Slutsats och sammanfattning

Normalt testas processorer, grafikkort och annan hårdvara i rätt ordning – efterföljare efter föregångare, nya modeller efter gamla. Ibland blir det dock konstigt och skevt, vilket är fallet med Intel Broadwell.

De båda modellerna för sockel LGA 1150, Core i7-5775C samt i5-5675C, ignorerades helt av Intel själva och glömdes bort av i stort sett hela teknikvärlden, inklusive SweClockers redaktion. Processorerna bedömdes helt enkelt som urtrista, ett halvhjärtat försök av Intel att uppfylla löftet om Broadwell för redan befintliga Haswell-ägare.

IMG_0512.jpg

Det må mycket väl vara sanningen, inte minst med tanke på kretsgigantens totalt obefintliga marknadsföring runt produkterna. Väl i testlabbet är det dock snabbt konstaterat att Broadwell för stationära datorer knappast är ointressant – snarast tvärt om.

När det gäller ren processorprestanda är det egentligen inga överraskningar. Core i7-5775C är förhållandevis lågt klockad ställt mot i7-4790K samt i7-6700K, vilket gör att den tar stryk i många tester. Core i5-5675C klarar sig bättre, men hamnar oftast lite bakom i5-6600K i familjen Skylake.

Inte heller när det kommer till överklockning vankas några rekordresultat. Båda SweClockers exemplar går visserligen att pressa upp en hel del, men inte till samma nivåer som Haswell Devil's Canyon eller Skylake. Siffrorna stämmer bra med den generella uppfattningen – Broadwell klockar helt enkelt inte speciellt bra.

Med fokus på spel är det dock en helt annan bild som målas upp. Parade med ett externt grafikkort är de båda processorerna Broadwell helt enkelt briljanta, med bättre resultat än Skylake gång på gång. Modellernas massiva L4-cache på 128 MB gör av allt att döma enorm skillnad i spel, där till och med Core i5-5675C ofta är uppe och slåss på Core i7-nivå.

IMG_0517.jpg

Även den integrerade grafikdelen innebär ett stort steg upp för Intel. Iris Pro 6200 använder L4-cacheminnet och 48 beräkningsenheter, vilket ger prestanda i linje med mellanmodellerna i AMD A-serien. Det innebär godkänd kraft för vissa komplexa titlar i låga detaljnivåer, och fullt tillräcklig kapacitet för enklare spel även i lite högre upplösning.

Nämvärt här är dock vissa problem med att ens få Iris Pro 6200 att fungera korrekt. För att den integrerade grafikdelen ska hoppa igång krävs att UEFI uppdateras med Broadwell-processorn i sockeln – alltså räcker det inte ens med en modell ur generation Haswell på plats.

Vissa moderkort har funktioner för att göra detta även utan bild, och hindret går att gå runt genom att tillfälligt montera ett externt grafikkort så länge grundläggande UEFI-stöd finns. För mindre insatta användare kan problemen med kompatibilitet dock innebära rejäl huvudvärk.

IMG_0514.jpg

Att koka ned intrycken från Core i7-5775C och i5-5675C till något mer lättsmält är sammantaget inte helt lätt. Modellerna slår Skylake på fingrarna vid spelande med dagens titlar, och hur framtiden än ser ut är 128 MB L4-cache knappast en generell nackdel. Så långt är allt alltså mycket bra – Broadwell är den oväntade och okrönte kungen av gaming.

Det går dock inte att bortse från de ofta luftade tankarna runt "tillräckligt snabb". Precis som att få med Haswell, Ivy Bridge eller ens Sandy Bridge i maskinen egentligen behöver en uppgradering till Skylake är den praktiska skillnaden mot Broadwell relativt liten vid spelande i normala upplösningar och kvalitetsnivåer.

Sett till nybyggen handlar det dessutom om processorer för en redan "död" plattform, vilket bör tas med i beaktningen. Det gör givetvis inte LGA 1150 och moderkort med Intel Z97 sämre, men innebär samtidigt en total återvändsgränd för framtida uppgraderingar. Skylake och Z170 har helt enkelt fler samt uppdaterade funktioner, dessutom med i alla fall hopp om kommande modeller i till exempel familjen Kaby Lake.

IMG_0508.jpg

Till syvende och sist känns fortfarande Core i7-6700K och i5-6600K i familjen Skylake som det totalt sett mest framtidsvänliga valet samt en säker rekommendation för den breda massan – inte minst då Broadwell av allt att döma lider av aningen sämre slipat UEFI-stöd ställt mot övriga generationer. Kommande lanseringar bjuder dessutom sannolikt även på färska modeller med L4-cache och Iris Pro, vilket förhoppningsvis kan kombinera det bästa av två världar.

För entusiaster på jakt efter den optimala spelprestandan eller med komponenter för sockel LGA 1150 redan på plats är dock duon Broadwell ett utmärkt – och minst sagt oväntat – alternativ. Den fula ankungen blev verkligen både en svan och årets hittills största överraskning.

Intel Core i7-5775C

IMG_0505.jpg

Som en blixt från klar himmel visar Core i7-5775C var prestandaskåpet ska stå, speciellt när det gäller spelande. Med massiv L4-cache slår modellen nyare Core i7-6700K på fingrarna i mer eller mindre alla testade titlar, i alla fall så länge processorn är flaskhalsen.

Ljummen överklockning, komplicerad kompatibilitet och lägre prestanda i applikationer utanför spelsfären är dock smolk i glädjebägaren, liksom att sockel LGA 1150 representerar en mer eller mindre redan ersatt plattform. När allt kommer till kritan är Core i7-5775C dock ett utmärkt alternativ för entusiaster med fokus på gaming.

Intel Core i7-5775C kombinerar lågt effektuttag med brutal spelprestanda för ett utmärkt resultat.

Fördelar

  • Brutal prestanda i spel

  • Bra generell prestanda

  • Upplåst överklockning

  • Förhållandevis kompetent grafikdel

  • Energieffektiv

Nackdelar

  • Vissa UEFI- och kompatibilitetsproblem

  • Medioker överklockningspotential

  • Generellt långsammare än Core i7-6700K utanför spelsfären

  • Grafikdelen fortsatt svag vid moderna spel

  • Äldre plattform ställt mot Z170/LGA 1151

Pris vid publicering: 3 995 kronor
Lägsta pris:

Intel Core i5-5675C

IMG_0506.jpg

Precis som för Core i7-5775C är det framför allt spelande som visar de bästa sidorna hos i5-5675C. Modellen landar generellt en bra bit före i5-6600K så snart gaming är på menyn, och med jämnare klockfrekvenser jämfört med i7-duon är skillnaderna vid andra applikationer betydligt mindre.

Även här handlar det om baksidor som komplicerad kompatibilitet och ljummen överklockning, vilket tillsammans med en äldre plattform gör det värt att fundera igenom inköpet en extra gång. Den som bestämmer sig för att slå till kan dock se fram emot en utmärkt processor med gott om kraft att driva runt dagens krävande speltitlar.

Intel Core i5-5675C bjuder på klassledande spelprestanda och hög effektivitet.

Fördelar

  • Hög prestanda i spel

  • Bra generell prestanda

  • Upplåst överklockning

  • Förhållandevis kompetent grafikdel

  • Energieffektiv

Nackdelar

  • Vissa UEFI- och kompatibilitetsproblem

  • Medioker överklockningspotential

  • Endast fyra trådar

  • Grafikdelen fortsatt svag vid moderna spel

  • Äldre plattform ställt mot Z170/LGA 1151

Pris vid publicering: 2 990 kronor
Lägsta pris: