Corsair Gaming K70 RGB

IMG_3638.jpg

Egenskap

Värde

Tillverkare

Corsair Gaming

Modell

K70 RGB

Brytare

Cherry MX RGB (Red, Blue, Brown)

Anslutningar

-

Dimensioner (BxHxD)

438 x 208 x 24 mm (med handlovsstöd)

Vikt

1,16 kg

Pris

Corsair Gamings första produkt K70 RGB är ett tangentbord med mekaniska brytare som inte helt oväntat tar vid efter föregående års modell Vengeance K70. Brytarna kommer återigen från den tyska tillverkaren Cherry, men denna gång har Corsair skrivit ett avtal med företaget om att exklusivt få använda deras senaste skapelse MX RGB under en tidsbestämd period. Paradnumret här ligger hos brytarnas bakgrundsbelysning som har möjlighet att att visa 16,8 miljoner färger.

IMG_3639.jpg

Vid en första anblick påminner nykomlingen väldigt mycket om sin föregångare Vengeance K70. Det rör sig om en mycket stabil stomme med en vikt på 1,16 kg som täcks av en svarteloxerad aluminiumskiva – något som ger tangentbordet en ytterst kvalitativt intryck. Det är även i denna aluminiumskiva som själva brytarna sitter monterade, vilket även gör att modellens tangenter ser ut att "sväva" när man beskådar tangentbordet från sidan.

IMG_3640.jpg
IMG_3641.jpg

Precis som de flesta andra tangentborden med mekaniska brytare är K70 RGB en relativt hög modell, vilket gör ett handlovsstöd till en nödvändighet för den rätta ergonomin. Lyckligtvis skickar Corsair med ett löstagbart sådant med en gummerad ovansida – som enligt undertecknad känns lagom stort för ändamålet.

IMG_3642.jpg

K70 RGB är ett relativt avskalat tangentbord, utan exempelvis dedikerade makroknappar, men det kommer dock med några ytterligare finesser som återfinns i modellens översta högra hörn. Här syns bland annat en knapp för att justera bakgrundsbelysningen samt en annan för att avaktivera Windows-tangenterna. Dessa flankeras i sin tur av en muteknapp och en "rulle" av aluminium som används för att justera ljudvolymen.

Under dessa återfinns slutligen fyra knappar för mediafunktioner, med vilka man på ett enkelt sätt kan navigera i kompatibla mediaspelare.

IMG_3645.jpg

I tangentbordets bakkant finns en skjutbrytare för att ställa in modellens uppdateringsfrekvens över USB. Vid leverans står denna på 1 millisekund (1 000 Hz), vilket enligt företaget ska vara optimalt ur en prestandasynpunkt. Vid behov går det dock att ställa ner uppdateringsfrekvensen för att få tangentbordet att fungera ihop med äldre datorer och tillbehör.

Sist men inte minst kan tangentbordet ställas i ett specifikt BIOS-läge, vilket i princip stänger av alla dess extrafinesser för att göra det tillfälligt kompatibelt med trilskande BIOS-konfigurationer.

IMG_3644.jpg

K70 RGB behöver anslutas med två USB-kontakter för fungera fullt ut med USB 2.0-bestyckade system. För användare vars dator är utrustad med USB 3.0-portar räcker det att ansluta ena kontakten med tangentbordssymbolen.

IMG_3643.jpg

Som tidigare nämnts är Corsair Gaming K70 RGB det första tangentbordet i världen att använda sig av de nya mekaniska brytarna Cherry MX RGB. Dessa baseras i grunden på de föregående Cherry MX-brytarna och har därmed samma känsla som de röda, bruna och blåa modellerna vi är vana att använda sedan tidigare.

Nyheten ligger istället i brytarnas belysning, där tidigare Cherry MX-modeller endast har haft stöd för en färg per brytare då flerfärgade lysdioder helt enkelt tog upp för mycket plats på brytarens skal. Cherry löste detta genom att göra skalet transparent, ytmontera en RGB-lysdiod i botten av brytaren och sedan vidarebefodra ljuset från denna med hjälp av en inbyggd lins i brytarens skal.

IMG_3721.jpg
IMG_3720.jpg

Resultatet blir att varje Cherry MX RGB-brytare kan visa totalt 16,8 miljoner färger, vilket ger ett väldigt effektfullt intryck när dessa, i kombination med den integrerade skärmkontrollern från Panasonic, programmeras med den medföljande mjukvaran. Den som är mer intresserad av hur denna bakgrundsbelysning kan se ut rekommenderas att ta en titt på den tillhörande videon till denna artikel.