SweClockers prestandaindex

Att få en snabb överblick över hur ett grafikkort presterar bland alla diagram är inte alltid helt lätt, varför vi bistår med SweClockers prestandaindex – kort och gott ett snitt för alla speltesterna. Samtliga titlar vägs in för resultatet, och Nvidias Geforce RTX 2070 Super i referensutförande står till tjänst som index 100.

Till skillnad från vissa tidigare versioner av SweClockers prestandaindex är detta nu inte längre uppdelat enligt grafikgränssnitt. Vi har valt ut det mest lämpliga gränssnittet för samtliga speltitlar är därför respektive index en blandning mellan DirectX 11, DirectX 12 och Vulkan – allt för att ge en så enkel och tydlig bild som möjligt över modellernas generella grafikprestanda.

Observera att SweClockers prestandaindex är ett "medelvärde av medelvärden", alltså en mycket förenklad bild av verkligheten. Även om tabellerna är bra för att snabba jämförelser är resultatet beroende av bland annat drivrutiner och vilka speltitlar som används. Läs hela artikeln för att få den kompletta bilden.

SweClockers prestandaindex hösten 2020

Tabellerna nedan representerar ett snitt av tolv olika spel – Battlefield V, Control, Metro Exodus, The Division 2, Ghost Recon: Breakpoint, Total War: Three Kingdoms, Resident Evil 3, F1 2020, Gears 5, Call of Duty: Modern Warfare samt Red Dead Redemption 2. För information om grafikgränssnitt och inställningar hänvisar vi till de individuella speltesterna.

Med alla spel samlade i ett index kan vi ta en närmare titt för den genomsnittliga prestandan för Gigabytes Radeon RX 6500 XT-kort vid upplösningen 1080p. Som synes landar modellen väldigt långt ner i tabellen, där det slåss med Geforce GTX 1060 med 6 GB samtidigt som det lägger sig 5 procent ovanför Radeon RX 570. Vidare ligger prestandan för Radeon RX 6500 XT cirka 22 procent bättre till än Geforce GTX 1650.

Det som ska sägas är att indexpoängen för Radeon RX 6500 XT tar en ganska stor smäll av att grafikminnet tar slut i en del spel, vilket drar ner snittet. Radeon RX 570 med samma mängd grafikminne påverkas inte alls lika dramatiskt när grafikminnet tar slut då det har en betydligt bredare kommunikationsbuss till primärminnet.