Resultat och användning

Musen har använts som primärt pekdon både hemma och på jobbet i ungefär två veckors tid, och på så sätt simuleras vardagligt användande. Trots att musen är inriktad för spelare ska den kunna användas till vardagliga sysslor, utan att krångla eller vara obekväm.

Underlagen som har använts under testandet är två stycken tygmattor. Ena är Qpad UC36, medan den andra är Xtrfy XTP1-L4-NiP-LI. Sistnämnda är smyckad med ett motiv och motparten har en helt svart yta.

Enotus Mouse Test

Hastigheten mäts med hjälp av redaktionens egenbyggda utrustning för att uppnå sensorns maximala hastighet, vilket repeteras för att säkerställa resultaten. För att ge extra säkerhet mot konstiga resultat används Mouse Movement Recorder för att dubbelkolla uppdateringsfrekvensen.

500 DPI

Uppdateringsfrekvens

Hastighet

125 Hz

4,93 m/s

500 Hz

4,94 m/s

1 000 Hz

5,02 m/s

Senast redaktionen satte 5G-sensorn på prov var det för hand och vi kunde inte riktigt nå topphastighet. Med ny utrustning syns inte någon enorm skillnad med cirka 1 m/s ökning från Mamba. Den uppmätta skillnaden som uppmäts ger lite extra spelrum för att inte riskera slå i taket.

1 800 DPI

Uppdateringsfrekvens

Hastighet

125 Hz

4,07 m/s

500 Hz

4,40 m/s

1 000 Hz

4,31 m/s

Likt förra testet sjunker hastigheten i takt med att upplösningen ökar, nu nere på liknande nivåer som uppnåddes för hand. Lägsta uppdateringsfrevensen landar precis ovanför 4 m/s-strecket, medan resterande hamnar på en någon behagligare nivå.

16 000 DPI

Uppdateringsfrekvens

Hastighet

125 Hz

4,16 m/s

500 Hz

4,04 m/s

1 000 Hz

4,14 m/s

Med upplösning uppdraget till skyhöga 16 000 DPI ser resultaten snarlik ut ut som i 1 800 DPI, något som är ett återgående tema oavsett sensor.

Microsoft Paint

500 DPI

500-125.jpg
500-1000.jpg

Sett till jitter är resultaten densamma från senaste testet som innehöll 5G-sensorn, vilket inte är förvånande. Med rapporteringen inställd på 1 000 Hz finns en viss nivå av jitter, som dock är så pass liten att de inte har någon i praktiken negativ inverkan.

1 800 DPI

1800-125.jpg
1800-1000.jpg

Med ökad upplösning syns ingen markant ändring i linjerna jämfört med den längre upplösningen. Återigen finns spår av jitter i högsta rapporteringsfrekvens, men är fortfarande på en nivå som inte kommer ha en större inverkan.

16 000 DPI

16000-125.jpg
16000-1000.jpg

Sist men inte minst ökas upplösningen till det skyhöga 16 000 DPI där det genast blir nästintill omöjligt att återskapa testet med liknande resultat som föregående. Det jitter som tidigare var minimalt syns inte helt oväntat tydligare nu, blandat med väldigt kantiga linjer vilket är en följd av den extremt höga upplösningen.

Sensor.error.jpg
sensor.error2.jpg

Trots Razers lovord om industrins mest avancerade sensorer upptäcks en klar svaghet med redaktionens testutrustning. Sensorn klarar helt enkelt inte av tillräckligt höga hastigheter och tappar då avläsningen, vilket även kan ske per axel. Detta beror med all sannolikhet på Philips Twin Eye-sensor, som helt enkelt har en läsare per axel. Hastigheterna som krävs är nästintill omöjliga att uppnå för hand, men med utsago om världens mest avancerade sensor så bör det inte förekomma alls.

Speltest

CSGO-settings.jpg
diablo3.jpg

Under testets gång spelas en rad olika spel där två titlar används som riktmärke på både prestandafronten men även komfort. Dessa titlar är Counter-strike: Global Offensive och populära rollspelet Diablo 3: Reaper of Souls. För Counter-strike: Global Offensive används 500 DPI med en uppdateringsfrekvens på 1 000 Hz, vilket kombineras med känslighetsinställning på ett värde av 2 i spelet.

Någon dans på rosor blev det inte den här gången för Razer med deras renoverade Diamondback, som till och en börja har en för undertecknad obekväm form. De gummerade ytorna på vardera sida är skålade inåt på ett sätt så de är nästintill under musen, och därmed svåra få ett bekvämt grepp. Flera redaktionsmedlemmar har testat och kommit fram till samma sak, vilket kan vara något att ha i åtanke.

Nästa elefant i rummet är återigen sensorn som har vid flera tillfällen kastat runt muspekaren i olika riktningar på egen vilja. En återkommande ofrivillig dragning har varit en nära 90 graders vändning mot höger, trots att musen knappt rör sig. Detta beteende fanns inte med redaktionens exemplar av Mamba Tournament Edition, vilket kan vara ett tecken på stor variation i sensorkvalitet.

Rullhjulet har väldigt tydliga hack med en korrekt avläsning varje gång, trots försök att få felaktig registrering. Nämnvärt är att hjulet enbart har upp- och nedrullning samt traditionellt klick, och saknar höger- och vänsterklick.

Slitage

IMG_6557.jpg
IMG_6558.jpg

Razer Diamondback visar inga tidiga tecken på slitage eller uppsamling av smuts. Efter två veckor av kontinuerlig användning och transport till och från jobbet ser den fortfarande ut att vara i nyskick.