Test: Grand Theft Auto V

Egenskap

Värde

Titel

Grand Theft Auto V

Utvecklare

Rockstar North

Genre

Actionäventyr

DirectX-version

11

Lanseringsdatum

2015-04-14

Systemkrav

  • Intel Core 2 Quad Q6600, AMD Phenom 9850 eller motsv.

  • AMD Radeon HD 4870, Nvidia Geforce 9800 GT

  • 4 GB RAM

Testinställningar

Nivå "Ultra" (upplösning varierar)

Det vankas brottslig karriär för trio Franklin, Michael och Trevor och ingen i Los Santos går säker – speciellt inte eftersom alla tre är mer eller mindre vansinniga. Precis som för tidigare GTA-titlar handlar mycket om öppna miljöer, mängder av fordon och frihet att på egen hand utforska det vidsträckta landskapet.

GTA V har ett inbyggt prestandatest som bitvis fungerar bra. SweClockers använder sista halvan av den fjärde sekvensen, vilken lägger förhållandevis hög belastning på både processor och grafikdel.

I den lägsta upplösningen når Radeon RX 480 inte riktigt upp till Geforce GTX 970 och trotjänaren Radeon R9 290X. Modellen landar dock en bra bit över föregångarna R9 380 och R9 380X i familjen Tonga.

Med fler pixlar att dra runt tappar RX 480 en del kraft. Avståndet uppåt utökas en smula, samtidigt som modellerna under i tabellen knappar in. Kortet placerar sig mellan Radeon R9 280X och Geforce GTX 970.

Modellen är för svag för 4K UHD med den aktuella detaljnivån, men lyckas trots allt producera ett respektabelt resultat. Kortet kliver om Geforce GTX 780 Ti, och ligger i hasorna på GTX 970.

Renderingstider

Graferna för renderingstider representerar hur lång tid varje bildruta tar att rita upp mätt i millisekunder. Värdet kan ge nya insikter runt prestandaproblem, men påverkas samtidigt starkt av flaskhalsar från till exempel processor eller spelmotor. Observera att sekvensen inte nödvändigtvis motsvarar underlaget för FPS-värdena ovan.

Renderingstiderna i GTA V är allt annat än jämna, men ett antal riktigt tuffa spikar. Även subjektivt är upplevelsen tveksam, där spelet tydligt rycker och hackar med Radeon RX 480 i systemet. Här finns behov av optimeringar och förbättringar.