Phanteks Evolv Shift

phanteks_shift-2.jpg

Egenskap

Värde

Typ

SFF

Formfaktor

Mini-ITX

Dimensioner (B×H×D)

170 × 470 × 274 mm

Vikt

6,6 kg

Material

Aluminium, stål, plast, härdat glas

3,5”-platser

1 st.

2,5”-platser

2 st.

Fläktplatser

3 st. 120/140 mm

Inkluderade fläktar

1 st. 140 mm

Platser för expansionskort

2 st.

Anslutningar

2 st. USB 3.0

Nätaggregat

SFX/SFX-L (medföljer ej)

Pris

Phanteks Evolv Shift är en minst sagt annorlunda skapelse i jämförelse med företagets tidigare modeller. Utformningen för tankarna till Silverstones gamla goding FT03 samt inte minst Corsairs färdigbyggda datorer i One-serien – där de sistnämnda är ytterst snarlika till utseendet.

phanteks_shift-8.jpg
phanteks_shift-7.jpg

En intressant finess hos modellen är möjligheten att antingen ha denna ståendes på högkant, vilket passar bra för skrivbordet, alternativt lägga den ner, vilket är mer passande för vardagsrummet. För det sistnämnda utförandet plockar man helt enkelt bort fötterna från chassits underkant och applicerar medföljande gummifötter på sidopanelen som ska vila mot underlaget.

Nämnvärt är dock att chassits bredd på 470 mm gör att detta inte ryms inuti merparten marknadens tv/hifi-möbler, och behöver därför vila ovanpå dessa.

phanteks_shift-3.jpg
phanteks_shift-5.jpg
phanteks_shift-11.jpg

En närmare titt på chassits utsida avslöjar kvalitativa materialval, där både fram- och baksidan består av tjocka aluminiumplåtar. I bakkant syns ett hål i överkant, genom vilket kablar dras från toppen, då både moderkort och grafikkort monteras med utgångarna pekandes uppåt. Längst ner syns en nätbrunn, vilken är sammankopplad via en förlängningskabel till nätaggregatet.

phanteks_shift-4.jpg
phanteks_shift-6.jpg
phanteks_shift-12.jpg

Chassits båda sidopaneler utgörs av tjockt härdat glas, där dessa levereras i ett tonat utförande. På den vänstra sidan mot bakre delen av chassit återfinns två USB 3.0-portar som kopplas internt till moderkortet – en ganska konstig placering kan tyckas, med tanke på att dessa ska vara lättåtkomliga.

phanteks_shift-10.jpg

Modellens bottenplatta sitter med snabbfästen och är enkel att avlägsna. Under denna återfinns monteringspunkten för nätaggregatet (SFX/SFX-L), med tillhörande förlängningssladd till nätbrunnen i bakkant, samt en monteringspunkt för fläktar i storleksordningen 120 alternativt 140 mm.

phanteks_shift-13.jpg

På chassits topp syns en strömknapp samt ytterligare en knapp som styr den integrerade ljuskontrollern, där den sistnämnda möjliggör användaren att rotera mellan olika färger och effekter på eventuella RGB-lister som kopplats in. Nämnvärt är att toppen är tillverkad av formgjuten plast, till skillnad från storebror Shift X där denna är urfräst ur ett enda stycke aluminium.

phanteks_shift-14.jpg

Toppanelen sitter på ett fjäderladdat gångjärn och hålls på plats med ett snabblås. Med ett enkelt tryck i framkant viks toppen upp automatiskt och uppenbarar anslutningspanelen på moderkortet samt anslutningarna för ett eventuellt grafikkort. Under toppen återfinns även åtta tumskruvar som håller chassits paneler på plats.

phanteks_shift-15.jpg

Efter att ha lossat de åtta tumskruvarna upptill är det bara att lyfta bort fram-, bak- och sidopanelerna för total åtkomst till chassits innanmäte – en mycket smidig lösning. Vi börjar med att granska framsidan, där en 140 mm-fläkt sitter förmonterad i ovandelen. Därtill finns det möjlighet att komplettera med ytterligare en 140- alternativt 120 mm-fläkt i nederdelen.

phanteks_shift-16.jpg
phanteks_shift-28.jpg

I bakkant syns en monteringspunkt för 3,5-tumsenheter i den övre delen, där dessa skruvas fast genom gummibussningar för att hämma vibrationer. Den som önskar har även möjlighet att köpa till en 2,5-tumsvagga från Phanteks för montering av den typen av enheter i detta område. Längre ner syns insugshålet för nätaggregatet, där detta är stort nog att hantera fläktar upp till 120 mm.

phanteks_shift-17.jpg
phanteks_shift-19.jpg

När vi rör oss längs den vänstra sidan uppenbarar sig ett luftigt inre, där monteringspunkten för moderkortet återfinns i en separat kammare i chassits övre del. Formfaktorn som gäller är Mini ITX, där monteringen sker med kortets ut- och ingångar pekandes uppåt. Den som önskar att montera en luftbaserad processorkylare bör hålla sig till modeller med en maximal höjd på 82 mm.

phanteks_shift-21.jpg
phanteks_shift-22.jpg

I den nedre delen av denna kammare syns en magnetbestyckad täcklucka, vars jobb är att dölja eventuella kablar som skuffas undan i detta område. Bottendelen av kammaren är utrustad med två genomdragningshål samt förmonterade kardborrband för mer städad kabeldragning.

phanteks_shift-20.jpg

Mot bakväggen av huvudkammaren har företaget monterat två lagringsvaggor för 2,5-tumsenheter. Dessa följer Phanteks "drop-n-lock"-koncept, där de kan lossas utan verktyg och hålls på plats med hjälp av gummibussningar – något som ger viss vibrationsdämpning om mekaniska hårddiskar står på menyn.

phanteks_shift-18.jpg
phanteks_shift-24.jpg
phanteks_shift-29.jpg
phanteks_shift-30.jpg

Den högra sidan är till stor del tillägnat monteringsutrymme för grafikkortet, där detta tar plats i en monteringsram som kopplas till moderkortet via en PCI Express-förlängare. Själva monteringsramen kan justeras i sidled för att anpassas efter kortets storlek samt eventuella fläktar/radiatorer som monteras i den nedre kammaren. Maximal längd för grafikkortet är 35 cm, dock med förutsättningen att inget monteras i botten av chassit.

phanteks_shift-31.jpg
phanteks_shift-32.jpg

För att montera grafikkortet behöver man lossa tre skruvar och lyfta ut hela monteringsramen. En nämnvärd finess är att själva ramen kan monteras åt två håll – ett där grafikkortet pekar mot chassits insida samt ett där det pekar ut mot sidopanelen. Vid användning av luftkylda varianter bör ramen monteras med grafikkortet pekandes inåt, vilket också är grundutförandet från fabrik.

phanteks_shift-25.jpg

I den nedre kammaren upptas utrymmet först och främst av nätaggregatet samt eventuellt grafikkort. Ovanpå de komponenterna är det även här all övrig kylning ska monteras, vilket även innefattar radiatorer. Phanteks trycker på att Evolv Shift är framtaget med färdigfyllda vattenkylningssystem i åtanke, medan storebror Shift X är bättre anpassad för mer komplexa vattenbyggen.

Vid montering av en enskild radiator, för exempelvis kylning av processorn, går det att klämma in modeller i storleksordningen 120- eller 140 mm. Den som önskar att klämma in två radiatorer behöver genomgående hålla sig till radiatorer i 120 mm-klassen, där tjockleken maximalt får uppgå till 27 mm per radiator.

Observera att dubbel radiatormontering även medför ganska snäva restriktioner kring vilket grafikkort som kan användas. Att kortet begränsas på längden är egentligen inte hela världen, då det fortfarande finns 32 cm att tillgå. Värre är det däremot på höjden, där många eftermarknadskort med skräddarsydda kretskort räknas bort till följd av att de krockar med radiatorn.

phanteks_shift-26.jpg
phanteks_shift-27.jpg

Sist men inte minst är ett flertal områden av chassit bestyckade med dammfilter. Bland dessa finns ett utdragbart i botten, samt ett antal monterade på front- och bakpanelerna, där samtliga är åtkomliga när panelerna är avtagna.