Ingår färgprogramvara

Dell bundlar med programvara från X-rite som kan profilera skärmen med X-rites i1 Display samt i1 Pro eller i1 Pro2-mätare, så länge mätarna är licensierade för X-rites programvara. Mätare ingår inte.

Dell_UP2715K_profilering_xrite.png
Dell_UP2715K_profilering_xrite_2.png

Under Color-menyn kan du sedan välja Color Space-läge CAL1 och CAL2. Av allt att döma, information och instruktion är knappast glasklar, kan inte skärmen till fullo hårdvarukalibreras. Men installationshandboken skriver att usb-kabeln från skärmen ska anslutas. CAL1 och CAL2 slår ut Brightness- och Contrast-reglagen så det verkar som att dessa nivåer sätts av programvaran från X-rite.

Vad vi lyckas åstadkomma den här vägen är en hyfsad eller kanske en hafsig profilering av skärmen. Vi sätter alltså vitbalansen hyfsat genom programvaran och ljusstyrkan landar verkligen på 80 cd/m2 utan att sabotera kontrastförhållandet, ett tecken på att justeringen sker på rätt ställe. Framför allt: profileringen kompenserar för den väldigt gröna bild som uppstår när vi kör 80 cd/m2 ljusstyrka på UP2715K. Vi testar att välja en profil riktad mot Rec.709-standard och en 2.2-potensgamma – alltså de facto bildskärmsstandard.

Dell_UP2715K_matning_ICC.jpg

Problemen? Ja, det uppstår en hel del posterisering jämfört med innan, vilket syns som "sågtänderna" i mätningen samt på testbilder i form av gråramper. Men det är att räkna med i samband med profilering eftersom ändringen sker hos grafikkortet, inte hos skärmen. X-rites programvara överkompenserar också något och bilden blir för röd men också för mörk. Profilen vill sota igen de allra mörkaste nyanserna. Svart och mörkgrått blir samma svart.

Dessutom påverkar en ICC-profil endast vitbalans och gamma. Färgerna är fortfarande fel. ICC-profilen hjälper oss bara när vi är helt inne på profiler. Bilderna vi tittar på har profiler och programvaran använder profiler. Ren RGB-data blir fortfarande återgivet som skärmen trycker ut dem. Den orange Windows 8-bakgrunden förblir lika knallorange. Detta är ett generell svaghet med att förlita sig på ICC-profiler jämfört med en skärm som hårdvarumässigt kan reglera sitt färgomfång.

Färgkontrollen blir klurig

För att sammanfatta färgåtergivningen blir det överdrivet och det finns inte mycket du kan göra åt det om du behöver. Att vitbalansen varierar så tydligt med hur högt eller lågt du ställer belysningen är också en tydlig nackdel för att inte säga konstruktionsmiss.

Mätutrustning blir ett måste ihop med skärmen ifall du vill ha någon som helst kontroll. Fast det finns alltså inget enkelt eller vettigt sätt att få skärmen att följa exempelvis HDTV/Rec.709-standard. Det riskerar alltid bli överdrivna färger. Eller överdrivet i ena stunden men inte i den andra stunden beroende på hur dina programvarorna fungerar.

En skärm med den här kapaciteten behöver kunna växla mellan olika färgrymder smärtfritt. Det har tv-tillverkarna likt Samsung, Panasonic och LG klarat av i flera år. Välj mellan hårt hållen HDTV-standard eller den glättiga men överdrivna färg panelen är kapabel till.

Frågan är varför datorskärmstillverkarna aldrig lär sig?