Test: Temperatur och ljudnivå

Med montering avklarad är det dags att sätta tänderna i prestandatester. I fokus ligger temperatur och ljudnivå, där modellerna testas i ett flertal olika konfigurationer. För att ge extra säkerhet mot konstiga resultat monteras dessutom varje modell två gånger med grundlig rengöring mellan varje körning.

SweClockers redovisade tidigare varvtal för fläktarna vid samtliga testade konfigurationer. På grund av nytillkomna problem med moderkortets avläsning har dessa värden dock visats sig vara orimligt opålitliga, och tabellen har därför raderats. För framtiden kommer varvtalen mätas med externt instrument.

* – Strax under 100 °C går processorn ned i frekvens för att undvika skador. Resultaten är därför inte helt jämförbara.

Temperaturmässigt handlar det om alldeles utmärkta siffror för NH-D15. Vid 12 volt landar kylaren i topp med fin marginal, och även vid 7 volt räcker prestandan till för en delad andraplats. Med PWM-styrning blir det en position aningen längre ned i tabellen, dock handlar det egentligen om minimala skillnader.

Även ljudnivåmässigt ser det mycket bra ut. Konstruktionen låter visserligen en del med båda fläktarna i full fart, men oväsendet försvinner snabbt med PWM-styrning eller 7 volt. Med tanke på att temperaturerna i dessa lägen fortfarande är utmärkta handlar det åter om ett imponerande resultat.

Inte heller vid vila är det några konstigheter. PWM-styrningen varvar ned fläktarna till en lagom hastighet när kapaciteten inte behövs, vilket sänker ljudnivån.

Artiklar för referensvärden

Tabellerna består av mätvärden från flera olika källor. För mer detaljerad information om varje enskild modell hänvisas till respektive artikel.

Modell

Länk

Antec Kühler 650

Till artikeln

Arctic Cooling Freezer 7 Pro

Till artikeln

Be Quiet Dark Rock Pro 3

Till artikeln

Cooler Master Hyper 212 Evo

Till artikeln

Enermax Liqtech 120X

Till artikeln

Noctua NH-U14S

Till artikeln

Silverstone Argon AR01

Till artikeln

Zalman Reserator 3 Max

Till artikeln