Sammanfattning

Gigabytes G1 Gaming markerar det fjärde eftermarknadskortet baserat på Geforce GTX 1080 att passera SweClockers testlabb denna sommar, och likt de tidigare modellerna bjuder kortet på både högre prestanda och bättre kylförmåga än Nvidias Founder's Edition vid en liknande prispunkt – något som ytterligare späder på dumheterna kring det gröna lagets prissättning av sin egna modell.

gigabyte_1080_g1-7.jpg

Kortet presterar i snitt 4 procent bättre än Nvidias referensexemplar, vilket är i linje med många andra partnertillverkares kort, samtidigt som det finns möjlighet att öka prestandavinsten ytterligare via den medföljande mjukvarans "OC"-läge. Den uppfläskade strömförsörjningen ger därtill modellen möjlighet att hålla klockfrekvenserna på en generellt högre nivå, även om det är nämnvärt att designen hålls tillbaka något av den ensamma 8-pinskontakten.

Företagets kyllösning Windforce 3X må hålla temperaturerna nere på kortets grafikprocessor, med högre klockfrekvenser som resultat, men detta sker till priset av påtagligt högre ljudnivåer än konkurrerande lösningar. Små fläktar som behöver högre varvtal för att flytta samma mängd luft resulterar helt enkelt i en förhållandevis svag lösning i jämförelse med resten av fältet, även om den fortfarande piskar Nvidias referenskylare rejält.

Sammanfattningsvis är det ingen tvekan om att Gigabytes Geforce GTX 1080 G1 Gaming är ett bra grafikkort med skyhög prestanda ur kartong, som med en rekommenderad prislapp på 7490 kronor lägger sig några hundralappar under Nvidias Founder's Edition. Ställt mot resten av eftermarknadsfältet finns det dock bättre alternativ sett till kylning kontra ljudnivå, vilket gör att modellen får nöja sig med en något lägre nivå på betygsskalan.

Gigabyte Geforce GTX 1080 G1 Gaming är ett bra grafikkort med imponerande prestanda.

Fördelar

  • Prestanda i toppklass

  • God effektivitet

  • Fläskig strömförsörjning

  • Fabriksöverklockat

Nackdelar

  • Förhållandevis högljutt

  • Strömdesignen hålls tillbaka något av 8-pinsmatning

  • Spoltjut hos testexemplaret

Pris vid publicering: 7 490 kronor
Lägsta pris: