Temperatur, ljudnivå och effektmätning

Förutom ren prestanda är även andra aspekter intressanta när ett grafikkort ska väljas ut. Bland dessa finns även temperaturer, ljudnivå och strömförbrukning, tre tätt sammanbundna parametrar som kan fälla avgörandet vid köptillfället.

Nämnvärt är att SweClockers under hösten 2014 rensat tabellerna i samband med lokalbyte. Tidigare resultat för ljud och temperatur är därför inte jämförbara.

Temperatur och ljudnivå

Att läsa av ljudnivå och temperatur i en öppen testmiljö ger svårtolkade värden som ofta inte speglar verkligheten. Redaktionen väljer därför att montera in samtliga kort i ett Fractal Design Arc, vilket öppnar upp för mer realistiska mätningar.

Ljudnivåerna fångas på cirka 12 centimeters avstånd, med ljudtrycksmätaren stående bredvid chassits sidopanel. Värdena mäts i ett vanligt rum med konventionell hårdvara, utan extra isolering eller avancerad testutrustning.

IMG_6724.jpg

Chassit är bestyckat med två fläktar på 140 millimeter, en i framkant och en i bakkant alternativt toppen, och är helt förslutet med båda sidopanelerna monterade. Nätdelen är tysta Be Quiet Dark Power Pro 10 850 W, lagring en ensam SSD-enhet och processorn är passivt kyld med Zalman FX100 Cube.

För att belasta systemet används mjukvaran Unigine Valley i fördefinierade "Extreme HD", vilken får rulla under en längre tid tills temperatur och ljudnivå har stabiliserats. Bakgrundsbruset i rummet ligger på 34 dBA och temperaturen på 20 °C.

Asus har satsat på en ganska snäll fläktkurva ihop med Geforce GTX 980 Ti Strix, där DirectCU III-kylaren håller fläktarna på ett relativt lågt varvtal även under belastning. Grafikprocessorns temperatur landar här på 76 °C, vilket är i linje med de andra partnertillverkarnas varianter av Geforce GTX 980 Ti.

Precis som både Gigabytes och EVGA:s versioner av Geforce GTX 980 Ti står fläktarna hos Asus Strix-kort helt stilla under lägre laster, vilket gör kortet helt ljudlöst förutsatt att det håller en temperatur under 65 °C.

Under belastning landar kortet på 41 dBA, vilket är avsevärt tystare än Gigabytes G1 Gaming men ett par decibel över EVGA:s ACX 2.0+-kort. Med tanke på att Asus-kortet är avsevärt högre klockat än EVGA:s dito är det dock inte konstigt att modellen behöver varva på fläktarna lite extra för att hantera den ytterligare värmeutvecklingen.

När det kommer till spoltjut avger vårt exemplar av Geforce GTX 980 Ti Strix ett väldigt svagt surrande under belastning. Detta är dock den typen av spoltjut där det krävs att användaren placerar örat i väldig närhet med kortet och bör inte störa nämnvärt när det väl är monterat i ett chassi.

Effektmätning

Strömförbrukning vid spelande är bra att veta av flera olika anledningar. Förutom att det påverkar elräkningen är siffrorna också direkt kopplade till hur mycket värme som utvecklas, vilket i sin tur lägger underlaget för effektiv kylning.

IMG_6375.jpg

SweClockers plockar toppvärden från samtliga speltester och använder dessa för att skapa ett snitt. Förutom det presteras även högsta noterade värdet under hela speltestsviten. Mätningarna sker direkt vid vägguttaget för själva datorsystemet, vilken bland annat innebär vissa förluster i nätaggregatet.

Verkningsgrad för Corsair AX1200i vid låga laster

Belastning

Total uteffekt

Aktiv uteffekt

Verkningsgrad

1 %

12 W

24 W

50 %

2 %

24 W

36 W

67 %

3 %

35 W

50 W

70 %

5 %

60 W

76 W

79 %

10 %

120 W

138 W

87 %

15 %

179 W

203 W

88 %

20 %

238 W

265 W

90 %

25 %

298 W

330 W

90 %

För den som vill gräva ned sig lite extra bistår redaktionen med en profil för testsystemens Corsair AX1200i vid lägre laster. I princip handlar det om riktigt dålig verkningsgrad runt 50 watt och lägre, med snabbt bättre siffror närmare och över 100 watt.

Som tidigare nämnts har Asus Strix-kort ganska kraftigt förhöjda klockfrekvenser ur kartong, vilket givetvis även gör ett avtryck på kortets energiförbrukning, där modellen drar i snitt 25 W mer än Nvidias referenskort. Det är dock uppenbart att Asus har gjort ett bra jobb med kretskortet hos Strix, då modellen drar mindre än Gigabytes G1 Gaming under belastning trots att Asus-ditot kommer med högre klockfrekvenser.