Test: Film och tv-serier

The-hobbit.jpg

Plantronics RIG 500

Det vassa ljudet i det här headsetet förstör både effektljud och filmmusik. Det blir inget tryck och upplevelsen av filmerna känns överlag ganska tam på grund av detta. Talet framträder dock tydligt över övriga ljud, men det får aldrig det där djupet som ett välbalanserat headset skulle ha haft.

Det känns dessutom som att personerna i filmen befinner sig på avstånd – som om du står och lyssnar på någon som står i ett annat rum fastän ljudet är nära. Eller som att du fått en smäll på huvudet och befinner dig i något slags halvmedvetet tillstånd där folk står och pratar runt dig men du inte riktigt kan uppfatta om de verkligen är där. En skum beskrivning kanske, men summa kardemumma är det i alla fall inte särskilt motiverande för filmupplevelsen.

Razer Kraken Pro

Introt till House of Cards utgör ett av undertecknads favoritintron, jag kan till och med spola tillbaka när Netflix hoppar över introt för att jag sett flera avsnitt i rad. Det här headsetet dödar dock totalt upplevelsen. Det lägre registret lägger sig över stråkar och blåsinstrument som en tjock matta.

Eftersom ljudet är så dovt och obalanserat blir även filmmusik till en tråkig upplevelse, en stor gröt kort och gott. Frågan är då hur headsetet presterar när det kommer till tal. Svaret är att rösterna låter som om de befinner sig i en burk. Kombinera detta med obalanserad, dov bakgrundsmusik så blir det svårt att höra vad som sägs. Trist!

Ozone Blast ST

Ljudet i Ozone Blast ST är en underlig upplevelse. Du har en "punschighet", kombinerad med tillräckligt tryck i basen, som gör att effektljud får en bra framtoning och röster ett härligt djup. Diskanten hörs också tydligt. Men mellanregistret är minst sagt blygsamt och filmmusiken blir därför ingen rolig upplevelse.

Du kan således absolut se en film med det här headsetet på huvudet utan att headsetet förstör, men förvänta dig inte att ljudet kommer att lyfta handlingen i någon större mening.

Asus Cerberus

Även här presterar Asus Cerberus bra. Filmljudet framträder balanserat och fylligt utan att för den sakens skull överdrivas. Det upplevs rent och klart. Visst, explosioner och åskdunder mullrar inte på som i de värsta lurarna, men det känns heller aldrig mesigt.

Vid situationer då det pågår många olika dova ljud samtidigt kan det ibland bli något grötigt, exempelvis under en helikopterscen då det även pågår mäktig filmmusik, skottlossning och en berättarröst. Men detta headset presterar ändå riktigt bra och det är hela tiden enkelt att höra vad skådespelarna säger – så även när det dundrar på som värst i bakgrunden.