Sammanfattning

Vid lanseringen av Nvidias senaste generation grafikkort med arkitekturen Pascal stod det snabbt klart att det fanns mer att hämta, då grafikkretsen GP104 är relativt liten och inte drar särskilt mycket i förhållande till prestandan. Svaret på detta blev GP102 som huserar i bolagets senaste vrålåk Titan X.

Den goda effektivitet som introducerades med GTX 1080 består i stor grad med nya Titan X, som samtidigt drar ungefär lika mycket som dess föregångare Geforce GTX Titan X. Resultatet är en rejäl prestandaökning med liknande strömförbrukning som forna Titan-modeller.

Titan-X(Pascal)-3.jpg

Något annat som påminner om tidigare lanserade Titan-modeller är att även detta är ett prestandamonster utan dess like. Den enorma beräkningskraften som finns att hämta introducerar samtidigt ett "problem", vilket är att även de snabbaste och överklockade processorerna lätt blir en flaskhals.

Att processorn sätter stopp gäller främst i lägre upplösningar och för att verkligen göra Titan X rättvisa krävs en 4K-upplöst skärm eller en flerskärmskonfiguration. Det här bör dock inte vara något problem för intressenter med tillräckliga medel för att inhandla grafikkortet, då de rimligen även bör ha ett modernt system och minst en högupplöst skärm till hands.

Att det är ett Titan märks inte enbart på prestandan, utan även att Nvidia håller hårt i tyglarna. Först och främst har grafikkortet Nvidias väl beprövade och kompetenta referenskylare, som dock inte har mycket att säga till om mot partnertillverkarnas varianter. Det här är ett orosmoln för ljudkräsna användare, då Nvidias partner inte får göra några som helst ingrepp på grafikkortet.

Titan-X(Pascal)-12.jpg

Bolagets kontroll stannar dock inte vid grafikkortets design. Den här gången har Nvidia valt att utesluta återförsäljarna, vilka inte får sälja grafikkortet löst och endast i färdigbyggda system. Intressenter får istället söka sig till och beställa Titan X direkt från Nvidias officiella webbplats.

Priset är en tredje punkt som förändrats mot tidigare Titan, som legat på 999 USD eller i runda slängar 10 000 kronor. Nya Titan X kostar 20 procent mer och för svenska konsumenter handlar det om förkrossande höga 12 999 kronor – pengar som räcker gott och väl för ett högpresterande system med Geforce GTX 1070.

Samtidigt finns inga tecken på att Nvidia behöver sänka priset, då AMD:s nästa arkitektur Vega som ska ta sig an entusiastsegmentet ligger riktigt långt bort i tiden. Medan vissa rykten talar för att lanseringen flyttats fram till hösten dröjer det officiellt till första kvartalet 2017 innan bolaget eventuellt har någonting som kan mäta sig med Titan X, men även GTX 1080 och GTX 1070.

Summa summarum är Nvidia Titan X utan tvekan världens snabbaste grafikkort och för den som söker det bästa är det här grafikkortet, och prislappen, som gäller.

Nvidia Titan X "Pascal" är obestridd gamingkung med världsledande prestanda.

Fördelar

  • Världens snabbaste grafikkort för spel

  • Mycket bra effektivitet

  • Kompetent referenskylare

  • Goda överklockningsmarginaler

  • Stark i höga upplösningar

Nackdelar

  • Förkrossande prislapp

  • Inga tredjepartsmodeller

  • Svagt spoltjut för testexemplaret

  • Kan endast köpas på Nvidias webbplats

Cirkapris vid publicering: 12 999 kronor (1 200 USD)

Nvidia Titan X finns endast tillgänglig för försäljning på bolagets webbplats samt i färdigbyggda datorsystem.