Slutsats

Acer har med XG270HU lyckats få till till en spelskärm av den bättre sorten med 2 560 x 1 440 pixlar och 144 Hz uppdateringsfrekvens. Skärmen lever upp till kraven för spelupplevelse och behaglig bild så länge som du har kraften i din dator. Ingen lär bli förvånad över att TN-panelen gör skärmen olämplig för alla som ställer krav på konsekvent färgåtergivning. Fast i alla andra avseenden är detta ändå långt bättre än den typiska TN-panelen som annars är synonymt med många existerande skärmar avsedda för spelande.

Acer_xg270hu_knappsystemet.jpg

Med Freesync inom intervallet 40 till 144 Hz skapar skärmen ett mjukgörande flyt utan ryck och tearing, precis som väntat. Dessvärre dras Acer XG270HU med samma problem som vi observerade hos Benq XL2730Z där Freesync medför att skärmen ger kantskuggor och stänger av overdrive, något som leder till tydliga eftersläpningar. För närvarande blir du inte av med dessa fenomen över huvudtaget så länge som du kör med Displayport och en Freesync-kapabel GPU från AMD.

Ett alternativ är förstås att köra utan en Freesync-kapabel GPU och där använda skärmen utan dess adaptiva synkronisering. Då bli Acer XG270HU "enbart" en traditionell premiumskärm för gaming med 2 560 x 1 440 pixlar och 144 Hz, något som fortfarande är ovanligt, särskilt i den här prisklassen. I ett scenario utan Freesync är det inga som helst problem med eftersläpningar eller kantskuggor.

Det går inte att undgå ironin i allt detta. Ihop med ett biffigt Nvidia-grafikkort slipper du problemen och får vad som är en just en utmärkt gamingskärm. Kan du ignorera Freesync är XG270HU just detta – en bra spelskärm för dig med kapabel datorkraft till att driva spelen i hög upplösning och uppdateringsfrekvens. Ni med moderna och Freesync-kapabla AMD-grafikkort kommer däremot inte undan de här problemen som det ser ut i dagsläget.

Freesync eller inte, ett problem kan Acer i alla fall inte ducka för. Stativet i form av den rangliga kryssfoten hör inte hemma hos en produkt i den här prisklassen. Vi kan inte ens använda menyknapparna utan att hela skärmen gungar oroväckande. Ett funktionellt, stabilt samt höj- och sänkbart, stativ är ett måste för den här prisklassen och typ av skärm. Bättre stativ är ett måste för såväl kvalitetsintrycket som för att hantera betraktningsvinklarna hos en TN-panel.

Fördelar

  • Spelegenskaperna

Nackdelar

  • Kantskuggor och släp med Freesync

  • Betraktningsvinklarna

  • Rangligt stativ

Cirkapris vid publicering: 5 000 kronor
Lägsta pris: