per sekund i fördel till det sistnämnda gränssnittet. Desto mer intressant blir det dock när vi tittar på de specifika problemspelen där grafikminnet tog slut i våra tidigare tester.

I Ghost Recon: Breakpoint, Resident Evil 3 och Wolfenstein: Youngblood faller prestandan dramatiskt när kortet körs i PCI Express 3.0. Med gränssnittet växlat till PCI Express 4.0, vilket ger oss dubblerad bandbredd, kan vi istället stävja det dramatiska prestandatappet.

Med Smart Access Memory aktiverat ser vi en marginell till obefintlig prestandaskjuts i merparten av titlarna. Undantagen stavas Wolfenstein: Youngblood och Call of Duty: Modern Warfare, där båda spelen får en rejäl skjuts när SAM slås på.

När vi tar prestandaresultaten och kastar in dem i ett index ser vi hur Radeon RX 6500 XT inkopplat över PCI Express 4.0 presterar i snitt 15 procent bättre än när kortet körs över PCI Express 3.0. Större delen av detta uppsving kommer dock från den trio speltitlar där kortet under PCI Express 3.0 fullkomligt havererar när grafikminnet tar slut. Vidare ger tekniken Smart Access Memory en genomsnittlig prestandaskjuts på 6 procent för kortet när det körs över PCI Express 4.0.