HTC Vive Pre – VR-headsetet

htc_vive-43.jpg

Specifikationer: HTC Vive

HTC Vive

VR-typ

Room Scale Virtual Reality
Upp till 4,6 x 4,6-meters spårningsområde

Skärmpanel

2 160 x 1 200 pixlar (1 080 x 1 200 per öga)
90 Hz uppdateringsfrekvens
110-graders synfält
OLED-panel

Sensorer

MEMS gyroskop
Accelerometer
Laserpositionering
Framåtriktad kamera

Anslutningar

1 x HDMI 1.4
1 x Mini Displayport 1.2
1 x USB 2.0

Vikt

620 gram (VR-headset)
202 gram (per rörelsekontroller)

Tillbehör

2 x Rörelsekontroller
2 x Lighthouse-fyrar

Systemkrav

Intel Core i5-4590 eller AMD FX-8350
Nvidia Geforce GTX 970 eller AMD Radeon R9 290
4 GB eller mer primärminne
Windows 7 SP1 eller senare

Pris

~8 500 kronor

De första exemplaren av den slutgiltiga konsumentversionen av HTC Vive väntas landa hos kunder som förbeställt under den kommande veckan – dock i en mycket liten upplaga till att börja med. Versionen av produkten som redaktionen har fått tillgång till är Vive Pre – den sista utvecklarenheten som rullades ut i samband med årets CES-mässa.

Specifikationsmässigt är Vive Pre nästintill identisk med versionen som faktiskt säljs till slutkunder, och upplevelsen sägs vara jämförbar mellan de båda produkterna. Det är dock nämnvärt att denna artikel bör ses som en förhandstitt och inte en recension, då samtliga tester är utförda med en utvecklarenhet.

htc_vive-1.jpg

HTC Vive utgörs av en rad olika beståndsdelar som alla bidrar till själva VR-upplevelsen. I centrum syns dock själva headsetet, vilket är den gemensamma nämnaren för samtliga lösningar av virtuell verklighet som lanseras under året.

htc_vive-9.jpg

I grunden består headsetet av två OLED-skärmar, där varje panel har en upplösning på 1 080 x 1 200 pixlar som drivs vid uppdateringsfrekvensen 90 Hz. Framför skärmarna sitter två Fresnel-linser och en löstagbar ram av skumplast som vilar mot ansiktet när headsetet används. Den sistnämnda har utstansningar på vardera sida för att tillåta användare med glasögon att bära dessa utan att skalmarna på dessa kläms.

htc_vive-3.jpg

För att känna av hur användaren rör sig medan denna bär headsetet har detta både en inbyggd accelerometer samt ett gyroskop. Som kronan på verket pryds även hela enheten av fotosensorer, vilka känner av IR-dioderna samt laserstrålarna som skickas ut från de medföljande Lighthouse-fyrarna. De sistnämnda ger headsetet möjlighet att känna av var i rummet det befinner sig.

htc_vive-2.jpg

I framkant syns en kamera som används ihop med produktens säkerhetssystem "Chaperone". Denna kan exempelvis visa rummets väggar inuti headsetet när användaren börjar närma sig gränserna för detta, vilket kan vara praktiskt för att undvika plötsliga krockar. Därtill finns det möjlighet att via en enkel knappkombination låta kameran visa upp hela rummet inuti den virtuella verkligheten, något som kan vara bra för att hitta läskburken på bordet eller bara kunna se den som precis steg in i rummet.

htc_vive-5.jpg
htc_vive-6.jpg
htc_vive-7.jpg

För att hålla headsetet på plats på användarens huvud används en uppsättning flexibla resårband som möts på baksidan. Dessa kan justeras med hjälp av tre olika kardborrband, en på varje sida och en på toppen, vilket gör att enheten bör passa merparten av huvudstorlekarna hos gemene man.

htc_vive-32.jpg

Det finns även möjlighet att justera linsernas förhållande till ögonen på två olika sätt. Först och främst kan avståndet till ögonen regleras med hjälp av två gråa gummiringar som sitter precis vid infästningen till de sidomonterade resårbanden. Genom att dra ut dessa och rotera dem förlängs konstruktionen närmast ögonen, vilket i praktiken ger ett ökat avstånd till linserna.

htc_vive-11.jpg

Den andra justeringen som är möjlig är att flytta linserna i sidled för att anpassa dessa efter användarens pupillavstånd (även kallat IPD eller Interpupillary distance). Genom att vrida på en ratt på headsetets högra sida förflyttar sig linserna långsamt samtidigt som en indikator på enhetens skärmar visar det aktuella avståndet.

htc_vive-8.jpg

På headsetets baksida hänger det en lös 3,5 mm-hona, vilken är tänkt för anslutning av hörlurar. Ovanpå detta har enheten en inbyggd mikrofon som kan användas för röstkommunikation.

htc_vive-4.jpg
htc_vive-12.jpg

HTC Vive har en fem meter lång kabelbunt som används för att ansluta headsetet till datorn som ska driva det. I ändan av dessa kablar syns en HDMI-kontakt, en USB-kontakt samt en strömkontakt. Det finns även möjlighet att ansluta ett USB-tillbehör (exempelvis handkontroll) direkt till headsetet. Detta sker under en lucka ovanpå själva headsetet med hjälp av en medföljande förlängningskabel.

htc_vive-26.jpg
htc_vive-27.jpg

Till skillnad från Oculus Rift ansluts inte HTC Vive-headsetet direkt till datorn utan passerar istället via en medföljande anslutningslåda. Denna anslutningslåda levereras i sin tur med kablarna som behövs för att koppla den till datorn samt en strömadapter som driver hela headsetet.

htc_vive-29.jpg
htc_vive-30.jpg

De orangea portarna på anslutningslådans framsida är dedikerade för headsetet och består av en strömkontakt, en USB-port samt en HDMI-port. På baksidan, som används för anslutning till datorn, syns en strömkontakt för den medföljande strömadaptern, en USB-port, en HDMI-port samt en Mini Displayport, där den sistnämnda kan användas om HDMI saknas på datorn.