Test: Spelprestanda

Mätningar av 3D-prestanda består av två delar. I den första står det syntetiska testet 3DMark i fokus för att ge en mer generell överblick av grafikprestandan.
Del två består av tre spel ur tre olika genrer: Battlefield 3, Civilization V och The Elder Scrolls V: Skyrim som testas i olika inställningar.

3dmark_0004_3dmark-cloud-gate-screenshot-3.jpg
3dmark-fire-strike-screenshot-1.jpg

Syntetiskt: 3DMark

Vid 3D-belastning pressas båda CPU- och GPU-delen, vilket bör ge intressanta värden för Spectre X2 13 med dess passivt kylda Haswell-processor.

I det lättare Cloud Gate klarar sig den bärbara datorn tillika surfplattan bra mot tidigare testade enheter. Granskning av delpoängen visar dock att den har svårt att hålla klockfrekvenserna på GPU uppe, då den presterar i med Pentium 3560Y (Sony Vaio Tap 11) som har halva antalet beräkningsenheter.

I Fire Strike tappar Spectre X2 13 flera placeringar och lägger sig i botten. Vid granskning av delpoängen handlar det åter om god CPU-prestanda, men så snart GPU kommer in i bilden tvingas klockfrekvenserna skalas tillbaka.

HP Spectre X2 13 är ingen spelmaskin och som resultaten i 3DMark antyder handlar får den låga bildfrekvenser i spel. Redaktionen har ändå valt att logga resultaten som framtida referens. För intressenter finns värdena att tillgå i fönstret nedan, annars hoppar vi raskt över till ett subjektivt intryck av mer lättdrivna titlar.

Klicka här för de ordinarie speltesterna
tcvista_ONLINE.jpg
Civilization_V.jpg
Skyrim.jpg

Speltester: 1 366 x 768 och 1 920 x 1 080 pixlar

Föga förvånande handlar det om bottenvärden i Bioshock Infinite. Uppenbart är att Haswell kan kylas passivt med goda resultat när endast CPU finns med i bilden, men så snart GPU-delen äntrar scen blir det ändring på den saken. Den positiva sidan är att den i alla fall håller en liknande nivå som Venue 11i Pro och Atom-baserade Venue 11 Pro.

Resultaten återspeglas i både The Elder Scrolls V: Skyrym och Civilization V, där det åter handlar om riktiga låga värden som är långt ifrån spelbara. Passiv kylning räcker helt enkelt inte hela vägen i spel, även av det lite äldre slaget.

Visa mer
Dust_An_Elysian_Tail.jpg

Vid mer lättdrivna speltitlar och de fortsatt populära "Indie"-spelen är det fullt möjligt att spela på Spectre X2 13. Utöver dessa finns även exempel som Blizzards digitala kortspel Hearthstone, som blivit vida populärt bland spelare världen över. Kort och gott är spelande inte uteslutet, men det gäller att vara medveten om begränsningarna och att prestandan i bästa fall är något bättre än HD Graphics i Intel Atom Z3700-serien.