Menyer och bildinställningar

Acers menysystem är enkelt och hyfsat snabbnavigerat. Fem snabbknappar tar oss till inställningarna Bildläge, Bakgrundsbelysning, Overdrive-inställning, Volymkontroll för inbygga högtalarna samt till menysystemet.

Acer_xg270hu_menu_ratio.jpg

Acer eColor Management: Av bildlägena är det "user"-läget du lär använda. "Standard" är det som är användbart och ändrar du någon inställningen blir det automatiskt user-läget.

Blue Light: En funktion för att minska förekomsten av det mer energirika blåa ljuset som i längden kan bli irriterande och skapa trötthet och obehag, särskilt under långa spelsessioner. Vi kan inte uttala oss om den medicinska aspekten men visst, reglaget minskar nivån av blått ljus och som naturlig följd blir skärmen också allt gulare ju mer du minskar det blåa ljuset.

Brightness: Reglerar bakgrundsbelysningen. Acer XG270HU kan ändra sin ljusstyrka utan att använda pulsbreddmodulering (PWM) vilket gör den flimmerfri.

  • 100: 370 cd/m2

  • 80: 300 cd/m2

  • 49: 200 cd/m2

  • 30: 160 cd/m2

  • 15: 120 cd/m2

  • 0: 82 cd/m2

Ljusstyrkan 80 cd/m2 som lägst är för högt för den som tänkt sitta med skärmen i ett kolsvart, nedsläckt, rum. Brightness-relgaget på 100–370 cd/m2 är besvärande starkt i annat än öppna och riktigt ljusa miljöer.

Contrast: Låt stå på 50. Reglerar nivågränsen mot vitt. Sänkt reglage ger sämre dynamik, högre leder till att vitt fräter ut. Observera att betraktningsvinkeln starkt påverkar intrycket av nyanser nära vitt.

Colour Temp: Varierar vitbalansen och user-läget ger ett RGB-reglage. Warm eller User är ungefär så rätt det kan bli utan att ta till mätutrustning.

6-axis Saturate/Hue: Påverkar mättnad respektive ton och nyansering inom färgrymden. Kräver mätutrustning och nyttan av reglaget kan diskuteras då alla färgintryck är så starkt beroende av betraktningsvinkeln.

Gamma: Två lägen, 2.2 och 1.8, där det senare ljusar upp bilden en hel del. Annars är gamma och hela intrycket av skärmen så starkt bunden till din betraktningsvinkel att endast två alternativ blir liten meningslöst. Att anpassa betraktningsvinkel till skärmen kan vara en lämpligare väg.

Super Sharpness: Lägger på ett skärpefilter som skapar konturskuggor och gör bilden rätt knölig, särskilt ifall du kör lägre upplösning än 2 560 x 1 440 pixlar.

Video Mode: Ställer bildförhållandet där 1:1-förhållande är möjligt.

ACM: Dynamisk kontrast. Låt bli.

OD: Ställer Overdrive-funktionen. Se tidigare avsnitt om Latens och responstid.