Reflexer och vinklar

aoc_u3477pqu_reflex_3.jpg

Reflexfiltret hos U3477PQU är till synes av samma sort som hos tidigare testade U2868PQU och är vad som kan beskrivas som blankmatt. Reflexer dämpas väldigt väl och du kan inte på något sätt använda skärmen som en spegel eller se tydliga detaljer speglas när du sitter normalt framför skärmen.

Ju mer du kliver åt sidan, desto mer blank spegeleffekt uppstår och det är väntat eftersom vi vill att ströljus från sidorna ska studsa vidare i samma vinkel och inte slå fram emot dig som användare framför skärmen. Ytan är klar och inte ”frostig” eller ”grynig” som brukar förekomma hos matta reflexfilter. Ett bra och effektivt reflexfilter som lyckas med sin uppgift!

aoc_u3477pqu_reflex_jmfr.jpg

Uniformiteten är god men inte perfekt. Testexemplaret är lite mörkare på höger sida jämfört med vänster sida men har inga kantblödningar som syns. Ja, såvida du inte letar efter dem, som att köra skärmen med alldeles för stark bakgrundsbelysning och enbart visa svart testbild i ett kolsvart rum.

IPS-Betraktningsvinkel

Betraktningsvinkeln är som väntad för en IPS-panel och skärmen beter sig i vinkel som en IPS brukar göra. Det vill säga att vi i stort behåller färgåtergivningen och endast tappar kontrastförhållande genom att svartbotten ljusas upp och ljusstyrkan i vitt sjunker något. Här har vi en del problem trots IPS-panel och det beror på att skärmen är så pass bred i förhållande till vad man är van med vid datorskärm på ett skrivbord. Du kommer med normalt tittavstånd helt enkelt få en lite för vid vinkel mot kanterna.

Detta förstärks av att panelen hos U3477PQU har sämre betraktningsvinkel i sidled jämfört med i höjdled. Vinklar vi mätaren 30 grader uppåt eller nedåt är färgåtergivningen så gott som intakt. Allt vi får är en litet tapp i kontrastförhållande genom en förlust av ljus och detta kan mycket väl bero på reflexfltret. Vinklar vi däremot mätare 30 grader i sidled tappar vi också något i färgkvalitet och vitbalansen blir blåare samtidigt som gamma ändras och bilden blir ljusare. Och detta syns på normalt armlängds avstånd där de bortre sidorna skiftar mer mot blått.

aoc_u3477pqu_vitbalans_vinkel.jpg

Betraktningsvinkeln jobbar alltså emot skärmens breda utformning. Men det ska också sägas att det är svårt att avgöra vad som beror på panelen och vad som orsakas av reflexfiltret. Och egentligen är det sak samma, du kan ju inte slita lossa det ena från det andra utan produkten är som den är.

Den så kallade ”IPS glow”-effekten av allt för vida betraktningsvinklar är tydlig på U3477PQU i dessa vinklar. Kombinationen av du som betraktare är lite i sidled och ställer dig upp ger en tydlig gulaktig uppljusning av nedre botten och hörn av skärmen. Upplever du detta är grundfelet att du inte har skärmen i tillräckligt rät vinkel.

Återigen ska detta sättas i relation till alternativen. Andra paneltekniker i samma situation och vinklar kommer att ge helt andra, godtyckliga och även tydligare effekter än ett så kallat ”IPS Glow”.

Ingen LCD är perfekt

En TN-panel kommer istället att slå helt fel i färger i samma vinkel eller till och med inverteras. En VA-panel slår istället mot blått eller magenta och blir väldigt blaskig i samma situation. Alla LCD-skärmar beter sig annorlunda i vinkel men effekten yttrar sig på olika sätt beroende på panelteknik, reflexfilter och även paneltillverkare. Vilken effekt just du stör dig på är främst en fråga om vad du är van med sedan tidigare.