Freesync 42 till 60 Hz

Freesync beter sig något oväntat på den här skärmen. Freesync måste först aktiveras i skärmens menyer och då får du tillgång till två versioner. Standard engine och Ultimate engine. Då blir vi alla förstås nyfikna på vad som är skillnaden och där är handboken fantastisk och beskriver den som ”standard” respektive ”optimerad”. Skärmens egna menyer beskriver det ultimata läget som ”maximerad”.

Samsung_U32E850R_freesync_handbok.jpg

Jaha, tack för den. Vi hör av oss till Samsung och medan vi väntar på svar försöker vi testa oss fram. Flera saker noteras:

  1. Försöker vi växla Freesync-läge i skärmen medan vi har spel eller 3D-grafik igång brakar allting. Spelen kraschar eller låser sig på olika sätt.

  2. Standard-läget verkar inte vara standard i ordets förväntade betydelse. AMD:s egen Freesync-demo med vindkraftverket sätter sig på 55 fps och låter oss inte påverka frekvensen som väntat. När vi testar spel har Freesync ingen synlig effekt utan det är tearingfenomen utan dess like. Men när vi aktiverar v-sync fungerar det som väntat. Detta skiljer sig från normalt då Freesync ska fungera lika bra oavsett ifall v-sync är på eller inte.

  3. Med Ultimate-läget beter sig däremot skärmen som väntat. Det ger heller inte lika tydlig tearingeffekt när vi kliver utanför Freesync-spannet. Det ultimata läget är alltså det normala för Freesync. Skönt att veta.

  4. Med Freesync aktiverat får du inte längre kontroll i skärmen hur skalning och bildförhållande sker hanteras. Istället går det delvis via AMD:s Catalyst Control Center.

Samsung_U32E850R_freesync_skalning.jpg

Vid Freesync aktiverat hanteras 4:3-format likt 1 600 × 1 200 pixlar via grafikkortet som då driver skärmen med en 2 560 × 1 440-signal

Intervallen för Freesync/Displayport Adaptive sync nämns inte någonstans. Det specificeras inte i produktinformationen, vare sig på officiella produktsidor eller i handboken för U32E850R. Att det är maximalt 60 Hz är väntat. Den undre gränsen verkar vara 42 Hz för när vi kliver under 42 Hz rapporterar FRAPS genast en halvering till 21 fps med v-sync aktiverat. Med v-sync avstängt slipper vi den drastiska halveringen i bildfrekvens. Istället får uppstår tearing när vi kliver under 42 fps samt när vi kliver ovanför 60 fps.

Skillnaden med v-sync av eller på ihop med Freesync är hur skärmen ska bete sig när du kliver utanför Freesync-omfånget. V-sync avstängt innebär då att du får tearing ovan eller under Freesync-gränserna. Eftersom det är tämligen svårt för många spel att ligga stabilt mellan 42 och 60 fps får vi se en hel del tearing på den här skärmen när v-sync är avstängt.

Med v-sync aktiverat är hoppet från 42 till 21 fps väldigt tydligt och direkt störande. Det är verkligen mjuk, mjukt och sedan tvärhackande. Samtidigt slipper vi tearingen ovanför 60 fps med v-sync aktiverat. Vill du slippa tearing och slippa plötsliga tvärhack gäller det alltså att hålla spelen flytandes vid 42 fps och högre samt hålla v-sync aktiverat. Vid 3 840 × 2 160 pixlar kräver det en hel del av dagens grafikkort när du kör moderna spel.

Tearing eller plötsligt ryckande

Här har vi ett tydligt exempel på när G-Sync i praktiken är en bättre optimerad teknik. Ta skärmen Acer XB280HK som exempel med sin UHD/4K-panel och G-Sync inom intervallet 30 till 60 fps. Detta intervall är i sig en betydande skillnad mot 42 till 60 fps. När det dippar är marginalen större innan den adaptiva synkroniseringen stängs av.

AMD_FreeSync_Technology FINAL_Page_02.jpg

När en G-Sync-skärm kliver under sin gräns (vanligtvis 30 Hz) är den dessutom effektivare med hur den synkar under den gränsen. Det blir inte samma tydliga hopp nedåt i frekvens. Inget spel blir trevligt under 30 fps men vi får en mer sömlös upplevelse med G-Sync-skärmar när frekvenserna sjunker. Inte samma tydliga försämring som att ögonblickligen gå från 42 till 21 fps.

Observera att detta inte nödvändigtvis handlar om nackdelar med just Displayport Adaptive Sync/AMD Freesync. Det handlar om produktoptimering och just nu erbjuder Nvidia en bättre optimering för de produkter som använder G-Sync. Samsung skulle kunna göra sin skärm lika effektiv, förutsatt att någon kretstillverkare kan konstruera en scalerelektronik som matchar den från Nvidia. Dit har troligtvis inte marknaden kommit ännu.

Lite Freesync bättre än inget Freesync

Glöm heller inte att Freesync inom intervallet 42 till 60 Hz fortfarande är bättre än inget Freesyncande alls. En traditionell skärm utan G-Sync eller Freesync kommer att hacka sju resor värre under v-sync eller konstant ge tydliga tearing-effekter. De möjligheter vi har att skapa ett ordentlig flyt i spelen med U32E850R kan vara precis tillräckligt bra.

Alternativet är också att köra spelen i 1 920 × 1 080 pixlar eller 2 560 × 1 440 pixlar då skalningen som tidigare nämnt inte saboterar bilden. Inte mer än vad som är oundvikligt i alla fall. Då blir det betydligt lättare att med moderna AMD-kort hålla bildfrekvensen konstant över 42 fps. Andra skärmar vi testat har haft interpolerande skalning som närmast ger aningens Xbox 360-känsla på den uppskalade grafiken.

Samsung U32E850R visar inte upp några av de fenomen som vi sett i andra tester med Freesync-skärmar. Vi observerar inga extra kantskuggor eller tydligare eftersläp. Overdrive-reglagen har samma synliga effekt oavsett om Freesync är igång eller inte. Detta är också väntat då dessa fenomen främst hänger ihop med hur produkten är konstruerad och vilken elektronik den innehåller.