Test: Prestanda vid överklockning

Med uppskruvade klockfrekvenser på kortet har det blivit dags att koppla prestandasiffror till överklockningsäventyret. Nedan bjuds det på resultat från syntetiska 3DMark Fire Strike och samtliga speltitlar. Det hela rundas av med effektmätningar av de överklockade kortet tillsammans med oklockade referenser.

I 3DMark tar de ökade frekvenserna skruv direkt. Sapphires modell toppar listan med cirka 14 procent högre grafikpoäng jämfört med sitt oklockade dito. Det innebär en respektabel marginal ned till Gigabyte WF2X, modellen som överklockar bäst bland redationens Geforce GTX 960-varianter.

I speltesterna är det mer blandade resultat. Överklockningen räcker visserligen till för att hamna före det oklockade kortet i alla lägen, men handalr inte om att överlägset toppa tabellerna. Både överklockade Geforce GTX 960-varianter och storebror Radeon R9 280X vid standardfrekvens är med och utmanar i toppen.

Effektmässigt drar systemet i snitt 40 watt extra när grafikkortet överklockas. Det innebär en jumboplats precis efter Radeon R9 280X, åter i storleksklassen 85-100 watt över motsvarande Geforce GTX 960-resultat.